22 Νοεμβρίου 2021

Μείωση Δημοτικών Τελών - Το ρόλο του Χότζα φαίνεται πως ζήλεψε ο κ. Συκιώτης

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Του Γιάννη Σκούφια [ Οικονομολόγος - Ενεργός Πολίτης ] – 22/11/2021

Σήμερα έγινε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και ένα εκ των προς συζήτηση θεμάτων ήταν «Καθορισμός Συντελεστών Ανταποδοτικού Τέλους Καθαριότητας και Φωτισμού Έτους 2022».
Το γεγονός πως η Ομάδα Διοίκησης του Δήμου δηλ. ο Δήμαρχος κ. Συκιώτης, αποφάσισε τη μείωση των Συντελεστών Δημοτικών Τελών κατά :
ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ = -14% από 1,75 σε 1,50/ τμ
ΓΕΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ = -11% από 2,80 σε 2,50/ τμ

Αφού το 2020 τα είχε αυξήσει κατά :
ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ = +64% από 1,10 σε 1,80/ τμ
ΓΕΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ = +81% από 1.60 σε 2,90/ τμ
μου έφερε στο μυαλό μια ιστορία του Νασρεντίν Χότζα. Μια ωραία ιστορία πολιτικής αλληγορίας με βαθύ νόημα, η οποία μπορεί να μας βάλει τελικά… σε πολλές σκέψεις και ακόμη περισσότερους παραλληλισμούς.

Ο ΜΥΘΟΣ [ εν περιλήψει ]
Ένας αγρότης υπέφερε πολύ από τους φόρους του Σουλτάνου. Προσέφυγε λοιπόν στον Χότζα να τον συμβουλευθεί και να τον βοηθήσει.
Αγρότης: Ασ’ τα Χότζα ‘μ, είμαι πολύ στενεμένος οικονομικά. Δεν ξέρω τι να κάνω. Ο Σουλτάνος με τους φόρους που βάζει δεν τα βγάζω πέρα, αν και ζούμε σε ένα δωμάτιο με τη γυναίκα μου και τα τέσσερα παιδιά μου. Μου φορολογεί ακόμη και την καλύβα, που έχω για τα ζώα και βάζω και τις ζωοτροφές. Είμαι σε απόγνωση, τι με συμβουλεύεις;
Χότζας: Φίλε μου, πρώτα βάλε τις κότες σου στο δωμάτιο που μένετε...
Αγρότης: Τι μου λες Χότζα μου; Είναι δυνατόν;
Χότζας: Άκου με που σε λέω. Καν’ το και θα με θυμηθείς...
….. Ο αγρότης τόκανε και μετά από λίγες μέρες πήγε στον Χότζα, παραπονούμενος.
Αγρότης: Χειρότερη Χότζα μου έγινε η κατάσταση…
Χότζας: Μια χαρά είναι. Βάλε σήμερα μέσα στο δωμάτιο και τα πρόβατά σου και αύριο και τον γάιδαρό σου…
…… Ο αγρότης απόρησε, κοίταξε τον Χότζα και του είπε με αναστεναγμό…
Αγρότης: Άντε να δω πού θα με βγάλεις με τα όσα με συμβουλεύεις….
….. Πέρασαν κάποιες ημέρες και ο αγρότης πήγε θυμωμένος στον Χότζα.
Αγρότης: Χότζα μου θα πεθάνουμε με τα όσα μας είπες να κάνουμε…. Δεν αντέχουμε, θα πεθάνουμε…
Χότζας: Ψυχραιμία. Τώρα θα βγάλεις τις κότες έξω από το δωμάτιο και έλα πάλι να μου πεις…
…… Ο αγρότης σε λίγες ημέρες πήγε στον Χότζα. Αυτή τη φορά ήταν αλλαγμένος.
Αγρότης: Χότζα πολυχρονεμένε ο Αλλάχ να σε έχει καλά! Τώρα είμαστε μια χαρά! Όλα είναι υπέροχα. Με το που έβγαλα τις κότες έξω περνάμε καλύτερα... Αποκτήσαμε τόση ευρυχωρία που δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Σ ευχαριστούμε πολύ!
Χότζας: Είδες που στα έλεγα; Όλα είναι θέμα συνήθειας...

Ο ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ
Κάπως έτσι, ελπίζει και ο κ. Συκιώτης, να λειτουργήσουν οι μειώσεις - ψίχουλα που αποφάσισε για τα Δημοτικά Τέλη στην Οικονομική Επιτροπή. Έχει την εντύπωση ότι οι δημότες έχουν την αφέλεια του αγρότη που απευθύνθηκε στον Χότζα. Νομίζει ότι με τη «Μέθοδο του Χότζα» οι δημότες θα νοιώσουν ικανοποιημένοι.
Δε λέω, πονηρή η σκέψη, αλλά όπως λέει και ο λαός «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».
Κι ας είναι σίγουρος ο δήμαρχος, ότι θα τη βρει μπροστά του.
Το «ενοικιαστήριο» οδεύει προς τη λήξη του.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ


ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
[1]… Στο Συνολικό Κόστος περιλαμβάνεται το Κόστος Ρεύματος
[2]… Για το 2021 είχε προϋπολογισθεί Κόστος Ρεύματος = 115.816,00 € μειωμένο κατά 82% λόγω της εγκατάσταση των LED. Η πρόβλεψη δεν επαληθεύτηκε και σύμφωνα με την 4η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού θα κυμανθεί στα 463.563,00 €. Και το ερώτημα είναι : Δεν ισχύει η δέσμευση της αναδόχου εταιρείας Dasteri Systems ότι θα υπάρξει όφελος +/- 80% ?
[3]… Οι υπολογισμοί της Οικονομικής Υπηρεσίας για μείωση των συντελεστών στο ύψος αυτό για το 2022 είναι σωστοί ή με λογιστικές αλχημείες αποκρύβει έσοδα που θα δικαιολογούσαν πολύ μεγαλύτερη μείωση συντελεστών ?
[3.1]… Γιατί να το κάνει ? Μα για να πληρώνει ο Δήμος την ετήσια δόση στη Dasteri Systems που ανέρχεται σε 385.800,00 € για τα επόμενα 7 χρόνια από το 2022 έως και το 2028 ? (Αυτά τα χρήματα ΔΕΝ πρέπει να πληρωθούν από τους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Ο δημότης πληρώνει την ΧΡΗΣΗ και όχι την ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ)
[3.2]… Υπόψη ότι το 2022 τα Τετραγωνικά Μέτρα έχουν αυξηθεί κατά 130.000 απο 918.000 σε 1.048.000.

---

Ελπίζω η Οικονομική Υπηρεσία να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις-εξηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα επικυρώσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής !
-----------------------------

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συνδημοτη και Φιλε;γιάννη,να θυμίσω με την σειρά μου μια αντιστοιχιαμε το παράδειγμα του Χοντζα, με την κρατική ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ που ενώ διεκοπταν το ηλεκτρικό ρεύμα, για να πιέσουν για αυξήσεις μισθών κλπ, δηλ αυξήσεις στο λογαριασμό των πολιτων και ενώ η δυσαρέσκεια ήταν στο ζενίθ από τα σκοτάδια ,κάποια στιγμή σήκωναν το διακόπτη και ως δια μαγείας ερχόταν η ευδαιμονία του "χωριάτη με τον Χοντζα".
Φυσικά όλα τα σχετικά παραδείγματα παραπέμπουν στο "Σύνδρομο της Στοκχόλμης".Ελπίζω να κατανόησες ότι κάθε κρατική εξουσία είναι και ένας δημοκρατικός-πελατειακος καταναγκασμός(τουλάχιστον στο Ελλαδισταν) που δεν στηρίζεται στα έσοδα-έξοδα ενός οικογενειακού προϋπολογισμού.
Και για να γίνω και συνήγορος του διαβόλου,ήταν υπόσχεση του δημάρχου όταν έγιναν οι αυξήσεις των τελών περσυ, περί λελογισμενης μειωσης.
Κατά τα άλλα είναι σαφώς υπέρ της περαιτερω μειωσης.





Γιαννης Σκούφιας είπε...

Στο άρθρο μου ξέχασα να αναφέρω κάτι σημαντικό.
Στις 19/4/21 το ΔΣ εγκρίνει τον Π/Υ του 2021.
Στις 22/4/21 κάνω προσφυγή στην οποία με την οποία υποστήριζα ότι το κόστος του ρεύματος δεν μπορεί να κυμανθεί στα 115.815,82 € που είχε προβλεφθεί και ζητούσα να γίνει αναπομπή του Π/Υ για τις απαραίτητες διορθώσεις.
Στις 6/5/21 η προσφυγή μου απορρίφθηκε ΑΔΑ : ΨΣΜΙΟΡ10-1ΡΖ (αξίζει να διαβαστεί για να δείτε τα επιχειρήματα της απόρριψης )
Μετά από λίγες ημέρες έγινε η 1η Αναμόρφωση του Π/Υ και το κόστος ρεύματος αυξήθηκε κατά 332.197,46 €.
Τα συμπεράσματα δικά σας


Ανώνυμος είπε...

Ρε καλοί είστε όλοι σας να φέρνετε παραδείγματα από την τουρκική λαογραφια δεν έχουμε τον δικό μας Αίσωπο,ντροπή.