ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ - Η ομιλία της στην Βουλή
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη για το χαμό ενός ανθρώπου, ενός αγωνιστή. Να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του, αλλά και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Σήμερα ένας συμπολίτης μας διαμαρτυρόμενος γι’ αυτά τα σκληρά μέτρα έξω από τη Βουλή δυστυχώς δέχθηκε επίθεση από τους γνωστούς-άγνωστους και είχαμε το χαμό του.Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτά είναι αποτελέσματα και αυτής της σκληρής πολιτικής. Είναι αποτελέσματα των κοινωνικών συγκρούσεων. Επίσης η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να κάνει πολύ καλύτερα τη δουλειά της.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση εξαιρετικά οριακή και εξαιρετικά[.....]
κρίσιμη και για την πατρίδα και για το έθνος μας. Κρίσεις σαν αυτή που ζούμε δεν είναι εφήμερες. Καταλαμβάνουν πάντα μια ιστορική θέση στην πορεία των χωρών και ως τέτοιες κρίνονται. Αυτό που σήμερα διακυβεύεται είναι η ίδια η επιβίωση και η ύπαρξή της χώρας μας μέσα στις συνθήκες του διεθνούς περιβάλλοντος που μας ξεπερνά.
Το πώς έφτασε η χώρα μας να χτυπηθεί και να γονατίσει απ’ αυτή την κρίση έχει αναλυθεί εξαντλητικά θα έλεγα στο δημόσιο διάλογο. Είναι όλα γνωστά. Οι χρόνιες παθογένειες του κράτους, τα μέτρα που δεν πάρθηκαν στην ώρα τους, οι ευθύνες του πολιτικού μας συστήματος και οι ευθύνες των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επί δυο χρόνια η μάχη για τη χώρα είναι να αποφύγει κερδοσκοπικές και ληστρικές επιθέσεις. Αυτή η μάχη δεν ήταν χωρίς κόστος και χωρίς λάθη. Η Κυβέρνηση εφάρμοσε ένα σχέδιο προσαρμογής που αποδείχθηκε προβληματικό. Υπήρξε βίαιο και άδικο κοινωνικό κόστος.
Σήμερα ερχόμαστε να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που είναι πάρα πολύ σκληρό για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Κατεβάζει το επίπεδο διαβίωσης, βυθίζει στην ανασφάλεια, ανατρέπει προγραμματισμούς ζωής. Για όλους αυτούς τους λόγους προκαλεί οργή στους πολίτες και τους οδηγεί στους δρόμους. Αλλά και για έναν επιπλέον λόγο. Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει καταπιαστεί με τα δύσκολα.
Σας το λέμε, κύριοι Υπουργοί, δυο χρόνια τώρα και σε εσάς και τους προκατόχους σας. Τότε ήταν αναγκαιότητα. Σήμερα είναι συνθήκη επιβίωσης. Αλλά ορισμένοι από εσάς, κύριοι Υπουργοί, αντί να κάνετε τη δουλειά σας κουνάτε το δάχτυλο στην κοινωνία μπερδεύοντας ποιος λογοδοτεί σε ποιον.
Και όταν ζητάμε να καταπιαστείτε με τα δύσκολα εννοούμε την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και του λαθρεμπορίου. Ζητάμε μέτρα όπως η φορολόγηση καταθέσεων του εξωτερικού και το άνοιγμα λογαριασμών, το χτύπημα των καρτέλ και η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Δεν μπορεί να μειώνονται οι μισθοί και όχι οι τιμές. Ζητάμε την αντιμετώπιση της σπατάλης και της διαφθοράς στο χώρο της υγείας, που ακόμα δυστυχώς τον λυμαίνονται οι προμηθεύτριες εταιρείες. Ζητάμε την απορρόφηση των πόρων που ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη, για θέσεις εργασίας για έργα στην περιφέρεια.
Ως Κοινοβουλευτική Ομάδα και εγώ προσωπικά έχουμε μέχρι σήμερα στηρίξει τις αποφάσεις που μας τέθηκαν ως προαπαιτούμενο για την επιβίωση της χώρας. Ως
Βουλευτές δε λογοδοτούμε μόνο. Οφείλουμε να είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στους
πολίτες και την Κυβέρνηση.
Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε δύο χρόνια τώρα, να σας μεταφέρουμε την αγωνία, την ανασφάλεια και τα όρια αντοχής της κοινωνίας μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν μας ακούσατε και τώρα πρέπει να σας θυμίσουμε τα αυτονόητα.
Κύριοι της Κυβέρνησης, τη νομιμοποίησή μας να στηρίζουμε τις επιλογές σας τη διατηρούμε μόνο για όσο μπορούμε να μεταφέρουμε τη φωνή των πολιτών μέσα σε αυτή την Αίθουσα. Αν αυτή τη φωνή δεν τη λαμβάνετε υπόψη σας, εσείς οι ίδιοι είστε που αφαιρείτε τη νομιμοποίηση της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας.
Το νομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας έχει τεθεί από τους δανειστές μας ως η απόλυτη προϋπόθεση για την έκτη δόση, αλλά και για τη διαπραγμάτευση της οριστικής λύσης στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Για τη μάχη των μαχών, όπως ονομάστηκε.
Ακόμα, όμως, και η θετική έκβαση αυτής της μάχης δεν θα σημάνει σε καμία περίπτωση και τη λήξη του πολέμου.
Βρισκόμαστε σε μία ιστορική καμπή για το Έθνος. Είναι η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους με τους οποίους πρέπει να συνεχίσουμε αυτό τον πόλεμο και να στηρίξουμε τη χώρα. Αυτό είναι σήμερα κεντρικό και μείζον εθνικό ζήτημα.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μπροστά μας είναι το ρευστό διεθνές περιβάλλον και η ευρωπαϊκή ολιγωρία. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο και για εσωτερικές αδυναμίες. Δεν έχουμε περιθώρια για ανευθυνοϋπεύθυνες στάσεις. Δεν αρκεί μία πλειοψηφούσα Κοινοβουλευτική Ομάδα, που βάλλεται από παντού, για να κερδηθεί ο πόλεμος. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, ξεπερνά την ιδέα που είχαμε για τις πλειοψηφίες.
Προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας είναι η εθνική σύμπραξη και συστράτευση. Είναι ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών να την εξασφαλίσουν με όποιο τρόπο και με όποιο μέσο μπορούν.
Είναι καθήκον όλων μας, είναι δική μας ευθύνη η εξασφάλιση της ομαλής και συντεταγμένης πορείας για την έξοδο από την κρίση.
Ο λαός, αγαπητοί συνάδελφοι, απαξιώνει το πολιτικό σύστημα για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί θεωρεί ότι έχει την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κρίση και δεύτερον, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση σήμερα. Και εννοώ ότι το πολιτικό σύστημα αρνείται να αναλάβει το ρόλο του και να δώσει τη μάχη που είναι υποχρεωμένο να δώσει.
Η Δημοκρατία έχει θεσμούς και επιλογές. Στη Δημοκρατία το μέσον μπορεί να είναι είτε η συνεννόηση όλων των κομμάτων είτε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είτε οι εκλογές. Το ζητούμενο είναι η σωτηρία της χώρας. Το «πώς» είναι ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών. Διότι αποστολή των ηγεσιών είναι να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο. Αν δεν θέλουν ή δεν μπορούν, δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης.
Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι αν η εθνική σύμπραξη δεν εξασφαλιστεί, τότε η μάχη κινδυνεύει να χαθεί. Και αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα είναι το πραγματικό ιστορικό κόστος που θα έχουμε προκαλέσει στη χώρα, ένα κόστος που καμιά δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει. Και το μήνυμα σήμερα με έναν νεκρό λέει ότι οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Μέχρι εδώ και μη παρέκει! Το μήνυμα έρχεται από όλες τις πλευρές της Ελλάδος. Και πρέπει επιτέλους αυτή η Βουλή, η ιστορική Βουλή, να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της.
Ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου