26 Αυγούστου 2008

Οχτώ δήμους στη Φθιώτιδα βλέπει η "Σέντρα"

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Στους 8 δήμους δείχνουν να καταλήγει το σχέδιο για την Φθιώτιδα την ίδια ώρα που οι διαρροές από το αρμόδιο υπουργείο προσπαθούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο ως μια επιτυχία.

Το σύνολο των διαρροών που εκπορεύονται από το Υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν στη Φθιώτιδα 5 δήμους, έτσι ώστε να προκληθεί αναστάτωση και επομένως ένα τελικό σχέδιο στην αρχή με 7 δήμους και στη συνέχεια με 8 να αποτελέσει μια θετική εξέλιξη και να διευκολύνει έτσι την τοπική έκφραση των κυβερνητικών παραγόντων στο να το διαχειριστούν καλύτερα.
Ήδη το σύνολο των προτάσεων οι οποίες έχουν κατευθυνθεί στα αρμόδια όργανα του κέντρου και λαμβάνονται σοβαρότατα υπόψη από τα επιτελεία που σχεδιάζουν αυτή την περίοδο έχουν σχέση με οκτώ δήμους. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις οι οποίες βρίσκονται στο τραπέζι αυτή την περίοδο και οι οποίες αναμένεται να διαπραγματευτούν ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικοί βουλευτές μπορεί να μην είναι αντίθετοι με τα σχέδια της κυβέρνησης όμως δεν δείχνουν ιδιαίτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν συνολικά το θέμα. Ωστόσο όμως οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι παρεμβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις για να διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες για κάποιες περιοχές που τους ενδιαφέρουν. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη Φθιώτιδα πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν παρεμβάσεις για μικρές αποκλίσεις σε ότι αφορά την συγκρότηση κάποιων δήμων. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικοί βουλευτές προσπαθούν να κρατηθούν μακριά από το διάλογο γι' αυτό το θέμα και δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και προετοιμασίας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανές ενστάσεις και αντιδράσεις από τους τοπικούς άρχοντες αλλά και τους δημότες κάποιων περιοχών από τους οποίους ουσιαστικά εξαρτάται η πολιτική τους επιβίωση λόγω των σταυρών εκλογής.

Οι νέοι Δήμοι και τα αγκάθια τους
Όλα τα σενάρια συγκλίνουν ότι στη Φθιώτιδα θα συγκροτηθούν τελικά 8 δήμοι.
Ορισμένα από τα θέματα δείχνουν να είναι διαδικαστικά, ενώ παράλληλα υπάρχουν κάποια αγκάθια που ακουμπούν στη θέληση παραγόντων της περιοχής όχι απαραίτητα κοινοβουλευτικών όπου βλέπουν μέσα από όλη αυτή την κινητικότητα την πολιτική τους συνέχεια. Τα τελευταία σενάρια που έχουν κατατεθεί στο κέντρο και πάνω στο οποίο διαμορφώνεται ο καμβάς για τη Φθιώτιδα συγκλίνουν στη δημιουργία 8 δήμων.

Ο πρώτος δήμος για τον οποίον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση είναι ο δήμος Δομοκού που θα περιλαμβάνει και τους τρεις σημερινούς δήμους δηλαδή το δήμο Δομοκού το δήμο Θεσσαλιώτιδος και το δήμο Ξυνιάδας.

Ο δεύτερος δήμος που επίσης σε ότι αφορά τη δημιουργία του και όχι την έδρα του, δεν έχει κάποια αμφισβήτηση είναι ο δήμος που θα προκύψει από τη συνένωση των δήμων Ελάτειας, Τιθορέας και Αμφίκλειας.
Κάποια σενάρια για συνένωση σε ευρύτερο σχήμα δείχνουν να μην είναι πλέον στο στάδιο της υλοποίησης μιας και έχουν απορριφθεί από τους ανθρώπους που σχεδιάζουν.

Ο τρίτος δήμος στον οποίο βεβαίως υπάρχει ένα μικρό αγκάθι είναι ο δήμος που θα προκύψει από την συνένωση των δήμων Αγίου Κωνσταντίνου, Καμένων Βούρλων και Μώλου.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί για δημιουργία από τη μια αυτόνομου Δήμου Θερμοπυλών δεν δείχνουν να συγκινεί τους αρμόδιους και όλα συγκλίνουν ότι έχει ήδη απορριφθεί προ πολλού.
Τη δεύτερη πρόταση που έχει κατατεθεί για να μετέχει σε αυτό τον δήμο και ο δήμος Δαφνουσίων δεν έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί αλλά δεν είναι μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζητούνται σε υψηλό επίπεδο. Οι πολιτικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να μην έχουν αποδώσει τα μέγιστα ωστόσο όμως παραμένει ένα θέμα για συζήτηση. Οι επιτελείς του Υπουργείου Εσωτερικών αξιολογούν ακόμη ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και για άλλους δήμους της περιοχής γεγονός το οποίο ενδεχόμενα να αποτελέσει και οδηγό στην τελική κρίση.
Τοπικοί παράγοντες έχουν αφήσει ανοιχτό το συγκεκριμένο θέμα αφού ακόμη και μέσα στις τοπικές κοινωνίες υπάρχουν αμφιλεγόμενες και συγκρουόμενες απόψεις. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαμορφώνει όπως είναι άλλωστε φυσικό ένα διαφορετικό διοικητικό κέντρο από τα Καμένα Βούρλα γεγονός το οποίο προβληματίζει όλους τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο όμως παραμένει ένα θέμα ανοιχτό στην ατζέντα που κανείς προς το παρόν δημόσια δεν θέλει να το ανοίξει.

Ο τέταρτος δήμος που επίσης υπάρχουν δύο μικρά αρχεία είναι ο δήμος που θα προκύψει από τη συνένωση των δήμων Αταλάντης, Δαφνουσίων, Μαλεσίνας και Οπουντίων.
Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πέρα από την αρχική μελέτη του συγκεκριμένου θέματος οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι παραμένουν ανοιχτά πολλά πράγματα.
Πρώτα και κύρια η συμμετοχή του Δήμου Δαφνουσίων στο συγκεκριμένο νέο δήμο είναι υπό την αίρεση των όσων αναφέρθηκαν προηγούμενα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως δυναμιτίζει συνολικά το κλίμα για αυτόνομη παρουσία των δύο άλλων δήμων γεγονός το οποίο δημιουργεί έναν ντόμινο με απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Είναι αυτονόητο ότι το σύνολο των επιτελείων προσπαθούν να μετρήσουν την οποιαδήποτε αντανάκλαση και με πολιτικούς όρους αλλά και με εκλογικούς όρους γεγονός το οποίο δείχνει να μην τους αφήνει αδιάφορους.

Ο πέμπτος δήμος αναμένεται να δημιουργηθεί στην Ανατολική Φθιώτιδα και θα περιλαμβάνει τους δήμους Στυλίδας, Εχιναίων και Πελασγίας με μία όμως μικρή απόσχιση. Τα δημοτικά διαμερίσματα του Αυλακίου και της Αγίας Μαρίνας οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα μετακινηθούν στο δήμο της Λαμίας έτσι ώστε από τη μια πλευρά ο δήμος της Λαμίας να έχει πρόσβαση στη θάλασσα καθιστώντας την Αγία Μαρίνα σαν κατ' εξοχήν σημείο διεξόδου του δήμου της Λαμίας στη θάλασσα και παράλληλα ομογενοποίησης της βιομηχανικής περιοχής ανατολικά της πόλης που τώρα πατά σε πολλές βάρκες. Αν και υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις από την πλευρά του δήμου της Στυλίδας ωστόσο πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο δήμος της Λαμίας έχει θέσει το συγκεκριμένο θέμα σε όλα τα επίπεδα και τουλάχιστον σε ότι αφορά την Αγία Μαρίνα έχει βρει θετική ανταπόκριση τόσο από το σύνολο των επιτελών το υπουργείο όσο και από το σύνολο της πολιτικής εκπροσώπησης του νομού. Στη δυτική Φθιώτιδα οι επεξεργασίες πλέον έχουν καταλήξει στη δημιουργία δύο δήμων αυτό αξιολογείται κυρίως για λόγους πολιτικού κόστους ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν Σπερχειάδα και Μακρακώμη.

Ο έκτος δήμος θα περιλαμβάνει τους δήμους βόρεια της κοίτης του Σπερχειού στη Δυτ. Φθιώτιδα δηλαδή τους δήμους Μακρακώμης και Αγίου Γεωργίου όπως επίσης και την κοινότητα Τυμφρηστού. Σε ότι αφορά τις κινήσεις που παρατηρούνται τελευταία για διατήρηση των κοινοτήτων οι επιτελείς του αρμόδιου υπουργείου υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο έδαφος.

Ο έβδομος δήμος αναφέρεται επίσης στη Δυτ. Φθιώτιδα. Πρόκειται για το δήμο της Σπερχειάδας στον οποίο θα μετακινηθεί και ένα τμήμα από το δήμο Υπάτης, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες όλος ο Δήμος Υπάτης. Πρόκειται για ένα ακανθώδες θέμα το οποίο πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι προωθείται από διάφορους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής προς το Υπουργείο Εσωτερικών και ιδιαίτερα προς την πολιτική του ηγεσία. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πέρα και έξω από τις δημόσιες θέσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από την πλευρά του δήμου της Υπάτης για αυτόνομη παρουσία οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως έχει υπάρξει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης και επαφών για εξεύρεση εντελώς διαφορετικής λύσης.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή "μόνο δύο ή τρία χωριά υπάρχει ένας ορίζοντας να μετακινηθούν στο δήμο της Λαμίας…".
Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια για τα οποία έχουν γίνει πολλαπλές επεξεργασίες φαίνεται να υπάρχει συμφωνία κορυφής για μετακινήσεις συνολικά του δήμου Υπάτης μαζί με το δήμο της
Σπερχειάδας και τη δημιουργία ενός δήμου ορεινής δυτικής Φθιώτιδας. Εκείνο το οποίο αποτελεί αγκάθι και ίσως να αρχίσει κάποιος διάλογος αν βεβαίως αποτυπωθούν τέτοιες απόψεις και μάλιστα με ιδιαίτερα έντονο πολιτικό χαρακτήρα είναι τα χωριά Κομποτάδες, Μεξιάτες και Λουτρά Υπάτης ή να μετακινηθούν στο δήμο της Λαμίας έτσι ώστε να υπάρξει μια ενιαία ενότητα. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ακόμη και ο δήμος της Λαμίας δείχνει να αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες για τόσο μεγάλο ορεινό όγκο όπως θα ήταν για παράδειγμα ο ορεινός όγκος του δήμου της Υπάτης. Την ίδια στιγμή όμως δεν πρέπει να αγνοήσουμε και κάποιες άλλες φωνές που ακούγονται μέσα από το δήμο της Υπάτης αφού ορισμένα από τα χωριά όπως Ροδωνιά, Βασιλικά και Καρυά δείχνουν να ερωτοτροπούν προς την πλευρά της
Μακρακώμης. Πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι όλα αυτά τα σενάρια έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση ακόμη και με την εμπλοκή κοινοβουλευτικών και θεσμικών εκπροσώπων της περιοχής.

Τέλος ο όγδοος δήμος θα είναι ο δήμος της Λαμίας στον οποίο θα περιλαμβάνεται ο δήμος Γοργοποτάμου, η κοινότητα Παύλιανης, ο δήμος Λιανοκλαδίου, το δημοτικό διαμέρισμα Αγία Μαρίνα σήμερα της Στυλίδας και ενδεχόμενα τα δημοτικά διαμερίσματα Αυλακίου σήμερα της Στυλίδας, Κομποτάδες, Μεξιάτες και Λουτρά Υπάτης σήμερα του δήμου Υπάτης.

lamianews.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε όση σχέση έχει ο Φάντης Μπαστούνι με το Ρετσινόλαδο, άλλο τόσο θα εκλεγεί πάλι ο Μακάκος Δήμαρχος !!!

Ο ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Όσο πάει και απομακρύνεται η προοπτική διευρύνσεις των Καμένων Βούρλων άμεσα και ο Καποδίστριας ΙΙ στην περιοχή. Με αυτό το δεδομένο στην πολιτική σκακιέρα της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και την δεδομένη ακόμα μη ύπαρξη σοβαρής αντιπρότασης ως προς την διεκδίκηση του Δήμου , πάλι ο Μάκης θα εκλεγεί λεβέντες. Να μη σου πω ότι δεν θα τα βρουν αυτοί που τα συζητάνε από τώρα και θα ξανακατέβει ο Κεφάλας.