13 Αυγούστου 2010

Δημοτικές εκλογές: Οι προβληματισμοί του ΠΑΣΟΚ και οι προκλήσεις της ΝΔ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Οι προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα αποτελέσουν μία κρίσιμη πολιτική σφυγμομέτρηση τόσο για τα κόμματα εξουσίας όσο και για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Κρίσιμη πολιτική σφυγμομέτρηση γιατί στις εκλογές αυτές, που χαρακτηρίζονται εν πολλοίς από μία στενότερη σχέση με όρους εντοπιότητας, ψηφοφόρου-υποψηφίου, θα μετρηθεί ο βαθμός και η ένταση απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.

Από την άλλη είναι μία κρίσιμη πολιτική σφυγμομέτρηση, επειδή αυτοί που θα εκλεγούν θα κληθούν να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν σημαντικές δομές εξουσίας αλλά και μεγάλα οικονομικά budget.

Μάλιστα για αρκετούς, οι περιφερειάρχες μεταμορφώνονται πλέον σε μικρούς κυβερνήτες. Προφανώς, γίνεται αντιληπτή η δύναμη που θα έχει ο Περιφερειάρχης Αττικής.
Τέλος και πιο σημαντικό, είναι μία κρίσιμη πολιτική σφυγμομέτρηση γιατί θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά την εφαρμογή του μνημονίου, σε μία περίοδο (Νοέμβριος) που η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία θα χειροτερεύει.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν τα πολιτικά κόμματα και για αυτό μελετούν προσεκτικά τις κινήσεις και τις επιλογές τους για τους 325 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες.
Για αυτό φαντάζει ψευτοδίλημμα το[.....]

“αυτοδιοικητικό ή πολιτικό πρόσωπο” που βγαίνει ως κυρίαρχο πρόταγμα από τη πλειοψηφία των ΜΜΕ. Στην εποχή του Μνημονίου και άλωσης των πάντων φαντάζει ίσως λίγο ανόητο να μιλάμε για τοπικές πολιτικές

Οι τρεις προβληματισμοί του ΠΑΣΟΚ
Η έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια από τα μέτρα της κυβέρνησης και του Μνημονίου έχει βάλει σε προβληματισμό την Ιπποκράτους, σχετικά με την επιλογή των υποψηφίων. Τα μηνύματα που φτάνουν από τη κομματική βάση αλλά και από εκείνες τις κοινωνικές ομάδες και τις επαγγελματικές τάξεις, που παγίως στήριζαν το ΠΑΣΟΚ, κάνουν τη κυβέρνηση να μελετά πολύ προσεκτικά τις επιλογές της. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες του Αntinews, σε μία πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε σε φίλους του Κινήματος, το 70%, δήλωνε πως θα στηρίξει τους υποψήφιους που θα προέρχονται μεν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δε θα έχουν λάβει το επίσημο κομματικό χρίσμα.
Έτσι, οι μηχανισμοί προσπαθούν να αποφύγουν μία πιθανή αναντιστοιχία τοπικής κομματικής βάσης-υποψήφιων βουλευτών, προσπαθώντας να συγκεράσουν:

1. τις προσωπικές φιλοδοξίες: Η επιμονή του Π. Φασούλα να διεκδικήσει το Δήμο Πειραιά, σε μία στιγμή που φαίνεται πως χάνει ακόμα και αν κατέβει μόνος του. Από την άλλη είναι γνωστή και δεδηλωμένη η επιθυμία των Μίχα και Σγουρού για την Περιφέρεια Αττικής.
2. την πίεση της αποτυχίας: Για πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ, οι προσεχείς εκλογές αποτελούν τη μοναδική ευκαιρία προκειμένου να θέσει κάτω από τον έλεγχό του τους δύο μεγάλους Δήμους. Για την Αθήνα, όπου σύμφωνα με τον Πάγκαλο, “ακόμα και γαϊδούρι να κατεβάσει η ΝΔ θα κερδίσει” προορίζεται η Φ. Γεννηματά. Η υφυπουργός Υγείας που ως νομάρχης είχε δηλώσει πως δε θα αφήσει την τοπική αυτοδιοίκηση για την κεντρική πολιτική σκηνή, τώρα επιθυμεί να επιστρέψει, πάλι στη τοπική αυτοδιοίκηση. Ο φόβος της Ιπποκράτους , βέβαια, είναι εάν ο κόσμος το θυμάται αυτό.
3. τα βουλευτικά φέουδα: Ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τη τοπική κοινωνία με τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, έχει προ πολλού κοπεί. Πολλοί βουλευτές, αγνοώντας τις συγκεκριμένες και ειδικές τοπικές ανάγκες, επιβάλλουν τις προσωπικές τους επιλογές. Το παράδειγμα της Χριστίνας Χριστοφάκη-Παγκάλου είναι χαρακτηριστικό για το πως το “κλειστό επάγγελμα” του πολιτικού, ορίζει υποψηφίους εν μία νυκτί, πολλές φορές εκβιάζοντας όσους δεν δείχνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν. Και σίγουρα τα παραδείγματα είναι πολλά.

Οι τρεις προκλήσεις της ΝΔ
Όπως έχουμε ήδη επισημάνει ( «Δημοψήφισμα για το Μνημόνιο οι αυτοδιοικητικές εκλογές»), η ΝΔ θα μετατρέψει τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση σε πολιτική μάχη κατά του Μνημονίου και του Μηχανισμού Στήριξης, θέτοντας την κοινή γνώμη ενώπιον του διλήμματος: υπέρ ή κατά του μνημονίου; Θα αντιμετωπίσει με λίγα λόγια τις τοπικές εκλογές, ως μία καθαρή πολιτική μάχη, επιδιώκοντας τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις με τις δυνάμεις εκείνες που στάθηκαν στην ίδια όχθη του ποταμού.
Παράλληλα βρίσκεται εν εξελίξει μια επιθετική τακτική Σαμαρά με στόχο τον συνεχή περιορισμό της Ντόρας (υποψήφιοι που την είχαν στηρίξει), τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν τη ΝΔ προς το ΛΑΟΣ, απογοητευμένοι από τις κυβερνήσεις Καραμανλή, αλλά και στην συγκρότηση συμμαχιών με την Αριστερά στη βάση της αντι-μνημονικής πολιτικής

Οι τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρηγίλλης:

1.Αποφυγή αναντιστοιχίας βάσης και υποψηφίων: Οι προσεκτικές κινήσεις από τη πλευρά του Σαμαρά έχουν ένα στόχο. Να αποφευχθεί το φαινόμενο που έλαβε χώρα κατά κόρον στις εσωκομματικές εκλογές (χωρίς να έχει τους πολιτευτές είχε το κόσμο) και τώρα του γυρίσει μπούμερανγκ. Για αυτό το σκοπό προσπαθεί να επιλέξει άτομα αποδεκτά από τις κοινωνίες και όχι απαραίτητα από τους μηχανισμούς. Άτομα ευρύτερα αποδεκτά, με κοινωνικούς όρους, που όμως θα είναι σε κάθε περίπτωση εναντίον του μνημονίου. Σε αυτό το πνεύμα ήταν και οι επιλογές πολλών υποψηφίων όπως αυτή του Δράκου στη Πελοπόννησο.
2. Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη: Τρεις μεγάλοι, με πολιτικούς όρους, δήμοι, που στη ΝΔ ξέρουν πως μπορούν να κερδίσουν. Σημειολογικά και ψυχολογικά είναι σημαντικό να διοικεί τη πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη καθώς και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Κακλαμάνης, Γκιουλέκας είναι τα φαβορί ενώ στο Πειραιά Κορκίδης, Μιχαλολιάκος ακούγονται ως πιο πιθανοί.
3. Περιφέρειες: Η Περιφέρεια Αττικής μοιάζει το πιο δύσκολο σταυρόλεξο για τη ΝΔ, καθώς καλείται να επιλέξει ένα άτομο που θα …είναι περιφερειάρχης της μισής Ελλάδας. Δε θα κάνει πάντως εντύπωση αν το άτομο αυτό δεν προέρχεται από τη ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν ορόσημο και ίσως την απαρχή ενός νέου γύρου εκλογικών αναμετρήσεων.
Ας θυμηθούμε και τον Economist που έκανε λόγο για βραχύβιες κυβερνήσεις στη χώρα…http://www.antinews.gr/?p=13404
Βέβαια, τότε δεν υπήρχε το Μνημόνιο…
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: