24 Απριλίου 2016

Στο Δημο η Ιαματικη Πηγη των Καμενων Βουρλων

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Για πρώτη φορά ο Δήμος στα Καμένα Βούρλα αποκτά δική του ιαματική πηγή!

Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μετά την  απόφαση αναγνώρισης της Ιαματικής Πηγής Δημαρχείου στα Καμένα Βούρλα που υπέγραψε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και η οποία δημοσιεύτηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ: Αρ.φύλλου 1113, 19/4/2016, αρ.5538) είναι μεγάλες αρκεί ο Δήμος να τις εκμεταλευτεί.

Την απόφαση της υπουργού Τουρισμού χαιρετίζει με ικανοποίηση ο Αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων Δημήτρης Μακρυνίτσας δηλώνοντας στο “ΛΤ” ότι  πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση και οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης είναι πλεόν σημαντικές. Σύμφωνα με τον κ. Μακρυνίτσα που τυχαίνει να είναι και Χημικός στο επάγγελμα “η απόφαση της υπουργού αφορά μία ιαματική πηγή με νερό θερμοκρασίας 42οC, χαρακτηρισμένο ως «μεταλλικό, υποτονικό, χλωριονατριούχο, βοριούχο, όξινο, ασθενώς ραδιενεργό, μεσόθερμο ιαματικό νερό» και η Λουτροθεραπεία ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, δερματικές παθήσεις, και ήπιες περιφερικές αποφρακτικές αγγειοπάθειες”.

Η πηγή προέρχεται από γεώτρηση που είχε γίνει στο παρελθόν “και στον Δήμο είχαμε την πρόβλεψη και πρόθεση να την χρησιμοποιήσουμε ως ιαματικό φυσικό πόρο” όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος.
Τα τελευταία 30 χρόνια τα Καμένα Βούρλα παρότι είναι μία από τις γνωστότερες λουτροπόλεις στην χώρα, είχαν σημαντικό πρόβλημα με την υποβάθμιση της λουτροθεραπείας, ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας του κράτους. Τώρα πια ο Δήμος και οι πολίτες μέσω του Δήμου, έχουν τον πλούτο στα χέρια τους. Μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε τρόπους αξιοποίησης του πολύτιμου αυτού αγαθού, αναμφίβολα του μεγαλύτερου πλέον, περιουσιακού στοιχείου του Δήμου.

Μεταφέροντας τις εμπειρίες του απο τα ισχύοντα διεθνώς ο κ. Μακρυνίτσας σημειώνει τα εξής:
“Η διεθνής τάση για εναλλακτικές μορφές θεραπείας, η πρόληψη αλλά και η αναψυχή - ευεξία που προσφέρει η χρήση του ιαματικού νερού, είναι εμφανής και στην περιοχή μας. Η αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα τα τελευταία χρόνια στις πηγές Καλλυντικές-Αφροδίτης-Κονιαβίτη παρά την εγκατάλειψη τους από το κράτος και την έλλειψη σοβαρών υποδομών, δείχνει ότι οι πολίτες κάθε ηλικίας και εθνικότητας αγαπούν την επαφή με το ιαματικό νερό και την επιζητούν.
Επειδή στα Καμένα Βούρλα δοκιμάσαμε όλα αυτά τα χρόνια και το κρατικό μοντέλο διαχείρισης και το ιδιωτικό και μπορούμε να κρίνουμε, πιστεύω ότι είναι πλέον μονόδρομος η αξιοποίηση της πηγής μας μέσω του Δήμου. Τα παραδείγματα διαχείρισης άλλων πηγών από δήμους όπως Πόζαρ, Λουτρακίου αλλά και σε μικρότερη κλίμακα Σμοκόβου, Κρινήδων (και Άγκιστρου από τον σύλλογο Ξενοδόχων) δείχνουν κατά την γνώμη μου ποιος πρέπει να είναι ο στόχος μας. Και προσπερνώντας το αυτονόητο παράδειγμα των Λουτρών Πόζαρ με τους χιλιάδες επισκέπτες στις αμιγώς δημοτικές (και φυσικά κερδοφόρες) ιαματικές πηγές, θα σταθώ στα μάλλον άγνωστα λασπόλουτρα Κρηνίδων Καβάλας με κέρδη για τον δήμο ως το 2012 πάνω από 100.000 Ε το χρόνο και 14 εργαζόμενους, αλλά και τα λουτρά Σμοκόβου που ενώ βρίσκονται σε μάλλον δυπρόσιτη περιοχή, απασχολούν όλο τον χρόνο 7 άτομα, είναι κερδοφόρα δημοτική επιχείρηση και πριν 10 χρόνια έκανε επένδυση μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων της τάξης των 500.000 ευρώ. Αν με ρωτήσετε πόσες θέσεις εργασίας προσφέρουν οι ιαματικές πηγές όλης της Φθιώτιδας θα σας πω ότι είναι ίσως λιγότερες ακόμη και από του Σμοκόβου…

Όμως τουλάχιστον στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, έχουμε πια την δυνατότητα να ξεφύγουμε από το τέλμα και να αναπτύξουμε την δυναμική που πραγματικά μπορούν να δώσουν οι ιαματικές πηγές μας. Το ιαματικό νερό είναι πολύ και φτάνει για όλους, ιδιώτες επενδυτές και Δήμο. Ας μην ξεχνάμε και το παράδειγμα της Αιδηψού με τις 20 διαφορετικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται ιαματικό νερό (ξενοδοχεία, υδροθεραπευτήρια, ΕΟΤ). Τα Καμένα Βούρλα μπορούν και πρέπει να είναι ένας προορισμός με πολλαπλές προσβάσεις στη χρήση του ιαματικού νερού. Άλλωστε έχουμε το μοναδικό προνόμιο να έχουμε διαφορετικής σύστασης νερά αλλά και να βρισκόμαστε δίπλα σε ένα ακόμα πολύτιμο νερό, το θαλασσινό νερό. Οι λέξεις «μεσόθερμο, βοριούχο και κυρίως ασθενώς (όχι ισχυρό) ραδιενεργό ιαματικό νερό» για όσους έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στα ιαματικά νερά αποτελούν πολύτιμο συνδυασμό και μοναδικό, τουλάχιστον σε πανελλαδικό επίπεδο”.

“Οι προκλήσεις πια είναι μεγάλες όπως και οι ευθύνες μας” τονίζει ο Αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων και προσθέτει οτι ο τελευταίος νόμος για τις ιαματικές πηγές (ν. 3498/2006, άρθρο 3, παρ. 4) αναφέρει ότι εφόσον το ιαματικό νερό μίας αναγνωρισμένης πηγής επαρκεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς όπως η γεωθερμία.”

lamiakos-typos.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό σχόλιο.Εμπεριστατωμένο και αρκετά σοβαρό."Αρχή ανδρα δείκνυσι"και εδω ο Αντιδήμαρχος
ξεπέρασε τις αδυναμίες του παρελθόντος[αρνητικά σχόλια του ιδίου για την συγκεκριμένη γεωτρηση επι δημαρχίας Αντωνίου].

Επι της ουσιας του θέματος,θεωρώ δύσκολο αλλα οχι ακατόρθωτο την εκμετάλευση του συγκεκριμένου
ιαματικού νερου είτε για λούτροθεραπεία είτε για θερμανση δεδομένου τα εξής.

α] Αδυναμία χρηματοδότησης{;].
β] Ειδικά χαρακτηριστικά περιοχής Δήμου[υπαρκτή κατάσταση εντάσεως κεφαλαίου εκμετάλευσης αλλα και συντήρησης εγκαταστάσεων.]
γ] Υφισταμενη Ατομοκεντρική κερδοσκοπία [ξενοδοχων και επαγγελματιών]
δ] ΦΙλελεύθερη κατεύθυνση Δήμου[π.χ ορθολογικοποίηση Τουριστικού Αγκυροβολίου].
ε] Ανεπάρκεια προσήλωσης στόχου [Κυρίως Αιρετών,δευτερευόντως της υπηρεσίας].
ζ] Ελλειψη κινήτρου [εφ'οσον απουσιαζει το ιδιωτικο κέρδος στην εκμετάλευση ελέω κοινωνικοποίησης του αγαθού και αν φυσικά ο σχεδιασμός θα είναι σε επίπεδα
αμαρτωλής ΔΕΠΑΚΑΒ ή εστω κάτι σαν την διαχείριση της σημερινής Αποχετευσης,οπου η πλασματικότητα των οικονομικών στοιχείων, ειναι στοιχείο ανεπάρκειας.

Η μακροσκελέστατη ενήμερωση απο πλευράς του Αντιδημάρχου εκτός απο το ευχολόγιο και την
προτροπή που είναι στην σφαίρα του προσωπικού επιθυμητού,θεωρώ δε οτι απέχει παρασάγγας απο την πραγματικότητα σε σχέση με το εφικτό.

Πιστεύω μόνο σε μακροχρόνια ιδιωτική επένδυση ,'σφικτή' ως προς τους συμβατικούς όρους,αφού
εξελιχθεί ως ενα σημείο ένα πρόγραμμα τύπου ΕΣΠΑ.Ολλα τα αλλα είναι εκτος πραγματικότητας και
μάλλον ιδεοληπτικά,και κάθε ομοιότητα με εφαρμοσμένες λογικές ορεινών ή απόμακρων χωριών είναι άνισες και αποσπασματικές[Εξαιρώ την Αιδηψό].

Ανώνυμος είπε...

2:24 βοήθησε να καταλάβουμε λίγο: το οικόπεδο που θα γίνουν οι δεξαμενές για τη λουτροθεραπεία ποιο είναι??? ακόμη τι εννοείς: ΄΄υπαρκτή κατάσταση εντάσεως κεφαλαίου εκμετάλευσης΄΄??

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι είναι λίγο δυσνόητα ως οικονομικοί και πολιτικοί οροι,αν ομως καποιος ασχολείται με τα 'κοινά' θα πρέπει να μπορεί εννοιολογικά τουλάχιστον κάτι να καταλαβαίνει.

Λοιπόν σε μία κατάσταση ΜΗ σχεδίου[project] δεν υπάρχει οικόπεδο ακόμη και αν το ιαματικό τρέχει ελευθερα σε αρκετα μεγάλο κοινόχρηστο χώρο,συνεπώς ακόμη δεν πρέπει να μιλαει κανείς για αυτο το πρόβλημα.

Tο αλλο που ρωτάς εχει να κάνει με επενδύσεις που εντατικοποιούν το στόχο της γρήγορης λειτουργίας όπως οι Τουριστικές,ΠΧ Ξενοδοχείο Γαλήνη με την μέθοδο της αρχιτεκτονικής των λευκών κτηρίων,απέδωσαν το ιδιο έτος και ονομάζεται εντάσεως κεφάλαιο που στην ουσία είναι μια εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αλλα και μία εξασφαλισμένη απορρόφηση.

Ετσι χρησιμοποίησα το ορο στο [β] για να δείξω οτι υπάρχουν στην περιοχή μας επενδεδυμένα τέτοιου είδους κεφάλαια που δημιουργούν και σημείο αναφοράς και το θέτω ως μία απο τις
δυσκολίες σε περίπτωση μελλοντικής σύγκρισης ή και αποτυχίας.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΛΑΦΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΗΣΜΕΝΕΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ.
ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΕΞΕΙ.
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΙΣΤΡΟ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ << ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ, Η ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ >>. ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ " ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΡΧΕΣΤΕ ΕΔΩ, ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑ ΑΥΤΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΟΣΗ ΖΗΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ, ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΧΗ 15 ΚΥΒΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΝΤΟΥΖΙΕΡΕΣ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΙΚΗ. ΕΙΠΑΜΕ ΟΜΩΣ: ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΙΣΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ Η ΚΟΥΤΡΑ ΤΟΥ.
ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΑΙΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ Η ΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ 11,25 οτι πρόκειται για τον φανταστικό σωτήρα,που αντλεί ομως την δύναμη απο τα
ψηφοδέλτια που μαζεύει.Ερώτηση ομως, ο κ. Θεολόγος θα μπορούσε υποθετικά να του δώσει δουλειά στα τμήματα ΣΠΑ του συγκροτήματος Μήτση βάσει του πτυχίου του ή θα ζητούσε και συστατική επιστολή απο τον Δήμαρχο κ. Συκιώτη.


Ανώνυμος είπε...

ας ελπίσουμε η αναγνώριση της ιαματικής πηγής να δώσει τέρμα και στη κατά το δοκούν χρησιμοποίηση μιας από τις περιοχές των ιαματικών, επί της οποίας όταν βολεύει είναι ιαματική περιοχή και πάλι όταν βολεύει ΄΄ταφείο΄΄ κλαδιών-σκουπιδιών- καναπέδων και μπαζών!!!