16 Μαΐου 2012

ΔΗΜΟΙ: «BLACK OUT» ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΟΓΩ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Μια μεγάλη... άνω τελεία έχουν βάλει οι δήμοι της χώρας, τόσο στη λειτουργία των υπηρεσιών τους όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς η παρατεταμένη εκλογική περίοδος και η ακυβερνησία έχουν «παγώσει» κάθε δραστηριότητα που αφορά στην εύρυθμη συνέχεια του έργου τους, με μοναδική ίσως εξαίρεση, όπως αποκάλυψε και η aftodioikisi.gr, τη συγκέντρωση στοιχείων υπαλλήλων από το υπουργείο Εσωτερικών για απολύσεις -ελέω τρόικα- μετά τις εκλογές.

Οι δήμοι, λοιπόν, με αφορμή τις μεγάλες τους ανάγκες σε ανταποδοτικούς τομείς εκπέμπουν «SOS» ζητούν εξαιρέσεις από το... απαγορευτικό. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι σε περίπτωση που κάποιος δήμος προχωρήσει σε πρόσληψη, υπάρχει η «δαμόκλειος σπάθη» του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο θα τη θεωρήσει παράνομη λόγω της απαγόρευσης.

Για παράδειγμα, ένας δήμος δεν μπορεί να[.....]

κάνει καμία πρόσληψη, διμηνίτη ή οκταμηνίτη, στον τομέα της καθαριότητας, με δεδομένο μάλιστα τις αυξημένες ανάγκες που θα έχουν οι παραλιακοί ή οι νησιωτικοί δήμοι την καλοκαιρινή περίοδο εξαιτίας της αθρόας προσέλευσης λουομένων και τουριστών στις παραλίες και τα νησιά, άρα και της αύξησης των απορριμμάτων. Αποτέλεσμα; Λουόμενοι και τουρίστες να κολυμπούν -στην κυριολεξία- με τα σκουπίδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη επιβεβαρυμένη εικόνα της χώρας προς τα έξω, ενώ σε πολλές γειτονιές θα παρατηρούνται «βουνά» απορριμμάτων, καθώς δε θα «βγαίνουν» τα δρομολόγια των απορριμμάτων για να κάνουν τη πέρισυλλογή.

Στον «αέρα» η μεταφορά των μαθητών

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και μήνες είναι η μεταφορά των μαθητών, με δεδομένο ότι τελειώνει σε λίγο η σχολική χρονιά και πρέπει να «κανονιστούν» οι όλες διαδικασίες για την επομένη. Το συγκεκριμένο έργο έχουν στις «πλάτες» τους οι περιφέρειες μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα και με σχετική απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου, ο οποίος από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου έχει ζητήσει στοιχεία-εκτιμήσεις για το κόστος μεταφοράς των μαθητών από τους ΟΤΑ. Αν δεν υπάρξει κάποια υπουργική απόφαση σύντομα -ποιος θα αναλάβει, κόστος μεταφοράς κ.λπ.- ώστε οι δήμοι να προχωρήσουν άμεσα σε προκηρύξεις διαγωνισμών για την ανακήρυξη μειοδοτών, τότε υπάρχει κίνδυνος από την επόμενη χρονιά οι μαθητές να πηγαίνουν με τα... πόδια στο σχολείο.

Απώλεια εσόδων στα δημοτικά ταμεία

Πέραν των εσόδων που χάνουν οι δήμοι εξαιτίας της μη έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση των χρεών των ιδιωτών προς τους ΟΤΑ, όπως πρόσφατα αποκάλυψε η ιστοσελίδα, απώλεια αναμένεται να έχουν και από τα δημοτικά κυλικεία, καθώς πολλά από αυτά θα παραμείνουν κλειστά, αφού λόγω εκλογών... πάσα πρόσληψη παυσάτω.

Τι λένε οι δήμαρχοι

Καμία πρόσληψη, εξάλλου, δε γίνεται και στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας που θα μπορούσε να δώσει μια «ανάσα» στους δήμους, όπως λέει ο δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr. «Θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα κόσμο που να προσφέρει κάποιες υπηρεσίες, στην Υπηρεσία Πρασίνου, στην Καθαριότητα, για παράδειγμα, ή ακόμα και σε υπηρεσίες αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών, όπως το Περιβάλλον και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες. Δεν μπορούμε να προσλάβουμε ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοψυχολόγους, βρεφονηπιοκόμους κ.λπ.», υπογραμμίζει.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στην ιστοσελίδα, σημείωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του την εξαίρεση των δήμων από την «απαγόρευση προσλήψεων», καθώς -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προσθέτοντας μια άλλη παράμετρο- ένας δήμος δεν μπορεί να προσλάβει ναυαγοσώστες για την προστασία των λουομένων το καλοκαίρι αλλά και προσωπικό για τη δασοπροστασία-πυρασφάλεια. «Θα καούμε ζωντανοί, και όλοι θα λέμε πως φταίνε οι δήμοι, ενώ το θέμα είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστική ειδικά για το θέμα της δασοπροστασίας και τη «στάση εκλογών» του κράτους είναι και η αντίδραση του δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση είχε σημειώσει χαρακτηριστικά: «Πολίτες και δήμοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους, καθώς το κεντρικό κράτος είναι σε... τροχιά εκλογών και τίποτε δε λειτουργεί».

Ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό στη λειτουργία των παιδικών σταθμών, θέτει με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Λαρισαίων και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στην ΚΕΔΕ Κώστας Τζανακούλης: «Θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στη λειτουργία των παιδικών σταθμών καθώς η έγκριση για προσλήψεις ήρθε μία ημέρα μετά την προκήρυξη εκλογών!», λέει χαρακτηριστικά.

Η ακυβερνησία στη συνεδρίαση των δημάρχων

Εξάλλου, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συσσωρεύει η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην Αυτοδιοίκηση και στους πολίτες, συνεδριάζει αύριο το διοκητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στις 11 και μισή το πρωί, στα γραφεία της, επί της οδού Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 3ος όροφος.

Προβλήματα και για τις περιφέρειες

Να σημειωθεί ότι η ακυβερνησία της χώρας δεν επηρεάζει μόνον τους δήμους. Επηρεάζει και τις περιφέρειες, και για αυτό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, με επιστολή του προς την ΕΝΠΕ, ζητεί άμεση σύγκληση του οργάνου προκειμένου «να γίνει σαφής η πολιτική μας εγρήγορση και ετοιμότητα ως απόδειξη εθνικής υπευθυνότητας και αφετέρου να προβληθεί η δυναμική της περιφερειοποίησης και η δυνατότητα του θεσμού να αποτελέσει πόλο αξιοπιστίας, σταθερότητας και νηφαλιότητας αυτές τις στιγμές της ολιστικής διολίσθησης του συστήματος σε επικίνδυνες ατραπούς».

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: