09 Ιουνίου 2008

ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Προς το Blog Kamena Voyrla
Δημότης Καμένων Βούρλων
Γιάννης Φραγκούλης

Ορμώμενος από τα τελευταία δημοσιεύματα στις εφημερίδες για το Σχέδιο Καποδίστριας 2, αν και δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική θέση, θεωρώ ότι πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος και αποφάσισα να σας γράψω την άποψή μου στο Blog Kamena Voyrla News

Η εμπειρία από τον Καποδίστρια 1 κατά τη γνώμη μου είναι αρνητική, αν λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματά του, όπως:
1) την κακή οικονομική διαχείριση των δήμων,
2) την ελλιπή χρηματοδότηση από την κυβέρνηση,
3) την ιδιωτικοποίηση και την ραγδαία αύξηση των δημοτικών τελών για τους πολίτες,
4) την κατάτμηση και ανάθεση έργων, με το φαινόμενο οι ελεγχόμενες εταιρείες για τα έργα που αναλαμβάνουν να είναι ταυτόχρονα και οι ελεγκτές από την πλευρά του δήμου
(βλέπε δήμο Υπάτης).

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Φθιώτιδας, αντί να τεθούν τα παραπάνω ζητήματα, οι όποιες διαφωνίες ανάμεσα στους δημάρχους περιορίστηκαν στο ποια πόλη θα είναι η έδρα του δήμου, ποιο θα είναι το όνομά του και πως θα μοιραστούν οι καρέκλες.
Παίρνοντας επιπλέον υπόψη και το τελευταίο συνέδριο της ΕΝΑΕ, τις θέσεις των κομμάτων, αλλά κυρίως την έκθεση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκύπτουν πολλά οικονομικοπολιτικά και πρακτικά προβλήματα.

Κατά τη γνώμη μου όμως οι δημοτικές αρχές οφείλουν να πάρουν θέση στα ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, όπως:

Α) Ποιος θα είναι ο τρόπος χρηματοδότησης στο πρώτο και στο δεύτερο στάδιο του Καποδίστρια 2.
Β) Ποιος θα εγγυηθεί την ισότιμη λειτουργία βασικών κοινωνικών δομών, όπως τα η εκπαίδευση, η υγεία, οι κοινωνικές παροχές σε άτομα με ειδικές ανάγκες, η βοήθεια στο σπίτι κ.λπ. Για τα παραπάνω, οι δήμαρχοι συμφωνούν στην επιβολή νέων άμεσων φόρων όπως προβλέπει ο Καποδίστριας 2; Π.χ. με ποια λογική συμφέρει τους πολίτες η τοποθέτηση υδρομέτρων για οικιακή και γεωργική χρήση και η χρέωση τους με νέους λογαριασμούς;
Γ) Ποιες από τις υπηρεσίες που ανατέθηκαν σε ιδιώτες έγιναν φθηνότερες και καλύτερες από εκείνες που παρείχαν οι δήμοι; (ας πάρουμε υπόψη και τις τουριστικές επενδύσεις-παραχωρήσεις σε ιδιώτες που έγιναν στη Φθιώτιδα και που δεν απέφεραν κανένα όφελος στην τοπική οικονομία).

Απαντήσεις στα παραπάνω για τα σχέδια της κυβέρνησης δίνει η έκθεση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αναφέρει: Στο

Α) μία αρχική φάση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια που όμως σταδιακά ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Για το
Β) εναποθέτει πάλι την παροχή κοινωνικών αγαθών στην ΑΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Για το
Γ) προβλέπει βέβαια την επέκταση των παραχωρήσεων υπηρεσιών σε ιδιώτες που όπως δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία οδήγησαν μόνο σε μεγάλη αύξηση τιμών (βλέπε διόδια, δημοτικά πάρκινγκ, αποκομιδή σκουπιδιών).

Το περίεργο είναι ότι η ίδια η έκθεση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρει δημοσκόπηση σε 6000 άτομα, όπου μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού, παρά την ανυπαρξία ενημέρωσης ή και τη συσκότιση του θέματος δεν συμφωνεί με τον Καποδίστρια 2.

Για όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι ο Καποδίστριας 2 είναι απορριπτέος και προτείνω λαϊκές συνελεύσεις και τοπικά δημοψηφίσματα.

Οι προτάσεις μου είναι:

1) Δήμοι με δημοκρατικό προγραμματισμό και έλεγχο, δηλαδή τα πάντα στον έλεγχο του δήμου, χωρίς παραχωρήσεις αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και συμμετοχή των πολιτών και των μαζικών φορέων στη συνδιαμόρφωση αποφάσεων.
2) Όποιες και αν είναι οι άμεσες εξελίξεις για τα παραπάνω, οι πολίτες οφείλουν να αναδείξουν δημοτικές αρχές που ως κύριο μέλημά τους θα έχουν την εξυπηρέτηση του δημότη και όχι το κέρδος των ολίγων.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες σύντροφε Φραγκούλη . Ας πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο των Καμένων Βούρλων με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του και ας κάνει δημοψήφισμα, για να αποφασίσουν οι δημότες των Καμένων Βούρλων αν θέλουν να διευρυνθεί ο Δήμος ή να παραμείνει ως έχει.
Ο ΚΟΥΦΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν είσαι με τα καλά σου σύντροφε που θα πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για δημοψήφισμα. Ούτε θέμα προς συζήτηση δεν θα έλθει . Θα το φέρουν στο δημοτικό συμβούλιο μόνο όταν έχουν παρθεί οι αποφάσεις και θα χρειάζεται μόνο να τις επικυρώσει το συμβούλιο. Άλλωστε ο Μακάκας ότι του πει ο Κοτρωνιάς θα κάνει, τη γνώμη των δημοτών των Καμένων Βούρλων τη γράφει στα παλιά του τα παπούτσια.
Ο ΑΝΟΙΚΤΟΜΑΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ΑΝΟΙΚΤΟΜΑΤΗ ξέχασες και τον Κυρμανίδη ότι του πει αυτός θα κάνει.

Ο ΜΟΥΓΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην ακούσει τον Κυρμανίδη που δουλεύει για την πάρτη του.
Ο ΤΣΙΜΠΛΙΑΡΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Καλά την πρόταση που είχε η Νέα Δημοκρατία στον Καποδίστρια Ι επαναφέρει ο κ. Φραγκούλης ???

Ο ΚΟΨΟΧΕΡΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Syntrofoi,
Egw diafwnw me th dievrynsh twn dhmwn, dioti pistevw oti einai antidhmokratikh kai sygkentrwtikh. Mia tetoia kinhsh tha apomakrynei oristika ta kentra lhpshs apofasewn apo toys polites kai tha katantisoume na ylopoioume apofaseis sti diamorfwsh twn opoiwn then eixame pote symmetoxh. Afto einai anepitrepto apo th mia giati einai anafaireto dikaiwma mas na kathorizoume tis tyxes mas oso to dynato pio energa kai apo thn allh giati stin praxh then einai dynato na xerei kaneis allos kalytera apo emas tis anagkes mas. Then einai dynato na apofasizei ena symvoulio sti Lamia i tin Atalanti i ta Kamena Vourla gia ta provlimata olis tis perioxhs. Posa koina xaraktiristika mporei na exoun ta Kamena Vourla px me tis Thermopyles?
To idio isxyei kai gia ton Kapodistria I kai exoume kai sygkekrimeno paradeigma sto dhmo mas. Ti sxesi exei to agrotiko Reggini me ta touristika Kamena Vourla? Anagkastika to Reggini tha perasei se defterh moira kai kanenas the tha katsei na asxolhthei sovara me ta provlhmata twn katoikwn ekei otan to dogma ths edras tou dhmou einai touristiko. Vevaia ston Kapodistria I yphrxe perissoterh logikh dedomenou oti oi koinothtes htan pragmatika anarithmites kai dioikitika then itan efkolo na syntonistoun. Afou omws twra exoun symmazeftei, giati swnei kai kala na epidiwxoume megalyterh sygkentrwsh exousias? Mporei to pagkosmio perivallon na epitassei kati tetoio, alla ki emeis ofeiloume na praxoume kata to diko mas symferon kai oxi anagkastika symfwna me tin pagkosmia tash.
Eimai apo aftous pou pistevoun oti h topikh aftodioikhsh, parolo pou then exei doulepsei kala mexri twra sthn Ellada (kai gi afto ftaiei to xero mas to kefali), einai anektimhth katakthsh ths dhmokratias kai akomh kai an h dikh mas genia then thn exei axiopoihsei oso tha mporouse, tha erthoun epomenes genies pou tha to kanoun. Gi afto o thesmos prepei opwsdhpote na proaspistei kai protaseis pou ton adynatizoun , opws afth tou Kapodistria II, na antikroustoun.
Nai sto dhmopsifisma
Oxi ston Kapodistria II

O ANAMARTHTOS

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά με εκείνη την έκθεση πεπραγμένων τελικά τι έγινε? Θα γίνει , δεν θα γίνει? Ξέρει κανέναν τίποτα ?

Ανώνυμος είπε...

Έτσι όπως πάει η διεύρυνση των Δήμων... στον "Καποδίστρια 3" θα ψηφίζουμε για Δήμαρχο το νομάρχη? , στον "Καποδίστρια 4" τον περιφερειάρχη? και πού να φανταστείτε μεγαλεία; Ο Δήμος Καμένων Βούρλων στον "Καποδίστρια 5" θα βγάζει Πρωθυπουργό!!!