26 Φεβρουαρίου 2011

Όλη η αλήθεια για τα νέα τιμολόγια σε νερά, αποχέτευση και καθαριότητα στον Δήμο μας

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το τρίπτυχο νερά – αποχέτευση – καθαριότητα

Πολλά γράφτηκαν σε τοπικά ΜΜΕ και blogs, και πολλά λέγονται στην πιάτσα (άλλα σωστά και άλλα λάθος) για το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, σε ότι έχει να κάνει με τα νέα τιμολόγια σε νερά, αποχέτευση και καθαριότητα στον δήμο μας.

Σοβαρό το θέμα, καιρό είχαμε να γράψουμε άποψη (γενικότερα), και το πιάσαμε ως θέμα να το αναλύσαμε (ως συνήθως) σε βάθος, και να σας ενημερώσουμε και εσάς, αγαπητοί αναγνώστες του Blog.

Ομολογουμένως το ψάξαμε αρκετά, φάγαμε πολλές ώρες συζητώντας με ανθρώπους που ξέρουν, αλλά και συζητώντας με ανθρώπους που τελικά (τα νεύρα μου μέσα) δεν έχουν ιδέα, του τι γίνετε (δεν θα το σχολιάσω άλλο αυτό ακόμα), όπως επίσης φάγαμε κάμποση ώρα να διαβάζουμε δημοσιεύματα σε εφημερίδες και blogs (όπως ανέφερα παραπάνω) αλλά τελικά συλλέξαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, και τα καταθέτουμε.

Καταρχήν, και πριν[.....]

γράψουμε για την όποια αύξηση ή μείωση σε τιμολόγια στο παραπάνω τρίπτυχο (νερών - αποχέτευσης - σκουπιδιών), πρέπει να το αναλύσουμε ως θέμα και να καταλάβουμε λίγο πως ‘δουλεύει’ ή αν θέλετε πως θα έπρεπε να ‘δουλεύει’ το σύστημα αυτό.

Η αρχή της ανταποδοτικότητας, που είναι στηριγμένο όλο αυτό το σύστημα, έχει μια βασική δέσμευση, που πρέπει να επιτευχτεί, για να είναι υγειές ως σύστημα.
Όσα ξοδεύονται για τα σκουπίδια ή για τα νερά ή για την αποχέτευση από τον δήμο, τόσα θα πρέπει να χρεώνονται (αναλογικά) οι δημότες (ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο).

Δηλαδή όσα έξοδα κάνει ο δήμος για την κάθε μια από τις παραπάνω παροχές – δραστηριότητες, τόσα πρέπει να είναι και τα έσοδα ώστε να μην μπαίνει μέσα στο τέλος.

Αν δηλαδή ο δήμος για την συγκομιδή των σκουπιδιών και την καθαριότητα της πόλης δαπανά 100 δραχμές (απορριμματοφόρα, εργάτες κλπ) τόσα πρέπει και να εισπράττει (αναλογικά πάντα) από τους δημότες.
Διαφορετικά, αν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, μπαίνει μέσα, αφήνει απλήρωτους τους εργάτες της καθαριότητας, δεν μπορεί να επισκευάσει τα απορριμματοφόρα, και τέλος εντόκως δανείζετε (αν μπορεί) για να ξεπληρώσει εργάτες και προμηθευτές.

Δεν μπορεί να πάρει λεφτά από το ταμείο δηλαδή ‘των νερών’ να πληρώσει έξοδα πχ των εργατών καθαριότητας.

Τα παραπάνω λειτουργούν σωστά, όταν όλοι μας πληρώνουν κανονικά και δεν ‘κλέβουν’ (βάλτε το στο μυαλό σας αυτό, θα το αναλύσω παρακάτω).
Θέλω να πω (χωρίς παρεξήγηση), ότι όλοι μας, ως δημότες, ή έστω ως κάτοικοι (μόνιμοι ή του σαββατοκύριακου) πρέπει αναλογικά να πληρώνουμε και για καθαριότητα και για ύδρευση αλλά και για αποχέτευση (δεν ξέρω αν έχει αντίρρηση κάποιος για αυτό).

Κάτι άλλο, το σύστημα χρέωσης – είσπραξης για την καθαριότητα, στα Καμένα Βούρλα (πανελλαδική πρωτοτυπία) ήταν βασισμένο στα νερά. Δηλαδή αν είχες ρολόι του νερού τότε λογιζόσουν ως σπίτι και είχες τις ανάλογες χρεώσεις για την καθαριότητα.

Αν δεν είχες ρολόι νερού, δεν πλήρωνες για καθαριότητα.

Δεν γίνετε αυτό, θα μου πείτε, πως είναι δυνατόν ένα σπίτι να μην έχει νερό? Γίνεται λοιπόν!, όχι να μην έχεις νερό …. Να μην έχει ρολόι όμως γίνεται.!!!

Αν δηλαδή έχεις μια ‘πολυκατοικία’, ή ένα συγκρότημα κατοικιών, με πέντε διαμερίσματα πχ, και έχεις ένα μόνο ρολόι αντί για πέντε, πληρώνεις σαν ένα σπίτι και όχι σαν πέντε (που κανονικά σου αναλογεί).
Το θέμα όμως είναι ότι κατανάλωνες νερό για 5 σπίτια, βρόμιζες με σκουπίδια για 5 σπίτια, και είχες αποχέτευση για 5 σπίτια, αλλά χρεωνόσουν για ένα.

Αυτό είναι μια αδικία, για να μην το πω ωμά ότι είναι κλεψιά, και κάνει το σύστημα να μην δουλεύει, ή αν δουλεύει, το κάνει να μην δουλεύει ισότιμα για όλους, επιβαρύνοντας όλους τους άλλους που πληρώνουν (εμάς δηλαδή).

Άλλη μια ‘αδικία’, που πρέπει να τύχει ειδικής προσοχής, υπάρχει με τους επαγγελματίες, στην χρέωση τους συγκριτικά με τα σπίτια. Πόσο δηλαδή πληρώνει ένας επαγγελματίας συγκρίνοντας τον με ένα σπίτι. (θα το αναλύσω παρακάτω)

Γιατί μπαίνω τώρα στην διαδικασία να γράφω για αυτή την αδικία?
Γιατί ενώ οι παροχές της ΔΕΗ στο πρώην Δήμο Καμένων Βούρλων είναι 7.600, δηλαδή υπάρχουν 7600 σπίτια, τα ρολόγια νερού είναι μόνο 6.000. Δηλαδή 1.600 δεν πληρώνουν για σκουπίδια, σε βάρος των υπολοίπων που καλούνται αναλογικά να πληρώσουν και για αυτούς που δεν πληρώνουν. (πάλι κότσους μας πιάνουν κάποιοι έξυπνοι)

Σίγουρα σας κούρασα με την θεωρία, και πάμε να δούμε και λίγα νούμερα για το θέμα που έχουμε προ αναγγείλει.
Πως χρεωνόμασταν μέχρι τώρα δηλαδή και πως θα χρεωνόμαστε από εδώ και πέρα, με τα νέα τιμολόγια που έχει γίνει τόσος ντόρος.
Πόσο διαφορετικά δηλαδή θα είναι τα τιμολόγια για νερά αποχέτευση και καθαριότητα, θα είναι ακριβότερα? Θα είναι φτηνότερα ? έλα μου ντε!

Πάμε με τα νερά καταρχήν
Για όσους δεν γνωρίζουν, καταρχήν οι λογαριασμοί βγαίνουν ανά τρίμηνο, και ανά τρίμηνο υπολογίζετε και η παρακάτω κλίμακα με τα δωρεάν κυβικά κλπ.



Το επαγγελματικό τιμολόγιο δεν αλλάζει, παραμένει το ίδιο (0 έως 20 δωρεάν, και πάνω από 20 με 0,35 ήταν 0,35 έμεινε) οπότε δεν το σχολιάζουμε (αν και θα θέλαμε γιατί θεωρούμε ότι είναι φτηνό)

Αν το παρατηρήσουμε λίγο, το νέο οικιακό τιμολόγιο, θα δούμε ότι, όχι μόνο αύξηση δεν έχει, αλλά έχει και μείωση. Γιατί ??

Ας κάνουμε μια παραδοχή και ένα παράδειγμα , για να το αναλύσουμε.
Ας υποθέσουμε ότι έχω ένα σπίτι 100 τετραγωνικά, και με την γυναίκα μου και τα παιδιά μου είμαστε σύνολο 4 άνθρωποι.
Έχω και έναν κηπάκο με λουλούδια και γκαζόν, και το καλοκαίρι, που καταναλώνω αρκετό νερό (τον χειμώνα είναι ανάξιο λόγου) χρειάζομαι περίπου 1 κυβικό ανά ημέρα (έναν τόνο δηλαδή).
Θέλετε 1,5 τόνο την ημέρα ?? (γιατί πίνω πολύ νερό εγώ), θέλετε 2 τόνους της ημέρα??? Ok βάζω 2 κυβικά (τόνους) νερό την ημέρα.

Δηλαδή στο τρίμηνο θα καταναλώσω 180 τόνους νερό (κυβικά δηλαδή)

Ας πάμε να δούμε πόσα πλήρωνα και πόσα θα πληρώσω ανά τρίμηνο με το νέο τιμολόγιο

Πάει ο πρώτος μύθος λοιπόν για αύξηση στα νερά (έχει κάποιος αντίρρηση?), και πάμε να δούμε ένα παράδειγμα, ενός που έχει μεν πολυκατοικία η συγκρότημα κατοικιών και έχει μόνο ένα ‘ρολόι’ νερού (κλέβει δηλαδή, και δεν πληρώνει καθαριότητα).

Ας κάνουμε την ίδια την προηγούμενη παραδοχή λοιπόν, ότι κάθε σπίτι (το καλοκαίρι) θέλει 180 κυβικά νερό το τρίμηνο (2 τόνους την ημέρα), και ας υποθέσουμε ότι αυτό το συγκρότημα κατοικιών που έχει ένα μόνο ρολόι έχει 5 διαμερίσματα (η σπίτια πέστε το όπως θέλετε)
Δηλαδή σε αυτό το συγκεκριμένο ρολόι θα καταναλωθούν από τα 5 σπίτια * 180 κυβικά = 900 κυβικά σύνολο.


Εδώ λοιπόν όποιος δεν έχει σωστά τα ρολόγια και κλέβει από την καθαριότητα την τρώει κανονικά. Αν ήταν σωστός θα πλήρωνε μόνο 60,72 (όπως στο πρώτο παράδειγμα) ανά ρολόι δηλαδή 60,72 * 5 = 303,6 (και για τα 5 σπίτια)

Στον Άγιο Κωνσταντίνο έγινε αύξηση όντως, υπήρχε ένα κλιμακωτό τιμολόγιο με 3 euro το κυβικό από τα 300 κυβικά και επάνω με πάγιο ανά έτος 30 euro
Τώρα έγινε κλιμακωτό και μάλλον πιο δίκαιο οπότε έχουμε
δωρεάν μέχρι τα 40 κυβικά
41-150 0,23
151- 200 0,35
201 250 1 euro
251 – 300 2
301 και επάνω 3 euro

Στον Μώλο, όπως ήταν έτσι και έμεινε
Το πάγιο από 31 euro απλά έγινε 30 (άλλη μια μείωση)
Ενώ από το πρώτο κυβικό που καταναλώνουν, πληρώνουν 0,25

Πάμε παρακάτω στα Τέλη Αποχέτευσης και Τέλη υπονόμων, για να καταριφθεί και αυτός ο μύθος.
Τέλη αποχέτευσης: καμία αλλαγή, στο νερό που πλήρωνες, υπολογιζόταν το 80% για τέλος αποχέτευσης το οποίο παραμένει ως έχει.
Δηλαδή στο προηγούμενο παράδειγμα το σπίτι που πλήρωσε 60,72 για νερό, για τέλη αποχέτευσης θα πληρώσει 60,72 * 80%= 48,6 euro
Τέλη υπονόμων
Και εδώ υπολογίζονται με βάση την κατανάλωση του νερού και πάνω σε αυτό υπολογιζόταν ένα ποσοστό.
Αν κάνουμε μια αναδρομή πόσο ήταν αυτά τα ποσοστά θα δείτε το τι γίνεται.
Από το 2005 μέχρι το 2008 ήταν 200 % (επί της αξίας τους νερού)
Το 2008 έγινε 90% επί της αξίας του νερού με ελάχιστη χρέωση 12 euro ανά τρίμηνο
Ε λοιπόν τώρα έγινε 50 % , καραμπινάτη μείωση δηλαδή

Πάμε στα σκουπίδια (τέλη καθαριότητας)
Καταρχήν η μεγάλη αλλαγή που έγινε είναι ότι εναρμονιστήκαμε με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και τα τέλη καθαριότητας από τον επόμενο μήνα θα έρχονται με την ΔΕΗ.

Το τιμολόγιο ήταν και παραμένει αρκετά χαμηλό, είχε πολύπλοκο τρόπο υπολογισμού και δεν ανταποκρινόταν ούτε στο πως θέλουμε την πόλη μας (πάντα καθαρή) αλλά ούτε και στα πόσα δαπανώνται για την καθαριότητα.

Το τιμολόγιο για τους επαγγελματίες ήταν 1,10 euro ανά τετραγωνικό ανά έτος.
Δηλαδή επαγγελματίας που είχε 110 τετραγωνικά μαγαζί πλήρωνε τον χρόνο 121 euro (10 euro τον μήνα δηλαδή)

Τώρα από 1,10 έγινε 1,45 (σε Μώλο , Καμένα, Άγιο, Παραλία Καινουρίου και Χρυσή Ακτή) δηλαδή θα πληρώσει αντί 121 euro, 159 euro (13 euro τον μήνα δηλαδή)
(να σημειωθεί ότι στην Λαμία είναι 4 euro το τετραγωνικό)

Το οικιακό τιμολόγιο για τα τέλη καθαριότητας με ένα σύστημα 16 ζωνών ήταν από 0,34 μέχρι 0,96 ανάλογα την ζώνη και έγινε 1 euro. (ναι ναι φαινομενικά υπάρχει αύξηση, υπομονή όμως θα το δούμε αναλυτικά)

Πάμε λοιπόν να φτάσουμε στο δια ταύτα και να τα βάλουμε όλα σε ένα πίνακα για να τα συγκρίνουμε.
Έχω στα χέρια μου λογαριασμό μαγαζιού στα Καμένα Βούρλα που είναι εκατό τετραγωνικά και κατανάλωσε 100 κυβικά νερού το τελευταίο τρίμηνο του 2010.
Πάμε να δούμε πόσα πλήρωσε και πόσα θα πληρώσει με τα νέα τιμολόγια


Θέλετε να κάνουμε και συνολικό παράδειγμα για τα οικιακά τιμολόγια ???
Ας πάρουμε το πρώτο παράδειγμα που είχαμε κάνει της οικίας (με την τετραμελή οικογένεια) με τα 100 τετραγωνικά σπίτι , που σε ένα τρίμηνο κατανάλωσε 180 κυβικά και ας το δούμε.


Εγώ από τα παραπάνω, δεν διαπίστωσα αύξηση, εσείς ?
(ελπίζω ούτε και εσείς γιατί δεν έχω κάποιον γνωστό μαθηματικό να σας συστήσω)

Ολοκληρώνοντας, και για να αποδίδονται τα εύσημα σε αυτούς που τα αξίζουν, τα παραπάνω νέα τιμολόγια (που για κάποιους είναι ακριβότερα) προέρχονται από οικονομικές μελέτες και εισηγήσεις των παρακάτω αρμοδίων:

Δημοτική ενότητα Αγίου Κωνσταντίνου - Φλωράκης
Δημοτική ενότητα Καμένων Βούρλων - Φακίρης, Μακρυνίτσας
Δημοτική ενότητα Μώλου - Παντράς

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχα παρακατω διαβαζω στις εφημεριδες της τεταρτης ο μεν λαμιακος να λεει για αυξησεις 20-35% και την ημερα να λεει για τσιμπημενα τελη

μπραβο σας για το αρθρο

Ανώνυμος είπε...

Οι δημότες των Καμένων Βούρλων γνωρίζουν ότι με την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα πληρώσουν πάγιο 50 ευρώ για τα τέλη ύδρευσης .

Σε αντίθεση με τους δημότες του Μώλου και του Αγίου Κωνσταντίνου πού θα πληρώσουν 30 ευρώ για τα τέλη ύδρευσης .

Εκτός αν τα Μαθηματικά και οι αριθμοί έχουν αλλάξει σειρά και μέτρο και τα 50 ευρώ είναι ίσο με τα 30 ευρώ.

50=30 > 50 - 30 = 0

Αυτοί θα μας τρελάνουν με τα νέα Μαθηματικά…….

Τώρα το πως μερικοί θέλουν να παρουσιάσουν την βλακεία και την ανικανότητα ως εξυπνάδα και ικανότητα αυτό μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν και το αγνοούν οι υπόλοιποι δημότες των Καμένων Βούρλων.

Ανώνυμος είπε...

Μετα από αυτή την ανάλυση διαπίστωσα τα εξής:
1)είναι άδικα τα τέλη ύδρευσης για αυτους που χρονια τωρα γεμιζουν τις πισινες τους, ποτιζουν στρεμματα γκαζον και που υδροδωτουν παρανομα οικοδομικα συγκροτηματα με ενα υδρομετρο για 200, 300, 400 τ.μ. Καλα τους κανατε τωρα κυριοι της νεας δημοτικης αρχης!!
2) Ειναι ομως απειρως πιο δικαια και πιο οικονομικα για τους πολλους, τους μικρομεσαιους, για τους συνταξιουχους που εχουν ενα συμβατικο σπιτι 100-120 τ.μ.
3) Η τεραστια αυξηση στ τιμολογιο μετα τα 200 κ.μ. ηταν επιβεβλημενη. Μπραβο σε ολους αυτους που τ σκεφτηκαν, ειλικρινα συγχαρητηρια!!! Δεν εχω τιποτα μα τιποτα αλλο να πω...
Υ.Γ. Για να δουμε τωρα οι 1600 κυριοι τ θα σκαρφιστουν για να κλεψουν και απο τη Δ.Ε.Η.?? Νομιζω πλεον δεν γινεται.!

Ανώνυμος είπε...

BLOGGER ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΕΙΔΗ ΕΣΥ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΛΑ ΡΟΔΙΝΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΑΛΥΣΕ ΜΟΥ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ.ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ 70% ΤΟΥ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟΥ ΔΕ ΝΟΜΙΖΕΙΣ?

Ανώνυμος είπε...

η μόνη αύξηση που βλέπετε είναι στο μυαλό σας γιατί παρέμειναν τα καμένα στα 50 ευρώ το χρόνο πάγιο και μώλος άγιος διατήρησαν τα παλιά πάγια τους! η δε ξέρετα μαθηματικά ή θέλετε να γεμίζετε κάθε μέρα τη πισίνα σας!!!

Ανώνυμος είπε...

Είσαι μάγκας μπλόγκερ. Εγώ τώρα κατάλαβα πως υπολογίζονται αυτοί οι λογαριασμοί, τι πληρώνω και τι δικαιούμαι.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ιδιοκτήτης σπιτιού 70 τετραγωνικών που το επισκέπτομαι μόνο το καλοκαίρι και καταναλώνω μέχρι 20 κυβικά. Πλήρωνα μόνο το πάγιο 50 euro για νερο, θα αλλάξει κάτι?

Γ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ είπε...

ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ.

kamena voyrla blogger είπε...

Αγαπητοί αναγνώστες

Καταρχήν, και για να μην παρεξηγηθώ, αυτό το blog δεν γράφει ευχολόγια για καμία δημοτική αρχή, κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση.
Επίσης, δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε σε καμία των περιπτώσεων γραφείο τύπου κανενός.
Κάνουμε έρευνα, καταγράφουμε τα στοιχεία και πάντα αρεσκόμαστε στο να στεκόμαστε και να καταγράφουμε τα πραγματικά γεγονότα, με στοιχεία και πειστήρια (κατά το δυνατόν).

Αν κάποια πρακτική – νόμος – απόφαση – ενέργεια, μας αρέσει (σύμφωνα πάντα με την ηθική μας) και με δεδομένο ότι είμαστε βαθιά τεχνοκράτες, αποδίδουμε και τα εύσημα.
Αν πάλι, κάτι δεν μας αρέσει, πάλι το καταγράφουμε._
Απλά, όμορφα, σεμνά και ταπεινά. (βλογάω τα γένια μου τώρα, αλλά έτσι είναι τα πράγματα).

Απαντώ λοιπόν στις ερωτήσεις σας.

3:36 Ευχαριστώ

5:53 Οι δημότες των Καμένων Βούρλων γνωρίζουν (και θα το δουν και στους λογαριασμούς) ότι δεν έγινε καμία αλλαγή στα πάγια τέλη ύδρευσης στα Καμένα Βούρλα.
Η μοναδική αλλαγή στα πάγια νερού που έγινε είναι στον Μώλλο που από 31 πήγε 30.

6:45 Στο Καινούργιο, το κυβικό από 0,12 πήγε 0,18
Στα Καμένα είναι 0,23 και στον Μώλλο 0,25.
Εδώ στην ουσία, αυτό που έγινε, ήταν η εναρμόνιση σε όλα τα χωριά, να έχουν ίδιο (μειωμένο) τιμολόγιο (όχι τζάμπα) και να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί.
Δεν βλέπω το μεμπτό και αναρωτιέμαι γιατί εγώ στα Καμένα ή στον Μώλλο να πληρώνω ακριβότερα το νερό από το Καινούργιο. (το αφήνω να πέσει κάτω αυτό)
Κανονικά μήπως θα έπρεπε και το Καινούργιο να πληρώνει 0,23 ??

Αναφορικά με το προσωπικό και την μείωση του, που γράφεις, αν και δεν είναι σχετικό με το άρθρο αυτό, εν τούτοις είναι πολύ σχετικό με το θέμα των ανταποδοτικών τελών – υπηρεσιών, όπως πχ των ανταποδοτικών της καθαριότητας θα το σχολιάσω.
Ισοζύγιο (αν διάβασες το άρθρο) πως είναι δυνατόν να επιτευχτεί όταν κατά γενική ομολογία υπήρξαν μειώσεις στα τιμολόγια και από την άλλη τα έξοδα παρέμεναν μεγάλα?
Εκτός και αν, και αυτή η δημοτική αρχή, θέλεις, να μην έχει λεφτά να πληρώνει τους εποχικούς στην καθαριότητα (για σκέψου το λίγο αυτό)

8:42 Ευχαριστώ

9:01 Για τα νερά παραμένει το ίδιο, όσο πλήρωνες θα πληρώνεις. Για τα υπόλοιπα που υπολογίζονται με βάση το νερό, (αποχέτευση, καθαριότητα, τέλη υπονόμων) με δεδομένο ότι μειώθηκαν στο σύνολο τους, θα πληρώσεις λιγότερα.

9:20 Γιάννη, εφόσον για νερό δεν πάμε στο ρέμα ή στην βρύση με ‘λαϊνια’, και απρόσκοπτα έρχεται μέσα στο σπίτι μας, με ευθύνη κάποιου άλλου, που σημαίνει δεξαμενές, αντλίες χλώρια, σωληνώσεις, αναλύσεις και ένα σωρό άλλα έξοδα, κάπως πρέπει βρε παιδάκι μου να πληρωθούν όλα αυτά.
Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, με έμμεση ή με άμεση φορολογία – κοστολόγηση, δηλαδή με την μέθοδο της ανταποδοτικότητας, θα τα δώσουμε.
Ωστόσο, νομίζω ότι η διαφωνία μας δεν είναι επί της ουσίας αλλά σε φιλοσοφικό επίπεδο.


Διευκρινιστικές ερωτήσεις, απορίες ή και σχόλια (θετικά και αρνητικά) – δεκτά.

Φιλικά ο Blogger

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή δουλειά

Ανώνυμος είπε...

Είμαι μαθηματικός, και τα νούμερα που παρουσιάζετε για τα Καμένα Βούρλα, έχουν το εξής αποτέλεσμα.

Νερά, μείωση κατά περίπτωση μέχρι και 13%
Αποχέτευση, καμία διαφοροποίηση
Τέλος υπονόμων, μείωση 44,4%
Καθαριότητα, αύξηση 31,8%

Ενώ υπάρχει φαινομενικά αύξηση στην καθαριότητα, υπάρχουν μειώσεις που είναι μεγαλύτερες, και στο σύνολο τους τα τέλη, με ένα μέσο παράδειγμα σπιτιού 100 τετραγωνικών που στο τρίμηνο καταναλώνει 80 μέχρι 200 κυβικά νερού, η τελική μείωση στα τέλη είναι σχεδόν 7,5%.

Όλα τα υπόλοιπα που γράφονται και λέγονται είναι παραφιλολογίες.

Ανώνυμος είπε...

Τζάμπα σας έρχεται το νερό. Δεν μένω καμένα βούρλα, διακοπές έρχομαι για τα λουτρά, και έχω μπροστά μου τον λογαριασμό μου του νερού εκεί που κατοικώ μόνιμα. Πληρώνω από το πρώτο κυβικό που καταναλώνω και μέχρι τα πρώτα 15 κυβικά 0,4138 από εκεί και πάνω πάει 0,6471. Επίσης για αποχέτευση πληρώνω 75%. Εσείς πληρώνετε κάτω από τα μισά, φωνάζετε κιόλας. Συνέλθετε χωριανοί.

Ανώνυμος είπε...

άκουσα ότι ο αντωνίου δεν ψήφησε τις αναπροσαρμογές ξέρει κανένας γιατί;

Ανώνυμος είπε...

Όπως άκουσα θα εκπέσει η απόφαση για τα τέλη από τον ελεγκτή νομιμότητας .

Οπότε θα ξαναέλθει το ίδιο θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ανώνυμος είπε...

ναι και εγώ άκουσα ότι ο ήλιος θα ανατείλει από την δύση και ότι το νερό με όζον τα θεραπεύει όλα

Ανώνυμος είπε...

δηλαδή η διαφορά στο πάγιο είναι 20 ευρο το χρόνο δηλαδή 1,5 το μήνα. για αυτό σφάζεστε ;;;; γιατί δεν έχω καταλάβει ρε γμτ

Ανώνυμος είπε...

Μένω στην περιοχή και έχω πισίνα, ψάχνοντας στο google για τα τιμολόγια νερού έπεσα εύκολα πάνω στο άρθρο σας που ήταν πολύ κατατοπιστικό και θα ήθελα να σας συγχαρώ για την δουλειά σας.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΒΡΕΙΤΕ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΝΕΡΟ.

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλη ενημερωση, μπραβο