25 Σεπτεμβρίου 2009

«Μαύρο δαγκωτό» στη ΝΔ από τους ερασιτέχνες ψαράδες

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Άσχετους και αδιάφορους με το ερασιτεχνικό ψάρεμα χαρακτηρίζει Υπουργούς και Βουλευτές η Πανελλήνια Ένωση Συλλόγων Ερασιτεχνών Ψαράδων με ανακοίνωσή της, στην οποία ζητά από τους ερασιτέχνες ψαράδες της χώρας να τιμωρήσουν την Ν.Δ. ρίχνοντας στην κάλπη μαύρο δαγκωτό, αφού κι αυτή –μετά το ΠΑΣΟΚ- αδιαφορεί για τα αιτήματα των 100.000 οικογενειών που τα μέλη τους ασχολούνται ερασιτεχνικά με την αλιεία.

Αρχικά αναφέρεται ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να επιτραπεί στον ερασιτέχνη ψαρά να αλιεύει με 200 μέτρα δίχτυ όταν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αλίευαν με 300-800 μέτρα δίχτυ. Τότε ήταν που 81 Βουλευτές της ΝΔ μεταξύ αυτών οι κ.κ. Ε. Μπασιάκος και Α. Κοντός, όντας στην αντιπολίτευση, σε ερώτησή στην Βουλή είχαν υποστηρίξει τους ερασιτέχνες ψαράδες.

Η ΝΔ όμως ανέλαβε την διακυβέρνηση και τώρα οι ψαράδες δηλώνουν εξαπατημένοι αφού ο κ. Μπασιάκος υπέγραψε τον κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε. με τον οποίο απαγορεύθηκε το δίχτυ στους ερασιτέχνες ψαράδες. Το ίδιο προδομένοι νιώθουν κι από τον κ. Κοντό αφού θα μπορούσε με νομοθετική ρύθμιση, όπως ισχυρίζονται, να είχε επιτρέψει όχι 200 μέτρα δίχτυ, αλλά ακόμη περισσότερα στους ερασιτέχνες ψαράδες, ενώ το ίδιο ισχύει και με τον αντικαταστάτη του, Κώστα Κιλτίδη.

Οι δύο Υπουργοί είχαν ενημερωθεί από την Ομοσπονδία ότι μετά την εφαρμογή του κανονισμού η Ισπανία κι η Κύπρος, για να προστατέψουν τους ερασιτέχνες ψαράδες τους που αλίευαν με δίχτυ, με νομοθετική ρύθμιση τους ενέταξαν σε μία κατηγορία επαγγελματιών αλιέων, χωρίς φυσικά να έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα που έχουν οι επαγγελματίες αλιείς. Στην συνέχεια, αν και η ΕΕ έλαβε γνώση αυτού του γεγονότος, δεν υπήρξε ουδεμία επίπτωση για της χώρες αυτές.

Αντίγραφο των Νομοθετικών ρυθμίσεων των δύο κρατών δόθηκε τόσο στους αρμόδιους Υπουργούς όσο και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, συνοδευόμενο με επιστολή διαμαρτυρίας. «Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας, ο τότε Υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός ικανοποίησε τους καταστροφείς του θαλάσσιου πλούτου, τους επαγγελματίες ψαράδες που αλιεύουν με συρόμενα εργαλεία, παραβιάζοντας μάλιστα τον κανονισμό της ΕΕ και επιτρέποντας στις μηχανότρατες να αλιεύουν από την ακτή στο 1 μίλι από τα τρία μίλια που ορίζει ο κανονισμός», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, στην οποία υπενθυμίζεται στους ερασιτέχνες ψαράδες της χώρας ότι και οι 25 Ευρωβουλευτές των πέντε κομμάτων της Βουλής ψήφισαν τον κανονισμό στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τέλος υπενθυμίζεται στους ερασιτέχνες ψαράδες της χώρας τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η ψήφος τους στις τελευταίες Ευρωεκλογές όταν αποφάσισαν να στείλουν ένα μήνυμα και στα πέντε κόμματα της Βουλής, γιατί οι Ευρωβουλευτές τους «πούλησαν». Με επιστολή στους ερασιτέχνες ψαράδες της χώρας, η Ομοσπονδία ζήτησε να υποστηρίξουν το κόμμα των κυνηγών. Παρόλο που η απόφαση αυτή ελήφθη 20 μέρες πριν τις Ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Γιατί ενώ θα έπρεπε ο αριθμός των ψήφων να είναι μεγαλύτερος στις ηπειρωτικές-ορεινές περιοχές όπου υπάρχουν οι περισσότεροι κυνηγοί, αντίθετα μεγαλύτερα ποσοστά πήρε σε νησιωτικές περιοχές, εκεί δηλαδή που υπάρχουν ερασιτέχνες ψαράδες και ελάχιστοι κυνηγοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στο Νομό Κυκλάδων στη Σύρο βγήκε τρίτο κόμμα.

«Ήρθε λοιπόν πάλι η ώρα να αποδείξουμε και στον κ. Καραμανλή με την ψήφο μας, ότι η δύναμή μας είναι μεγάλη και ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Για το λόγο αυτό ζητάμε από τους ερασιτέχνες ψαράδες της χώρας να τιμωρήσουν την Ν.Δ. ρίχνοντας στην κάλπη μαύρο δαγκωτό», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: