22 Νοεμβρίου 2017

Ο «Λαγοκέφαλος» εμφανίστηκε στα νερά του Μαλιακού κόλπου

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Λαμία,  22  Νοεμβρίου  2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο «Λαγοκέφαλος» εμφανίστηκε  στα νερά του Μαλιακού κόλπου

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ενημερώνει τους αλιείς επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλλά και το ευρύτερο κοινό ότι αλιεύτηκε και στη θαλάσσια περιοχή του Μαλιακού κόλπου   είδος ψαριού, που είναι τοξικό και υπάρχει  κίνδυνος δηλητηρίασης αν  καταναλωθεί.
Τα επικίνδυνα ψάρια αλιεύτηκαν από  επαγγελματία ψαρά στο Μαλλιακό κόλπο και  παραδόθηκαν στην Υπηρεσία Αλιείας της Π.Ε. Φθιώτιδας, οι ιχθυολόγοι της οποίας διαπίστωσαν ότι ανήκουν στο είδος Lagocephalus sceleratus (γνωστό ως Λαγοκέφαλος ή Κουνέλι).
Ο λαγοκέφαλος έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές θάλασσες, ανήκει στους οργανισμούς οι οποίοι πέρασαν από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και αποκαλούνται «Λεσσεψιανοί μετανάστες» και είναι ψάρι επικίνδυνο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ο λεσεψιανός μετανάστης, έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στις θάλασσες των Δωδεκανήσων το 2003, στη συνέχεια αλιεύεται όλο και βορειότερα, σήμερα ζει σε όλο το Νότιο & Κεντρικό Αιγαίο και το Νότιο Ιόνιο. Έχει σχήμα τορπίλης, είναι ασημένιο στο κάτω μισό του σώματος και στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος.
Ο λαγοκέφαλος έχει μια τοξίνη την τετροδοντοτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρές δηλητηριάσεις έως τον θάνατο στον άνθρωπο, εξαιτίας παράλυσης του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος..
Η τοξίνη υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κατά σειρά σε ωοθήκη, ήπαρ, έντερο και δέρμα, ενώ η τοξικότητα ποικίλλει ανάλογα με το αναπαραγωγικό στάδιο που βρίσκονται τα ψάρια και είναι μεγαλύτερη κατά την περίοδο της ωοτοκίας και συνεπώς τους μήνες Μάϊο έως Ιούλιο και ανάλογα με το γένος με τα θηλυκά να είναι τοξικότερα.
Η τοξίνη δεν καταστρέφεται στη συνήθη θερμική επεξεργασία που υφίστανται τα ψάρια στο σπίτι γι' αυτό και παρατηρούνται και κρούσματα δηλητηριάσεων μετά από κατανάλωσή τους. Για να αδρανοποιηθεί απαιτείται βρασμός τουλάχιστον τριών ωρών.
Σε περίπτωση που εντοπιστεί το παραπάνω είδος, θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες (Αλιείας, Κτηνιατρικής, Λιμεναρχεία).


Επίσης, παρακαλούμε τους αλιείς και όλους τους καταναλωτές της περιοχής μας, να ενημερώνονται από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Τμήματος Αλιείας της Π. Ε. Φθιώτιδας (τηλ. 2231353132 & 2231353151) για οποιοδήποτε είδος αλιεύματος δεν αναγνωρίζουν. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνονται άγνωστα είδη αλιευμάτων.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ax........και να μπορούσα να δαγκώσω μερικούς αυτοδιοικητικούς.
Ερασιτέχνες αλιείς εάν πιάσετε έστω και έναν , σε ποιον κόρφο θα τον........ φυτέψετε;

ο Λεσεψιανός Μετανάστης.

Ανώνυμος είπε...

είναι πλέον ευρέως γνωστά τα φίδια...

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε στο συμβούλιο για τα γάλατα?

Ανώνυμος είπε...

den ixe apartia to syvoulio..

Ανώνυμος είπε...

Χαλασε η δουλεια γιατι ζητησαν γαλα..... Γαιδούρας?

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Blogger γράψε κάτι βαρεθήκαμε!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μίλα αν αυτο που εχεις να πεις ειναι καλύτερο απο τη σιωπή ,ή μην μιλάς καθόλου."Μενανδρος"

Ανώνυμος είπε...

Αχ ρε δήμαρχε παράπονο το έχω 3 χρόνια τώρα να πας μια φορά απο το πρωί στο δημαρχείο....το έχετε κάνει εσύ και οι συνεργάτες σου american bar χαλαρά να (π)ούμε

Ανώνυμος είπε...

Καλά Δήμαρχε αλλάζεις όλους τους ανταποκριτές ΟΓΑ εκτός απο την ξανθιά κοντέσα μην χάσει τα εξτραδάκια της η καημένη... είναι και λίγα. Δήμαρχε κρίμα γιατί ξεκίνησες καλά αλλά στην πορεία έχασες την μπάλα.

Ανώνυμος είπε...

1.13 Mην μου πειράζεις το επιτελικό στέλεχος του Δήμου και συγχυστεί. Θα κλειδώσει το γραφείο της και ποιός θα παραλαμβάνει τα φάξ? Αλήθεια σε ποιά άλλη υπηρεσία όταν λείπει ένας υπάλληλος κλειδώνει τα γραφείο του λες και είναι τσιφλίλι του? (Ευτυχώς έχει ενημερωθεί η αποκεντρωμένη για αυτό το φαινόμενο). Βέβαια δεν φταίει ο-η υπάλληλος αλλά η διοίκηση που το επιτρέπει.

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι παρακολουθώ τη συζήτηση και είστε άδικοι ως προς την κριτική της δημοτικής αρχής. Ο Κύριος Δήμαρχος στα πλαίσια του εφικτού κάνει ότι μπορεί για την ανάταση του τόπου. Ας επικεντρωθούμε όλοι οι δημότες σε αυτό και ας αφήσουμε το κουτσομπολιό και την κριτική έξω.
Αυτά εν ολίγοις.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε "αυτα εν ολιγοις",πιστευω και εγω στις καλές προθεσεις για προσφορά που διαθετει ο Δημαρχος μας αλλα ομως ως απογονος του απιστου Ιουδα, ειμαι οπαδος της επαληθευσης του "πειραματος"και οχι κλακαδόρος της θεωρειας των παιγνίων του Γιανη [με ενα ν].

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 4.04 αν και δεν κατάλαβα τι λες συμφωνώ είμαι και οπαδός του Γιάνη (με ένα ν)

Ανώνυμος είπε...

κύριε 3:33, στα πλαίσια του εφικτού όπως λες, θα μπορούσε να μη φουσκώνει τα μυαλά τόσο συμβούλων της πλευράς του, όσο και πολιτών. θα μπορούσε να μην είναι τόσο αλαζόνας, όντας με επιεική έκφραση άπειρος αυτοδιοικητικά. θα μπορούσε, να μη χαρακτηρίζει δυσμενώς και ανοικτά, το μισό πληθυσμό.. του νομού να μη σου πω.. θέλεις να πούμε και άλλα???

Ανώνυμος είπε...

Εδώ έχει συνεργάτη του που έρχεται με φόρμες (όταν δεήσει να έρθει) στο δημαρχείο. Σεβασμός στον χώρο και στον θεσμό μηδενικός. Δήμαρχε το έχασες το τρένο έτσι όπως τα έκανες.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 10.47 τι σχέση έχουν αυτά με το ¨΄εργο¨που παράγεται στο δημαρχείο?
Πρέπει όλοι μονιασμένοι να δουλέψουμε για το καλό του τόπου μόνο έτσι θα πάμε μπροστά