21 Απριλίου 2008

Δημόσια (bloggo) σφαιρα

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


Αναδημοσίευση από το Blog του Ευάγγελου Βενιζέλου
http://evenizelos.blogspot.com/


Η χαώδης συζήτηση για τα blogs που γίνεται τις τελευταίες ημέρες μας φέρνει αντιμέτωπους και πάλι με ένα θεμελιώδες και πάγιο πρόβλημα του δημόσιου βίου της χώρας μας:
Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί κεκτημένο, αυτονόητο και άρα ασφαλές. Όλα μπορούν να αμφισβητηθούν με επιπόλαιο και βίαιο τρόπο για τις ανάγκες της συγκυρίας, χωρίς αναγωγή σε κάποιες σταθερές αρχές και σε κάποιους βασικούς κανόνες που είναι πλέον αδιαπραγμάτευτοι:
Το Διαδίκτυο και μέσα σε αυτό η bloggoσφαιρα είναι ένας δημόσιος χώρος ανοικτός σε όλους.
Ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης, ελεύθερης πρόσβασης, ελεύθερης επικοινωνίας.
Ο καθένας μετέχει στο χώρο αυτό με τον τρόπο που θέλει και με το ύψος που θέλει, έχοντας όμως συνείδηση συμμετοχής σε μία δημόσια πράξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η διαφορά ανάμεσα στο ανώνυμο και το ανεύθυνο είναι σαφής. Η διαφορά ανάμεσα στο αντισυμβατικό και το συκοφαντικό είναι επίσης σαφής. Για όλα αυτά υπάρχουν κλασικοί και επαρκείς νομικοί κανόνες που εφαρμόζονται τόσο στη συμβατική όσο και στην ψηφιακή δημόσια σφαίρα.
Ο,τιδήποτε υπερβαίνει το όριο αυτό με στόχο τον έλεγχο της bloggoσφαιρας είναι ανεπίτρεπτο, αφελές και ανεφάρμοστο.Το έγκλημα στο διαδίκτυο είναι βέβαια μία πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.
Οι γενικοί κανόνες όμως σε μεγάλο βαθμό επαρκούν. Εάν χρειάζονται ειδικότερες ρυθμίσεις, αυτές μπορούν να έχουν μόνο τη μορφή κανόνων του διεθνούς δικαίου (διεθνείς συμβάσεις) ή ομοιόμορφων κανόνων των εθνικών νομοθεσιών που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις.
Μία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να βαυκαλίζεται ότι έχει την ικανότητα να λάβει εθνικού επιπέδου μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο την bloggoσφαιρα!!
Κάτι τέτοιο θα ήταν κωμικοτραγική πλάνη. Σε τέτοιες πλάνες μας έχει δυστυχώς συνηθίσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω να μην αυτοπαγιδευτεί και τώρα.
Το Διαδίκτυο προσφέρει παράλληλα και τη δυνατότητα ιδιωτικής και άρα απόρρητης επικοινωνίας που προστατεύεται από τα άρθρα 9, 9Α και 19 του Συντάγματος και από τις αντίστοιχες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και γενικότερα του διεθνούς δικαίου.
Η διαφορά ανάμεσα στην αποστολή π.χ. ενός email και στην ανάρτηση ενός σχολίου σε blog, είναι ακριβώς η διαφορά ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα του Διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: