05 Φεβρουαρίου 2013

Πότε θα γίνουν αυτοδιοικητικές εκλογές;

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Επανέρχεται δριμύτερη η ιδέα για παράταση της θητείας των αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση για έναν ακόμα χρόνο, μέχρι το 2015 δηλαδή, ώστε να εφαρμοστεί από τις τωρινές θητείες δημοτικών και περιφερειακών αρχών το προβλεπόμενο από τον «Καλλικράτη» πενταετές χρονικό περιθώριο.


Την πρόταση την έχει καταθέσει επίσημα άλλωστε η ΚΕΔΕ στο συνέδριο της Κομοτηνής, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει προτείνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Γιάννης Σγουρός.

Επίσης, κάτι αντίστοιχο έχει συζητηθεί και ως «ισοδύναμο» μέτρο σε μεσοπρόθεσμο, προκειμένου αφενός να περικοπούν τα εκλογικά έξοδα, αφετέρου να μην επηρεαστεί η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, που εκείνη την περίοδο θα είναι στην πιο κρίσιμη φάση του και θα παραμένει, όπως όλα δείχνουν το μοναδικό μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη χώρα.

Κανονικά, με τα σημερινά ισχύοντα του «Καλλικράτη», η θητεία των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λήγει τον [.....]... Ιούνιο του 2014, σε 1,5 χρόνο δηλαδή. Συνολικά, η θητεία θα είναι 3,5 χρόνια, αφού οι προηγούμενες εκλογές έγιναν Νοέμβριο του 2010. Ο νόμος που άλλαξε το χάρτη της αυτοδιοίκησης προβλέπει ότι οι εκλεγέντες από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και στο διηνεκές πλέον, θα έχουν πενταετείς θητείες.


Αντιδράσεις
Δεν λείπουν όμως και οι αντιδράσεις. Η ίδια η τρόικα είχε διαφωνήσει με το «ισοδύναμο» λέγοντας ότι εάν οι εκλογές γίνουν πιο αργά από τον Ιούνιο του 2014, οπότε είναι προγραμματισμένες και οι ευρωεκλογές, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης χρημάτων. Εκεί όμως έχει προκύψει και ένα άλλο ζήτημα: οι ευρωεκλογές του 2014 θα γίνουν ένα μήνα νωρίτερα, τον Μάιο, με μη νομοθετικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία τον περασμένο Νοέμβριο στο ευρωκοινοβούλιο. Οπότε, εάν δεν αλλάξουν ημερομηνία και οι αυτοδιοικητικές εκλογές για τον Μάιο, δεν συντρέχει και το επιχείρημα της «οικονομίας κλίμακας». Επίσης, πρώτη επίσημα διατυπωμένη αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα, είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο οποίος αναφέρει ότι εάν δοθεί παράταση στις θητείες, τότε θα πρόκειται για «θεσμικό πραξικόπημα που δεν μπορεί να γίνει δεκτό». Το θέμα όμως συζητιέται και μάλιστα σε κυβερνητικό επίπεδο, με τη μεν ΝΔ να μην παίρνει θέση επί του παρόντος, αλλά να είναι και πολύ «θερμή», ενώ το ΠΑΣΟΚ αντίθετα να υποστηρίζει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο και τη ΔΗΜΑΡ επίσης να τηρεί στάση παρατηρητή. Φυσικά, στο παρασκήνιο υπάρχει και η ορατή, σε δημοσκοπικό επίπεδο τουλάχιστον, εκλογική αλλαγή, η οποία δεν έχει εκφραστεί ακόμα στην αυτοδιοίκηση. Οπότε, είναι λογικό να στηρίζει ένα τέτοιο αίτημα το ΠΑΣΟΚ και να είναι σκεπτική η ΝΔ.

Συζήτηση με τον υπουργό
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Η.Α.» το θέμα συζήτησαν το περασμένο Σάββατο στη συνάντηση που είχαν στο Μέτσοβο ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, χωρίς όμως να πάρει θέση, αρνητική ή θετική. Φαίνεται ότι τελικά, η όποια απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να γίνουν πολλές προβλέψεις. Προς το παρόν, το θέμα είναι στάσιμο, αλλά συζητιέται.
Α. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

«Δεν έχουμε ασχοληθεί»

Σχολιάζοντας το θέμα στον «Η.Α.» ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, «καθρεφτίζουν» αυτές ακριβώς τις συνισταμένες. Ο κ. Καχριμάνης λέει ότι δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ασχοληθεί ούτε θετικά, ούτε αρνητικά με το θέμα. Αν θα είναι για πέντε χρόνια η θητεία, θα ασχοληθούμε με πενταετή θητεία. Αν θα είναι 3,5 χρόνια, θα ασχοληθούμε για 3,5 χρόνια» τονίζει χαρακτηριστικά.
Φ. ΦΙΛΙΟΣ

Θετική στάση
Πιο θετικός είναι ο κ. Φίλιος. Τονίζει ότι η πρόταση των δημάρχων βασίζεται κυρίως στην εξέλιξη του ΕΣΠΑ και τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις εάν γίνουν εκλογές στο μέσο του χρόνου. «Ενδεχόμενα θα προκύψει αλλαγή σε δημοτικές αρχές και τότε θα υπάρχει το εξής φαινόμενο: θα έχουμε τους ίδιους προϋπολογισμούς, τα ίδια τεχνικά προγράμματα που θα έχουν ήδη ψηφιστεί, αλλά με άλλη δημοτική αρχή» που ενδεχόμενα θα τα έχει καταψηφίσει κιόλας. «Για να διορθωθεί η κατάσταση θα χρειαστούν πάνω από 5 μήνες. Οπότε θα έχουμε καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ. Μην ξεχνάτε ότι δεν έχουμε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΑΠΕΜΕΙΝΕ, ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ 1,5 ΧΡΟΝΟ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΕΤΡΙΜΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΠΑ???
ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ????
ΕΔΩ ΕΠΙΚΕΙΝΤΑΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ,ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΑΠΑΤΗ,ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ,ΑΛΛΟΙΩΣΗ,ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 13\01\2011 ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΜΕ ΔΟΛΟ?????
ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΕΠΙΒΗΤΟΡΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΕΚΕΊΝΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ [ΩΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ????],ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ
ΠΟΤΕ?????

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΛΕΣ ΒΡΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΒΛΑΚΑ...ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΗΛΙΘΙΕ?ΤΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙς...?
ΤΙ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕς...?
ΤΙ ΛΕς...?
ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ...?
ΡΕ,ΕΧΕΤΕ ΞΕΦΥΓΕΙ...ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΚΙΟΛΑς?ΕΧΕΤΕ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΦΑΝΤΑΣΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ..
ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ...

Ανώνυμος είπε...

4:23 μάλλον σε πείραξε η μυρωδιά από το αντλιοστάσιο ακαθάρτων!!!! δεν εξηγείται αλλιώς!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΟΤΑΠΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ
ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΕΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΛΥΣΗ
ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.
ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΚΡΟΑΤΕΣ,ΕΦΥΓΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ
ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΥΣΑΝ.
ΟΙ ΔΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ
ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ.
ΤΟ ΔΕ ΠΟΠΟΛΟ ΕΧΕΙ ΑΠΑΣΦΑΛΗΣΕΙ ΤΟ ΠΩΜΑ ΤΟΥ ΒΟΡΒΟΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ
ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΕΙΣΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ.......
ΦΑΥΛΗ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ...ΜΙΑΣ ΞΕΠΕΣΜΕΝΗΣ ΓΥΦΤΙΚΗΣ ΡΑΤΣΑΣ....