30 Οκτωβρίου 2014

Εθνική γιορτή!!! Αλήθεια πώς την γιορτάσαμε?

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Επιστολή αναγνώστη

Είναι πρωί της 28ης Οκτωβρίου, και απολαμβάνω το καφεδάκι μου σε καφετέρια της πλατείας, περιμένοντας να τελειώσει η λειτουργία, για την μετέπειτα καθιερωμένη δοξολογία στο μνημείο των ηρώων συμπολιτών μου και την σχετική επετειακή παρέλαση των σχολείων.

Έξω ψιλοβρέχει και δεν φαίνεται βελτίωση.
Στην καφετέρια επικρατεί απόλυτη ησυχία, και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος, ίσως για πρώτη φορά, παρακολουθώντας στιγμιότυπα ιστορικού αρχείου ενός καναλιού από την την ηρωική προσπάθεια των φαντάρων μας ενάντια στους φιλόδοξους και απρόσκλητους φασίστες εισβολείς.

Κάποιες απ' τις σκηνές, είναι συγκλονιστικές.
Συγκλονίστηκα δε από μία σκηνή, όπου κάποιοι ηρωικοί φαντάροι μας, προσπαθούσαν με δυσκολία και υπό καταιγίδα να περπατήσουν παραμερίζοντας με τα χέρια το χιόνι που έφτανε ως τη μέση τους.
Ο τελευταίος της ομάδας, ίσως πληγωμένος και φανερά εξουθενωμένος από την προσπάθεια, δεν μπορούσε πλέον να κινηθεί. Φαινόταν ότι απο στιγμή σε στιγμή θα εγκατέλειπε την μάχη για τη ζωή αυτή τη φορά, μετέχοντας σε μια μάχη για τη δική μας και της Πατρίδας λευτεριά.
Κάποια στιγμή, ανήμπορος πλέον, έστρεψε με συμπόνια το βλέμμα του στους άλλους της ομάδας και άπλωσε το χέρι του ελπίζοντας σε βοήθεια, με την αγωνία ζωγραφισμένη στο σπασμένο από τις κακουχίες προσωπό του.

Εις μάτην όμως, γιατί και αυτοί δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι.
Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, ο άγνωστος ήρωας φαντάρος εγκατέλειψε την προσπάθεια, φάνηκε να ψιθυρίζει κάτι, ύψωσε το βλέμμα του στον ουρανό και έγειρε το κεφάλι του αργά - αργά στο χιόνι.

Ήταν νεκρός.
Οι υπόλοιποι της ομάδας αργότερα με πολύ κόπο τα κατάφεραν και τράβηξαν τον δρόμο τους για την επόμενη αποστολή που έμελλε να εκπληρώσουν, πάλι υπό τις ίδιες άντίξοες συνθήκες.
Στο σημείο αυτό τις σκέψεις μου διακόπτει η είδηση αναβολής των εκδηλώσεων λόγω καιρικών συνθηκών και ότι η δοξολογία έγινε στην εκκλησία.

Αν και είμαι κάποιας ηλικίας, με δεδομένη τη σημασία των εκδηλώσεων αυτών, δεν θυμάμαι αναβολή τους για κάποιο λόγο.
Κοιτάζοντας έξω, δεν μπόρεσα να δικαιολογήσω την είδηση, αφού το ψιλόβροχο, επαναλαμβάνω το ψιλόβροχο, συνεχιζόταν και για όλους σχεδόν δεν ήταν απαγορευτικό για την συνέχιση των εκδηλώσεων.
Τα καφέ, τα καφενεία και τα ουζερί της πλατείας είχαν εν τω μεταξύ γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο που περίμενε υπομονετικά.

Απογοητευμένος από την είδηση και σοκαρισμένος ακόμα από το μεγαλείο της συγκλονιστικής σκηνής του θανάτου του άγνωστου στρατιώτη ήρωα και υπό μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, το βλέμμα μου στράφηκε μηχανικά και με συμπάθεια στο μνημείο των ηρώον.
Ένοιωσα δέος αλλά και ντροπή, ενώ διάφορες σκέψεις άρχισαν να περνούν από το μυαλό μου.

Άγνωστε, ήρωα φαντάρε πατριώτη, για τη δική μας λευτεριά δεν δείλιασες ποτέ.
Ώρες, μέρες, μήνες στα βουνά επάνω, πολλές φορές μούσκεψες απ' τη βροχή τον ιδρώτα και το χιόνι, αλλά ποτέ δεν έκανες πίσω και το πλήρωσες με τη ζωή σου.
Το αίμα των προγόνων σου μίλησε στο μυαλό σου, έβαλες την πατρίδα πάνω από την οικογένεια, το σπίτι, τα αγαπημένα πρόσωπα και τους φίλους σου, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος.
Ο υπέρ πατρίδος αγώνας ήταν το μεγάλο σου ιδανικό. Η λέξη ΟΧΙ, συνέχιση του «Μολών λαβέ», ρίζωσε στην ψυχή σου, κύλησε στο αίμα σου και όταν χρειάστηκε έγινε εγερτήριο, εμβατήριο για την πατρίδα και όλους σήμερα εμάς.
Για σένα και όλους τους συναγωνιστές σου ταιριάζει απόλυτα το «τ' αντριωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται». Θεία θα είναι η δάφνη που σε σκεπάζει.

Κι' εμείς για σένα?
Τι?
Που?
Γιατί?

Τίποτα απολύτως, ανυπαρξία σκέφτηκα και ένοιωσα ντροπή και απογοήτευση !!!
Έναν ολόκληρο χρόνο περίμεναν τα ονοματά σας στο μάρμαρο του μνημείου τον «φόρο τιμής» από εμάς τους σύγχρονους μοντέρνους πατριώτες, αλλά εμείς τίποτα.
Μας κιότεψε ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΨΙΧΑΛΑ και δεν μπορέσαμε να αντέξουμε ούτε λίγα λεπτά ενός πρωινού από τις 365 μέρες του χρόνου, για 50 μέτρα παρέλαση(από το φοίνικα μέχρι το κρεοπωλείο) και μία κατάθεση στεφανιών έστω και κάτω από μία ομπρέλα.
Ειλικρινά, άγνωστε της Πατρίδας πατέρα και αδερφέ αγωνιστή ντρέπομαι, είμαι απογοητευμένος και λυπάμαι πολύ.
Δέξου τουλάχιστον από μένα, εκ μέρους πιστεύω και πολλών άλλων, ένα ταπεινό «συγνώμη» για ότι έγινε με την υπόσχεση ότι θα κάνω ότι μπορώ για να μην αυτό ξανασυμβεί, τουλάχιστον υπό τις ίδιες συνθήκες.

Η πρόταση αναβολής, απ' όπου κι' αν αυτή έγινε, και η αποδοχή της απ' όποιους αυτή έγινε, ήταν λίαν επιεικώς επιπόλαιη.
Θα ήθελα όμως, όπως και πολλοί άλλοι, να μάθουμε την αιτία της αναβολής, από ποιόν αυτή εκτιμήθηκε και αν υπήρχε περιθώριο για εφαρμογή εναλλακτικής λύσης σε περίπτωση κακής εκτίμησης ,
Με δεδομένο δε ότι οι υπεύθυνοι είναι γνωστοί, η αναβολή προτάθηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα και έγινε αποδεκτή από το δήμο, ή αντίστροφα?
Δεν έχω με κανέναν τίποτα, και δεν προτίθεμαι να προβώ σε ενέργειες που ο ίδιος δεν υιοθετώ.
Αλίμονο, άνθρωποι είμαστε και λάθη και κακές εκτιμήσεις θα κάνουμε.
Σε τέτοια όμως σοβαρά υπαρξιακά θέματα, πρέπει να είμαστε περισσότερο σοβαροί, προσεκτικοί, ευαίσθητοι και περισσότερο πατριώτες.
Έχω την εντύπωση ότι μία ειλικρινής έντιμη ανακοίνωση θα έλυνε το γρίφο και θα ήταν καλόπιστη και καλοδεχούμενη απ' όλους.

Θα κλείσω με το «ας μην ντρεπόμαστε να πούμε αυτό, που δεν ντρεπόμαστε να σκεφτούμε », με την ελπίδα ότι η απαξίωση των πάντων, η αδιαφορία και η απάθεια δεν πρόκειται να αποκτήσουν επικίνδυνες επιδημικές τάσεις.

Ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο σας.
Ένας δημότης, κάτοικος Μώλου

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΕΙ Ο ΠΙΠΙΛΑΣ Η Ο ΑΠΛΥΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΦΤΑΙΓΕ Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΩ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟ ΚΩΤΣΟ ΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΛΙΓΟΙ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΙΝΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΙΣΤΟ ΕΠΑΙΤΗ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΨΗΦΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΞΑΡΧΑ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Συνέλληνα Πατριώτη.

Η συναισθηματικά φορτισμένη επιστολή σου,στο σκέλος του μνημοσύνου για το έπος της Αλβανίας είναι
σεβαστή και αναντίρρητα δίκαιη.

Στήν αναφορά σου επί της διαδικασίας της τελετής μνήμης που αφορούσε τήν παρέλαση των μαθητών,
γιατί το τελετουργικό εντος του Ναού διεκπαιρεώθει[δοξολογία ,πανηγυρικός],προφανώς δείχνεις τους
Αυτοδιοικητικούς,αλλά καί τους Δασκάλους του Μώλου ως ανθρώπους χωρίς πατριωτισμό, οι οποίοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων,υπο του φόβου μιάς ψιχάλας.

θεωρώ τα παρακάτω:

Α] Οι μαθητές είναι άλλης ηλικίας και όχι σε ηλικία στράτευσης,άρα πρέπει να προστατεύονται ,
σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών,γιά να προλάβουν να στρατευθούν

Β] Στην θέση τους έπρεπε να παρελάσουν οι δυό συμπαθέστατες τάξεις των Αιρετών και των Δασκάλων γιά να τιμήσουν και τους πεσόντας του ΟΧΙ,αλλά και τους πολίτες που με το υστέρημα τους τους
πληρώνουν,υπό αντίξοες συνθήκες.

Γ] Επίσης το "Συγνώμην" έπρεπε να ειπωθεί στον πανηγυρικό της ημέρας ,ως ύστατη ενδειξη
αυτογνωσίας γιά τον συνολικό ηθικό ξεπεσμό όλων μας.

Δ] Δεν κρύβω αυτό που σκέφτομαι, δηλ ότι οι μόνοι που απαλλάσονται απο κάθε ευθύνη είναι αυτοί
που δεν παρήλασαν δηλαδή οι μαθητές,ολοι οι υπόλοιποι μεσα και έξω απο τα καφενεία της
Πλατείας είναι οι μεταλλαγμένοι Νεοέλληνες της........ "πεντάρας"

Ως επίλογο θα έλεγα ότι η ΕΠΙΓΝΩΣΗ είναι αρετή,αλλά χρειάζεται συνολική προσπάθεια νόησης γιά να
φθάσει η κοινωνία σε αυτή.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝΕ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΛΑΣΟΥΝ. ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΥΝΧΩΡΕΙΤΕ Ο ΑΙΡΕΤΟΣ ΡΟΥΛΗΣ Ο ΑΠΛΥΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΙΩΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΤΡΟΠΕΤΣΟΙ ΑΛΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΛΗΔΕΣ ΟΙ ΜΑΛΘΑΚΟΙ ΚΑΙ ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΠΗΡΑΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΓΙΝΕΙ ΒΟΥΚΙΝΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΤΟΝ ΡΟΥΛΗ ΤΟΝ ΑΠΛΥΤΟ.........................

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος μου θύμισε, ότι κάποια χρόνια πρίν, έγινε καρναβάλι με πολύ βροχή, τι να πώ τώρα?
τα σχόλια δικά σας
Δοξάστε τους!!!

Ανώνυμος είπε...

Απλες κουβεντες:ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΡΑ,ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΑΡΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ.ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣ ΓΡΑΙΚΥΛΩΝ !!! (Από τη λέξη Γραικός προέρχεται και η μειωτική λατινική λέξη Γραικύλος (Graeculus), που χαρακτήριζε τον ξεπεσμένο, παρηκμασμένο και δουλοπρεπή Έλληνα).ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ;C

Ανώνυμος είπε...

ΕΔΩ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΤΟ (ΑΚΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ) ΤΟ ΑΚΟΥ ΠΙΠΙΛΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ... ΑΛΛΑ ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΙΠΙΛΑ ΜΟΥ...