12 Φεβρουαρίου 2009

Κλιματική Αλλαγή. Μιά βιβλιοκριτική ….. και όχι μόνο.

Αναρτήθηκε από… Unknown


«The weather makers» από τον Tim Flannery

Δεν είναι σίγουρη αν το βιβλίο του Tin Flannery,The weather makers, έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Έψαξα στους καταλόγους ορισμένων εκδοτικών οίκων αλλά δεν το βρήκα. Όσοι όμως έχετε την δυνατότητα, διαβάστε το στο πρωτότυπο (αγγλικά). Αξίζει τον κόπο.

O Tim Flannery είναι ζωολόγος-παλαιοντολόγος, από την Αυστραλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται – με πάθος, θα έλεγα - με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις επιπτώσεις της.
Το βιβλίο του, εκδόθηκε το 2006, και είναι ένα από τα καλύτερα που έχω διαβάσει για την κλιματική αλλαγή. Αντίθετα με αντίστοιχα βιβλία του είδους, ο Flannery, δεν κινδυνολογεί. Αποδεικνύει την θεωρία του, βασισμένος σε δεδομένα που έχουν αποδειχτεί
επιστημoνικά. Παρ’ όλο που επισημαίνει τους κινδύνους από την υπερθέρμανση του πλανήτη, πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη καιρός να προλάβουμε την καταστροφή. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα θέματα στο βιβλίο και δεν χρειάζεται να έχει κάποιος επιστημονικές γνώσεις για να το κατανοήσει.

Το βιβλίο ξεκινά με μια σύντομη και πολύ ενδιαφέρουσα ανασκόπηση της ιστορίας του κλίματος της Γης και ακολούθως εξηγεί τους μηχανισμούς που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ice ages, και άλλα φυσικά φαινόμενα που αφάνισαν ολόκληρους πολιτισμούς και προκάλεσαν την εξαφάνιση χιλιάδων species, αλλά και την αλλαγή, η μάλλον το «διαρκές καλοκαίρι» που προκαλέσαμε εμείς – οι άνθρωποι – τα τελευταία 10.000 χρόνια. Η μέθοδος που ακολουθεί ο Flannery σ’ αυτό το τμήμα του βιβλίου, μου θύμισε αρκετά την πολύ καλή εργασία του Jared Diamond’s «Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed»



Στη συνεχεία το βιβλίο γίνεται πιο προειδοποιητικό και ίσως και λίγο τρομακτικό. Ο Flannery, εξηγεί τι πρόκειται να συμβεί αν δεν λάβουμε εγκαίρως μέτρα για τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, και αναφέρει παραδείγματα από χώρες και περιοχές που ήδη έχουν αρχίσει να νιώθουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής π.χ Αλάσκα και Αυστραλία (ξηρασία τα τελευταία 6 χρόνια) . Ένα σημάδι για το τι πρέπει να αναμένουμε στο κοντινό μέλλον είναι οι τρομερές φωτιές που καταστρέφουν ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ηπείρου τώρα, και βέβαια ας θυμηθούμε και τα δικά μας, στην Ελλάδα το καλοκαίρι το 2007. Πόσοι αλήθεια στη Ελλάδα είχαν τότε το θάρρος να αναφέρουν την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της αντί να ασκούν μικρό-λαϊκίστικη πολιτική?


Ο Flannery εξηγεί γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία (τώρα πια μόνο οι ΗΠΑ) δεν επικύρωσαν το Kyoto Protocol, κατά την γνώμη του ένας από τους λόγους που καθυστέρει η ανάληψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

Αντιγράφω από το βιβλίο.
“It is of paramount importance to understand that the Kyoto Protocol is the only international treaty in existence created to combat climate change. For those who urge abandonment or who criticize Kyoto, there are two questions: What do you propose to replace Kyoto with, and how do you propose to secure international agreement for your alternatives?”

Ο συγγραφέας προτείνει λύσεις. Καταρχήν ας αναλάβουμε ο καθένας μας την ευθύνη που μας αναλογεί και ας προσπαθήσουμε σε προσωπικό επίπεδο να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Δεύτερο, ας ασκήσουμε πίεση στους πολιτικούς να κάνουν τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές και ας ψηφίσουμε αυτούς τους πολιτικούς που είναι αποφασισμένοι να τις κάνουν. Οποιαδήποτε αργοπορία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στην βιωσιμότητα του πλανήτη και το κόστος να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης θα είναι πραγματικά τεράστιο.

Ας ενεργήσουμε σήμερα. Μπορούμε να κάνουμε την διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: