24 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΟΥΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Επιστολή αναγνώστη

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΣΜΟΣ Ή ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Τις μέρες κοντά στην 28 Οκτώβριου ξεχειλίζουν όλοι με παχιά λόγια για το πόσο ανδρείοι και ανυστερόβουλοι ήταν οι πολεμιστές μας στον πόλεμο με τους Ιταλούς στην Αλβανία, παρελάσεις, διθύραμβοι.

Με έκπληξη διάβασα πριν λίγες μέρες την αρνητική απάντηση της δημοτικής ενότητας των Καμένων βουρλών να ονομάσει ένα δρόμο σε ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΣ ΦΡΙΖΗΣ μετά από αίτημα του εγγονού του Ιακώβ. Βεβαία την ημέρα συζήτησης δεν παρευρέθηκε κανείς από την οικογένεια Φριζή. Δεν πρόκειται να κρίνω αν σκοτώθηκε πρώτος δεύτερος η πέμπτος αξιωματικός, άλλωστε στοιχεία υπάρχουν σήμερα για όλους και πιστεύω ότι και οι 5 αξιωματικοί δικαιούνται να έχουν ένα δρόμο σε όποια πόλη της Ελλάδας και αν τους ζητηθεί. Μέσω του ΦΡΙΖΗ τιμάμε τους συντοπίτες μας που σκοτώθηκαν στην Αλβανία. Τιμάμε τους 3500 εβραίους που πολέμησαν στην Αλβανία μαζί με τους άλλους έλληνες, τα χιλιάδες θύματα των ναζί και των φασιστών που στο όνομα της ράτσας και του αίματος έκαναν την μεγαλύτερη θηριωδία με τους ανθρώπους στους θαλάμους αερίων. Τους εβραίους του Βόλου που εντάχθηκαν στο ΕΛΑΣ και πολέμησαν από το Πήλιο τους κατακτητές. Τον Ντεσιμόνε τον Ιταλό και τον Αυστριακό Κόκκινο που έσωσαν τη Λαμία από την ανατίναξη των παγιδευμένων εκρηκτικών στο στρατόπεδο Τσαλτάκη, τη μέρα της απελευθέρωσής της από τον ΕΛΑΣ.

Ο Μαρδοχαίος Φριζής γεννήθηκε στη Χαλκίδα ήταν έλληνας εβραίος και σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Ο πόλεμος στην Αλβανία τον βρίσκει αντισυνταγματάρχη διπλά στο Δαβάκη. Οι μονάδες του έπιασαν τους πρώτους αιχμαλώτους Ιταλούς, δύο αξιωματικούς και 700 στρατιώτες. Έγινε διοικητής στην Ήπειρο μετά τον τραυματισμό του Δαβάκη. Έπεσε οδηγώντας τις μονάδες του πάνω στο άλογο και με το σπαθί στο χέρι απέναντι στην μεραρχία Τζούλια των φασιστών από θραύσμα οβίδας. Συνταγματάρχης επ’ ανδραγαθία, αξίζει την τιμή μας

Γιάννης Φραγκούλης
Αυτοκινητιστής
Καμένα Βούρλα

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρωτη φορά συμφωνω με τον κ. Φραγκούλη!!!!!

Ανώνυμος είπε...

κανε μας τη χαρη ρε μασονε.

Ανώνυμος είπε...

της στραβής τσουτσούς της φταίνε οι τρίχες. ρε εδώ δεν έχουμε να φάμε ρε και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, και μου συζητάτε για θεωρίες;;;; άσε μας ρε φραγκούλη στο πόνο μας.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟΣ Η' ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ?
Συγκινητικό το πόνημα σας κύριε Φραγγουλη για τον Φριζη.Γεναει όμως κάποιες απορίες και σκεψεις.Γιατι η οικογένεια του έκανε αίτηση για ονοματοδοτηση οδου?Υπαρχουν σε αρκετές μεγάλες πόλεις δρόμοι με το όνομα του συγκεκριμένου ηρωα.Οπως επίσης δεν υπάρχει ούτε ένας δρόμος με ονόματα αρκετων απο τους 768 πεσόντες αξιωματικούς στο συγκεκριμένο πολεμο.Στις 23 Οκτωβρίου του 2002 με πτηση στρατιωτικου αεροπλανου C-130 μεταφερθηκαν τα οστα του Φριζη στη Θεσσαλονίκη οπου και έγινε περίλαμπρη τελετη με παρόντες πολλους επισημους και αποκάλυψη μνημείου προς τιμη του.Δεν ειναι ξεχασμένος ουτε χωρις μνημη.Αντιθετος με αλλους που εχουν μείνει ακομα άθαφτοι απο την Ελληνικη πολιτεια οπλιτες και αξιωματικους.Και οπωσδήποτε η μεταφορά λειψάνων τους σε καμια περίπτωση δεν εγινε με πολεμικο αεροπλανο.Επισης η εμμονή της οικογενειας και κατ'επεκταση της εβραϊκής κοινοτητας για δημιουργία μνημείων η οδων ειναι λιγο υποπτη.Τι στιγμη που η Εβραίοι της Ελλαδος δε μνημονεύουν καν τον Δαβακη.Μηπως στη θεση του τείνουν να βαλουν το Φριζη και να παραποιήσουν προς όφελος τους την ιστορια?Σιγουρα ηταν ηρωας και του πρεπει τιμη αλλα οχι με αυτο τον τροπο.Εξαλου υπαρχουν και αλλοι ηρωες λησμονημένοι και δεν εχουν καν μια παροδο στο ονομα τους.Εκτος αν στο προσωπο του Μαρδοχαιου Φριζη θελεται να τιμησετε τον ιδρυτή του εδω ΚΚΕ και ομοαιματου του Αβρααμ Μπεναρογια.......

Ανώνυμος είπε...

Εδώ βρε ψεύτοκουμουνιστή Φραγκούλη δεν έχουμε να φάμε,

και εσύ ενδιαφέρεσαι για τους Εβραίους που πολεμήσανε στην Αλβανία,

λες και οι Καριώτες που σκοτώθηκαν στην Αλβανία είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού

(υπάρχει από κανένα Καριώτη που σκοτώθηκε στη Αλβανία κάποια ονομασία δρόμου !!!
σε πληροφορώ καμία).

Όλοι τους έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδας για τα ιερά και τα όσια αυτής.

Άσε μας βρε Μασόνε Φραγκούλη στο πόνο μας ,

ψάξε αλλού να κάνεις μικροπολιτική ….

Ανώνυμος είπε...

πρωϊνή... συμφωνία...

Ανώνυμος είπε...



Καταπληξη προκαλεί η αναφορά για τον Ελληνα αξιωματικό που εκτος των αλλων ,βρέθηκε το 1919 με το εκστρατευτικό σώμα του Πλαστήρα στην πλευρά των "Λευκών"πολεμώντας τους
μπολσεβίκους του Λένιν.

Αν ο Γιάννης εχει αποφασίσει να γίνει αναθεωρητής της επίσημης γραμμής του ΚΚΕ,
με αποκλίνουσες απόψεις αυτό θα το διαπιστώσουμε εν ευθέτω καιρώ, αλλωστε προλαβαίνει
να ταχθεί με τον Συριζα που μαζευει τελευταία κάθε θολωμένο μυαλό για ταισμα με σανό.

Πάντως το ετεροχρονισμένο ενδιαφέρον του για ονοματοδοσία οδού στην Λουτρόπολη, ερχεται
σε πλήρη αναντιστοιχία με την ελλειψη ενδιαφέροντος εκ μερους του στην μεγάλη προσπάθεια απο
το σύνολον των συμπολιτών του να επανέλθει το ονομα του Δήμου στην κανονικότητα.

Προφανώς και δεν είναι το κινητρο του η αξιολογηση του Ανδρός διότι για την Αριστερά η αριστεία του Μαρδοχαιου Φριζη στα πεδία των μαχών είναι μάλλον "ρετσινιά",εκτός και αν είναι για το καλό του κομματος.

Ουτε φυσικά διαπνέεται απο ηθικοπλαστικά συναισθήματα αστικής νοοτροπίας,
αυτός ο στρατευμένος στο υπερτατο κομματικό "ο σκοπός αγιαζει το μέσον".

Συμφωνώ ομως ο Γιάννης να συνεχίσει να θέτει ερωτήματα διότι ετσι ξεφευγει απο τη μονολιθικότητα της ιδεοληψίας και επανέρχεται μετά τις απαντήσεις στον υπαρκτό Καπιταλισμό.

ΥΓ: Εμαθα οτι πήρες το νεο ipad της Αpple συντροφε ,ειναι καλο;

Ανώνυμος είπε...

Φασιστεροι... Η ανίατη νόσος της Ελλάδας!

Ανώνυμος είπε...

εκτος απο χαρακτηρισμό μπορεις να το αναλυσεις περισσοτερο.

Ανώνυμος είπε...

κυριε Φραγκουλη......
αργια μητηρ πασης κακιας και........ας

Ανώνυμος είπε...

Εγινε απορριψη του αιτήματος του εγγονού του για την ονοματοδοσία οδού σε "Αξιωματικου" Μαρδοχαίου Φρίζη ,με κύριο αιτιολογικό [και πολύ σωστά επραξε η δημοτική ενότητα ομοφώνως]
οτι ειναι ασύνδετο [το αιτημα ]με την Λουτρόπολη.

Για να τα βάλουμε σε κάποια τάξη τα ζητήματα αυτά γύρω απο ανδραγαθίες ,εντοπιότητες, ευεργέτες ,αγαθοεργίες συναισθηματισμούς ακόμη και συμφέροντα και οτι αλλο μπορεί να αξιολογήσει ενα δημοτικό συμβούλιο που να απαρτίζεται ακόμη και απο Αρίστους, θα βρεθεί σε δυσκολία γιατί είναι κάτι που δύσκολα αλλάζει.

Υπάρχουν σήμερα ονομασίες στο σχέδιο πόλης οπως οδος Β η οδός Α. είναι ομως το λιγώτερο και
ευκολα ή δύσκολα αυτό αλλάζει, υπάρχει ομως οδός "νομάρχη" Κακούρη ή ακόμη οδός "επενδυτή"Βασιλειαδη ,που δύσκολα αλλάζει.

Υπάρχει και "επενδυτής" Μήτσης "η και αλλοι Νομάρχες εξίσου επωφελείς για τον τόπο,
επίσης υπάρχουν και δωρητές ευεργέτΕς ή ακόμη και πνευματικοί ανθρωποι με προσφορά, τι
γίνεται με αυτούς;Θα δωθούν τα ονοματα τους σε οδους και πλατείες; θα περάσουν στην
συλλογικη τοπική μνήμη ως κάτι εξαιρετικό ή οχι

Επειδή οι ανθρωποι πάντα βάζουν υποκειμενισμό ποτέ δεν θα μία πραγματική αξιολόγιση απο
μηδενική βάση για ολους αυτούς ,πάντα θα υπάρχει το -Αυτον τον γνώριζα και ήταν τέτοιος,κλπ,

Ενα πραγμα ομως είναι αντικειμενικό,οτι η ωρίμανση μίας αλλαγής θα την φερει η χρονική αποσταση και η εξασθένηση του βασικού μειονεκτήματος του Κριτή,δηλ του συναισθήματος.