Αναρτήθηκε από…
kamena voyrla blogger
Η 25η Νοεμβρίου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών, την πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας, σε όλο τον πλανήτη.
Μία στις τρεις γυναίκες είναι πιθανό να υποστεί άσκηση φυσικής βίας, σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Μία στις πέντε γυναίκες πέφτει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
Πάνω από το 80% των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων είναι γυναίκες.
«Η πλήρης και αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, είναι σύμφυτη με τη βαθύτερη έννοια της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας και ανήκει στον πυρήνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής προόδου, όπου οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και οι μορφές βίας που έχουν αναδυθεί δεν περιορίζονται στις παραδοσιακές μορφές εκδήλωσης αλλά έχουν αποκτήσει πιο υποδόριες και λιγότερο προβλέψιμες διαστάσεις.
Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και αντίστοιχες εκστρατείες, όπως, για παράδειγμα, η προσπάθεια που εγκαινιάσθηκε από τον Ο.Η.Ε., το 2008, με τίτλο «Ενωθείτε να θέσουμε τέλος στη Βία ενάντια στις Γυναίκες», αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των γυναικών από κάθε μορφής βία.
Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που προσβάλλουν το επίπεδο της Δημοκρατίας και του πολιτισμού μας η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση όλων μας. Καταπολεμούμε τα κάθε είδους αναχρονιστικά στερεότυπα που υπονομεύουν τις ίσες ευκαιρίες της γυναίκας και του άνδρα στη ζωή, την εργασία και την πρόοδο, προωθούμε πολύπλευρες εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην εξάλειψη νοοτροπιών που προσβάλλουν τα δικαιώματα της γυναίκας και εγγυόμαστε, έμπρακτα και ουσιαστικά, την προστασία της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς της, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ.Πρ.Παυλόπουλος.
Η βία κατά των γυναικών παραμένει δυστυχώς παγκόσμιο πρόβλημα στην εποχή μας. Δεν γνωρίζει ήπειρο, σύνορα, θρησκεία, φυλή, πολιτισμό. Εκδηλώνεται με όλες τις μορφές. Τη σεξουαλική κακοποίηση, τον αναγκαστικό γάμο, το έγκλημα τιμής, το εμπόριο σαρκός.Δεν είναι ασυνήθιστα τα περιστατικά βίας που εκδηλώνονται στο σπίτι. Η ενδοοικογενειακή βία είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη, γιατί περιβάλλεται συνήθως από πέπλο σιωπής, αναφέρει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής κ.Δ.Σιούφας.
Η πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας, σε όλο τον πλανήτη, είναι η βία κατά των γυναικών. Στην οικογένεια, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην εργασία, στο δρόμο, στις φυλακές, στις περιοχές με πολεμικές συρράξεις, στις μετανάστριες, στα κυκλώματα εμπορίας γυναικών, η ανδρική εξουσία κάθε μορφής ασκεί πολύμορφη βία λόγω φύλου και διαιωνίζει την εξουσιαστική σχέση των ανδρών απέναντι στις γυναίκες.
Ένα φαινόμενο που, παρά το γεγονός ότι η πρόοδος στα θέματα ισότητας είναι αναμφισβήτητη, αποτελεί ένα από τα πλέον μελανά σημεία του σύγχρονου πολιτισμού μας. Ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλα τα πολιτισμικά και οικονομικά περιβάλλοντα και αφορά γυναίκες όλων των μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων, αναφέρει ο Τομέας Ισότητας του ΠΑΣΟΚ.
Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα, η περιθωριοποίηση στην οποία ωθούνται οι λαοί ακόμη και ολόκληρες περιοχές του πλανήτη είναι βία κατά της ανθρωπότητας. Εκτός από τους πολέμους, η σωματική και ψυχική βία με σκοπό την επιβολή και την εξουσία ασκείται τώρα με ιδιαίτερη ένταση. Οι γυναίκες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις συνέπειες, αναφέρει το Φεμινιστικό Τμήμα του ΣΥΝ
Διαβάστε περισσότερα...