01 Ιουνίου 2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΓ ΠΣΕ ΣΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Λαμία, 31 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ 1ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου επισκέφθηκε το Σάββατο 29-5-2010 τη Λιβαδειά όπου μίλησε στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, που συνδιοργάνωσε με το τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και το ΕΒΕ Βοιωτίας. Ολόκληρη η εισήγηση της Γενικής Γραμματέως κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου στο συνέδριο είναι η ακόλουθη:
Κυρίες και Κύριοι,
Το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη που συνδιοργανώνουμε σήμερα με το τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και το ΕΒΕ Βοιωτίας γίνεται σε μια [.....]

οικονομική και κοινωνική καμπή που ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του έδωσε μια κρίσιμη μάχη για να σωθεί η Πατρίδα από τη χρεοκοπία.
Ήταν μονόδρομος η ιστορική επιλογή να σώσουμε την Ελλάδα για να έχουμε χρόνο να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Τώρα που ο κύκλος αυτός έκλεισε και η χώρα, μετά την μάχη που δώσαμε, κατάφερε να έχει συμμάχους τους Ευρωπαίους Εταίρους, απέναντι στους κερδοσκόπους αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που χρόνια την ταλάνιζαν , μιλάμε πια σε διαφορετική βάση.
Μπροστά μας έχουμε τώρα μια νέα μάχη προκειμένου η οικονομία μας να βγεί απ’ την κρίση αυτή βιώσιμη και ανταγωνιστική.
Ο μηχανισμός στήριξης που καταφέραμε μαζί με την κοινωνία να ενεργοποιήσουμε είναι πλέον γεγονός. Με όπλο τις θυσίες των πολιτών η κυβέρνηση κέρδισε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας.
Οι αλλαγές που τολμήσαμε έπρεπε να γίνουν μιας και ήταν κοινή η διαπίστωση όλων ότι το κράτος είναι δύσκαμπτο και δυσλειτουργικό, ότι η διαφθορά και η οικονομική αστάθεια πνίγει κάθε υγιή δραστηριότητα. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα γραφεία της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:
Η Ελλάδα έχει τεράστιες, απεριόριστες δυνατότητες, αρκεί να τις αντιληφθεί και να τις μετατρέψει σε ικανότητες. Και δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα μας σήμερα, μεγάλο βάρος θα δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις. Κατά συνέπεια, δουλειά μας, αναπτυξιακή προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, ένα βιώσιμο και ελκυστικό περιβάλλον, υποδομές, φορολογική ασφάλεια, σταθερότητα, ευνομία, ώστε να δώσουμε κίνητρα για ουσιαστικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα από κεφάλαια που επιδιώκουμε να προσελκύσουμε από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται και η ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο από τις αρχές του 2010 101 επενδύσεων ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και η πρόσφατη επίσκεψη μας στις Βρυξέλλες όπου παρουσιάσαμε στον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής το πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.


Το νέο μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε και προωθούμε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δίνει έμφαση και προτεραιότητα στην οικονομία της γνώσης, την πράσινη ανάπτυξη, την υγιή επιχειρηματικότητα, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, τον τουρισμό και κυρίως τις επενδύσεις οι οποίες παράγουν σταθερό εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας.
Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα η καινοτομία, όπως και η ανάπτυξη της γνώσης, υστερεί. Όμως, στο υπέδαφος της κοινωνίας μας υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού. Πολλοί νέοι, πολλοί επιχειρηματίες, πολλοί επαγγελματίες αποτινάσσουν τα δεσμά της αδιαφορίας και της αβελτηρίας, αντιστέκονται στις σειρήνες των εύκολων επιλογών και διαπρέπουν με σκληρή δουλειά, φαντασία και συνέπεια. Νιώθουν πόσο αναγκαίο είναι να ξαναγίνουμε μία κοινωνία δράσης και δυναμικής προσαρμογής, ικανής να αναμετρηθεί με το μέλλον.
H εμπειρία άλλων χωρών έχει δείξει ότι μπορεί μία χώρα να πετύχει μεγάλη αύξηση των εξαγωγών, της οικονομικής εξωστρέφειας και αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης χωρίς να απαιτείται η μείωση του κόστους εργασίας σαν κυρίαρχο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας αλλά και της ρευστότητας της αγοράς εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Κυβέρνηση.
Όμως αυτή η στήριξη δεν μπορεί πια να έχει μορφή επιδοτήσεων πρέπει να είναι ουσιαστική, να διευκολύνει.
Στις σημερινές συνθήκες κρίσης, οι πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η έμφαση στην ποιοτική πλευρά της επιχειρηματικότητας, έτσι ώστε ακόμα και αν διατίθενται λιγότεροι πόροι απ’ ότι στο παρελθόν, η επίπτωσή τους να είναι η υψηλότερη δυνατή. Η δεύτερη είναι η θεσμική διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η επιχειρηματική πρωτοβουλία ανεξάρτητα από τους πόρους που της αφιερώνονται.

Στον θεσμικό τομέα προωθούνται μια σειρά απαιτούμενων αλλαγών που αφορούν στην επιχειρηματικότητα όπως το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών με υπηρεσίες μίας στάσης όπου συγκροτείται ένα ευρύ δίκτυο εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, το οποίο αποτελείται από 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των Εμπορικών Επιμελητηρίων, τα οποία συμπληρώνονται από 50 περίπου επιλεγμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και 3.200 συμβολαιογράφους που λειτουργούν στη χώρα.
Επίσης στο επόμενο διάστημα υποβάλλεται στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο ο οποίος στοχεύει σε μία δυναμική και βιώσιμη οικονομία με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την περιφερειακή σύγκλιση ενώ είναι έτοιμο το Νομοσχέδιο περί ίδρυσης επιχειρήσεων σε διάστημα από 1 ημέρα έως 30 ημέρες.

Σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων αυτών αποτελούν τα κονδύλια του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2007-2013 που υλοποιούνται και μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ, τα οποία - παρ’ όλο που σχετικά πρόσφατα άρχισε η προκήρυξη προγραμμάτων - ήδη λειτουργούν προς όφελος της αγοράς, μέσω διαφόρων δράσεων π.χ. ΜΜΕ, ΤΕΜΠΜΕ κλπ.
Ακόμη εντάχθηκε στο ΠΕΠ η πράξη με τίτλο «Σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου JEREMIE» δημόσιας δαπάνης 4 εκ € . Το JEREMIE στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε κεφάλαια μέσω δανείων, επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), εγγυήσεων, μικροπιστώσεων, κτλ, ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, η καινοτομία και η απασχόληση στην ΕΕ.
Μέσω των δράσεων που θα προκηρύσσονται προωθείται η δημιουργία των προϋποθέσεων ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων προκειμένου να κάνουν παρεμβάσεις διαδικασίες τους, πιο συγκεκριμένα, ειδικοί στόχοι είναι:
 Η μείωση του ενεργειακού και κυρίως του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων
 Η ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών
 Η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων και η μείωση του ελλείμματος κοινωνικής αποδοχής.
 Η συμμόρφωση επιχειρήσεων με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα.
 Η υποστήριξη και αύξηση των επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση και την πιστοποίηση των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων.
 Η αναβάθμιση και μετεξέλιξη της επιχειρηματικής ανάγκης σε επιχειρηματικότητα υψηλών δυνατοτήτων.
 Η αναβάθμιση της επιχειρηματικής βάσης σε τομείς που υστερούν ως προς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ή λειτουργούν υπό ανεπίκαιρες μορφές.
 Η επιχειρηματική αξιοποίηση του περιβάλλοντος ως εργαλείου προσέλκυσης
εγχώριων και ξένων επενδύσεων.

Οι δράσεις αυτές έρχονται σε πλήρη συμφωνία με το αναπτυξιακό μοντέλο που προσπαθούμε να αναπτύξουμε για την Περιφέρεια και έχει κύριους άξονες την :
Καινοτομία και οικονομία της γνώσης:
Μέσα από τη βελτίωση των περιφερειακών και τοπικών πολιτικών, μεθόδων και ικανοτήτων στον τομέα της καινοτομίας και της οικονομίας της γνώσης.
Την ανταλλαγή και μεταφορά γνώσης και εμπειρίας μεταξύ των περιφερειών για την ανάπτυξη νέων πολιτικών προσεγγίσεων.
Τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των περιφερειών.
Προστασία του περιβάλλοντος και πρόληψη κινδύνων:
Η ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος και η συνέργεια της περιβαλλοντικής στήριξης με την οικονομία, ώστε οι περιβαλλοντικές δαπάνες να συμβάλλουν στην οικονομία, κυρίως με την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της οικονομικής ανάπτυξης και τη μείωση των περιβαλλοντικού κόστους.
Η παροχή περιβαλλοντικών υπηρεσιών, όπως η παροχή καθαρού νερού, η διαχείριση αποβλήτων, επεξεργασία λυμάτων, η διαχείριση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπίων, καθώς και η προστασία από ορισμένους περιβαλλοντικούς κινδύνους, έχουν υψηλή προτεραιότητα στο πλαίσιο αυτό.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνω ότι μετά από διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μας εκχωρήθηκαν επιπλέον 42 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του ΠΕΠ Στερεά Ελλάδας 2007-2013 φθάνοντας έτσι σε ύψος 280εκ € περίπου, το ποσό που θα διατεθεί από την Περιφέρεια για την Ανταγωνιστικότητα και την Ψηφιακή Σύγκλιση.
Επίσης καταφέραμε να υλοποιεί η ίδια η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δράσεις Ψηφιακής Σύγκλισης, κάτι που μέχρι τώρα συνέβαινε μόνο κεντρικά.
Ακόμη σε συνάντηση με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας τέθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν στα ζητήματα που αφορούν σε αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων στην περιοχή σχετικά με τις μελέτες περιβαλλοντικών όρων, καθώς και τα σημαντικά θέματα που έχουν προκύψει από τις κάθε είδους ρυπάνσεις στο περιβάλλον από στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα.

Μέσω πρωτοβουλιών που αναπτύξαμε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα INTERREG και ειδικότερα τη δράσει PIKE για την προώθηση της καινοτομίας στην οικονομία της γνώσης.

Επίσης καταθέσαμε πρόταση και επιλεχθήκαμε μετά από διαγωνιστική διαδικασία ως μία από τις 8 Περιφέρειες από όλο τον κόσμο, να συμμετάσχουμε στο 8Ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων 2010 που θα γίνει 2-4 Ιουνίου στο La Baulle στη Γαλλία, που είναι ένας υψηλού κύρους θεσμός και ειδικά όσον αφορά στην Ευρώπη είναι επικεντρωμένο στην τεχνολογία, στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις και γενικά στις δράσεις για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα οι 8 Περιφέρειες που θα παρουσιαστούν ως περιοχές με δυνατότητες αξιόλογων επενδύσεων και θα βρίσκονται στο επίκεντρο των τριήμερων εκδηλώσεων του 8th World Investment Conference 2010 είναι 4 από την Ευρώπη, 2 από την Ασία και 2 από την Αμερική.
Τις δυνατότητες και το επενδυτικό – αναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα παρουσιάσει 12μελής αντιπροσωπεία, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του Συνεδρίου.

Κυρίες και Κύριοι, αποτελεί για μας πρωταρχικό στόχο η αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται σε ασφυκτική δημοσιονομική πίεση και στην οικονομία προβλέπεται ύφεση, είναι πολυτέλεια και δε μας επιτρέπεται να αφήνουμε ανεκμετάλλευτους σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τον τόπο μας. Γι’ αυτό επιδιώκουμε, εκτός από την επιτάχυνση του ρυθμού απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης από όλα τα διαθέσιμα προγράμματα της ΕΕ, όπως είναι και το INΤERREG.
Για πολλούς κατά το παρελθόν τα προγράμματα αυτά έχουν αποτελέσει ευκαιρία διασπάθισης του χρήματος και τροφοδότησης ενός αντιπαραγωγικού και πελατειακού μοντέλου. Κομμάτι μιας νοοτροπίας που νέμεται την εξουσία, δεν αξιοποιεί ευκαιρίες και δεν αναδεικνύει τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας.
Η δική μας αντίληψη είναι εντελώς διαφορετική. Μέσα από τη συμμετοχή των ανθρώπων της περιφέρειας μας στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, θέλουμε να επενδύσουμε στη γνώση, να μεταφέρουμε εμπειρίες και καινοτομίες από τους εταίρους μας, να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές και να ενισχύσουμε το προσωπικό μας με εφόδια που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά του.
Θέλουμε να επενδύσουμε σε δημιουργικότητα και νέες ιδέες, οι οποίες θα μετεξελιχτούν σε προτάσεις και έργα που θα προσφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και θα τροφοδοτήσουν την οικονομία και την αγορά.
Σήμερα και επίσημα πλέον η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί στη μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας. Πιστεύω ακράδαντα, ότι μπορούμε σε 3 χρόνια το ελληνικό πρόβλημα να το έχουμε μετατρέψει σε ελληνικό θαύμα, για το οποίο θα μιλούν οι εταίροι μας.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Επιμελητήριο Λιβαδειάς και το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας για την άρτια συνδιοργάνωση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: