16 Αυγούστου 2019

Οικοτεχνία Παραδοσιακών Προϊόντων

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Στο τελευταίο τεύχος Νο 12 του περιοδικού «Ο ΚΗΠΟΣ & ΤΟ ΣΠΙΤΙ» υπάρχει καταχώριση με αναφορά σε συμπατριώτισσά μας που έχει δημιουργήσει μια ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ στο Ρεγγίνι.

Η δημοσιογράφος Χρύσα Νασίκα αναφέρει στο περιοδικό:
και τα ζυμαρικά στο τραπέζι μας!


Μια διατροφή, για να είναι υγιεινή και ισορροπημένη, δεν πρέπει να περιέχει μόνο πολλά και πλούσια συστατικά, αλλά να υπάρχει και ο σωστός συνδυασμός μεταξύ των τροφών. Έτσι, με την αλληλεπίδραση των συστατικών τους ενισχύεται η θρεπτική τους αξία, προσφέροντας υγεία και ευεξία στον οργανισμό.
Ένας ιδανικός συνδυασμός τροφής είναι τα ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας. Αν τα ζυμαρικά είναι ολικής άλεσης ή Ζέας, είναι ακόμη καλύτερα και, αν οι ντομάτες που θα φτιάξουμε τη σάλτσα είναι από τον κήπο μας, σίγουρα θα απογειωθεί η γεύση τους. Το λυκοπένιο που περιέχει η ντομάτα σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο που θα προσθέσετε στο τέλος του μαγειρέματος της σάλτσας και τα ζυμαρικά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες θα μας δώσουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Μια μικρή οικογενειακή οικοτεχνία-εργαστήριο, που προσφέρει πολύ αξιόλογα προϊόντα αγροτικής ποιοτικής διατροφής, είναι αυτή της Κωνσταντίνας Παπαλελούδη στο Ρεγγίνι Φθιώτιδας.

Το κυριότερο προϊόν που παράγεται εδώ είναι τα ζυμαρικά σε όλες τους τις παραλλαγές, σε διάφορα σχήματα και χρωματισμούς που προέρχονται από χυμούς λαχανικών και κάποια καρυκεύματα, όπως ο κουρκουμάς. Έτσι, τα ζυμαρικά γίνονται περισσότερο θρεπτικά, αφού περιέχουν φυτικές ίνες (ολικής άλεσης και ζέας) και φυσικούς χυμούς.
Και για όσους πιστεύουν ότι τα ζυμαρικά παχαίνουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο τρόπος μαγειρέματος και ο συνδυασμός τους με άλλες τροφές τα καθιστούν ωφέλιμα ή παχυντικά.

Με την επίβλεψη και τη προσωπική εργασία της Ντίνας, η μικρή επιχείρηση, παράγοντας όλο και περισσότερα είδη. Η μητέρα της είναι ένας ισχυρός σύμμαχος, προσφέροντας εμπειρία αλλά και σημαντική βοήθεια στα πρώτα δύσκολα βήματα και, μάλιστα, στον καιρό της κρίσης.
Ευτυχώς, οι ποικιλίες ζυμαρικών με κύριο συστατικό το αλεύρι σίτου και ζέας γίνονται ανάρπαστες, θυμίζοντας ξανά το άρωμα και τη γεύση του παλιού, καλού καιρού, με τα χειροποίητα ζυμαρικά της γιαγιάς.

Η Ντίνα με το γλυκό της χαμόγελο μας δείχνει πως φτιάχνονται ορισμένα από αυτά και μας δίνει να δοκιμάσουμε τα θαυμάσια γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες που φτιάχνει με ζάχαρη, με στέβια και όχι μόνο, γιατί η παραγωγή νέων προϊόντων δεν σταματά.

Υπέροχα αρωματικά λικέρ, βότανα για τσάι, προϊόντα φυτικής προέλευσης συντηρημένα σε αλάτι, ξίδι και λάδι., αρωματικά σαπούνια, λάδια με βότανα και πολλά άλλα μπορείτε να δείτε, να παραγγείλετε και να δοκιμάσετε, κατόπιν επικοινωνίας με την Ντίνα Παπαλελούδη.

1 σχόλιο:

Φίλος του ΕΠΙΧΕΙΡΕΊΝ είπε...

Διαβάζοντας την αφιέρωση στην Οικοτεχνίας της συμπατριώτισσάς μας Ντίνας Παπαλελούδη [της οποίας της εύχομαι κάθε επιτυχία στην επιχειρηματική της κίνηση] μου ήρθε μια ιδέα που έχει ως στόχο να προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, με σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Η ΙΔΕΑ
Προτείνω να γίνει μια συνάντηση Επαγγελματιών - Ξενοδόχων – Παραγωγών της περιοχής με σκοπό να δημιουργήσουμε την Kamena Vourla Cuisine.
Τι είναι αυτή η πρωτοβουλία ?
Ένα σύστημα μελών-επιχειρήσεων (εστίασης, παραγωγής τροφίμων, καταλύματα, καταστήματα τροφίμων και ποτών) του Δήμου μας με σκοπό την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας οινο-γαστρονομίας μας [δηλ. την προβολή των τοπικά παραγόμενων προϊόντων] και μέσω αυτής την προώθηση του θεματικού τουρισμού μας.
Τι λέτε φίλοι μου Επαγγελματίες – Ξενοδόχοι – Παραγωγοί ?
Τι λέτε φίλοι μου, Γιώργο Ανάγνου και Μίλτιάδη Ηλιόπουλε, μπορεί η ιδέα αυτή να υλοποιηθεί ?
Ελπίζω να αναλάβετε πρωτοβουλίες …