28 Σεπτεμβρίου 2013

Σχετικά με την Hμερίδα: «Ιαματικός Τουρισμός για μια Νέα Στρατηγική Ανάπτυξη»

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Οι προσπάθειες για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας του ιαματικού τουρισμού μετά το 2010 και η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου οργανωτικού και νομοθετικού πλαισίου για τον ιαματικό τουρισμό, ήταν τα βασικά θέματα...
που συζητήθηκαν κατά την ημερίδα «Ιαματικός Τουρισμός για μια Νέα Στρατηγική Ανάπτυξη» που διοργάνωσε, ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και η Πληροφόρηση - Επιμόρφωση Τοπική Αυτοδιοίκηση ΑΕ (ΠΕΤΑ) στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου 2013.

Η ημερίδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, υπηρεσιακών παραγόντων Υπουργείων και φορέων αλλά και εκπροσώπων από επιμελητήρια και σχετικούς με τον Τουρισμό φορείς.

Παρουσιάστηκε έρευνα της Ομάδας Περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, που μελέτησε τα στατιστικά στοιχεία της επισκεψιμότητας των λουτρικών μονάδων, από το 2010. Σημειώνεται σημαντική πτώση της επισκεψιμότητας, που αποδίδεται κυρίως στις περικοπές των χορηγήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία στους δικαιούχους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Κώστας Ασκούνης, σημείωσε ότι η φθίνουσα πορεία θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους και επεσήμανε την ανάγκη να ενταχθεί ο ιαματικός τουρισμός στο συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της τουριστικής προβολής της χώρας. Αναφέρθηκε στην προσέλκυση νέων επενδύσεων σε σύγχρονες λουτρικές εγκαταστάσεις και κατέθεσε πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο με τις τουριστικές επιχειρήσεις για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

Αυτό, τόνισε ο κ. Ασκούνης, σημαίνει ακόμη μία συνέργεια: «Αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ποιοτικές παραγωγές τοπικών προϊόντων για να τα προωθήσουμε και για να έχουμε μία επιπλέον προστιθέμενη αξία. Διότι φοβάμαι ότι από τον τρόπο που διαχειρίζεται σήμερα το κύκλωμα των tour operators τους τουρίστες, τα οφέλη μας είναι πολύ λίγα». Παράλληλα, προανήγγειλε ότι «η ΚΕΔΕ προτίθεται να διεκδικήσει μαζί με το Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας μια συνολική αντιμετώπιση, που όχι μόνο θα καταδείξει τι γίνεται μέχρι σήμερα σωστά και τι λάθος ή πού οφείλεται η σημερινή μη ικανοποιητική πορεία, αλλά και όλα όσα πρέπει να γίνουν για να αναστρέψουμε τη σημερινή φθίνουσα τάση».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, Παναγιώτης Ζαφειρίου, είπε ότι είναι αναγκαίο όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι έχει ξεπεραστεί ο τρόπος που αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα ο ιαματικός τουρισμός και να αναπτυχθεί ένα νέο στρατηγικό σχέδιο. Κατέστησε σαφές ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο διαφορετικό οργανωτικό πλαίσιο, η Πολιτεία να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός νέου σχεδίου νόμου και να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Μπορούμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και μετά το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο» υποστήριξε και ανακοίνωσε ότι στην έκθεση Polis ο ιαματικός τουρισμός θα αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς. Υπογράμμισε ότι στόχος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών είναι να συμμετέχουν σε εκθέσεις στο εξωτερικό, χαιρέτησε την πρόταση του κ. Ασκούνη για συνέργεια τουριστικού προϊόντος και προϊόντων αγροτικής παραγωγής, και πρότεινε να υπάρξει ειδική συνάντηση για το θέμα αυτό.

Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, επεσήμανε ότι στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο ο ΕΟΤ συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση για να υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές και σημείωσε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει την «πρωτεύουσα του ιαματικού τουρισμού της Ευρώπης».

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ "ΑΜΠΑΝΟ" ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ;
ΑΝ ΝΑΙ, ΠΟΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ;
ΕΠΙΣΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝ\ΝΟΥ ΣΤΙΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΟΥΝΙΑΒΙΤΗ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ ΣΤΙΣ
ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ[ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΟΠΡΑΝΩΝ];
Η ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΘΙΝΟΥΣΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΜΕ ΔΥΟ ΑΝΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝ\ΝΟΥ
ΣΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ;
ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΣΕΙ ΕΠΙ ΑΥΤΩΝ,ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ ότι ο Σύλλογος Ενεργών Δημοτών ,

αν πήρε αυτή την απόφαση αυθόρμητα ( και δεν υποκρύπτει κάποια συναλλαγή) ,

να στηρίξει την πρόταση της εταιρείας Γαλλήνη Mitsis Α.Ε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την διάνοιξη της υπόγειας διάβασης ,

βιάστηκε και έκανε λάθος να τοποθετηθεί θετικά επί του θέματος.

Διότι έπρεπε να γνωρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Ενεργών Δημοτών

ότι το συγκρότημα αυτό που περιλαμβάνει τα 2 παλαιά Ξενοδοχεία το παλαιό Υδροθεραπευτήριο που έχουν κριθεί διατηρητέα, το νέο Υδροθεραπευτήριο και το Ξενοδοχείο Γαλλήνη συνολικής επιφανείας 16.000 τ.μ σε έκταση γης 554.000 τ.μ

έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή με βάσει το ΦΕΚ 1020/Β/25-04-2013 της υπ. Αρ. 234/24-04-2013 απόφασης (ΔΕΑΑ).

Είναι δε σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ Διεθνής Διαγωνισμός πρόσκλησης ενδιαφέροντος έως την 23 Οκτωβρίου του 2013.

Τι έκανε άραγε τόσα χρόνια η εταιρεία Γαλλήνη Mitsis για τα παλαιά λουτρά και τα δύο παλαιά Ξενοδοχεία αν πράγματι ενδιαφερόταν ????

Άρα κάτι άλλο κρύβεται από κάτω !!!!

Στρατηγέ για πρόσεχε λίγο …

κράτα το πηδάλιο καλύτερα !!!!

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΤΑΤΕ,
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΡΑ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ,ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ,ΛΑΘΗ,
ΑΣΤΟΧΙΕΣ,ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ
ΘΕΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΕ ΕΝΕΣΤΩΤΑ ΧΡΟΝΟ
ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΦΙΚΤΑ ΔΕΝ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ .
ΟΤΑΝ Η ΩΦΕΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΗΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΜΨΙΜΟΙΡΙΣΕΙ,ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.
ΑΥΤΟ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΕΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ
ΤΙ ΥΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΩΣ ΑΙΤΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ.
Η ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ή ΟΧΙ Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ;

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε του 1:40 μ.μ., Σεπτεμβρίου 28, 2013

έχεις δίκιο σε αυτά που είπες .

Γιατί μου προκαλεί και εμένα την περιέργεια το ότι ο Σύλλογος των Ενεργών Δημοτών πάει να συμπαρασταθεί στους ξεπουλημένους δημοτικούς συμβούλους των Καμένων Βούρλων οι οποίοι αφού δεν έκαναν τίποτα από το 2010 ( ούτε βέβαια και ο Σύλλογος έκανε όλα αυτά τα χρόνια κάποια ενέργεια) ,

όταν τους δόθηκε η δυνατότητα με βάσει την υπάρχουσα νομοθεσία

( Νόμος 3498 , ΦΕΚ 230/Α/2006 ), οι ιαματικές πηγές να τους έχουν παραχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έγινε σε πολλούς άλλους Δήμους ( Νόμος 4049, ΦΕΚ 35/Α/2012, άρθρο 36 ).


Έρχονται δε τώρα κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι που είναι

σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός μέσω ΤΑΙΠΕΔ που έχει και την πλήρη κυριότητα , νομή και κατοχή,

για να δοθούν τα Ξενοδοχεία και τα Υδροθεραπευτήρια ( καταθέσεις προσκλήσεων ενδιαφέροντος μέχρι την 23 Οκτωβρίου 2013 )

και να τα πάρει κάποιος αξιόλογος και αξιόπιστος επενδυτής ,

κάποιοι ξεπουλημένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Καμένων Βούρλων και θέλουν να εμπλέξουν την υπάρχουσα Μισθώτρια Εταιρεία ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Κ.ΜΗΤΣΗΣ ότι κάνει κάποιο έργο ( στην περίπτωση μας της υπόγειας διάβασης) με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου και των Συλλόγου των Ενεργών Δημοτών της Λουτροπόλεως.

Αν ήθελε η Εταιρεία κ. Μήτσης στα 14 χρόνια που έχει κάνει τη μίσθωση από το 1999 θα μπορούσε να είχε κάνει αν ήθελε 10 υπόγειες διαβάσεις.

Δυστυχώς όχι μόνο υπόγεια διάβαση δεν έκανε αλλά έκλεισε και τα παλαιά Λουτρά.

Διεκδικώντας έτσι η Εταιρεία κ. ΜΗΤΣΗΣ με την εμπλοκή της αυτή σε κάποιο κοινωφελές έργο ,

με αυτό τον τρόπο χρήματα από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή ή παρακωλύοντας την ολοκλήρωση του διεθνή διαγωνισμού.

Φίλοι του Συλλόγου των Ενεργών Δημοτών πρέπει να γνωρίζεται ότι πάντα υπάρχουν προτεραιότητες

και στην συγκεκριμένη περίπτωση ή έχετε πέσει θύμα εξαπάτησης

ή έχετε κάνει λάθος ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΥΦΙΕΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΟΕΙΠΩΜΕΝΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ. ΘΑ..ΘΑ..ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ..ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ.. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ..ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ, ΟΙ ΑΣΚΟΥΝΗΔΕΣ ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΑΡΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ...ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΥΛΙΚΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙ...

Ανώνυμος είπε...

μαζι σου φίλε 9,12 π,μ,ολο αοριστοαναπτυξιακες αναλυσεις, των καθε λογης περιεργων,
που στο σπιτι τους ειναι ανικανοι να διατηρησουν 5μ. πρασινο.