Εκτός τόπου και χρόνου
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
Ελλάδα, 2011. Μια χώρα που ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει και εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαθέσεις της Τρόικας για την επιβίωση της. Ένας λαός που στενάζει από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, βιώνει την ανεργία και ζει στην αβεβαιότητα για το μέλλον του.
Ένα πολίτικο σύστημα που συνεχίζει να ομφαλοσκοπεί και να αφήνει ατιμώρητους τους υπαίτιους κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Ως πότε; Ως πότε οι έλληνες πολιτικοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν λες και βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου.
Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πρωτοφανείς. Χωρίς πραγματικές αντιδράσεις κατακτήσεις γενιών χάνονται στο βωμό της σωτηρίας της χώρας. Συνεισφέρουν όμως όλοι το ίδιο στη σωτηρία της χώρας; Πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που καρπώθηκαν το μεγαλύτερο κομμάτι της ανάπτυξης των ετών που προηγήθηκε οφείλουν σήμερα να φροντίσουν για την αυτοκάθαρση τους. Δυστυχώς όμως η ευκαιρία χάνεται.
Το Συνταγματικό πλαίσιο έχει[.....]
επιτρέψει την πλήρη ατιμωρησία των πολιτικών, αφήνοντας στο περιθώριο την ελληνική δικαιοσύνη.
Με την ευκαιρία της εξεταστικής για το σκάνδαλο της Siemens το ελληνικό πολιτικό σύστημα μπορούσε να κάνει ένα πρώτο βήμα αυτοκάθαρσης. Τριτοκοσμικές χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, η Βενεζουέλα, ακόμη και η Νιγηρία προχώρησαν σε κάθαρση. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που στην ουσία μέχρι σήμερα δεν τιμωρήθηκε κανείς για το σκάνδαλο της Siemens. Δεν άνοιξαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των κομμάτων και όσων ήταν ταμίες στα κόμματα, δεν βρέθηκε η πολιτική ωριμότητα να ξεκαθαρίσουν οι πολιτικοί μας την ήρα από το στάρι. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι τα όρια ανοχής των πολιτών έχουν στερέψει.
Οι πολίτες θέλουν δικαιοσύνη. Θέλουν τιμωρία γι’ αυτούς που έφταιξαν και φούσκωσαν υπέρμετρα το ελληνικό δημόσιο χρέος εξαιτίας υπερτιμολογήσεων για μίζες. Η δικαιολογία ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την απονομή δικαιοσύνης λόγω παραγραφής είναι προσχηματική. Το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα δημοψηφίσματος με το οποίο μπορεί να αλλάξει άρθρο του Συντάγματος ακόμη και αν η παρούσα βουλή δεν είναι αναθεωρητική. Άρα η παραγραφή θα μπορούσε να ξεπεραστεί, αν οι πολιτικοί μας ήθελαν πραγματικά να ξεπεράσουν το κακό τους παρελθόν. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρελθόν του και άτολμο να προχωρήσει στην αυτοκάθαρση του.
Θανάσης Ζεκεντές
Οικονομολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου