25 Απριλίου 2022

Ένας Δήμαρχος πρέπει :

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Επιστολή αναγνώστη

1.Να έχει καθαρά χέρια: Το υπ’ αριθμόν ένα αναγκαίο χαρακτηριστικό, όχι μόνο για τη θέση του Δημάρχου, αλλά και για όλες τις θέσεις που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Δεδομένου ότι ο τόπος μας οδηγήθηκε στη σημερινή κατάντια του κυρίως λόγω σήψης και διαφθοράς, η νέα γενιά αξιωμα-ούχων οφείλουν στον λαό χρήστη διοίκηση. Μόνο άτομα με καθαρό (πολιτικό) μητρώο μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν τη νέα πρόκληση/προαπαιτούμενο. Πιο συγκεκριμένα, ένας δήμαρχος που προσθέτει αξιοπιστία και εντιμότητα, που δεν υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και λογικές και, φυσικά, που δεν είναι λερωμένος με σκάνδαλα ή τη συγκάλυψή τους.

2. Ετοιμότητα να συγκρουστεί με το κατεστημένο: Αν η καθαρότητα αρχίζει και τελειώνει στο πρόσωπο του δημάρχου, η ετοιμότητα να συγκρουστεί με το κατεστημένο επεκτείνεται και πέραν αυτού. Ένας δήμαρχος είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με αρκετές προκλήσεις εντός και εκτός του Δήμου. Πρακτικές που δεν συνάδουν (απόλυτα) με τη νομιμότητα, αλλά έχουν παγιωθεί και εδραιωθεί μέσα στον χρόνο, αποφάσεις βάσει προσωπικών σχέσεων και συμφερόντων αντί του γενικού καλού, ενέργειες με το άρωμα της συνδιαλλαγής παρά του ορθολογισμού, είναι μόνο μερικά από τα κατάλοιπα του κατεστημένου που (πιθανόν να) έχει να αντιμετωπίσει ένας δήμαρχος. Και απλώς και μόνο, λόγω του ότι ένας δήμαρχος έχει εκλεγεί ζητώντας την ψήφο των δημοτών του, δεν έχει το δικαίωμα να σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στο κατεστημένο, έστω και αν ο ίδιος (ενδεχομένως) να μην είναι ενεργά μέρος αυτού... Η τυχόν ανοχή του, όμως, αυτόματα εξυπακούεται συμμετοχή

3. Προσωπικά χαρακτηριστικά: Αν και άκρως υποκειμενικό κριτήριο, τα προσωπικά χαρακτηριστικά του ατόμου (δημάρχου) έχουν τη δική τους σημασία στην επιτυχημένη προώθηση του κοινού καλού εντός της τοπικής κοινότητας. Το νεαρό της ηλικίας, που συνήθως συνδυάζεται με μακρο-χρόνιο όραμα, όρεξη για δουλειά και θέληση για ένα θετικό αποτύπωμα είναι τουλάχιστον επιθυμητό για αυτήν τη θέση. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι η ηλικία δεν μπορεί να είναι από μόνη της αρκετή για να παρέχει την όποια εγγύηση, αλλά το σενάριο ενός συνταξιούχου, ή έστω ατόμου πλησίον συντάξιμης ηλικίας, στη θέση του δημάρχου μάλλον έχει ξεπεραστεί στη σημερνή εποχή που διανύουμε. Επιπρόσθετα, θα είναι καλό ο δήμαρχος να διαθέτει ευρεία ακαδημαϊκή και επαγγελματική μόρφωση/πείρα, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, κουβαλώντας έτσι γνώσεις, εμπειρίες και πρακτικές από ένα, όσο γίνεται, ευρύτερο πεδίο για εφαρμογή στο περιβάλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος, μεγάλο πλεονέκτημα παρέχεται όταν ο δήμαρχος χαίρει μιας οικογενειακής και προσωπικής σχέσης με την τοπική κοινωνία, αφού αυτό θα του δώσει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για μια σωστή και επάξια αντιπροσώπευσή της.

4.Ανεξαρτησία - αντικειμενικότητα - αμεροληψία: Αν υπάρχει έστω μια θέση, λόγω ακριβώς και του τοπικού χαρακτήρα της, για την οποία η ανεξαρτησία και αμεροληψία είναι ακρογωνιαίες πτυχές, ενδεχομένως να είναι αυτή του δημάρχου. Τούτο μπορεί να επιτευχθεί στην πράξη με ιδιαίτερη επιτυχία, νοουμένου ότι το επιλεγμένο άτομο έχει αναδυθεί μέσα από ζυμώσεις της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, παρά μέσα από κομματικές ή άλλες παρόμοιες συνδιαλλαγές. Τουλάχιστον, όσον αφορά το αντικειμενικό και ανεξάρτητο της κρίσης του δημάρχου, αυτό δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί μέσω αυστηρά κομματικών προσωπικοτήτων. Ο δήμαρχος θα πρέπει να πηγάζει/αναδυθεί μέσα από την ίδια την (τοπική) κοινωνία πολιτών, και όχι απλώς να τοποθετηθεί/διοριστεί από (εξωτερικούς) κομματικούς μηχανι-σμούς και εξαρτήσεις. Αυτό φυσικά δεν αποκλείει την όποια υποστήριξη πραγματικά ανεξάρτητου προσώπου, για τη θέση του δημάρχου, από κόμματα, κοινωνικά σύνολα, ακόμη και από τοπικές προσωπικότητες, αφού αυτό είναι και θεμιτό και επιθυμητό στη Δημοκρατία. Η όποια υποστήριξη, όμως, δεν πρέπει να είναι προϋπόθεση ή/και βάση συνδιαλλαγής, αλλά επιβεβαίωση και ενίσχυση της ανεξάρτητης θέσης (του ατόμου).

5. Αγάπη για τον τόπο του: Άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο σημείο, αλλά και υποκειμενικό, είναι η αγάπη του δημάρχου για τον τόπο του. Όταν ο δήμαρχος εμπλέκεται τοπικά και όχι αυστηρώς κομματικά, είναι πολύ πιο πιθανόν να τον ενώνει μια αυθεντική αγάπη για τον τόπο, τον οποίο αντιπροσωπεύει. Αν και δύσκολη η τεκμηρίωση, η λογική λέει ότι όσο περισσότερες αξίες και συνδέσεις έχει κάποιος με ένα τόπο, τόσο περισσότερη είναι η αγάπη και η θέλησή του για προσφορά.

5+1. Ηγετική φιγούρα: Τέλος, και με περισσότερη πρακτική, παρά θεωρητική ή/και ιδεολογική υφή, ένας δήμαρχος, εκτός από αντιπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι εντεταλμένος για την καθημερνή διοίκηση του Δήμου ως Οργανισμού. Αυτό εξυπακούεται τον συντονισμό (σε κάποιες περιπτώσεις, πέραν των) 100-150 συνεργατών σε ένα φάσμα περίπου δέκα κυρίως τμημάτων, προς παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς τους δημότες. Επομένως, ο Δήμαρχος θα πρέπει να ηγείται, να καθοδηγεί και να εμπνέει. Αυτές οι ικανότητες, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της αποδοτικότητας της «μηχανής» που λέγεται Δήμος, είναι η συνταγή τόσο για την επιτυχία όσο και (κυρίως) για την ευημερία των δημοτών του.Εν κατακλείδι, ο δήμαρχος θα πρέπει να συνδυάζει ηγετικές ικανότητες, ανθρώπινη φύση, αγάπη για τον τόπο του, αμεροληψία και αντικειμενική κρίση, μα προπάντων... τόλμη και αρετή, γιατί ιδιαίτερα τα δύο τελευταία είναι που κάνουν τη διαφορά

Ένας δημότης



17 σχόλια:

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΆΟΥ ΧΡΉΣΤΟΣ είπε...

Καταθέτεις άποψη ανώνυμα. Γιατί καφετέρια έχεις ή ταβέρνα και φοβάσαι μην χάσεις πελάτες? Έλεος

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην σου ζητήσει και την άδεια κιόλας. Ρε πόσο μαλάκες είστε μερικοί που έχετε μια άποψη και θέλετε να την επιβάλλεται σε όλους. Κάτσε να θυμηθώ πως λέγεται αυτό … ααα χούντα .. Τώρα που το καλοσκέφτομαι, κακώς και εσύ γράφεις επώνυμα. Να κάνεις αυτό που θέλω εγώ! Να γράφεις ανώνυμα. εεε πως είπες?

Ανώνυμος είπε...

Περιγραφή πολιτικών δεξιοτήτων από ηθικολαγνους της πολιτικής ορθοτητος,οπαδών του όλοι μαζί τα φαγαμε και πτωχεύσαμε,αλλά μυαλό δεν βάλαμε διότι ακόμη πιστεύουμε ότι το κακό μνημόνιο προηγήθηκε της πτωχευσης.

Ανώνυμος είπε...

α ρε Πάγκαλε
χαλάς τη σούπα που σερβίρει ο σοσιαλισμος και η κορεκτιλα δηλ πρώτα αύξηση του κατώτατου μισθού και μετά ακολουθεί η αύξηση του τζίρου της επιχείρησης υπογραφή Μήτσος και Τάκης!

Ανώνυμος είπε...

Τρέξτε το αφεντικό τρελάθηκε πενηνταρικο για επίδομα στο καύσιμο, μου θυμίζει να σε σφάξω Γιάννη να σε αλλειψω λάδι!

Ανώνυμος είπε...

φον ταταρίδεν, μη τσακώνεσαι πολύ με το πληκτρολόγιο γιατί και πάλι, ευτυχώς, αυτοί που πιθανώς ασπάζονται τις αρλούμπες σου στη περιοχή είναι παρα πολύ λίγοι....

Ανώνυμος είπε...

Η Ζαχαροβα ανακοίνωσε απειλές με πυρηνικά, ο Έλον Μάσκ ανακοίνωσε την εξαγορά της πλατφόρμας Τουιτ, στο ερώτημα ποια από τις δύο είναι ποιο επικινδυνη για την Ελλάδα, η πλειοψηφια των κολεκτιβιστων φοροκαταναλωτων δήλωσε τον Μάσκ!!!!!
εδώ στα καμενα εσείς ποια ανακοίνωση σας πείραξε περισσοτερ

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΕΝΑ ΠΟΙΟ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ;

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ είπε...

26500 εντολές διακοπής ρεύματος τώρα. Σε λίγο 50000 .Δοξαστε τον σταικουρα και εκδικηθειτε τον τσιπρα.

Ανώνυμος είπε...

Τραχανά η ρήτρα αναπροσαρμογης στο τιμολόγιο ηλεκτρικου ρεύματος ήταν έργο νομοθετημένο από την κυβέρνηση Τσίπρα.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Μία κυβέρνηση τσιπρα θα επεμβαινε με πλαφόν σε κρίση ακριβειας ή θα κρατικοποιουσε όλο το ηλεκτρικό ρεύμα με λογική τιμή

Ανώνυμος είπε...

Ατιμε καπιταλιστη Ελον Μασκ που εριξες τα λεφτα σου στο Τουιτ χωρις την αδεια της ελληνικης αριστερας τωρα που θα στο κρατικοποιησουμε θα δουμε με τι θα ζεις, τεμπελαρε πλουτοκρατη?

Ανώνυμος είπε...

Τραχανα την εγραψες την εβιτα στην λοατκι ομαδα συριζα ?

Ανώνυμος είπε...

Η Μαρξιζουσα λογική του απόλυτου κενού.Απόστολοι αυτής οι ποιο ιδιαίτεροι νεωτερικοι κατσιαπλιαδες.
Ανίκανοι προσαρμογής στην δυτικού τρόπου σκέψη του βολταιρου.
Ότι είναι αξιολογημενο είναι ελιτίστικο, και ότι είναι ευθύγραμμο
είναι λαικο.
Άρα ο κ. Σκουφιας ως επιστήμων είναι ελίτ και δεν πρέπει η οικονομική σκέψη του να αξιολογείται σε σχέση με αυτή του κ. Τραχανά αλλά να εκλαμβάνεται ως ίδια(ευθύγραμμα).

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Ποια εβιτα ρε πας καλά? Σου ήρθε τετραψήφιος δεη και λαλησες? Στείλε τον στο σταικουρα να τον πληρώσει!

Ανώνυμος είπε...

Προς νεοδημοκράτες που ξόδεψαν μια περιουσία να σπουδάσουν τα παιδιά τους και τώρα... εργάζονται στα διάφορα cafe ...
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους νέους Έλληνες να μείνουν στη χώρα, να εργαστούν με σχεδόν 600 ευρώ το μήνα και να τον… ξαναψηφίσουν, ο γιος του Κωνσταντίνος, βολεύτηκε με θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Μητσοτάκης Junior μόλις τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, προσελήφθη ως ασκούμενος στη θέση του διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού από τον Ισπανό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς.
Ο μισθός για την συγκεκριμένη θέση ξεκινάει από 1.680 ευρώ και φτάνει τα… 7.740, με τον γιο του πρωθυπουργού να βρίσκεται αρχικά στη χαμηλότερη βαθμίδα.
Ο κ. Πονς έπλεξε το εγκώμιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δηλώνοντας «είμαι πολύ περήφανος που έχω τον Κωνσταντίνο ως έναν από τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς μου. Όχι μόνο λόγω του ακαδημαϊκού του υποβάθρου και των ικανοτήτων του αλλά και επειδή είναι ένας ταλαντούχος νέος».
Στην ερώτηση για το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός… έβαλε το χεράκι του προκειμένου να γίνει η πρόσληψη, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ απάντησε μονολεκτικά «ΟΧΙ».
Πόσο πιθανό είναι όμως να προσληφθεί σε τέτοια θέση ένας νέος, ο οποίος μπορεί να έχει αντίστοιχα, ίσως και περισσότερα προσόντα από τον γιο του πρωθυπουργού;
Πώς θα καταφέρει να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο ένας νέος που μόχθησε σκληρά να σπουδάσει, απέκτησε εφόδια αλλά δεν έχει κύκλο και γνωστούς στην ελίτ;
Τα ερωτήματα είναι ρητορικά, καθώς όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολα βρίσκουν στρωμένους του δρόμους τα παιδιά των πολιτικών.
Ωστόσο, είναι εξοργιστικό να ακούει κανείς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κοροϊδεύει τον λαό υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία του brain drain έχει αντιστραφεί, ότι οι νέοι έχουν καταπληκτική ποιότητα ζωής, και ότι μειώθηκε η ανεργία, την ώρα που ανακοίνωσε αύξηση 1,5 ευρώ την ημέρα στον κατώτατο μισθό, επιτρέπει να την αισχροκέρδεια, και αρνείται πεισματικά να μειώσει τους φόρους.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ τον γιο σου θα τον έστελνες
εθελοντή στην Ουκρανία ;
Οι πολιτικοί είναι παρασιτικοι στην βάση του τζάμπα μάγκες.
Θα προτιμουσα όμως αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης να πληρώνει δηλ το πολιτικό γραφείο του Ισπανού ευρωβουλευτή από αυτό που κάνει όλο το πολιτικό σύστημα με τους μετακλιτούς διορισμούς στο δημόσιο για να γίνουν ισόβιοι πελάτες-ψηφοφοροι και τα χρήματα να τα δίνουν οι πολίτες με τους φόρους .