27 Νοεμβρίου 2021

ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΕΤΟΥΣ 2021

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Του Γιάννη Σκούφια [ Οικονομολόγος - Ενεργός Πολίτης ] – 27/11/2021

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών σχετικά με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους με έκανε να ρίξω μια προσεχτική ματιά στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού μου και εκεί διαπίστωσα ότι ο πάροχος elpedison με χρεώνει δημοτικά τέλη με τον συντελεστή του έτους 2020 = 1,80 €/τμ… ενώ θυμόμουν ότι ο Δήμος είχε πάρει απόφαση για μείωσε του συντελεστή στα 1,75 €/τμ/. Επικοινώνησα με τον πάροχο και η απάντησή τους ήταν ότι η τιμή στο σύστημα τιμολόγησης είναι 1,80 €/τμ και μου είπαν να απευθυνθώ στο Δήμο μου.

Αυτό και έκανα. Και η διαπίστωση ήταν ότι δεν έχει ενημερωθεί η βάση δεδομένων στο σύστημα για την αλλαγή του συντελεστή με αποτέλεσμα όλοι μας (δημότες) να πληρώνουμε για το 2021 δημοτικά τέλη με τιμές του έτους 2020 .

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Η Οικονομική Υπηρεσία κάθε Δήμου οφείλει να γνωστοποιεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τους Συντελεστές Δημοτικών Τελών [Ανταποδοτικών Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού]… στον Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και από αυτόν ενημερώνονται οι διάφοροι πάροχοι / προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας [πχ. ΔΕΗ, Protergia, Elpedison, κλπ]

Οι πάροχοι, βάσει του αρθ. 43 του Ν. 3979/2011, οφείλουν να συν-εισπράττουν με τους λογαριασμούς ρεύματος και τα ποσά των Δημοτικών Τελών και Δημοτικού Φόρου και βάσει του Ν.2130/93 και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και να αποδίδουν τα ποσά στον Δήμο.

Η ως άνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να λαμβάνεται κατά μήνα Οκτώβριο, και να κοινοποιείται στον ΔΕΔΔΗΕ μέχρι την 30η Νοεμβρίου κάθε έτους. Οι οριζόμενοι συντελεστές ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ
Στο Δήμο μας, κατά πάγια τακτική της αιρετής διοίκησης, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΔΕΝ λαμβάνεται μέσα στις ημερομηνίες που καθορίζει ο νόμος. Η απόφαση του ΔΣ για τα Δημοτικά 

Τέλη για το Έτος 2021 πάρθηκε στις 22/1/2021 αντί μέχρι 31/10/2020 [ ΑΔΑ: 6ΞΛΦΩΚ1-ΨΞΕ ] και  καθόρισε συντελεστές :
[1]… Για Ακίνητα Κατοικιών από 1,80 σε 1,75 € / τμ
[2]… Για Ακίνητα Επαγγελματικά από 2,90 σε 2,80 € / τμ

Η Οικονομική Υπηρεσία, μετά την έγκριση της ΑΔΘΣΕ, γνωστοποίησε τους Νέους Συντελεστές στο ΔΕΔΔΗΕ αλλά… στα τιμολόγια των παρόχων από την αρχή του έτους 2021 υπάρχουν οι Συντελεστές του 2020, δηλ.
Αντί 1,75 πληρώνουμε 1,80 € / τμ - ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ [ 896.395 x 0.05 = 44.819.75 € ]
Αντί 2,80 πληρώνουμε 2,90 € / τμ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ [ 161.782 x 0,10 = 16.178,20 € ]

Ερωτήσεις προς τον κ. Δήμαρχο
Κε Δήμαρχε μια εκ των θεμελιωδών αρχών της διοικητικής δράσης είναι : Απόφαση – Εφαρμογή – Έλεγχος – Αποτέλεσμα.
Εσείς κε Δήμαρχε, πήρατε μια απόφαση, την αποστείλατε στο ΔΕΔΔΗΕ για εφαρμογή… ελέγξατε αν εφαρμόστηκε ? ΟΧΙ. Γιατί ?
Και τώρα, πως θα το διορθώσετε, όταν είναι αδύνατον μέσω των παρόχων να επιστραφούν τα χρήματα [ = 60.997,95 € ] στους δημότες-καταναλωτές ?
---------------------
ΥΣΤ: ΠΡΟΤΑΣΗ : Να επανα-υπολογιστούν τα Δημοτικά Τέλη του Έτους 2022
---------------------

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δημαρχε τι εχεις να πεις?

CITIZEN είπε...

Δήμαρχε ο λαός μας λέει ‘’ Τον φτύνουν όλοι και αυτός νομίζει ότι ψιχαλίζει’’
Ξέρεις για ποιους το λέει ?
Για κείνους που τους έχουνε χλευάσει, τους έχουνε ειρωνευτεί, τους έχουν καταξευτιλίσει, τους έχουν γενικώς φτύσει ασύστολα, κι εκείνοι….., απλά στην κοσμάρα τους συνεχίζουν απτόητοι, σαν να μην τρέχει τίποτα… και λένε επιτέλους “δροσίζει λίγο βρε αδερφέ μου μ’ αυτή τη βροχούλα...” Κι είναι να απορείς δηλαδή, με την αξιοπρέπεια τους, με την (όποια) τιμή και υπόληψη τους, με την προσωπικότητα τους.
Και ένας απο αυτούς είσαι και εσύ δήμαρχε Συκιώτη.
Δεν τόχεις το δημαρχιλίκι.
Επτά χρόνια τώρα το 'τίποτα' κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα.
Ως και ο Σύλλογος Ενεργών Δημοτών σε… έφτυσε !
Λίγη τσίπα αν έχεις πρέπει να συγκαλέσεις έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και να υποβάλεις τη παραίτησή σου. Ας αναλάβει κάποιος άλλος για τα επόμενα 2 χρόνια.
Εκτός και αν…
Το έχεις συνηθίσει το φτύσιμο και πλέον δεν μπορείς χωρίς αυτό !

Ανώνυμος είπε...

Ενας σοβαρός πολιτικός θα έκανε τις παρακάτω κινήσεις μετά απο ένα τέτοιο συμβάν
1.θα ζητούσε δημόσια συγνώμη
2.θα αντικαταστούσε άμεσα τον προιστάμενο οικονομικής υπηρεσίας
3.θα έδινε εντολή για αναπροσαρμογή ωστε να καλυφθούν αναδρομικά τα επιπλέον εισπραχθέντα.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Οντως και στην ενερτζυ 1,80 και 2,90 ακομα ειναι !Δεν φταιει νομιζω ο γακης για αυτο γιατι αν το εκανε μονος του θα ηταν εκθετος σε ολους μας να του κανουμε μηνυσεις ! Μαλλον απο τη διοικηση θα του ειπαν αστο ετσι να εχουμε πλεονασμα ,παντως πρεπει να μαθευτει τι ακριβως εγινε και δεν εφαρμοστηκε η αποφαση του δημ συμβ!----Εσυ που λες οτι η αποφαση των ενεργων πολιτων να μην συμμετεχει στο συμβουλιο συμφερει την αριστερα εισαι καραγκιοζακος ! Ρωτα τους εποχιακους πυροσβεστες τι βρωμοξυλο φαγανε απο το μητσαρπαχτη που θα μας πεις και φασιστες ! Απλα οι ανθρωποι σεβονται τον εαυτο τους και βαρεθηκαν να τους κοροιδευουν 8 χρονια ! Αυτος δεν αγαπαει το χωριο που γεννηθηκε θα σας εφτιαχνε τα καμβουρλα, αντε ξυπνηστε !3 πραξεις αναλογισμου επι ψαθα και αλλες 5 επι λιαλιου τις ταπωσε και ο αγιος μοιαζει με μαντρι αν πας νοτιοδυτικα !