«Καλλικράτης»:Με κόντρα ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λένε «όχι», τον υπουργό Εσωτερικών να ζητά για μια ακόμη φορά να «έρθουν μαζί» αλλά και ορισμένους βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και τις ΝΔ να αποκλίνουν από την κεντρική γραμμή των κομμάτων τους, ξεκίνησε το απόγευμα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον «Καλλικράτη». Η συζήτηση πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη σε πέντε συνεδριάσεις στην αρμόδια Επιτροπή, ενώ από την επόμενη Τρίτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, όπου η συζήτησή του θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα σε τέσσερις συνεδριάσεις.
«Ζητήσαμε απ’ όλους να έρθουν μαζί μας. Όσοι δεν θέλουν να έρθουν κάνουν μεγάλο λάθος. Μας αφήνουν μόνους μας να πάμε σ’ αυτή την μεγάλη αλλαγή και οι πολίτες θα μας επιβραβεύσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ραγκούσης. Παράλληλα τόνισε ότι έγιναν δεκτές περίπου το 95% των προτάσεων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ για τα θεσμικά θέματα και το 90% για το χωροταξικό.
Όσον αφορά τις εξοικονομήσεις δαπανών, υποστήριξε ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και από τα 1,2 δις που προβλέπει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τονίζοντας ότι ενώ η μείωση του αριθμού των δήμων είναι κατά σχεδόν 70%, η πρόβλεψη του ΓΛΚ είναι για μόλις 25%. Παράλληλα έδωσε μεγάλη έμφαση στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα βοηθήσει, όπως είπε, στην μείωση της σπατάλης στους ΟΤΑ.
Ραγκούσης: "Όχι" σε αλλαγές για ασυμβίβαστο και χωροταξικό
Σε συζήτησή του με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών υπεραμύνθηκε του ασυμβίβαστου άσκησης επαγγέλματος για δημάρχους σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων (δηλαδή, σχεδόν το σύνολο των δημάρχων), θέση την οποία, εξάλλου[.....]
υποστήριξαν και πολλοί βουλευτές. Επικαλέστηκε μάλιστα την δική του εμπειρία ως δημάρχου Πάρου, τονίζοντας ότι είναι πρακτικά αδύνατον να διοικείς τέτοιους μεγέθους δήμο και παράλληλα να ασκείς επάγγελμα.
Ο κ. Ραγκούσης κατέστησε επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και στην αρχή «κάθε νησί και δήμος», τονίζοντας με έμφαση ότι μεγάλα νησιά όπως η Λέσβος, η Ρόδος, η Κέρκυρα κλπ μόνο να κερδίσουν έχουν από αυτή την ρύθμιση. Κι αυτό, γιατί, όπως είπε, πλέον θα περιλαμβάνονται μέσα στους πρώτους 15 δήμους της χώρας, δίνοντας τους τεράστιες αναπτυξιακές αλλά και διαπραγματευτικές δυνατότητες. Γενικότερα για το χωροταξικό σημείωσε ότι οι μόνες αξιοσημείωτες εστίες αντιδράσεων είναι στο νομό Ηρακλείου στην Κρήτη και στη Σιάτιστα που κάτοικοι έκλεισαν την Εγνατία Οδό, ωστόσο σήμερα αποφάσισαν να την ανοίξουν. Αναφερόμενος ειδικά στις ενστάσεις για τη Θεσσαλονίκη, απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι αν η συνένωση των μικρών δήμων Κορδελιού και Μαινεμένης, έκαστος με τους μεγαλύτερους δήμου Αμπελοκήπων και Ευόσμου, έγινε με κομματικά κριτήρια, τότε η ΝΔ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί το ΠΑΣΟΚ προχωρά στη συνένωση τριών ισχυρών δήμων Ευκαρπίας, Πολίχνης και Σταυρούπολης αντί να τους αφήσει μόνους τους.
Αναφορικά με τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου που ετέθησαν (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε ότι επικεφαλής της επίπονης διαδικασίας ήταν ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ κι ακόμη ότι η ΟΚΕ είναι θετική.
ΝΔ: Άλμα στο κενό
«Ψευδεπίγραφη», χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ζώης, τονίζοντας ότι «κάνει άλμα στο κενό». Τόνισε δε ότι δεν έγινε διαβούλευση επί της ουσίας, ενώ δεν έγιναν δεκτές ούτε οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ: «Κινείται στην λογική των περικοπών και όχι των πόρων που θα έδιναν ανάσα στους δήμους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώης, τονίζοντας ότι το κόμμα του το ψηφίζει επί της αρχής. «Νομοσχέδιο χρυσοποίκιλτα ντυμένο για να είναι αθέατες οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις», το χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ ο Νίκος Τσούκαλης από το ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας ορισμένων διατάξεων και προέβλεψε ότι οι συνενώσεις των δήμων θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Από τον ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης διατύπωσε την διαφωνία του κόμματός του στο σχέδιο νόμου και είπε πως το Πρόγραμμα θα έπρεπε να τιτλοφορείται «Πασοκράτης» αντί για «Καλλικράτης», υποστηρίζοντας ότι συντάχθηκε με κομματικά κριτήρια και στοχεύει στην επικράτηση του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα.
«Γκρίνιες» βουλευτών ΠΑΣΟΚ, αποκλίσεις στη ΝΔ
Ενστάσεις όσον αφορά, κυρίως, το χωροταξικό στις περιοχές τους υπήρξαν από ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως τον Παντελή Ασπραδάκη (Περιφέρεια Αττικής), Γιάννης Κουτσούκος και Νάντια Γιαννακοπούλου (Μεσσηνία), Άγγελο Μανωλάκη (Κορινθία) και Χρήστο Μαγκούφη (Τρίκαλα). Αλλά και η ΝΔ δεν διατήρησε ενιαία «γραμμή», καθώς ο βουλευτής Λακωνιας Γρηγόρης Αποστολάκος που πρόσκειται δήλωσε ότι «επιφυλάσσεται επί της αρχής», ενώ λίγο νωρίτερα και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν διευκρίνισε αν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Ζήτησε πάντως από τον υπουργό τουλάχιστον στην Βουλή να ακούσει τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τονίζοντας ότι σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται συναινέσεις.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχισθεί αύριο το πρωί επί της αρχής, ενώ το απόγευμα (3 μ.μ.) θα ακολουθήσει ακρόαση φορέων.
aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου