Αναρτήθηκε από…
kamena voyrla blogger
Προέδρου ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Ευάγγελου Τετριμίδα
Δημάρχου Μώλου Αγίου Κων/νου
Σας καλωσορίζουμε στην πόλη των Καμένων Βούρλων, στην έδρα του Δήμου Μώλου Αγίου Κων/νου, σε ένα πράγματι πολύ όμορφο περιβάλλον και σας εύχομαι μια ευχάριστη διαμονή και καλή επιτυχία στις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Στερεάς Ελλάδας για τη νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Η χρονική συγκυρία στην οποία όμως υλοποιούμε το Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας είναι ιδιαίτερα αρνητική τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Περιφέρειά μας. Η ανεργία και η ύφεση μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαθλίωσης. Ο κοινωνικός ιστός βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης και το κράτος πρόνοιας αδύναμο να υποστηρίξει τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που η λαίλαπα της ύφεσης δημιουργεί. Χιλιάδες επιχειρήσεις σταματούν τη δραστηριότητά τους και χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται χωρίς εργασία.
Τα ποσοστά της ανεργίας βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη, στις επίσημες στατιστικές η ανεργία βρίσκεται στο 27%, στην πράξη όμως είναι ακόμη μεγαλύτερα. Η νεολαία μας βρίσκεται χωρίς επαγγελματικές προοπτικές, η ανεργία πλησιάζει στο 60% και οι νέοι μας αναζητούν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Δυστυχώς η νεολαία μας μεταναστεύει στο εξωτερικό και δεν ξέρω τι προοπτικές έχει μια χώρα, που το δυναμικό της κομμάτι την εγκαταλείπει. Η Ελλάδα δυστυχώς ξαναζεί μέρες των δεκαετιών 1950-1960.
Σκληρή είναι η οικονομική κατάσταση και για τη Στερεά Ελλάδα, η οποία πληρώνει βαθύτατα τόσο την οικονομική ύφεση που μαστίζει τη χώρα μας, όμως πληρώνει βαθύτατα και τις λάθος πολιτικές του παρελθόντος από πλευράς πολιτείας.
Δυστυχώς η Στερεά Ελλάδα με μόνη ένδειξη το πλασματικό ΑΕΠ εντάχθηκε στο στόχο 2, αγνοώντας τους άλλους δείκτες κοινωνικής ευημερίας, διαμορφώνοντας ένα στρεβλό μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα δυσμενές για τη Στερεά Ελλάδα. Είναι γνωστό το επιστημονικό άρθρο των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργου Πετράκου πρώην Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Γιάννη Ψυχάρη, όπου τεκμηριώνεται η πλασματικότητα των στατιστικών στοιχείων μέτρησης της ανάπτυξης και το στρεβλό σύστημα μέτρησης των περιφερειακών ανισοτήτων στη χώρα μας.
Εξ’ αιτίας αυτού του στρεβλού μοντέλου και της ένταξης της Στερεάς Ελλάδας στο στόχο 2, υπάρχει άνιση κατανομή των περιφερειακών ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων στήριξης ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης από το ΕΣΠΑ σε βάρος της Ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας.
Αυτό το στρεβλό μοντέλο πληρώνουμε σήμερα με την ανεργία και στην Στερεά Ελλάδα να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, διότι οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ λειτουργούν ως κίνητρα για άλλες περιφέρειες και ως αντικίνητρα για τη Στερεά Ελλάδα. Αυτό πρέπει να σταματήσει και να αξιοποιηθεί η προικισμένη θέση της Στερεάς Ελλάδας για την ανάπτυξη και τη δημιουργία εισοδημάτων τόσο για τους κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας, όσο και για τους κατοίκους της υπόλοιπης χώρας.
Συγκεκριμένα , θα αναφέρω ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την ελλειμματική χρηματοδότηση για την Στερεά Ελλάδα, τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο και των Δήμων, της Περιφέρειας και των άλλων κοινωνικών φορέων για την απασχόληση ανέργων στις υπηρεσίες και τις δραστηριότητές τους.
Χαρακτηριστικά να πούμε ότι ο Αναπτυξιακός νόμος αλλά και αρκετά χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ στήριξης της επιχειρηματικότητας, τα ποσοστά επιχορήγησης κυμαίνονται από το 15% - 35%, όταν στις περισσότερες περιφέρειες τα ποσοστά αυτά ανέρχονται στο 50%.
Ακόμη η Στερεά Ελλάδα ήταν έξω από το πρόγραμμα του Εθνικού Αποθεματικού Απρόβλεπτων, με το οποίο επιχειρεί το αρμόδιο Υπουργείο να στηρίξει τη βιωσιμότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων και της απασχόλησης με δωρεάν χρηματοδότηση 10.000 – 35.000 ευρώ ανά εντασσόμενη επιχείρηση.
Πως λοιπόν να μη βγει η Στερεά Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της ανεργίας;
Η 5η προγραμματική περίοδος, θα αποτελέσει σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, τον βασικό πυλώνα της επανόδου της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Για να γίνει, όμως αυτό πρέπει πάνω απ’ όλα να επικρατήσει μια εντελώς διαφορετική πρακτική σε σχέση με τη μέχρι σήμερα.
Είναι θετικό που λάθη του παρελθόντος, όπως αυτό της υλοποίησης του προγράμματος με Προγραμματική Περιφέρεια Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου, διορθώνεται και θα υπάρξουν 13 Περιφερειακά προγράμματα.
Επιπλέον σε αυτό χρειάζεται και η απλούστευση των διαδικασιών και η δημιουργία ευέλικτων σχημάτων διαχείρισης του Προγράμματος.
Στη νέα περίοδο, η Περιφέρειά μας, δεν είναι πλέον στις περισσότερες αναπτυγμένες Περιφέρειες, όπου παραμένει το Ν. Αιγαίο και τη θέση μας παίρνει η Αττική και μπαίνει στο στόχο μετάβαση μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, τη Κρήτη, τα Ιόνια, τη Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο. Βλέπουμε όμως ότι στην Αττική και το Νότιο Αιγαίο κατανέμονται 2,3 δίς ευρώ, ενώ στη δική μας κατηγορία με 6 Περιφέρειες μοιράζονται 2,1 δις ευρώ, η μερίδα του Λέοντος με 6,31 δις ευρώ, πηγαίνει στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα, δεν βλέπω από τη πλευρά μου σημαντικά οφέλη από την αλλαγή αυτή σε σχέση με τη 4η προγραμματική περίοδο.
Όμως πέρα από τα ποσά, ήρθε η στιγμή να αλλάξει ριζικά η δομή και ο τρόπος υλοποίησης των προγραμμάτων όπως αυτά γίνονται μέχρι σήμερα. Και επιτέλους να σταματήσει η αντιμετώπιση των Δήμων ως σανίδα σωτηρίας, της τελευταίας στιγμής για την απορρόφηση των πόρων.
Διεκδικούμε ισότιμη συμμετοχή από την κατάρτιση και διαμόρφωση του προγράμματος, μέχρι την τελική του υλοποίηση. Στο νέο ΕΣΠΑ πρέπει να διαμορφωθεί και να χρηματοδοτηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα για κάθε Δήμο, εντός των στόχων της αστικής ανάπτυξης και της εδαφικής συνοχής που προβλέπει η νέα περίοδος.
Στη νέα δομή του ΕΣΠΑ, οι Δήμοι, πρέπει να έχουν συγκεκριμένο και διακριτό ρόλο, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση.
Στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου κοινωνικού προβλήματος αυτού της ανεργίας, οι Δήμοι αποτελούν, την πλέον αποτελεσματική λύση για τη δημιουργία δυνατοτήτων εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τα κοινωνικά προγράμματα. Χρειάζεται, όμως ένα απλουστευμένο σύστημα, μακριά από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του ΟΑΕΔ και τα εφευρήματα των μη κερδοσκοπικών εταιρειών.
Ως πρόεδρος της ΠΕΔ, θέλω επίσης να επισημάνω, ότι για τους ορεινούς και αγροτικούς Δήμους, πρέπει να ξεκινήσει νωρίς η προετοιμασία και η ενίσχυσή τους για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Εδώ χρειάζεται να δοθούν αυξημένοι πόροι για μελέτες και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό.
Επίσης έστω για πρώτη φορά να υπάρξει, η δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων από τους Δήμους για τον Τουρισμό.
Σήμερα βρίσκεστε σε ένα Δήμο με απεριόριστες δυνατότητες, τουριστικής ανάπτυξης σε Ιαματικό Θαλάσσιο και συνεδριακό Τουρισμό. Ως Δήμος έχουμε αρκετές και ενδιαφέρουσες προτάσεις, που θα δώσουν νέες επιχειρηματικές δυνατότητες. Ειδικότερα, όταν επιτέλους ολοκληρωθεί η σήραγγα Καλλιδρόμου και λειτουργήσει η νέα σιδηροδρομική γραμμή και ο σταθμός του Μώλου, ανοίγονται νέες προοπτικές για τις οποίες ετοιμαζόμαστε.
Όμως πόροι για να χρηματοδοτήσουμε την προετοιμασία συγκεκριμένων ενεργειών δεν δίνονται στους Δήμους. Αν θέλουμε λοιπόν αποτελέσματα, ας ξεφύγουμε από το αόριστο και ας έρθουμε στο συγκεκριμένο.
Ας μας δοθούν λοιπόν συγκεκριμένοι πόροι σε συγκεκριμένους στόχους και εμείς θα ανταποκριθούμε.
Το νέο πρόγραμμα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των πολιτών που πλήττονται από την κρίση και εμείς βρισκόμαστε σε καθημερινή βάση μαζί τους και γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανάγκες τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση, θα περιμένουμε την ενημέρωσή μας και μέσα από τα συλλογικά μας όργανα θα υποβάλλουμε τις προτάσεις μας και θα διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.
Διαβάστε περισσότερα...