16 Μαΐου 2011

Σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Λαμία
Γ. Παλαμιώτης

Σε μια προσπάθεια να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας και να αποκατασταθούν οι χωματερές εξαντλήθηκε η σύσκεψη που έγινε σήμερα στη Λαμία υπό την προεδρία της Υφυπουργού Εσωτερικών κας Τζάκρη.

Στη σύσκεψη που κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες και συμμετείχαν οι δήμαρχοι απ όλη τη Στερεά Ελλάδα αλλά και η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς και Θεσσαλίας κα Πόπη Γερακούδη αποτυπώθηκε ένα τοπίο σύμφωνα με το οποίο Στερεά Ελλάδα έχει να ξεπεράσει αρκετά προβλήματα για να βρεθεί στο δρόμο της οριστικής επίλυσης του προβλήματος στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υφυπουργός Εσωτερικών συνολικά στη Στερεά Ελλάδα παραμένουν εν λειτουργία[.....]

10 χωματερές και μάλιστα όπως σημείωσε στο τέλος της περασμένης χρονιάς ήταν σε λειτουργία 25 και μειώθηκαν τώρα στις 10. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να λυθούν ενδιάμεσα προβλήματα μεταφοράς απορριμμάτων μέχρι να υλοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα ο εθνικός σχεδιασμός και με τον τρόπο αυτό θα κλείσουν και οι 10 ΧΑΔΑ που λειτουργούν.
Σε μείζον θέμα αναδείχτηκε και εκείνο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί αφού υπογραμμίστηκε ότι σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας παραμένουν ακόμα για αποκατάσταση 64 ΧΑΔΑ και χρειάζονται μελέτες αποκατάστασης αλλά και χρήματα για να εξελιχθούν τα έργα.
«Εμείς εδώ δεν μιλήσαμε με άδεια χέρια. Υπάρχει πολιτική βούληση η διάθεση ο σχέδιο αλλά και τα χρήματα να ολοκληρώσουμε τις παρεμβάσεις» υπογράμμισε η Υφυπουργός Εσωτερικών κα Τζάκρη η συνολικά έκανε λόγο για περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ για τέτοιες παρεμβάσεις που έχουν σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υποστήριξε όμως συγχρόνως ο της αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προστεθεί και η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος εμπλέκεται σε αυτές τις λειτουργίες.
«Με τον εθνικό σχεδιασμό που καταθέσαμε στην Ε.Ε. και που υλοποιείται σε όλα τα επίπεδα έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόστιμα» υπογράμμισε η υφυπουργός εσωτερικών κα Τζάκρη τονίζοντας συγχρόνως πώς « έχουμε υποχρέωση να υλοποιήσουμε αυτό το σχεδιασμό σε όλες τις φάσεις για να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να το έχουμε λύσει».
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Υφυπουργός Εσωτερικών προσπάθησε ακόμη και να πείσει ορισμένους από τους δημάρχους να δεχθούν τα σκουπίδια από γειτονικές περιοχές έτσι ώστε να απομακρυνθεί η πιθανότητα επιβολής προστίμων.
Το κύριο βάρος έπεσε στη Νότια Εύβοιας όπου έκανε λόγο για μεταφορά των απορριμμάτων στη Χαλκίδα, στους δήμους της Λοκρίδας της Φθιώτιδας όπου ασκούσε πιέσεις τόσο στο δήμαρχο της Λαμίας όσο και στο δήμαρχο της Λιβαδειάς για να δεχθούν τα απορρίμματα. Παράλληλα οι ίδιες πιέσεις ασκήθηκαν και προς την πλευρά του δημάρχου της Λαμίας για να δεχθεί επίσης τα απορρίμματα από τους δήμους του Καρπενησίου και των Αγράφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος της Λαμίας κ. Κοτρωνιάς υπογράμμισε πως «μέχρι σήμερα έχουμε απορροφήσει το 75% των απορριμμάτων της Φθιώτιδας. Αντιμετωπίζουμε δυσεπίλυτα προβλήματα σε έναν ΧΥΤΑ που δεν μπορούμε να πάρουμε άδεια επειδή το κράτος έστησε δίπλα από το ΧΥΤΑ λατομική περιοχή και αυτά δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Εμείς δεν αρνούμαστε να διευκολύνουμε αλλά πρώτα τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να Ο δείξουν συνέπεια απέναντί μας. Δεν θα μαζέψουμε εμείς τα σκουπίδια απ όλη περιοχή για να πάμε στο τέλος κατηγορούμενοι».
Ο δήμαρχος της Λειβαδιάς κ. Νίκος Παπαγγελής που και αυτός δέχθηκε ισχυρές πιέσεις για να δεχθεί σκουπίδια άλλων περιοχών έδειξε ιδιαίτερα επιφυλακτικός τονίζοντας πώς «εμείς θέλουμε ένα σχέδιο για να ξέρουμε πού πάμε. Στην περιοχή μας λένε ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο πρώτον να υπάρχει αυτό το σχέδιο και μετά να εξελίσσονται οι συζητήσεις».
Στο σύνολό τους οι υπόλοιποι δήμαρχοι της περιοχής ζήτησαν την βοήθεια του αρμόδιου υπουργείου αλλά και της αποκεντρωμένης διοίκησης έτσι ώστε να εγκαταστήσουν είτε σταθμούς μεταφόρτωσης είτε να προμηθευτούν απορριμματοφόρα έτσι ώστε να διευκολυνθούν στο μεσοδιάστημα για τη μεταφορά των απορριμμάτων ενώ τέθηκε και το θέμα αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού καθώς όπως υπογραμμίστηκε και από τους δημάρχους «είναι πάρα πολλοί οι 11 ΧΥΤΑ που προβλέπονται σε στερεά Ελλάδα σε μια εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν τα χρήματα» όπως σημείωσε ο κ. Χαράλαμπος Τσοκανής τονίζοντας ότι είναι άμεση ανάγκη τροποποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού.
Την αισιοδοξία της ότι το συγκεκριμένο θέμα θα αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό και το κυριότερο με συνεργασία μεταξύ του υπουργείου, της αποκεντρωμένης διοίκησης αλλά και των δήμων εξέφρασε κλείνοντας τη συζήτηση η Υφυπουργός Εσωτερικών κυα Τζάκρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: