25 Μαΐου 2011

Συναντήσεις χωρίς αποτέλεσμα

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Διαδοχικές επαφές είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς πλην της Αλέκας Παπαρήγα. Oι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς τη συναίνεση που επεδίωκε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Η συνεννόηση αφορά στην επίτευξη του εθνικού στόχου που είναι η μείωση των ελλειμμάτων και η αντιμετώπιση του χρέους» τόνισε ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Δήλωσε επίσης ότι η συναίνεση αποτελεί απόδειξη υπευθυνότητας και σοβαρότητας της χώρας προς τη διεθνή κοινότητα. Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ανοιχτός να συζητήσει κάθε[.....]

ρεαλιστική πρόταση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις από τα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού, ζήτησε επανεκκίνηση της οικονομίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα δημιουργικό σοκ μείωσης των φόρων...Ναι στις αποκρατικοποιήσεις, όχι στα μέτρα ταμειακού πανικού... Λίγα σωστά σε ένα συνολικό λάθος, δε δίνουν τη λύση».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι έγινε σε καλό κλίμα και σημείωσε ότι «στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος και η κυβέρνηση περιμένει προτάσεις από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ακόμα ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν σύντομα και με πλήρη διαφάνεια.

ΚΚΕ: "Καμία συναίνεση, καμία συνενοχή"
«Καμία συναίνεση, καμία ανοχή» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του: «Μπορούμε να αποκρούσουμε τη νέα επιδρομή που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση. Κανείς δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι στα τρομοκρατικά διλήμματα κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας. Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού».

«Τώρα είναι ώρα ευθύνης, ώρα συμμετοχής στην ταξική - λαϊκή πάλη και συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Για να σωθεί ο λαός, όχι η πλουτοκρατία και ο καπιταλισμός» προσθέτει.

Καρατζαφέρης: «Πρέπει να υπάρξει συνευθύνη»
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άκουσα με προσοχή τον κ. πρωθυπουργό να εκθέτει τις απόψεις του. Τον είδα αρκετά προετοιμασμένο. Ήξερε τις προτάσεις του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Μου εξήγησε ποιες υλοποιεί και ποιες σκέφτεται προς υλοποίηση. Του έθεσα τις σκέψεις μου. Του είπα ότι δεν φτάνει μια αόριστη συναίνεση. Πρέπει να υπάρξει συνευθύνη και να αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ένα κομμάτι από το βάρος. Να 'αχθοφορήσουν' όλοι μαζί. Ο κ. πρωθυπουργός δεν απέρριψε την πρότασή μου».

Τσίπρας: «Όχι» στη συναίνεση
Η κυβέρνηση «δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου.

«Δεν ήρθα για να συζητήσω με τον κ. Παπανδρέου τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας. Ήρθα για να του πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού».

«Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του με τις επιλογές του ενάμισι χρόνο τώρα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία, επιμένει σ΄ αυτή την εγκληματική πολιτική, ψάχνει για συνένοχους και όχι για συναίνεση. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε».

«Τούτη την ώρα πιστεύουμε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει για τη χώρα είναι να φύγει. Αυτός ο λαός χρειάζεται να ζει με αξιοπρέπεια. Και πιστεύουμε ότι οι νέοι άνθρωποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της νεολαίας και στην Ισπανία και αλλού και θα διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια». Σε ερώτημα εάν πρότεινε εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Αν αυτό που μας ζητάνε είναι να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι Έλληνες κι όχι ο κ. Παπανδρέου».

Μπακογιάννη: «Συναινούμε στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους»
Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και τη διαπραγμάτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων με την Τρόικα για την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, πρότεινε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρόεδρος της Συμμαχίας δήλωσε ότι είχε αναλυτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό για την οικονομία και την πορεία της χώρας, η οποία βρίσκεται, όπως είπε, στην πιο κρίσιμη φάση της.

Η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία συναινεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους και δεν συμφωνεί με τα θέματα φορολογίας, διότι πιστεύει ότι μια διαφορετική φορολογική πολιτική που «δεν θα εξοντώνει τους Έλληνες, θα έχει περισσότερα έσοδα και θα είναι πιο αποτελεσματική».

«Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη, με μια αποτελεσματική πολιτική, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση σε ορατό χρονικό ορίζοντα», επεσήμανε η κα Μπακογιάννη.

Κουβέλης: «Θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα»
«Η διαφωνία μας είναι δεδομένη- θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου ανήρτησαν πανό από την πλευρά του Αγνώστου Στρατιώτη το οποίο αναγράφει: «Η Ελλάδα δεν πωλείται. Ναι στην ομοψυχία, όχι στη συνενοχή».

«Κανείς πια δεν ενδιαφέρεται για τέτοιοι είδους θεατρινισμούς», υποστηρίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΣΕΒ: Συναίνεση εθνικής πνοής
«Χρειαζόμαστε μία συναίνεση όχι κομματική, αλλά εθνικής πνοής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου. Όπως είπε, «η συναίνεση θα έπρεπε να είχε τεθεί πριν από ένα χρόνο. Γι’ αυτό και χρειάζεται να είναι εθνικής πνοής και όχι κομματική για να μην γίνει ακόμα ένα καμμένο χαρτί».

«Τα κόμματα δεν έχουν πει την αλήθεια στο λαό. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και είναι η ύστατη ευκαιρία να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», επεσήμανε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Διονύσης Νικολάου, στη συνεδρίαση των μελών του συνδέσμου.

ΙΟΒΕ: Τα μέτρα καθυστέρησαν

Καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από το Υπουργικό Συμβούλιο, παρατήρησε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) του ΣΕΒ Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στην επιτροπή έρευνας και τεχνολογίας της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί στην αρχή του έτους, καθώς –όπως είπε- το μνημόνιο έλεγε ότι έπρεπε να πάρουμε και άλλα μέτρα και εμείς καθυστερήσαμε. Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων ορίζοντας ωστόσο μια ελάχιστη πλατφόρμα 10 σημείων για συνεννόηση

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: