ΠΣΕ - Δελτίο Τύπου - Θέμα Δακοκτονία 2011
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
Με το πέρας του προγράμματος δακοκτονίας του έτους 2011, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας που είχε την ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, προβαίνει στον παρακάτω σύντομο απολογισμό.Γνωρίζοντας τις αυξημένες δυσκολίες λόγω και των ιδιαίτερων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα, πολύ έγκαιρα τονίσαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την αναγκαιότητα έγκαιρης έναρξης των διαδικασιών και ιδιαίτερα της έγκαιρης κατανομής των πιστώσεων και του προσωπικού για την απρόσκοπτη εφαρμογή της δακοκτονίας.
Παρ’ όλα αυτά και το 2011 οι περικοπές των πιστώσεων και πολύ περισσότερο του προσωπικού ήταν δραματικές ενώ υπήρξε και χαρακτηριστική καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων.
Θυμίζουμε ότι οι[.....]
εργάτες – παγιδοθέτες για τη Φθιώτιδα το έτος 2009 ήταν 160, μειώθηκαν στους 84 το έτος 2010, ενώ για το 2011 εγκρίθηκαν μόλις 42 !!!. Κάτι ανάλογο έγινε και με τους εποχιακούς γεωπόνους – τομεάρχες που από 14 το 2009, μειώθηκαν στους 12 το 2010, για να μειωθούν στους 6 το 2011.
Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι οι δυσκολίες εφαρμογής του προγράμματος για το έτος 2011 ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Με ευθύνη της υπηρεσίας μας, χωρίς το προβλεπόμενο έκτακτο προσωπικό, με προσωπικές παρεμβάσεις των Εποπτών δακοκτονίας, αναρτήθηκαν έγκαιρα σε καίρια σημεία (εστίες δάκου) από 20-06-2011 οι δακοπαγίδες έτσι ώστε η πρώτη γενική διαβροχή να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση τις 07-07-2011.
Η υπηρεσία μας έγινε αποδέκτης κριτικής από μεμονωμένους ελαιοπαραγωγούς, από εκπρόσωπο συνδικαλιστικής αγροτικής οργάνωσης, από Ένωση Συν/σμών αλλά και από μερίδα τοπικών μέσων ενημέρωσης, όπου για παράδειγμα, αναφέρθηκε για δήθεν «μεγάλες ζημιές στον ελαιώνα της Ηράκλειας», λόγω καθυστέρησης στην έναρξη των εργασιών.
Να θυμίσουμε και πάλι ότι το έτος 2009 η πρώτη γενική διαβροχή πραγματοποιήθηκε την 30-06-2009 ενώ για το έτος 2010 την 21-06-2010. Επομένως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί καθυστερημένη η έναρξη των ψεκασμών το 2011. Επιπλέον, το 2011, λόγω των όψιμων ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων, είχαμε καθυστέρηση στην ωρίμανση του καρπού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (τα μετεωρολογικά στοιχεία στη διάθεσή σας).
Τελικά, παρ’ όλες τις δυσχέρειες, η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας αρχίσαμε τους ψεκασμούς έγκαιρα κι εμπρόθεσμα.
Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ότι η επιτυχία εφαρμογής ενός προγράμματος κρίνεται από το αποτέλεσμα. Στην περίπτωσή μας, αδιάψευστος μάρτυρας της επιτυχίας ή μη της δακοκτονίας αποτελεί ο δείκτης ποιότητας του ελαιολάδου των ελαιοτριβείων της Φθιώτιδας.
./.
2
Αναλυτικότερα, στα 24 ελαιοτριβεία που ελέγθηκαν το 2011, εξήχθηκαν 1.626.452 κιλά ελαιολάδου από τα οποία τα 1.462.773 κιλά είναι εξαιρετικά παρθένο, γεγονός που σημαίνει ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει ποσοστό 90%!!! Για όσους γνωρίζουν να τονίσουμε ότι οι ποιοτικά ανώτερες ελιές δεν οδηγούνται στο ελαιοτριβείο αλλά προωθούνται στην αγορά της επιτραπέζιας ελιάς κι άρα το ποσοστό του άριστου – καθαρού προϊόντος ξεπερνά κατά πολύ το 90%.
Με βάση τα στοιχεία που παραθέσαμε, τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, τη μειωμένη καρποφορία των ελαιοδέντρων και γενικά τις συνθήκες που το πρόγραμμα της δακοκτονίας εξελίχθητε το 2011, κρίνουμε ότι η προστασία του ελαιοκάρπου στη Φθιώτιδα υπήρξε και για το έτος 2011 απόλυτα επιτυχής.
Με την ελπίδα ότι την τρέχουσα περίοδο ο προγραμματισμός από το αρμόδιο Υπουργείο θα είναι έγκαιρος διαβεβαιώνουμε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα πράξουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να έχουμε τα ίδια και γιατί όχι καλύτερα αποτελέσματα.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ
Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
και Δ/ΝΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ
Γιάννης Καρνάβας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου