28 Απριλίου 2024

Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων – Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών την Μεγάλη Εβδομάδα

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Δείτε το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών του Πάσχα 2024 στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Καμένα Βούρλα.

Όλο τον χρόνο, η ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Καμένα Βούρλα προσελκύει εκατοντάδες πιστούς που έρχονται να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν.
Γνωστό και με τις παραλλαγές “Μοναστήρι της Καρυάς” της ” Αγίας” η ” Αγία Σωτήρα” το όμορφο αυτό Μοναστήρι βρίσκεται 4 χιλιόμετρα πάνω από την λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων σε υψόμετρο 310 μ. μέσα σ΄ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με μια εξαιρετική θέα.

Φυλάσσονται πολλά κειμήλια και φορητές εικόνες.
Η αρχική ίδρυση της Μονής πρέπει να έγινε περί τον 7ο μ.Χ. αιώνα χωρίς αυτό να θεμελιώνεται επιστημονικά. Το καθολικό ανάγεται στον 11ο με 12ο αιώνα. Αρχικά ήταν ρυθμού Βασιλικής με τρούλο τον οποίο κατέστρεψε διά κανονιοβολισμού Τούρκος αξιωματούχος. Η κατάρρευση της οροφής το 1600 περίπου, επισκευάσθηκε σε σαμαροσκεπή τρίκλιτη βασιλική. Για την τοιχοδομία έχουν χρησιμοποιηθεί λίθοι μεγάλων διαστάσεων από κτίσματα παλαιοτέρων χρόνων του 5ου η 4ου π.Χ. αιώνος, ενώ θραύσματα από αρχαίες κολώνες και άλλα, βρίσκονται συγκεντρωμένα νοτίως του καθολικού.

Μεταξύ των ετών 1725 η 1736 εως 1757 έγινε η υφιστάμενη μέχρι σήμερα αγιογράφηση του Καθολικού, από ανώνυμο αγιογράφο.
Το μοναστήρι γιορτάζει στις 6 Αυγούστου όπου τιμάται η ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού.

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στους χριστιανούς και στους αγωνιστές της επαναστάσεως. Τό 1833 διαλύθηκε. Στα χρόνια της Κατοχής ήταν καταφύγιο των κατοίκων. Ανασυστάθηκε το 1964 καί το 1975 έγινε επίσημη ανακαίνιση. Οι άοκνες προσπάθειες της αδελφότητος και οι δωρεές το κατέστησαν από κτιριακής απόψεως ένα νοικοκυρεμένο σύνολο. [Φωτογραφίες: Άρης Μαρτάκος]

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο fonografos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: