06 Σεπτεμβρίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΩΛΟΥ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Επιστολή αναγνώστη


ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κε αρχισυντάκτη

Η τελευταία φωτογραφία στο δημοσίευμα σας για το εκκλησάκι του Άγιου Νικολάου, δείχνει μία επιτύμβια στήλη που αφιερώνει ένας άνδρας με το ισπανικό όνομα Ρικάρδος Βατσώνος, στη θανούσα σύζυγό του. Την είδα πριν ένα χρόνο όταν βρέθηκα καλεσμένος σε ένα γάμο στο εκκλησάκι.

 Οι Καταλανοί ήρθαν στην Ελλάδα τον 14ο αιώνα, προσκεκλημένοι του Βυζαντινού αυτοκράτορα για να αντιμετωπίσουν τους Οθωμανούς. Ο αυτοκράτορας όμως δεν τήρησε τα συμφωνημένα και αυτοί άρχισαν τις λεηλασίες και καταστροφές, η λεγόμενη «Καταλανική εκδίκηση». Η παρά πολύ επώδυνη κατοχή από τους Καταλανούς περιοχών σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά κράτησε 200 χρόνια, μέχρι την κατάκτησή τους από τους Τούρκους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Άγιο όρος διασώθηκαν μονό 25 από τις 360 μονές. Το 2012, 700 χρόνια μετά, οι Καταλανοί ζήτησαν συγγνώμη για το μακελειό στο Άγιο Όρος και επισκεύασαν την βιβλιοθήκη της μονής Βατοπεδίου.  Ήταν από τις πιο σκληρές και βάρβαρες κατοχές που έχει υποστεί ο λαός μας, με σφαγές ακόμα και νηπίων, ενώ υποχρέωναν τους Έλληνες να είναι μόνο αγρότες και να μην έχουν δικαίωμα σε περιουσία, δεν τους επιτρεπόταν η μόρφωση.

Είναι και αυτά μέρος της ιστορίας του τόπου μας. Στις εφημερίδες του Γιώργου Παλαμιώτη υπάρχουν δημοσιεύματα για την κατάληψη του δουκάτου των Νέων Πατρών (Υπάτη) από τους Καταλανούς.

Φαίνεται από την επιτύμβια στήλη ότι πιθανόν υπήρχαν λατινικά ονόματα στο Θρόνιο, μέχρι και τον 19ο αιώνα (απόγονοι των Καταλανών ;). Μου έκανε εντύπωση που 500 χρονιά μετά διατηρούν τα ονόματα τους και επιβίωσαν και της τούρκικης σκλαβιάς. Πολύ λίγα όμως είναι γνωστά γι’ αυτούς. Κάποιοι έφυγαν; Οι υπόλοιπο τι έγιναν;

Κάποια επώνυμα αλλά και ο προσδιορισμός «κατελάνα» που αναφέρεται σε δημοτικά τραγούδια της περιοχής δείχνουν τη διακριτή παρουσία των Καταλανών στην περιοχή μέχρι πρόσφατα. Δεν βρήκα κάτι σχετικό στο βιβλίο του κ. Κατσάρα για την ιστορία του Θρονίου.
Γιάννης Φραγκούλης
Αυτοκινητιστής
Καμένα Βούρλα

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κρεμ αλα Καταλανα,με ολιγη βοτκα Στολινσκαγια.Που την πας την δουλειά παλι ρε Γιαννάκο μ',γιατι μη μου πεις οτι δεν θα βαλεις ταξικό προσημο και εδω,, διότι αλλιώς θα κατηγορηθείς για Τροτκιστική παρεκκλίνουσα συμπεριφορά,και θα πάρεις και τον μπλοκερ στο λαιμό σου με την
κατηγορία της ιδεολογικής συνενοχής.

Ανώνυμος είπε...

EΠΙ ΕΣΣΔ,ΚΑΠΟΥ ΣΤΑ 1970 Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΠΡΕΖΝΙΕΦ ΡΩΤΑΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ KGP "ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΣ ΠΟΣΟΥΣ
ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ" "ΚΑΤΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ"ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ."ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ
ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΙΣΡΑΗΛ,ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝΕ,ΠΟΣΟΙ ΛΕΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝΕ","ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ"ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ KGP...

Ανώνυμος είπε...

Καλό ξέρω και εγώ ένα.
Ο Σύντροφος Μπρέζνιεφ είχε μια φινελάδα μικρούλα που τον ειχε ξετρελάνει.
Της λέει λοιπόν "ζήτα μου οτι θέλεις και εγω θα το κάνω".εκεινη σκέφτεται
για λίγο και του απαντά."άνοιξε τα σύνορα για 1 ωρα".Εκείνος χαμογελάει
πονηρά και της λέει:"πονηρούλα θέλεις να μείνουμε μόνοι μας έεεε".

Ανώνυμος είπε...

Τρικυμια εν κρανιω οπως παντα απο τον κυριο Φραγγουλη.Με αυθαιρετα συμπερασματα χωρις βαση μιλαει για καταλανους και απογονους αυτων.Ετσι χωρις τεκμηριωση παει να δημιουργησει ιστορικο δεδικασμενο.Καπως ετσι ξεκινησαν διαφορα αλητρωτικα κινηματα στο βωμο της παγκοσμιοποιησης με ζωφερες για καποιους λαους αποτελεσματα.Βεβαια απο τον κομουνιστη Φραγγουλη δεν θα περιμενα και κατι αλλο γιατι ειναι γνωστο το δογμα των αριστερων για τους λαους και τα εθνη.Ειναι τα πιστα τσιρακια της νεας ταξης.Οχι τιποτε αλλο αλλα να μην αρχισουν και οι Κανουργιωτες τιποτα τασεις ανεξαρτιτοποιησης.Για την οικονομια της ιστορικης αληθειας παντως κυριε Φραγγουλη αυτο που ειδατε ειναι απο οικογενεια Γαλλων οι οποιοι ειχαν φτιαξει το 1832 περιπου το πρωτο εργοστασιο ζαχαρης στην Ελλαδα οπως επισης και ενα μεταλειο γραφιτη που βρισκεται διπλα στο σημερινο ΒΙΟΚΑ των Καμ,Βουρλων.