28 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΟΥ ΔΑΦΝΟΥΝΤΟΣ -‘’ΑΝΟΙΓΕΙ’’ ΤΟ 6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ 30/9/2016 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Μεγάλη τιμή για τον Δήμο Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου και μια ακόμη απόδειξη της σημασίας του μνημείου, αποτελεί η επιλογή της παρουσίασης του Ασκληπιείου του Δαφνούντος που βρίσκεται στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, ως εναρκτήριας ομιλίας στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματικών και Αυτοάνοσων Παθήσεων στη Λάρισα. Η ομιλία, με τίτλο: «Το Ασκληπιείο του Δαφνούντος: ένα αρχαίο ιερό-θεραπευτήριο στην Κεντρική Ελλάδα», θα πραγματοποιηθεί από την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων και ανασκαφέα του Ασκληπιείου κ. Μαρία Φωτεινή Παπακωνσταντίνου στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20.00.

Τα Ασκληπιεία στην αρχαιότητα ήταν λατρευτικά και θεραπευτικά κέντρα, όπου οι πάσχοντες αναζητούσαν την ίασή τους με την θαυματουργή επέμβαση του θεού αλλά και με επιστημονικές μεθόδους. Το Ασκληπιείο του Δαφνούντος είναι το μοναδικό ολοκληρωμένης κάτοψης ιερό του Ασκληπιού στην Κεντρική Ελλάδα και ένα από τα πρωιμότερα και πληρέστερα σωζόμενα Ασκληπιεία στον ελλαδικό χώρο.

Όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί, εκτός από την αρχαιολογική σημασία του, η προνομιακή θέση του πάνω στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, στην ευρύτερη περιοχή της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, επιβάλλει την άμεση αποκατάσταση και ανάδειξή του. Με τον τρόπο αυτό το κοινό, θα έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί στο χώρο, να γνωρίσει την ιστορία του και να αντιληφθεί τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των ιερών του Ασκληπιού στην αρχαιότητα.

Η πολυαναμενόμενη ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου αυτό το εξαιρετικής σημασίας στο είδος του αρχαίο μνημείο να λάβει τη θέση που του αρμόζει στο χάρτη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: