15 Νοεμβρίου 2010

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών για την Επέκταση του ΒΙΟΚΑ Λαμίας

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


Λαμία, 15.11.2010

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας χαιρετίζει την υπογραφή της Σύμβασης του έργου “ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΛΑΜΙΑΣ”. Θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, κυρίως για τον Μαλιακό κόλπο. Νοιώθουμε ότι δικαιώνεται η θέση μας για την ως τώρα λειτουργία του ΒΙΟ.ΚΑ. Προφανώς και η πίεση που ασκήθηκε το προηγούμενο διάστημα από τους ενεργούς πολίτες και τις Κινήσεις Πολιτών βοήθησε στην ένταξη του έργου κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α του Υ.Π.Ε.Κ.Α και της Περιφέρειας.

Επισημαίνουμε όμως:
- τη γενική καθυστέρηση του έργου. Το έργο ήταν[.....]

ώριμο από τις αρχές του 2000, τη στιγμή που, όπως τόνισε και ο κ δήμαρχος, η μελέτη της Επέκτασης του ΒΙΟΚΑ έγινε το 2004 και συνεχίστηκε με την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων Διάθεσης το 2006. Πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι αρχικά η Επέκταση του ΒΙΟΚΑ είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, αλλά, για άγνωστους σε μας λόγους, δεν προχώρησε. “Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.900.000 € και η χρηματοδότησή του από το διαδημοτικό τμήμα του προγρ. «ΘΗΣΕΑΣ» θεωρείται πρώτης προτεραιότητας για την Επιχείρηση”, αναφέρεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2008 της ΔΕΥΑΛ



- ότι πρέπει να προχωρήσει η τελική διάθεση των λυμάτων για άρδευση και σε ό,τι αφορά στην λυματολάσπη, να μελετηθεί η χρησιμοποίησή της στη γεωργία ως υλικό βελτίωσης της απόδοσης των εδαφών ή η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας, ως δύο από τις πλέον ορθολογικές επιλογές ώστε να μειωθούν οι ποσότητες που πρέπει να διατίθενται σε ΧΥΤΑ.



- ότι κανείς άλλος από τους υπόλοιπους Δήμους, που συνενώνονται με τη Λαμία, δεν διαθέτει βιολογικό καθαρισμό, ενώ αρκετοί οικισμοί, και του σημερινού Δήμου, δεν διαθέτουν ούτε καν αποχετευτικό σύστημα. Τα λύματα των περισσοτέρων οικισμών οδηγούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στον Σπερχειό ποταμό και στη συνέχεια στον Μαλιακό. Αυτό επιβάλει να γίνει το συντομότερο μια καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και των αναγκών και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να δρομολογηθούν είτε προσωρινές είτε οριστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κυρίως όμως δεν μπορεί το πρόβλημα να μπαίνει διαρκώς “κάτω από το χαλί”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: