15 Μαΐου 2022

Φθιώτιδα: 1.000 μίλια από την Κωνσταντινούπολη – Ο φάρος, οι Δερβισάδες και τα φλαμίγκο!

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Οι φάροι διαχρονικά ασκούν μια γοητεία. Συνοδεύονται από τα «ίχνη» των μοναχικών φαροφυλάκων που τους κατοίκησαν και των θαλασσινών ταξιδευτών. Παραμένουν μοναχικά μνημεία και πρωταγωνιστούν σε θρύλους και διηγήματα…

Ο φάρος «Χιλιομίλι»
Η αλήθεια είναι πως ξεκινώντας το οδοιπορικό μας, στόχος μας ήταν να εξερευνήσουμε τον υγροβιότοπο του Αγίου Σεραφείμ. Ζητώντας οδηγίες για τον προορισμό μας, ένας ντόπιος ψαράς ανέφερε τον φάρο που βρίσκεται στην διαδρομή. Και ήταν αδύνατον να μην τον επισκεφθούμε! Άλλωστε, αυτός ο φάρος σου προκαλεί ενδιαφέρον ακόμη και με το όνομα του

Ο φάρος βρίσκεται στο Ακρωτήρι «Χιλιομίλι» Σκάρφειας, στον Μαλιακό κόλπο. Κατά την παράδοση ονομάστηκε έτσι γιατί απέχει ακριβώς χίλια μίλια από την Κωνσταντινούπολη.
Πρωτολειτούργησε το 1890 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό λευκό φως που εναλλάσσονταν με κόκκινο. 
Κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου, παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. 
 Το 1983 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος αυτοματοποιήθηκε και λειτούργησε πια ως ηλιακός.

Σήμερα στέκει εκεί, μόνος μα και αξιοθαύμαστος. Μπορεί να είναι κλειστός και να μην μπορούμε να περιηγηθούμε στα δυο υπνοδωμάτια, την τραπεζαρία και την κουζίνα του όμως μας αποζημιώνει η θέα του πύργου του που υψώνεται στα 8,5 μέτρα.

Γύρω από τον εξωτερικό του περίβολο, δύο… ποιητικά παγκάκια, με ζωγραφισμένους στίχους του Ελύτη, τεράστιοι κάκτοι, ψηλά αλμυρίκια και μια ψάθινη ομπρέλα για ξεκούραση. Κάπου κάπου βλέπουμε στον ουρανό και τον χορό των πουλιών από τον υγροβιότοπο.

Οι Δερβισάδες και…τα φλαμίγκο! ....

Διαβάστε όλο το άρθρο και δείτε όλες τις φωτογραφίες και το video στο lamianow,gr

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για την καταστροφη του υδροβιοτοπου και των θαλασσιων υδατων απο την εγκαταλειψη και τα ιχθυοτροφια τα οποια ειναι πεδιο δοξης λαμπρο του καθε κοινοταρχη και δημαρχου για να βαζει για δουλεια τους ψηφοφορους του τι εχετε να πειτε;για την λαθροαλειεια απι τιυς επιτηδιους,για τη βρωμα της θαλασσας και της παραλιας;

Ανώνυμος είπε...

Ωρέ που πάμε ρε,που πάμε?
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Η Μαριούπολη είναι το νέο Μεσολόγγι»!
(Ντροπή!!! Έλληνας πρωθυπουργός να παρομοιάζει τους ήρωες του 1821, όλους αυτούς που έχασαν την ζωή τους στις πολιορκίες της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, με τους νεοναζιστές εγκληματίες του Τάγματος Αζόφ της Μαριούπολης)
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στο Δημαρχείο της Αθήνας θα είναι το πέρασμα στην πρόοδο»

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που εισαι ένα
τιποτα.

Ανώνυμος είπε...

Η γνωστή παρεα
Σκουφιας,Τραχανας,Κριτών Κασσανδρα,Φιλελεύθερος,γιατί σιώπησαν;

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Δεν γίνεται κάτι ιδιαίτερο στα δημοτικά τωρα εκτός του πολιτ κέντρου που έχω εξηγήσει γιατί είναι σπατάλη. Το λιμάνι τελειώνει και για να πούμε ότι υπάρχει πρόοδος πρέπει να έρθουν κρουαζιεροπλοια.Μονιμη γραμμή για σποραδες δεν φαίνεται να μπει. Οι παγκόσμιες εξελίξεις καπελωνουν τα δημοτικά. Ίσως και οι δημ εκλογές να πάνε πιο πίσω .Δυστυχώς η ΦΘΙΩΤΙΔΑ βγάζει ανίκανους σε όλα τα κόμματα, τρένο που δεν σταματάει Λαμία. Η Λαμία έγινε η παλακιδα της Λάρισας. Την ώρα που στα Ιωάννινα έρχονται πτήσεις από Σουηδία και στην Καλαμάτα από το Παρίσι. Η Λαμία προσπαθεί να φτιάξει δικαστήριο, ευτυχώς φυλακές έχουμε. Η Ευρώπη μαζί με την Ελλάδα πυροβολούν τα πόδια τους και ο χειμώνας θα είναι δυσκολοτερος χωρίς ρωσικό αέριο. Η εε δανείζεται από ΛΑΜΟΓΙΑ και η εκτ αεριζει τα ευρώ στα θησαυροφυλακια. Ο θείος σαμ είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την σκλαβα του Ελλάδα δίνοντας άφθονο αέρα και παρακαλάει την Τουρκία να μην φέρει αντίρρηση. Ο κόσμος θέλει πίσω την δουρου να συνεχίσει το έργο της. Καλά πάμε έρχεται φθηνό ρεύμα.

ασκητης είπε...

Ακόμη νομίζετε.Οταν γινόμαστε άνθρωποι ο Θεός είναι δίπλα.
Όταν γινόμαστε Θεοί,ο Θεός γίνεται διάβολος

ασκητης είπε...

Υ.γ.Η γιορτή τού αγίου Παντελεήμονος δεν είναι δημόσιες σχέσεις.

ασκητης είπε...

Όταν βάλεις τό χωριό πάνω απ' όλα,η ψυχή σού θά γεμίσει.
Δες

ασκητης είπε...

Εν τω μεταξύ, νομίζεις.

ασκητης είπε...

Από παιδί, είχες δίκιο.
Τώρα μεγάλωσες.
Η κοιλιά σού θά σέ φάει!

Ανώνυμος είπε...

Για τον υδροβιότοπο και την βρωμολίμνη κανείς δεν ενδιαφέρεται. Το μπάζωμα που κάνουν σιγά σιγά, την εγκατάλειψη και καταπάτηση του πρατηρίου της ΕΚΟ την ασχήμια με τα βαρέλια και τα πανιά που υποβαθμίζουν όλο αυτό το τοπίο αδιαφορία και συγκάλυψη. Που είναι ο Δήμος. Α ξέχασα σήμερα είναι παρασκευή...

Ανώνυμος είπε...

Παραδόθηκε στις 20 Μαΐου 2022 η επικαιροποιημένη πρόταση μετά την απαραίτητη διαβούλευση, για ένα από τα πιο σημαντικά έργα στο Δήμο Ναυπλιέων, που αναμένεται να ξεκινήσουν και αφορά τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στη πόλη του Ναυπλίου.

Ο Δήμος Ναυπλιέων διαμέσου του Τοπικού Συμβουλίου προχωρά άμεσα στην απαραίτητη γνωμοδότηση. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αναλαμβάνει να το εισηγηθεί προκειμένου να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων, ενώ η πρόταση θα αποσταλεί για τελική έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη προστιθέμενη αξία που στόχο έχει την αισθητική αναβάθμιση της πόλης, τη βελτίωση του μικροκλίματος, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των δικτύων κυκλοφορίας πεζών, ποδηλάτων και οχημάτων.
Εισάγουμε το ποδήλατο στη ζωή των συμπολιτών μας φιλοδοξώντας να δώσουμε μια νέα ρότα βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας.

Επιδιώκουμε μέσα από το έργο να βοηθήσουμε την πόλη του Ναυπλίου να γίνει ακόμα ομορφότερη και να ενσωματώσει το ποδήλατο στην καθημερινότητα όλων μας.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί άραγε τα γράφεις;Υπάρχει καμία ομοιότητα με το Ναύπλιο;Εκεί υπάρχει πόλη με ιστορία πληθυσμό διαφορετικής κουλτούρας,χωρίς πέρασμα τροχοφόρων μέσα στον πολεοδομικό ιστό.Ο
θόρυβος είναι υπό συνεχή έλεγχο.

Ανώνυμος είπε...

Με την λογική σου αυτή,δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ, ας μείνουν όπως τα έκαναν πριν από 60 χρόνια. Εδώ εμείς είμαστε *Έλληναρες* . Καλή νύχτα σας, ας τα αφήσουμε για τον επόμενο αιώνα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε είναι μεταφορά από διαδίκτυο, να δούμε τι κάνουν άλλοι, μήπως σκεφτούμε και απαιτήσουμε κάτι.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι εσείς οι κολεκτιβιστρια αριστεροδεξιοι δεν ζείτε σε πραγματικό χρόνο και τόπο.
Χρησιμοποιείτε την επιθυμια ως προσταγή.Επειδη η εμπειρία σας είναι ιδεολογικοποιημενη επάνω στην ουτοπία του εγγελομαρξισμου ,αφού ο σοσιαλισμός της χώρας, σας ιδρυματοποιησε με μισθους,συντάξεις,επιδόματα υπερχρεωνοντας και τα δισέγγονα σας.
Έτσι κάθε επιθυμία γίνεται εφικτή αυτομάτως και ρεαλιστική πρόταση.
Για την πόλη των Καμένων υπάρχουν προοπτικές όχι όμως ως αντίγραφο μιας άλλης περιοχής.

Ανώνυμος είπε...

α ρε μπαρμπαταταρίδεν... 150 χρόνια μπροστά είναι το ναύπλιο σε σχέση με τα καμένα βούρλα... σύνελθε...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία, το Ναύπλιο μίλια μπροστά, τα ΚΒ πίσω από τον Κανέναν 'η το Τίποτα. Δεν γίνεται να γίνει κάτι τις να πάμε μπροστά από τον Κανένα;

Ανώνυμος είπε...

Αυτος ο μπαρμπαταταριδεν πολυ φασιστομουτρο. Ποιος ειναι;

Ανώνυμος είπε...

Ο 'Κανένας' σύμφωνα με την απάντηση του Οδυσσέα στον Πολύφημο.

Ανώνυμος είπε...

Ο μπαρμπα-ταταριδεν ειναι κλινική παθολογική περίπτωση, που δεν επιδέχεται θεραπεία