31 Δεκεμβρίου 2015
23 Δεκεμβρίου 2015
Ευχές Δημάρχου Γιάννη Συκιώτη για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
Εύχομαι ολόψυχα το νέο έτος να χαρίσει υγεία, ευτυχία, δύναμη, θετική ενέργεια, υπομονή, δημιουργικότητα για σας, στο καθένα ξεχωριστά και σε όλη την οικογένεια σας.Να είναι έτος ελπίδας και με ειρήνη σε όλο τον κόσμο και εθνικής ανάτασης για τον τόπο.
Η χρονιά που έρχεται να είναι χρονιά αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής , ώστε με σταθερότητα και υπευθυνότητα να γίνει η ελληνική κοινωνία, μια κοινωνία προόδου και ευημερίας για όλα τα μέλη της .
Με ενότητα, κοινή στόχευση και κοινό βηματισμό, έχοντας ως σταθερές τις αξίες, τα ιδανικά, που στηρίχτηκε διαχρονικά η Ελλάδα να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά με ελπίδα για το αύριο.
Με σεβασμό και αγάπη προς όλους εύχομαι το 2016 να ικανοποιήσει κάθε ατομική και συλλογική προσδοκία και να είναι η χρονιά που η Ελλάδα μας θα πορευτεί στο δρόμο που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση.
Σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια Πολλά, να έχετε χαρούμενα Χριστούγεννα και να είναι ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος και όλο το 2016 με υγεία σε εσάς και τις οικογένειές σας! Διαβάστε περισσότερα...
22 Δεκεμβρίου 2015
Συναυλία της Ορχήστρας Νέων Ακουσμάτων Δημοτικού ωδείου Περιστερίου
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμμένων Βούρλων "Νεανικός Παλμός' έχει την τιμή να παρουσιάσει την Ορχήστρα Νέων Ακουσμάτων του Δημοτικού ωδείου Περιστερίου με αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο. Την συναυλία θα πλαισιώσει η παιδική χωρωδία του ωδείου Solfez Καμ. Βούρλων με χριστουγιεννιάτικα τραγούδια. Τη βραδιά θα φιλοξενήσει το ξενοδοχείο Γαλήνη την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα.
Είσοδος ελεύθερη.
Μετά τιμής,
ο Πρόεδρος
Σουροπάνης Πέτρος
18 Δεκεμβρίου 2015
Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα σε όλη την Ελλάδα
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
Στον τόπο μας τα Χριστούγεννα πέρα από θρησκευτικό συναίσθημα και κατάνυξη έχουν ακόμη μυρωδιές, γεύσεις, ήχους, εικόνες, ήθη και έθιμα που θα "ζεστάνουν" και φέτος τις γιορτές όλων μας. Πόλεις και χωριά της Ελλάδας θα αναβιώσουν πάλι τα χριστουγεννιάτικα ήθη και τα έθιμά μας ετοιμάζοντας τους πιστούς μέσα από την παράδοση και την λαογραφία για τη γέννηση του Θεανθρώπου και την έλευση του νέου χρόνου.Στην Φλώρινα, οι κάτοικοι υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού ανάβοντας μεγάλες φωτιές στις 12 τα μεσάνυχτα, που συμβολίζουν τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός. Φωτιές ανάβουν επίσης και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
Στην Πέλλα αναβιώνει το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω» που έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν το βράδυ φωτιές φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω» δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν.
Στη Σιάτιστα Κοζάνης, την περίοδο των γιορτών, θα αναβιώσουν «κλαδαριές», τα «κόλιαντα» και τα «μπουμπουσάρια». Οι «κλαδαριές» είναι οι φωτιές που ανάβονται κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου για να ζεστάνουν τον Χριστό. Τα «κόλιαντα» είναι τα κάλαντα στο τοπικό σιατιστινό ιδίωμα, ενώ την ημέρα των Θεοφανίων αναβιώνουν τα «μπουμπουσάρια», δηλαδή τα καρναβάλια με το καθαρά σιατιστινό Αϊβασιλιάτικο χορό.
Τα Θεοφάνια στη [.....]Μακεδονία αναβιώνουν τα έθιμα ραγκουτσάρια στην Καστοριά, φωταράδες στη Χαλκιδική, τζαμαλάρια στην Άρνισσα Πέλλας και προδρομίτες στην Πιερία, συνθέτοντας το «μωσαϊκό» του λαϊκού μας πολιτισμού.
Τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου μαρτυρούν τις βαθύτερες ανησυχίες των ανθρώπων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας οι κάτοικοι - η πλειονότητα των οποίων έχουν ρίζες στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και της Μικράς Ασίας - γνωρίζουν πώς να σέβονται τις παραδόσεις τους, αφού σε αυτές έχουν αποτυπωθεί η ιστορία, οι αγώνες αλλά και οι ανησυχίες του τόπου τους.
Από ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτιστική παράδοση του νομού Δράμας, με την πλούσια λαογραφία του, τα ήθη και τα έθιμα, τις γιορτές και τα διονυσιακά δρώμενα που πραγματοποιούνται όλες τις εποχές του χρόνου και ιδιαίτερα τα Θεοφάνεια. Σ' αυτές τις εκδηλώσεις πρωταγωνιστούν οι μεταμφιεσμένοι με κουδούνια και προβιές ζώων, οι χοροί, τα τραγούδια και οι διάφορες αναπαραστάσεις.
Το έθιμο των Αράπηδων αναβιώνει κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, στο Μοναστηράκι, το οποίο απέχει από την πόλη της Δράμας μόλις 4 χλμ. Το συναντάμε επίσης και στα χωριά Βώλακας, Πετρούσα και Ξηροπόταμος. Το ίδιο έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας.
Οι Μωμόγεροι, ένα είδος λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, αναβιώνει στους Σιταγρούς και Πλατανιά, χωριά όπου υπάρχουν πρόσφυγες από τον Πόντο. Η ονομασία Μωμόγεροι προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος, από τις μιμητικές κινήσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές με μορφή γεροντικών προσώπων. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται όλο το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια).
Στο νησί της Θάσου μέχρι σήμερα ακόμα οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο είναι το σπόρδισμα των φύλλων και γίνεται ως εξής: Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ' αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μια ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.
Στο Δημ. Διαμέρισμα Μυρτοφύτου του Δήμου Ελευθερών στη δυτική ακτή του νομού Καβάλας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναβιώνει ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Τα αγόρια που θα φύγουν στρατιώτες μέσα στη νέα χρονιά συγκεντρώσουν μεγάλες στοίβες από ξύλα στην πλατεία. Την παραμονή του νέου χρόνου θα ανάψουν μια εντυπωσιακή φωτιά που θα ξεπερνάει τα τρία μέτρα ψέλνοντας τα κάλαντα. Στις δώδεκα ακριβώς, με το χτύπημα του ρολογιού της εκκλησίας, ξεκινάει ένα παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά.
Στην πόλη της Καβάλας, πολλοί κάτοικοι διατηρούν ακόμα κάποια από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, όπως το σπάσιμο του ροδιού μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη, αλλά και η μεταφορά μιας πέτρας - συνήθως από το μικρότερο μέλος της οικογένειας - στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο το σπίτι και γερή ολόκληρη η οικογένεια τη νέα χρονιά.
Τέλος, στο Δημ. Διαμέρισμα Ποδοχωρίου του Δήμου Ορφανού στα δυτικά του νομού Καβάλας, την πρώτη μέρα κάθε νέου χρόνου διατηρούν ακόμα αναλλοίωτο το έθιμο του «ποδαρικού» όπου τα πιο μικρά παιδιά επισκέπτονται όλα τα σπίτια του οικισμού μπαίνοντας μέσα σε αυτά με το δεξί πόδι, λένε ευχές στους νοικοκύρηδες του σπιτιού και δέχονται γλυκά και δώρα.
Με θέματα που προέρχονται τόσο από την σύγχρονη πραγματικότητα όσο και από την λαϊκή παράδοση, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης συμμετέχουν και φέτος στις «Χριστουγεννιάτικες Γιορτές» που διοργανώνει ο δήμος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων: θεατρικές παραστάσεις, βυζαντινά κάλαντα και χριστουγεννιάτικους ύμνους, εκθέσεις, έθιμα, τραγούδια, χορούς, μεταμφιέσεις, ξυλοπόδαρους, μπάντες και συναυλίες. Τόπο των εκδηλώσεων αποτελούν το κέντρο και οι γειτονιές της πόλης.
Πέρα όμως από τα εορταστικά μηνύματα, οι ''Χριστουγεννιάτικες Γιορτές'' αποτελούν μια ευκαιρία υπόμνησης της πλούσιας σε ήθη, έθιμα και τραγούδια παράδοσης της Θράκης. Από τα έθιμα αυτά ξεχωρίζουν τα πολλά χριστουγεννιάτικα τραγούδια της, γνωστά και ως «Ρουγκάτσια», και εδέσματα όπως τα εννιά νηστίσιμα φαγητά και η «μπάμπο».
Γεμάτα με έθιμα είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στην Ρούμελη. Ξεκινούν από τον τρόπο με τον οποίον θα σφάξουν τα γουρούνια και φτάνουν μέχρι το πάντρεμα της φωτιάς. Ξεκινούν από τα κάλαντα και φτάνουν μέχρι το βασιλόψωμο. Όμως οι ευχές για μια καλύτερη χρονιά, καλύτερη σοδειά και καλύτερη προκοπή είναι αυτές που κυριαρχούν σε κάθε έκφραση της παράδοσης.
Εκτός από τα κάλαντα που ακούγονται σε κάθε γωνιά της Ρούμελης διατηρούνται ακόμη ορισμένα από τα έθιμα που παραδοσιακά μεταφέρονται από γενεά σε γενεά και δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στις Άγιες τούτες μέρες.
Χοιροσφαγή: Στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας είναι απίθανο να μη συναντήσουμε τουλάχιστον ένα χοίρο σε κάθε σπίτι. Ηταν πάντα θέμα αρχοντιάς, κοινωνικής και οικονομικής επιφάνειας. Η προετοιμασία για τη σφαγή τους ξεκινά πολύ νωρίς αφού οι νοικοκυρές είναι υποχρεωμένες να βρουν πλέον γανωματή για να γανώσουν (να κασιτερώσουν) τα οικιακά σκεύη που είναι αναγκαία για την χοιροσφαγή. Η χοιροσφαγή παραμένει ολόκληρη τελετουργία αφού είναι απαραίτητο να υπάρχει φωτιά, κάρβουνο και λιβάνι και την ώρα της σφαγής η νοικοκυρά θα πρέπει να τα ρίξει πάνω στη σφαγή ενώ στο στόμα του χοίρου βάζουν ένα λεμόνι για να μένει ανοιχτό και να αερίζεται.
Όταν τελικά τελειώσουν τους χοίρους, ολόκληρη η γειτονιά ξεκινά ένα γλέντι ενώ την ίδια ώρα οι νοικοκυρές ξεκινούν να φτιάξουν τα λουκάνικα και τις "τσιγαρίθρες".
Το αρραβώνιασμα της φωτιάς: γίνεται ξημερώματα των Χριστουγέννων την ώρα που ο λαός την αποκαλεί "ανοιχτή ώρα". Η νοικοκυρά βάζει ένα μεγάλο ξύλο στο τζάκι και σύμφωνα με την παράδοση εκείνη την ώρα ό,τι ζητήσεις - βεβαίως θα πρέπει να αφορά τα παιδιά και όχι τους παντρεμένους - μπορεί να γίνει. Αντίθετα το πάντρεμα της φωτιάς γίνεται τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς. Στο τζάκι μπαίνουν δύο μεγάλα ξύλα που φροντίζει ο νοικοκύρης να είναι ισομερή για να καίγονται το ίδιο. Σύμφωνα με την παράδοση εκείνη την ώρα που δεν αλλάζει μόνο ημέρα, αλλά αλλάζει και χρόνος όποια ευχή η όποια κατάρα και αν κάνει ο άνθρωπος αυτή θα πιάσει τόπο λέει ο λαός. Τα συγκεκριμένα έθιμα τα συναντάμε σε πάρα πολλά σημεία της Ρούμελης ιδιαίτερα όμως στη δυτική Φθιώτιδα και στην ορεινή Δωρίδα.
Το βασιλόψωμο: Το όνομα του προσδιορίστηκε από την ημερομηνία κατανάλωσης. Τρώγεται ανήμερα του Αγίου Βασιλείου από όπου πήρε και το όνομα του. Εκτός από αλεύρι οι νοικοκυρές βάζουν μέσα ρεβύθι αλεσμένο, βασιλικό και νερό και πάνω του δημιουργούν διάφορα σχήματα και παραστάσεις είτε αυτές αφορούν την παραγωγή είτε την υγεία είτε την οικογένεια. Μετά το ψήσιμό του είναι έτοιμο να κοπεί, την ώρα του φαγητού, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα με το βασιλόψωμο οι νοικοκυρές κάνουν και της Βασιλοκουλούρες.
Πολλά από τα χριστουγεννιάτικα έθιμα στο νομό Τρικάλων έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου και μόνο λίγα από αυτά και σε ορισμένες περιοχές τα ακολουθούν πιστά οι κάτοικοι. Ένα από πιο χαρακτηριστικά έθιμα που αντέχει ακόμα είναι η λεγόμενη "γουρνοχαρά". Το κάθε σπίτι δηλαδή που σφάζει γουρούνι προσκαλεί όλους τους συγγενείς και φίλους να φάνε και να γλεντήσουν μαζί, ενώ σε ορισμένες περιοχές μόλις σφάξουν τον χοίρο, η νοικοκυρά παίρνει έναν τσίγκο, βάζει επάνω μερικά κάρβουνα, ρίχνει και λίγο θυμίαμα και περνάει μπροστά από τους άνδρες, που βρίσκονται γ0ύρω από το σφαγμένο γουρούνι. Τους θυμιατίζει και αυτοί με το χέρι τους αερίζουν την φωτιά και λένε την ευχή: "Να το φάτε με υγεία και του χρόνου μεγαλύτερο". Έπειτα ρίχνει τα κάρβουνα με το θυμίαμα στον κομμένο λαιμό του γουρουνιού για να το θυμιατίσει κι αυτό.
Οι γυναίκες στη συνέχεια ετοιμάζουν "την λίπα", "την αλευριά", και τα λουκάνικα, ενώ οι άνδρες τρώνε την περίφημη "τηγανιά", πίνουν και γλεντάνε, όλοι μαζί, γιατί αυτό επιτάσσει πιστά αυτή η μέρα.
Ανήμερα των Χριστουγέννων, άγρια χαράματα, οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία κι έπειτα αφού τελειώσει η θεία λειτουργία, σε σπίτια και αυλές ψήνουν "την γουρνάδα", όπου το ψήσιμο συνοδεύεται από καλή παρέα, κυρίως μεταξύ συγγενών και άφθονο κρασί ή τσίπουρο με μεζέ και διάφορα γλυκά.
Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα τα παιδιά τα ψάλλουν είτε την παραμονή είτε ανήμερα. Παλαιότερα η κάθε παρέα που έλεγε τα κάλαντα χτυπούσε τις πόρτες των σπιτιών με ξύλα και μόλις η νοικοκυρά τους άνοιγε κατευθύνονταν στο τζάκι και ανακάτευαν την φωτιά με το ξύλο, λέγοντας ευχές για τη νέα χρονιά.
Χαρακτηριστικό έθιμο της Πρωτοχρονιάς είναι η βασιλόπιτα. Οι γυναίκες του σπιτιού, κάνουν ζυμάρι στο οποίο τοποθετούν νόμισμα, ένα κομμάτι κλήμα, άχυρο ή χορταράκι, μία μικρή πέτρα όπως κι ένα σπόρο καλαμποκιού.
Στο μεσημεριανό τραπέζι ο νοικοκύρης του σπιτιού θα κόψει τη βασιλόπιττα αφού πρώτα τη φέρει τρεις φόρες γύρω στο ταψί. Στη συνέχεια θα την μοιράσει σε κομμάτια με σειρά ηλικίας σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Σε οποιον πέσει το κλήμα θα έχει πολλά σταφύλια, σε όποιον πέσει η μικρή πέτρα θα είναι δυνατός στην υγεία του, ενώ αυτός που θα πετύχει το άχυρο ή το χόρτο θα αποκτήσει πολλά ζώα, αυτός που θα πετύχει το νόμισμα θα γίνει πλούσιος και τέλος αυτός που θα πετύχει τα καλαμπόκι, θα κερδίσει τη φετινή σοδειά.
Καθώς η λαογραφία και η παράδοση στην Ελλάδα του σήμερα συναντώνται μεν, αλλά σε υπολανθάνουσα μορφή, στα μεγάλα τουλάχιστον αστικά κέντρα, και η Λάρισα κινείται σε Χριστουγεννιάτικούς ρυθμούς, κρατώντας μεν τις γενικευμένες και σε πολλές περιπτώσεις ξενόφερτες παραδόσεις, αλλά χωρίς να παρουσιάζει έθιμα μίας ιδιαίτερης εθιμικής ταυτότητας της περιοχής. Ενώ σε ότι αφορά στις ευρύτερες δραστηριότητες ο Δήμος Λαρισαίων είναι αυτός που δίνει το στίγμα με σειρά χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων διασκεδαστικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Αποκορύφωμα αυτών η μεγάλη συναυλία που διοργανώνεται παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κεντρική Πλατεία για την υποδοχή του νέου έτους συνοδευόμενη από καταιγισμό πυροτεχνημάτων.
Ωστόσο και στην Λάρισα οι λεγόμενοι "βουλγαροπρόσφυγες" -έλληνες που ήλθαν από την Βουλγαρία- διατηρούν ζωντανό το έθιμο της λεγόμενης "γουρουνοχαράς" που έχει να κάνει με το σφάξιμο του γουρουνιού το οποίο αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά εδέσματα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Η "τελετή" συνοδεύεται και από εκδηλώσεις κεφιού και γλεντιού και ανάμα φωτιάς. Βέβαια η θυσία του χοίρου είναι μία συνήθεια που τηρείται σε όλα τα ελληνικά χωριά, καθώς παλαιοτέρα κυρίως αντιπροσώπευε και την εξασφάλιση κρέατος και παραγώγων του για την χρονιά, απλώς οι "βουλγαροπρόσφυγες" που γενικά διατηρούν έθιμα και παραδόσεις που είναι μπολιασμένες και από την παραμονή τους στην Βουλγαρία δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στην τήρηση του συγκεκριμένου εθίμου.
Μπορεί χρόνο με τον χρόνο τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα να χάνονται, αλλά σε πολλές περιοχές, ανάμεσα τους και ο Νομός Καρδίτσας, διατηρούνται ακόμη αρκετά και παραμένουν ζωντανά μέσα από το πέρασμα των χρόνων. Ακόμη και σήμερα σε όλο το Νομό συναντά κανείς την αναβίωση των πατροπαράδοτων χριστουγεννιάτικων εθίμων του δωδεκαημέρου. Παραμονές Χριστουγέννων 23 και 24 Δεκεμβρίου οι νοικοκυρές φτιάχνουν το χριστόψωμο με έναν σταυρό στην μέση καθώς και αυγοκουλούρες τις οποίες εν συνεχεία προσφέρουν σε ηλικιωμένους και παιδιά.
Σε πολλά χωριά ακόμη του Νομού Καρδίτσας το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου συνεχίζουν να ρίχνουν θυμίαμα στα τζάκια εν αναμονή του αρχηγού Καλικάντζαρου. Το ίδιο γίνεται και την επόμενη μέρα καθώς έρχονται και οι υπόλοιποι καλικάντζαροι.
Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων - σε κάποια χωριά αυτό γίνεται παραμονή Πρωτοχρονιάς- γίνεται το λεγόμενο "τάισμα" της βρύσης. Οι κοπέλες, τα χαράματα των Χριστουγέννων, πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση "για να κλέψουν το "άκραντο νερό". Το λένε άκραντο, δηλαδή αμίλητο, γιατί δε βγάζουν λέξη σ' όλη τη διαδρομή. Αλείφουν τις βρύσες του χωριού με βούτυρο και μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φτάνουν εκεί, την "ταΐζουν", με διάφορες λιχουδιές, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Έλεγαν μάλιστα πως όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα στεκόταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο. Έπειτα ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, "κλέβουν νερό" και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό. Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια.
Τα παιδιά ψάλλουν τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι είτε την παραμονή είτε ανήμερα των Χριστουγέννων. Παλιότερα τα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι ήταν πολλά, χρόνο με τον χρόνο όμως όλο και λιγοστεύουν. Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων σε πολλά σημεία του νομού γιορτάζουν την "γουρνοχαρά", καθώς την μέρα εκείνη σφάζουν τα γουρούνια που έχουν θρέψει σχεδόν ένα χρόνο πριν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το χοιρινό δεν πάει χαμένο σχεδόν τίποτε. Το λίπος το λιώνουν και το χρησιμοποιούν στην μαγειρική, φτιάχνουν λουκάνικα ενώ τα παλιά χρόνια από το δέρμα του γουρουνιού έφτιαχναν παπούτσια τα οποία τα χρησιμοποιούσαν στα χωράφια, τα λεγόμενα "γουρνοτσάρουχα". Ακόμη, οι πιτσιρικάδες κατασκεύαζαν αυτοσχέδιες μπάλες.
Το έθιμο της γουρνοχαράς συνεχίζει μέχρι και σήμερα αμείωτο σε πολλά σημεία του Νομού. Διοργανώνεται δε κάθε χρόνο στην Πορτίτσα του Δήμου Μητρόπολης και το Φανάρι, έδρα του Δήμου Ιθώμης, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.
Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς οι περισσότερες νοικοκυρές του Νομού φτιάχνουν την βασιλόπιτα ή αετόπιτα στην οποία βάζει μέσα και ένα κέρμα. Αφού ο αφέντης του σπιτιού, βγάλει από ένα κομμάτι για τον Χριστό, την Παναγία και τον Άγιο Βασίλειο τα μέλη της οικογένειας παίρνουν το δικό τους κομμάτι και αναζητούν σε αυτό το κέρμα.
Στις 5 Ιανουαρίου παραμονές των Θεοφανίων συναντάμε ακόμη και σήμερα τα Ρογκάτσια ή Ρογκατσάρια. Ενα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στην αρχαιότητα. Οι συμμετέχοντες, ντυμένοι με προβιές ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, τριγυρίζουν το χωριό και λένε τα κάλαντα, διαφορετικά για τον καθένα,με διάθεση πειράγματος και σατιρισμού. Πίσω ακολουθούν "ο γαμπρός με τη νύφη" και στο τέλος έρχεται ο "παπάς" που διώχνει αυτούς τους "καλικάντζαρους". Το έθιμο παραμένει ζωντανό στο Νεοχώρι, στο Μεσενικόλα, στο Μορφοβούνι και στο Κρυονέρι.
Τα έθιμα των Χριστουγέννων έχουν αρχίσει να χάνονται σιγά-σιγά με το πέρασμα των χρόνων με την μορφή που τηρούνταν από τους προγόνους μας. Οι ξένες επιρροές έχουν τροποποιήσει κάποια από αυτά ή σε κάποιες περιπτώσεις τα έχουν καταργήσει.
Ωστόσο, σε πείσμα των καιρών στο νησί της Σάμου κυρίως στα χωριά και τουλάχιστον οι γηραιότεροι τα τηρούν κατά γράμμα.
Πολλές είναι ακόμη οι νοικοκυρές που παρά τον φόρτο εργασίας κυρίως οι νεότερες, φτιάχνουν τις παραμονές των Χριστουγέννων σπιτικούς κουραμπιέδες, μελομακάρονα, μπακλαβά με σουσάμι και καρύδι και "κατάδες" (σαν κουραμπιέδες με γέμιση καρυδιά).
Οι γιαγιάδες λένε ότι τα γλυκά θα γλυκάνουν το νεογέννητο Χριστό. Η γαλοπούλα στην Σάμο μαγειρεύεται τα τελευταία χρόνια σαν ξενόφερτο έθιμο. Οι Σαμιώτες έχοντας χοιρίδια που εκτρέφανε τα έσφαζαν παραμονές της μεγάλης γιορτής και το κρέας το χρησιμοποιούσαν ως τις απόκριες, φυλαγμένο στα "κατώτα".
Το πρωί των Χριστουγέννων μετά την εκκλησία συνηθίζεται να γίνονται οι "χοιρινές τηγανιές" συνοδευμένες με κρασάκι για να ανοίξει η όρεξη, καθώς και "πηχτή" η οποία έχει γίνει από την παραμονή. Η πηχτή είναι βρασμένο χοιρινό κρέας με μπόλικο λεμόνι, το οποίο αφήνουν να πήξει όλη τη νύχτα.
Το φαγητό που σερβίρεται στα περισσότερα, ακόμη και σήμερα, σπίτια της Σάμου είναι το σελινάτο χοιρινό. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά από νωρίς λένε τα κάλαντα και με τα χρήματα που μαζεύουν πηγαίνουν στα μαγαζιά, προκειμένου να αγοράσουν τα δώρα τους.
Οι γυναίκες κάνουν πυρετώδεις προετοιμασίες για το τραπέζι του ρεβεγιόν, αλλά και της "προβέντας" που πρέπει να πάει στις πεθερές, στις κουμπάρες για την καλή χρονιά. Η "προβέντα" είναι ένα πιάτο με γλυκά που κρίνει πολλές φορές την νοικοκυροσύνη της Σαμιώτισσας, καθώς συνοδεύεται συνήθως και με την βασιλόπιτα που έχουν φτιάξει.
Το ρόδι είναι απαραίτητο για κάθε σαμιώτικο σπιτικό, καθώς οι οικογένειες το πρωί της Πρωτοχρονιάς μετά την εκκλησία θα το σπάσουν για να σκορπίσουν οι σπόροι του και να "γεμίσει" το σπίτι ευτυχία και υγεία.
Όποιος κάνει το ποδαρικό πρέπει να πάρει "μπουλιστρίνα" (χρήματα), την οποία περιμένουν τα παιδιά επίσης από παπούδες, γιαγιάδες, θείες που θα πλαισιώσουν το μεσημέρι το τραπέζι.
Την παραμονή των Φώτων, παιδιά λένε τα κάλαντα, ενώ ανήμερα σε κάθε πόλη λειτουργεί μια μόνο εκκλησία και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας σχηματίζεται πομπή για το λιμάνι που θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων και ο Μητροπολίτης (στην πρωτεύουσα) ή ο παπάς θα ρίξει τον σταυρό.
Όποιος τον πιάσει θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς, παίρνει την ευλογία του ιερέα και μαζί του γυρνούν το μεσημέρι από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρουν την ευλογία του στους κατοίκους του νησιού.
Τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου μαρτυρούν τις βαθύτερες ανησυχίες των ανθρώπων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας οι κάτοικοι - η πλειονότητα των οποίων έχουν τις ρίζες τους στον Πόντο και τη Μικρά Ασία - γνωρίζουν πώς να διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις κυρίως μέσα από τη νέα γενιά.
Από ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτιστική παράδοση του νομού Δράμας, με την πλούσια λαογραφία, τα ήθη τα έθιμα, τις γιορτές και τα διονυσιακά δρώμενα που πραγματοποιούνται όλες τις εποχές του χρόνου.
Οι Μωμόγεροι, ένα είδος λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, αναβιώνει στους Σιταγρούς και τα Πλατανιά, χωριά όπου υπάρχουν πρόσφυγες από τον Πόντο. Η ονομασία Μωμόγεροι προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος, από τις μιμητικές κινήσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές με μορφή γεροντικών προσώπων. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται όλο το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια).
Στο νησί της Θάσου οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο είναι το κάπνισμα του φύλλου και γίνεται ως εξής: Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ' αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μια ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μυρτοφύτου του Δήμου Ελευθερών στη δυτική ακτή του νομού Καβάλας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναβιώνει ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Τα αγόρια που θα φύγουν στρατιώτες μέσα στη νέα χρονιά συγκεντρώνουν μεγάλες στοίβες από ξύλα στην πλατεία. Την παραμονή του νέου χρόνου θα ανάψουν μια εντυπωσιακή φωτιά ψέλνοντας τα κάλαντα. Στις δώδεκα ακριβώς, με το χτύπημα του ρολογιού της εκκλησίας, ξεκινάει ένα παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά.
Στην πόλη της Καβάλας, πολλοί κάτοικοι διατηρούν ακόμα κάποια από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, όπως το σπάσιμο του ροδιού μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη, αλλά και η μεταφορά μιας πέτρας - συνήθως από το μικρότερο μέλος της οικογένειας - στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο το σπίτι και γερή ολόκληρη η οικογένεια τη νέα χρονιά.
Στο Δημ. Διαμέρισμα Ποδοχωρίου του Δήμου Ορφανού στα δυτικά του νομού Καβάλας, την πρώτη μέρα κάθε νέου χρόνου διατηρούν ακόμα αναλλοίωτο το έθιμο του "ποδαρικού", όπου τα πιο μικρά παιδιά επισκέπτονται όλα τα σπίτια του οικισμού μπαίνοντας μέσα σε αυτά με το δεξί πόδι, λένε ευχές στους νοικοκύρηδες του σπιτιού και δέχονται γλυκά και δώρα.
Τέλος, στα Άβδηρα της Ξάνθης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ορισμένες οικογένειες δε ζυμώνουν βασιλόπιτα αλλά ανοίγουν φύλλο και παρασκευάζουν μια πίτα με πράσο, κιμά και μπαχαρικό κύμινο. Μέσα στην πρασόπιτα βάζουν το φλουρί. Η πίτα ψήνεται σε παραδοσιακό ταψί, το σινί, και τα παλιότερα χρόνια σερβίρονταν πάνω σε χαμηλό ξύλινο τραπέζι, το σοφρά. Διαβάστε περισσότερα...
17 Δεκεμβρίου 2015
ΕΚΘΕΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
Διαβάστε περισσότερα...
12 Δεκεμβρίου 2015
10 Δεκεμβρίου 2015
38χρονος κάτοικος Καινούργιου Καμμένων Βούρλων συνελήφθη για κατοχή, καλλιέργεια και διακίνηση κάνναβης.
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
Το περιστατικό είναι ένα από τα πολλά που έχουν γίνει αντιληπτά στην περιοχή, από τους άνδρες της αστυνομίας και έχουν διωχθεί ποινικά.Πέραν όμως των ιδιωτών που καλλιεργούν στα σπίτια τους κάνναβη θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις φυτείες που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα. Κι εκεί δε μιλάμε για ένα ή δύο δενδρύλια, αλλά για ολόκληρες φυτείες εκατοντάδων φυτών.
Σύμφωνα με την Αστυνομία:
«Συνελήφθη, στις 07-12-2015 το μεσημέρι στη Λαμία, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, ένας 38χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διακίνηση και καλλιέργεια ναρκωτικών.
Ειδικότερα οι αστυνομικοί, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση – αξιοποίηση στοιχείων, σχετικά με διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από τον 38χρονο, εντόπισαν αυτόν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο σε περιοχή της Λαμίας και σε έλεγχο που διενήργησαν, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (2,1) γραμμαρίων.
Σε νομότυπη έρευνα που ακολούθως πραγματοποιήθηκε στην οικία του, με την συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, στην περιοχή του Καινούργιου Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας, αλλά και σε αποθήκη, παραπλεύρως της οικίας του, στην οποία είχε δημιουργήσει αυτοσχέδια εγκατάσταση καλλιέργειας κάνναβης, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
Πλήθος νάιλον και χάρτινων συσκευασιών, οι οποίες περιείχαν (1.571,2) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης (φούντα & φυτικά αποσπάσματα).
(1) δενδρύλλιο κάνναβης, σε κατάσταση αποξήρανσης, ύψους (60) εκατοστών.
Μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Ένας προβολέας και ένα αερόθερμο.
Αλουμινόχαρτο περιτυλίγματος, με το οποίο είχε τυλίξει τους τοίχους της αποθήκης.
Δύο σακούλες με λίπασμα.
Ένα κινητό τηλέφωνο.
Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας».
mag24.gr
09 Δεκεμβρίου 2015
Θερμοπύλες: Τα λουτρά της ακολασίας - Ντοκουμέντα για ομαδικά όργια που προκαλούν σάλο !
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
Τα διάσημα ιαματικά λουτρά κρύβουν σκοτεινά μυστικά που αρχίζουν να αποκαλύπτονται - Οι επισκέπτες, οι πρωταγωνιστές και οι αμαρτωλές νύχτες στις Θερμοπύλες...Οι Θερμοπύλες όπου έγραψαν ιστορία ο Λεωνίδας με τους 300 στη μάχη κατά των Περσών, κρύβουν ένα σκοτεινό μυστικό. Όταν πέφτει το φως του ήλιου, τα διάσημα ιαματικά λουτρά της περιοχής μετατρέπονται σε hot spot για... gay παρέες οι οποίες δίνουν ραντεβού για νύχτες αμαρτίας. Πολλοί από τους επισκέπτες που απολαμβάνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυσικών spa, τα βράδια γίνονται μάρτυρες σκηνών από... ρωμαϊκά όργια, με πρωταγωνιστές άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, της Αττικής και της Βοιωτίας, ενώ καταφθάνουν για μεροκάματα ακόμα και Πακιστανοί...
Οι Θερμοπύλες αποτελούν πλέον τόπο συνάντησης ομοφυλόφιλων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον ακατάλληλο φωτισμό που έχει αποτέλεσμα να μην πλησιάζει κόσμος τα βράδια και δεν χάνουν ευκαιρία να δώσουν το παρών. Εκτός από τους συνηθισμένους επισκέπτες υπάρχουν και περαστικοί που ενδιαφέρονται να περάσουν λίγες καυτές στιγμές, όπως οδηγοί βαρέων οχημάτων, που συχνά πυκνά κάνουν στάση για χαλάρωση.
Οι καταγγελίες για τα όσα συμβαίνουν διαδέχονται η μία την άλλη. Η τελευταία αναφέρει ότι νεαρός δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από ηλικιωμένο άνδρα. «Πήγα εκεί απλά να κάνω το μπάνιο μου. Δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι. Χωρίς να δώσω κανένα δικαίωμα και καμιά αφορμή, αυτός ο κύριος ήρθε και με χούφτωσε...», είπε χαρακτηριστικά ο νεαρός.
Οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει με όσα συμβαίνουν σε έναν ιερό χώρο, όπως αυτός των Θερμοπυλών, που εκτός από την ιστορία του έχει και τα παγκοσμίως γνωστά ιαματικά λουτρά. Όπως λένε θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί τουριστικά, αλλά η αδιαφορία τον έχει μετατρέψει σε υπαίθριο οίκο ανοχής.
Πηγή: newsit.gr - Εφημερίδα Espresso - lamiareport.gr
Διαβάστε περισσότερα...
08 Δεκεμβρίου 2015
ΣΤΟΧΟΣ : Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΛΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥ
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
Επιστολή αναγνώστη
Κε αρχισυντάκτη
Ο προϋπολογισμός του 2016 στο κοινοβούλιο αλλά και στις περιφέρειες και τους δήμους, επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου μέχρι κεραίας, χρειάζεται για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Αναδιαρθρώσεις και χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων (μόνο οι αυτοκινητόδρομοι για τους ιδιώτες μέσω ΕΣΠΑ), η ουσία των προϋπολογισμών είναι μακριά από τα πραγματικά συμφέροντα του λαού.
Βασικά χαρακτηριστικά είναι η φοροληστεία, και μέσω της τοπικής διοίκησης, η υποχρηματοδότηση, η συρρίκνωση των κοινωνικών δομών, η υπερφορολογησή των δημοτών, η αντικατάσταση της σταθερής εργασίας με ποικιλόμορφες ελαστικές μορφές.
Η Περιφέρεια Στερεάς προχώρησε σε μείωση του φετινού προϋπολογισμού κατά 20 εκατομμύρια, έχοντας εκταμιεύσει και πληρώσει μόλις 7,2 εκατομμύρια ή 9% από τα προϋπολογιζόμενα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δηλαδή, το παραμύθι της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, οι δικαστικές διώξεις, αλλά και οι φωνές δημοτικών συμβούλων στην συνεδρίαση των Καμένο Βουρλών, για είσπραξη οφειλομένων ακόμα και με την πίεση της αστυνομίας, δείχνουν την κατεύθυνση που κινείται η τοπική διοίκηση στην περιοχή μας, αλλά και ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Σε ότι αφορά το δήμο Μώλου - Άγιου Κωνσταντίνου, η μείωση του προϋπολογισμού κατά 23% οδηγεί στην γνωστή ήδη ιστορία των τελευταίων ετών όπου, όλα τα προϋπολογιζόμενα έργα έχουν ενταχθεί σε προγράμματα και δεν έχει γίνει κανένα. Θα έχουν το τέλος της πάλαι ποτέ Φθιωτικής Αναπτυξιακής. Δηλαδή, πολλές μελέτες, κανένα έργο. Αλγεινή εντύπωση, όμως προκάλεσε η τοποθέτηση των Φλωράκη και Μακρυνίτσα για βίαιη είσπραξη οφειλών και μάλιστα παρουσία τουριστικής αστυνομίας, σε μια περίοδο που οι ενταγμένοι στον πτωχευτικό κώδικα από την περιοχή μας αυξάνονται και δεν γνωρίζομε πόσοι θα επαναλειτουργήσουν την επομένη περίοδο. Φαίνεται ότι η επίθεση στους μικροεπαγγελματίες θα είναι ανηλεής. Βεβαία δεν μας είπαν τίποτα για τις περικοπές
Κατά τα αλλά σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) υπερψήφισε το στρατηγικό σχεδιασμό που προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, και την μεταφορά των λυμάτων του Αγίου Κωνσταντίνου στα Καμένα Βούρλα, χωρίς να διαγράψουν την πρόταση παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου περί του αντιθέτου. Γνωρίζουμε από την δημαρχία Τετριμίδα ότι τα γραπτά μένουν. Επίσης φαντάζομαι ότι κατάλαβαν όλοι ότι το πρόβλημα για το αποχετευτικό ήταν η άδεια που κατέχει ο πρώην Λεβέντης και η προστασία της και ότι δεν επιτρέπεται τρίτη άδεια βιολογικού στα 12,5 χιλιόμετρα. Για αυτό το πρόβλημα που ταλάνισε την περιοχή και έχει αφήσει τον Άγιο Κωνσταντίνο χωρίς αποχετευτικό, ποιος απολογείται; Όλοι οι δήμαρχοι γνώριζαν. Συζήτησαν τελευταίο το στρατηγικό σχεδιασμό που ήταν το σοβαρότερο θέμα, προσπαθώντας να το απαξιώσουν. Και η απάντηση του δημάρχου στον κ. Νικολόπουλο για το λιμάνι του Άγιου Κωνσταντίνου (ότι ο δήμος θα το διεκδικήσει να το πάρει) μας έκανε να χαμογελάσουμε, θυμούμενοι πόσο γρήγορα κινήθηκε για την ιδιωτικοποίηση του καταφυγίου σκαφών στα Καμένα Βούρλα.
Γιάννης Φραγκούλης
Αυτοκινητιστής
Καμένα Βούρλα