Οδοιπορικό στα Μοναστήρια της Ελλάδας: Στη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που στέκει αγέρωχη εδώ και χίλια χρόνια πάνω από τα Καμένα Βούρλα
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
Μεγάλη Εβδομάδα στα Μοναστήρια της Ελλάδας: Στη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που στέκει αγέρωχη εδώ και χίλια χρόνια
Πάνω από τη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων βρίσκεται εδώ και χίλια χρόνια η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Στις πλαγιές του όρους Κνημίδα, πάνω από τη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με πανοραμική θέα, βρίσκεται εδώ και χίλια χρόνια η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Με αυτό το μοναστήρι συνεχίζεται σήμερα η σειρά ντοκιμαντέρ του protothema.gr, μεταφέροντας την κατανυκτική ατμόσφαιρα που συναντάται τη Μεγάλη Εβδομάδα στις Ιερές Μονές της χώρας μας.
Η ιστορία της Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Κτήτορας της Μονής θεωρείται ο Όσιος Νικήτας ο οποίος αρχικά ζούσε ως ασκητής σε μια σπηλιά του όρους Κνημίδα. Σταδιακά άρχισαν να διαμένουν και άλλοι πατέρες μαζί του και ο χώρος δεν επαρκούσε. Κατέβηκαν χαμηλότερα, σε υψόμετρο 310 μέτρων, όπου βρίσκονταν τα ερείπια ενός ναού του 7ου αιώνα ο οποίος σύμφωνα με την προφορική παράδοση ήταν αφιερωμένος στη Θεά Αρτέμιδα. Προχώρησαν στην ανοικοδόμηση νέου ναού αξιοποιώντας τα ερείπια του παλαιότερου.
Με την πάροδο των αιώνων, αυξήθηκε ο αριθμός των μοναχών – ξεπέρασαν τους εκατό – ενώ ταυτόχρονα πληθώρα θαυμάτων λάμβαναν χώρα. «Το μοναστήρι ήταν ένας χώρος αγιασμού, ένας χώρος στον οποίο γινόντουσαν πάρα πολλά θαύματα. Γι’ αυτό και ονομάστηκε Αγιά. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο πολύς κόσμος συνέρρεε στη Μονή και γι’ αυτό το φθονούσαν οι Τούρκοι», αφηγείται στο Πρώτο Θέμα ο ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Αγιάς, πατέρας Δαμασκηνός.
Εντός του ναού υπάρχει κρύπτη που αξιοποιήθηκε επί Τουρκοκρατίας. Μπορούσε κάποιος φεύγοντας από το αναλόγιο, με ανεμόσκαλα, να ανέβει στην κρύπτη που οδηγούσε στην οροφή του νάρθηκα του ναού, όπου το ταβάνι του πρόναου είναι κούφιο. Εκεί οι μοναχοί έκρυβαν παιδιά, οπλαρχηγούς και οποιονδήποτε άλλον αναζητούσε σκέπη και καταφυγή. «Λειτουργούσε κρυφό σχολειό», σημειώνει ο πατέρας Δαμασκηνός. Μάλιστα, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το καμπαναριό, υπήρχε τότε πύργος – παρατηρητήριο. Εκεί καθόταν ένας μοναχός που παρατηρούσε το μονοπάτι και όταν έβλεπε τους Τούρκους να ανεβαίνουν, σήμαινε συναγερμό.
Το 1600 μ.Χ. οι Τούρκοι επιτέθηκαν στη Μονή με κανονιοβολισμούς, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο ναό, καθώς μεταξύ άλλων καταστράφηκε ο τρούλος και τμήμα της σκεπής. Ωστόσο, όπως τονίζει ο πατέρας Δαμασκηνός «Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Χάρη σε αυτό έγινε ένα πολύ μεγάλο θαύμα: Όταν οι Τούρκοι κατέστρεψαν τη Μονή και θέλησαν μετά να φύγουν με τα καράβια τους, τα καράβια “μαρμάρωσαν” στη θάλασσα. Δεν μπορούσαν να φύγουν. Δεν μπορώ να σας εξηγήσω τι σημαίνει μαρμάρωσε. Ίσως κάποια παλίρροια, ένα ρεύμα, κάτι, δεν ξέρω. Δεν μπορούσαν να φύγουν και γι’ αυτό επέστρεψαν στη Μονή, επισκεύασαν τη ζημιά, και συγχρόνως έκαναν φιρμάνι το οποίο κατέληγε με τη φράση το μοναστήρι να μην ξαναπειραχθεί ποτέ από Τούρκο».
Διαβάστε όλο το άρθρο και δείτε όλες τις φωτογραφίες στο protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου