17 Σεπτεμβρίου 2021

Καμένα Βούρλα: νοσταλγικές μνήμες μεγαλείου και δόξας

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

H είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία εκείνο το αυγουστιάτικο πρωϊνό του 1961: 

“Παίδες, τρέξτε! Στην πλαζ γυρίζουν ταινία. Είναι εκεί ο Αυλωνίτης, η Βασιλειάδου και ο Ρίζος”. 

Στην αρχή, νομίζαμε πως επρόκειτο για φάρσα. Κάτι τέτοιο φάνταζε εξωπραγματικό. Αληθινή κοσμογονία στη νωχελική καθημερινότητά μας. 

Όταν, όμως, είδαμε να συγκεντρώνεται πλήθος, αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε το αδιανόητο. Παρατήσαμε το πρόγευμα και την προετοιμασία για το θαλάσσιο μπάνιο και τρέξαμε πάραυτα στην πλαζ του ΕΟΤ. 

Δυο πράγματα θυμάμαι σαν χθες: 1) το σπρώξιμο, για να εξασφαλίσω θέση με θέα, έξω από την περίφραξη, στο ύψος, σχεδόν, της δημοσίας οδού, που τότε περνούσε μέσα από τον οικισμό και 2) την εικόνα των πρωταγωνιστών, καθισμένων στις γνωστές πάνινες κινηματογραφικές πολυθρόνες, πάνω στην άμμο.

Αργότερα, οι εξελίξεις προσέλαβαν ακόμα πιο συγκλονιστική τροπή. Μαγεμένοι, παρακολουθούσαμε εκ του σύνεγγυς το .....

Click εδώ να διαβάσετε όλο το άρθρο και να δείτε φωτογραφίες και video της τότε εποχής ...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ(ΟΣΟΙ ΖΟΥΝ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ-ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ- ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ!

Ανώνυμος είπε...

Το αρχειακο υλικο ειναι ο κοπος του γνωστου Αρχαιολογου [οχι ο Χαουαρντ Καρτερ] .
Ορισμενα λαθακια ειναι θεμιτα, οπως η φωτο του Ιντρις της Λυβυης [ειναι ο Ιμπν Σαουντ της Σαουδικης Αραβιας]και η σκηνη της ελληνικης κωμωδιας [ουζομεθυσι] στην παραλια ειναι απο την βραυρωνα αττικης.
Υλικο για εκδοση βιβλιου, χρηματοδοτουμενο απο τα κονδυλι του Δημου για την διαφημηση.
ΥΓ. Η φωτο με τον Καραμανλη και τον τοτε εφημεριο Παπαβαγγελη, συμπιπτει χρονικα με την απαιτηση για χωροταξικη επεκταση της εκκλησιας[ανεγερση μεγαλυτερου ναου].
Αυτο επετευχθει επι χουντας την δεκαετια του 60,αφου εκτοπισθηκε ο εν λογω εφημεριος[δυσμενη μεταθεση στα Πουγκακια]. Η σημερινη αρχιτεκτονικη του ιερου ναου Αγιου Παντελεημονα εχει αλλιωθει σημαντικα [ αιθουσα καφενειου παρηγοριας,κτισμα Ιδιωτικης κατοικιας και επιδαπεδιος ταφος]

75ΑΡΗΣ είπε...

Πέρναγε η Ζέτα Αποστόλου,για το γύρισμα της σκηνηςμε τον Αυλωνίτη στο Φλοίσβο, από τον κεντρικό παλαιό δρόμο, με ψιλοτακουνο παπούτσι, με καυτό μπικίνι και τα κοντά της ξανθά μαλλιά και με μια τσάντα στον ωμο. Παρέα σε μαγαζί ,κοντά στον φλοισβο, ο ένας παππάς. Λέει το πιραχτιρι της παρέας. "πάτερ εάν δεις κάτι ωραίο δεν θα το θαυμάσεις;; Απάντηση: ε βέβαια. Του δείχνει την Ζέτα, που έφθασε εκείνη την στιγμή. Ετοιμόλογος ο πάτερ και για να αποφυγή τον σκόπελο, απαντά αφού την είδε, έτσι προκλητική που ήταν για την εποχή εκείνη. " μόνον τα δημιουργήματα του Θεού".

Ανώνυμος είπε...

Καλό???

Ανώνυμος είπε...

Η φωτογραφία για την "Ανέγερση των λουτρικών εγκαταστάσεων το 1938" είναι για εργασίες στις πηγές-αντλιοστάσιο και οι εικονιζόμενοι Μηχανικος απο Λαμία και ο Δικηγόρος Λαμίας Τριανταφύλλου Ιωάννης( εκ του αρχείου του).