31 Ιουλίου 2022

Tα προσόντα ενός δημοτικού συμβούλου

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


Επιστολή αναγνώστη

Η ζωή μας διδάσκει συνεχώς. Είναι ρεαλιστική λοιπόν η παρομοίωση του Δήμου με μια ανώνυμη εταιρεία, στην οποία μέτοχοι είναι όλοι οι ψηφοφόροι με μια μετοχή-ψήφο ο καθένας. Το Διοικητικό Συμβούλιο μιας μεγάλης εταιρείας επιλέγεται από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων ενώ αντιστοίχως, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου από τους ψηφοφόρους.

Αυτή η παρομοίωση μας βοηθά να εντοπίσουμε καλλίτερα τα προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, γιατί λογικά, δεν θα πρέπει να διαφέρουν από εκείνα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας μας. Η επιλογή ενός Δημοτικού Συμβούλου, είναι παρόμοια με την επιλογή ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας μας.

Εκτός της αυτονόητης τιμιότητας, η ύπαρξη "κοινού νου" είναι "εκ των ων ουκ άνευ". Ας προσέξουμε όμως, γιατί το πράγμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ συνήθιζε να λέει: «Common sense is not as common as common people think» (ο κοινός νους δεν είναι τόσο κοινός όσο οι κοινοί άνθρωποι νομίζουν). Πίσω από αυτό το λογοπαίγνιο κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια.

H καταξίωση στον επάγγελμα του, η μόρφωση, η εμπειρία, το "βιογραφικό" του δηλαδή, είναι ένα εχέγγυο της ικανότητάς του να βλέπει τα πράγματα σφαιρικά, αντικειμενικά, ρεαλιστικά και σε βάθος. Να αναλύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας λύσης και να προτείνει ή να εγκρίνει την καλλίτερη. Η επαγγελματική καταξίωσή του μαρτυρεί ότι έχει δώσει εξετάσεις στον επαγγελματικό στίβο και έχει κριθεί επιτυχών. Αυτό είναι απαραίτητο για να ανταποκριθεί, ενδεχομένως, στα όποια θεσμικά καθήκοντα του ανατεθούν, υπεύθυνος για ένα τομέα δράσης.

Είναι απαραίτητο να διαθέτει ανεξάρτητη προσωπικότητα και βούληση. Να έχει το θάρρος της γνώμης του. Το στοιχείο της αυτόβουλης γνώμης είναι πολύ σημαντικό. Να μιλά λιγότερο και να σκέφτεται περισσότερο. «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας. Να προβάλλει τεκμηριωμένα την ενδεχόμενη αντίρρηση του στον αρχηγό της παράταξής του, αν δεν συμφωνεί με κάποια πρόταση ή ενέργειά του. Να διαμένει μόνιμα στον τόπο που φιλοδοξεί να εκλεγεί, ώστε να μπορεί να τον «πονάει» και να τον «νοιώθει» ολοκληρωτικά, πρωί-μεσημέρι-βράδυ.

Η ανεξάρτητη προσωπικότητα του συμβούλου (συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης) του επιτρέπει να εγκρίνει μια πρόταση, εφόσον την θεωρεί επωφελή, ακόμη κι αν προέρχεται από αντίπαλη παράταξη. Μια από τις πληγές των πολιτικών μας πραγμάτων είναι η απόρριψη οποιασδήποτε πρότασης, έστω και της άριστης, που προέρχεται από την αντίθετη πλευρά μόνο και μόνο επειδή προέρχεται από την αντίθετη πλευρά! Μπαίνει δηλαδή το μικροσυμφέρον του "εγώ" πάνω από το συμφέρον του συνόλου.

Το ειλικρινές και συνεχές (όχι περιστασιακό) ενδιαφέρον για τον τόπο του και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, χαρακτηρίζουν τον ιδανικό σύμβουλο. Διασφαλίζουν τις φιλότιμες προσπάθειες που θα καταβάλλει στη διάρκεια της θητείας του, για το καλό του τόπου μας. Γιατί θα τον "πονάει".

Στον κόσμο των επιχειρήσεων λέμε πως, ένας διευθυντής είναι τόσο ικανός όσο το άθροισμα των ικανοτήτων των υφισταμένων του. Μεταφέροντας το παράδειγμα στον Δήμο μπορούμε να πούμε πως ένας Δήμαρχος είναι τόσο ικανός όσο το άθροισμα των ικανοτήτων των δημοτικών συμβούλων του. Σε μια κακή ή καλή δημοτική διοίκηση την ευθύνη δεν θα την φέρει μόνο ο Δήμαρχος. Θα την φέρουν εξ ίσου και οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το "σταύρωμα" των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων είναι εξ ίσου σημαντικό με την επιλογή του νέου Δημάρχου.

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο στηρίζεται στο παράδειγμα της υγειους λειτουργίας μιας ιδιωτικής δομής{εταιρία κερδοσκοπικού χαρακτήρα) με αυτήν της εγγενούς φαύλης του Δήμου(κρατιστικης αντίληψης).
Έτσι ενώ στην πρώτη περίπτωση το ιδιωτικό συμφέρον επιβάλει συμπεριφορές μη αποκλίνουσες από την κεντρική κατεύθυνση σε σχέση με την απόδοση έργου στην δεύτερη δεν ισχύει.
Στην πρώτη υπάρχει κεφάλαιο κίνησης ως σπάνιος πόρος άρα χρειάζεται προσοχή στην χρήση( κοστος-αποτελεσμα) στην δεύτερη είναι ανεξάντλητο και προιον καταναγκαστικής βίας(φοροι-τελη).Επίσης στην πρώτη γίνεται επιλογή σύμφωνα με τις δεξιότητες ενώ στην δεύτερη υπάρχει 'δημοκρατική' διαδικασία.
Αν όμως η κουλτούρα ήταν 'ελβετική' τότε ναι η ψηφοφορία για τους αυτοδιοικητικους θα έδινε αποτελέσματα όπως τα θέτει η ανάρτηση του άρθρου.
Τώρα έχουμε τύποις θεσμούς αστικού τύπου ουσιαστικά όμως εφαρμογή ενός μετασοβιετικου μοντέλου..
Αυτό δίδει.... αντιπαραγωγη και φυσικά υποαναπτυξη.
Πάντως τον πηχυ της αξίας δεν το θέτει η αντικειμενικότητα του δημότη που έτσι και αλλιώς είναι σοβιετικα ή και θεοκρατία σκεπτομενος αλλά η κομματοκρατια.

Ανώνυμος είπε...

Άρτον και θεάματα για το πόπολο με χρήματα από την ληστεία της προοδευτικης-κλιμακωτης φορολογίας,κοντολογις για να κάνει πολιτιστικές εορτουλες με ουισκακια ο κάθε δημαρχακος.
Α ρε χοντρε Κιμ Γιονγκ Ουν σε πέρασε ο Καράφλας!!!!.

Ανώνυμος είπε...

Δηλ ρε αρθρογραφε ο προσοντουχος αυτοδιοικητικός πρέπει να είναι απαραίτητα καπιταλιστής ή και ένας προλετάριος μπορεί να είναι χρήσιμος ;

Ανώνυμος είπε...

Ακουγα για πιθανη υποψηφιοτητα Κυρμανιδη και το σκεφτομουν πολυ σοβαρα να τον πλησιασω και να θεσω τον εαυτο μου στη διαθεση του. Προχθες που ηρθε στο Μωλο, ημουν ετοιμη να τον βρω και να τα πουμε, εστω 2 λεπτα για πρωτη δοση. Σας πληροφορω οτι ηταν τοσο υποτιμητικο για εκεινον να συνευρισκεται επι ωρες με καποιον που δεν ειναι να τον πλησιασει ανθρωπος. Αν έχει κατα νου να κατεβει για δημαρχος και εκτιθεται δημοσια με τέτοιας ποιοτητας υποστηρικτες, καλυτερα να κατσει στα αυγά του. Εγω προσωπικα αναθεωρησα και δεν πλησιασα καν. Τελειωσε μεσα μου η επιθυμια μου να συμπραξω μαζι του στα κοινα. Ουτε κατα διανοια δε θα επέτρεπα στον εαυτο μου τετοια κατρακυλα. Κριμα γιατι μετα απο τη συμμετοχη του στη νομαρχια και την περιφερεια επρεπε να διαθέτει πολιτικο ενστιτο, πολιτικο πολιτισμο και πανω απο ολα αξιοπρεπεια.

Ανώνυμος είπε...

Βούτυρο στο ψωμί του πιπίλα είναι ο κοντός
Η κατάρα συνεχίζεται για τους Καμενοβουρλιωτες.
Ας ανάβει κερί ο πιπίλας στην συντεχνία της παραλίας.

Ανώνυμος είπε...

Ο τελευταίος δήμαρχος της λουτρόπολης ήταν ο Αντωνίου με καποδιστριακό θεσμικό πλαίσιο.
Στο Καλλικρατικό 'Συμπαν' η δημοτική 'αειφορία' δεν ειναι υπερ των ΚΒ.
Αυτό έχει μια εξήγηση, ,κυρίως με την δυνατότητα στον Άγιο κωννο να πηγαίνουν όλοι μαζί στην εντοπιότητα.
Στην αδυναμια του Μώλου για υπόδειξη υποψηφιότητας κοσμοπολίτικης υφής. Και κυρίως στην εκκεντρη πορεία της συντεχνίας των καταστημάτων καφέ στα ΚΒ.
Έτσι ακόμη και η πρόθεση για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασια του κέντρου του Δήμου προσκρούει σε μικροσυμφεροντα και αντιθέσεις.
Φυσικά δεν παραγνώριζω τον παράγοντα 'κομμα',αλλά θα ήταν αμελητέος εάν υπήρχε αποδοχή σε πρόσωπο υπό την έννοια της Αξιας αυτής καθ'αυτης.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων
η μοναδικότητα στο πρόσωπο του νυν Δημάρχου είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά το βούτυρο έδεσε με τα πίτουρα. Η λέρα του Μώλου είναι όντως αποκρουστικός παράγοντας. Το είδα με τα μάτια μου κι εγώ. Μήπως τελικά το "όμοιος τον όμοιο" καταδυκνυει το ποιόν τους?

Ανώνυμος είπε...

Ρε δε ρωτάει πρώτα στο χωριό του, να ακούσει τα εξ' αμάξης? Δεν τον βλέπουμε καν. Δεν υπάρχει για μας. Ας πάει στο Μώλο να βρει όμοιούς του.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΚΑΤΆΛΑΒΑ.
ΣΑΣ ΠΕΊΡΑΞΕ ΣΥΚΙΩΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΥ ΜΩΛΟΥ?
ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ.
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΊΔΑ.

Ανώνυμος είπε...

Κοντός:μόλις γίνω δήμαρχος θα βάλω σε όλα τα σημεία στα Καμενα βουρλα θυμιατήρια για να καίνε λιβάνια!
Παπάς:Τότε και εγώ τέκνον μου θα προσευχηθώ να σε περιμένουν τα Ουρί του παραδεισου μήπως και ξελαμπικαρει το μυαλό σου!

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι ο πρώτος του Μώλου?
Επειδή με ανάγκασες να το ψάξω ιντερνετικά, μάλλον ζεις στην κοσμάρα σου.

Ανώνυμος είπε...

Κάπου έταξε και διαρκείας για το γήπεδο.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΚΑΦΡΟΙ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙ Ο ΠΙΠΙΛΑΚΟΣ???????????????
ΕΝΑΣ ΧΟΝΤΡΟΛΕΒΕΝΤΗΣ ΕΝΑΣ ΚΕΡΑΤΑΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΕΝΑΣ ΓΟΥΡΝΑΡΗΣ ΕΡΩΤΟΧΤΥΠΗΜΕΝΟΣ ΕΝΑΝ ΛΙΑΤΖΗΣ ΕΝΑΣ ΤΑΒΕΡΝΙΑΡΗΣ ΠΑΡΑΣΙΤΟ...........ΟΛΟΙ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟΥ...........

Ανώνυμος είπε...

Δεκεγορος:
-'Παπα μ' ξέχασες τα πιλαφια?

Ανώνυμος είπε...

Ρε τσωμόπλο δεν πας να δεις αν βγαίνει τίποτα στο σφυρί από την εφορία, που κάνεις και το δικηγόρο του δικηγόρου? Πάντα εξ'ιδίων κινείς τα αλλότρια.
Κοίτα και λίγο την καμπούρα σου, ακοινώνητε.

Ανώνυμος είπε...

Ο νέος δήμαρχος είναι προδιαγεγραμμένος από την υψηλή διοίκηση, δεν είναι από τον Μώλο, και δεν πάει το μυαλό σας. Δεν μπορώ να πω πολλά ακόμα, υπομονή. Το παιχνίδι παίζετε στα κουκιά των δυο βουλευτών της νδ στον νομό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι ο νυν. Ο καράφλας έκανε δυο θητείες, έλαβε την σύνταξη του, και γεια σας και αντίο. Αυτό μπορώ να πω προς το παρόν.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι αυτοί οι άχρηστοι των 500 + σταυρών, δεν αξίζουν για σένα. Ο κοντός όμως τους παρακαλάει συνεχώς να τον ακολουθήσουν. Τέτοιους σαν εσένα τι να τους κάνει, που όλοι μαζί δεν πιάνετε τα μισά ενός εκ των αχρήστων που ανέφερες. Πόσο κακοήθης είσαι κακόμοιρο φίδι.

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΒΑΤΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ.
ΕΜΕΙΣ ΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ. ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ Ο ΚΟΝΤΟΣ. ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΘΑ ΦΕΎΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΦΛΑ ΣΕ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΤΟΝ ΗΠΙΑΤΕ

Ανώνυμος είπε...

Έχετε παρατηρήσει ότι ο Συκιώτης, εμφανίζετε τώρα τελευταία σε συναντήσεις στα υπουργεία με φωτογραφίες, στα κανάλια της Λαμίας συνεντευξιαζόμενος και όλα στο site του Δήμου. Λέτε να έχει προσλάβει προσωπικό διαφημιστή μέχρι τις εκλογές??

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι είστε;
; Ποια είναι η εργασία σας;
Γνωρίζετε πολιτική οικονομία.;
Περί οικονομία κλίμακος κάτι;
Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού;
Ηθική καπιταλιστική υπάρχει;
Ωφέλεια ανταποδοτικοτητος σε σχέση με οριακό φορολογικό συντελεστή τελών;Αν μικρονοοι φύλαρχοι μπορεί στα ανωτέρω να απαντήσετε τότε έχετε ταυτοποιηθει υποψήφιοι Αυτοδιοικητικοί ....αντικαταστάτες του νυν σχήματος που διοικεί.
Αν όχι μείνετε στις Βουκολικές εργασίες σας εκεί είστε χρήσιμοι!

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε από όλα τα βαλάντια. Κανείς δεν περισσεύει. Είδαμε και τους νυν. Εμείς που θε διοικίσουμε θα σας σώσουμε. Με ηγέτη που έχει οραμα και δεν κάνει πίσω. Με εξαιρετικούς ανθρώπους από άκρη σε άκρη του Δήμου. Ο Μώλος έχει ξεκαθαρίσει. Τα Καμένα συμπληρώνονται με τους καλύτερους. Στον Άγιο μιλάνε ήδη για οανολεθρία τυ καράφλα.

Ανώνυμος είπε...

Το Σάββατο βούλιαξαν τα κ β με κόσμο. Συνέντευξη ο δήμαρχος, που προεξοφλεί τον Σεπτέμβριο αλλά και το καλοκαίρι του 2023, έτος - καλοκαίρι εκλογών.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας λες κάτι καινούργιο. Τα ΚΒ είναι 5 σκ. Τότε έχουν κόσμο. τις υπόλοιπες μέρες με εξαίρεση ένα δεκαήμερο του 15Αύγουστου φυτοζωούμε. Έτσι ήταν πάντα, έτσι είναι και τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Η περιοδικότητα στην 'κίνηση' των Κ.Β. δεν είναι αποτέλεσμα της καλής η οχι διοίκησης του Δήμου.
Είναι πρωτίστως στην οικονομική ρευστότητα των παραθεριστών.
Εφ όσον συνεχιστεί η ύφεση στην οικονομία τότε θα υπάρχει πτωτική πορεία στα εισοδηματα
των
τουριστικών καταστημάτων.
Ο Δήμος έχει ευθύνη στο ποσοστό που του αναλογεί σε θέματα καθαριότητος και κυρίως αναπλάσεων.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί παραιτηθηκε ο Γλυκός λίγους μήνες πριν ;;;;; Ξέρει κανείς;

Ανώνυμος είπε...

Ποιος ηταν αυτος ρε παιδια;

Ανώνυμος είπε...

Τον παραίτησε ο δήμαρχος.
Όποιος κάνει το αφεντικό, πάνω από το αφεντικό αυτά παθαίνει.
Και πολύ τον κράτησε.
Ο πρωτάρης που νόμισε ότι έγινε υπουργός οικονομικών με γνώσεις Τετάρτης δημοτικού.
Έβριζε όποιον Δημότη του ζητούσε απλά τα αυτονόητα. Έβριζε διαρκώς μέσα στο δημοτικό κατάστημα στο Μώλο και το συνέχισε και στα Καμένα.
Ήρθε από το πουθενά και κονόμησε 2 θητείες έμμισθες. Όπως κάποτε ο Τετριμίδας έκανε μάγκα τον Παντρά (κι αργότερα κι ο Συκιώτης τον ίδιο καβαλημένο), ο υπερτιμημένος κι ευνοημένος Γλυκός πήγε να το παίξει "γα... και δέρνω".
Ρίσκο ήταν εξ'αρχής η επιλογή του.
Όποιος κι αν τον αντικαταστήσει θα φανεί καταλληλοτερος. Έτσι το ζήσαμε στο Μώλο επί Τετριμίδα από την ώρα που αποπεμφθηκε ο Παντράς και τον διαδέχτηκε ο Γιαννακοπουλος κι αργότερα επί Συκιώτη, όταν ξήλωσε τον Παντρά κι έβαλε στη θέση του τον Κριτζόβα.
Τελικά η απομάκρυνση των "κακών παιδιών" έδωσε τη δυνατότητα στους επόμενους να κάνουν τη διαφορά. Ακόμη κι αν δεν κατάφεραν πολλά, ο πολιτισμός τους, η ευγένειά τους και η προσπάθειά τους να αφουγκράζονται τους Δημότες, η σεμνή και διακριτική τους παρουσία, το ήθος τους και γενικότερα η συνολική τους εικόνα, τους έδωσε και την καταξίωσή τους.
Ο καθένας που ασχολείται με τα κοινά οφείλει να σέβεται αυτούς που τον στήριξαν, αλλά κι εκείνους που ήταν απέναντί τους.
Και δεν είναι πρέπον να τοποθετούνται σε τέτοιες θέσεις οι πλέον ακατάλληλοι.

Καλή συνέχεια!