Των ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ, ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Στην επίσπευση όλων των μέτρων που περικλείει το Πρόγραμμα Σταθερότητας καταλήγει η κυβέρνηση, ένεκα και των πιέσεων που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις διεθνείς αγορές, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί καθυστερήσεις και αντιρρήσεις από κανέναν.
Η οικονομική πορεία της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο αλλεπάλληλων συσκέψεων χθες το βράδυ στο Μαξίμου, όπου άπαντες συμφώνησαν σε ένα κοινό σημείο: «Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι σε δεινή θέση και όλοι πρέπει να επικεντρώσουμε στο πρόβλημα».
Αποφασισμένος
Η πίεση που ασκήθηκε στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Νταβός φαίνεται να αποτέλεσε και το πιο καθοριστικό σημείο των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε στις χθεσινές συσκέψεις αποφασισμένος όσο ποτέ άλλοτε να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε προς τα στελέχη της κυβέρνησής του πως «δεν θα δεχθώ καμία διαφοροποίηση από κανέναν» και τους ζήτησε με τον πλέον απόλυτο τρόπο να στηρίξουν το πρόγραμμα διαμηνύοντάς τους πως θα ληφθούν ό,τι «μέτρα χρειαστούν».
Στις χθεσινοβραδινές έκτακτες συσκέψεις η κυβέρνηση αποτίμησε το κλίμα από το Νταβός εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τα θετικά αποτελέσματα, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατά στο διεθνές σκηνικό με κινήσεις στήριξης κορυφαίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αντικείμενο, όμως, εκτεταμένης συζήτησης αποτέλεσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας επί του οποίου την προσεχή Τετάρτη θα διατυπώσει τη θέση του το Κολέγιο των Επιτρόπων, που δεν θα σταθεί απλώς σε μια πρώτη αποδοχή του, αλλά θα επεκταθεί και στην ανάγκη λήψης -κατά πώς διαρρέουν κοινοτικοί κύκλοι- ακόμα πιο σκληρών μέτρων (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στις οικονομικές σελίδες). Η κυβέρνηση διαπίστωσε πως είναι στη «δίνη του κυκλώνα» και ό,τι μέτρα και να έπαιρνε δεν θα σταματούσαν οι πιέσεις που δέχεται από τις αγορές και τα ξένα κερδοσκοπικά κέντρα, τα οποία όμως πρέπει να αντιμετωπίσει.
Η επίσπευση των μέτρων που αποτυπώνονται στο πρόγραμμα φαίνεται να αποτελεί ένα από τα πιο βασικά σημεία της κυβερνητικής πολιτικής στην προσπάθειά της να πείσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις διεθνείς αγορές πως υλοποιείται ταχύτατα και κυρίως πως θα αποδώσει άμεσα καρπούς.
4 προτεραιότητες
Οι προτεραιότητες της πολιτικής αυτής αποσαφηνίστηκαν στη χθεσινή δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και στην οποία φαίνεται να καταλήγουν σε 4 ζητήματα άμεσης προτεραιότητας:
1 Την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα πλαστά στοιχεία.
2 Την αποσαφήνιση της φορολογικής πολιτικής, με έμφαση στη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με ενιαίο τρόπο, την κατάργηση των αυτοτελώς φορολογουμένων, την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες». Οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της εβδομάδας από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου (σχετικό ρεπορτάζ στις σελ. 58-59).
3Την εισοδηματική πολιτική, με δραστική περικοπή των επιδομάτων και με σαφές μήνυμα προς τους εργαζομένους πως «δεν πρόκειται να γίνει κανένα βήμα προς τα πίσω», καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει ιδίως στο μάζεμα των αποδοχών και γενικότερα των δαπανών.
4 Τη διαμόρφωση της πολιτικής στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με μέτρα που θα οδηγούν σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και σε περικοπή του συνολικού κόστους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνουν και την αναμόρφωση του συστήματος υγείας.
Και με τραπεζίτες
Λίγη ώρα νωρίτερα στο Μαξίμου είχαν κληθεί οι διοικήσεις των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών: Εθνική, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το βάρος της συζήτησης έπεσε στο κατά πόσο επηρεάζονται οι τράπεζες από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν μια πολιτική συγκράτησης των επιτοκίων, στήριξης των κρατικών ομολόγων και ανάπτυξης κινήσεων που θα κρατήσουν τη ρευστότητα στα σημερινά επίπεδα. Οι τέσσερις εκπρόσωποι των τραπεζών που βρέθηκαν στο Μαξίμου φέρονται να επισήμαναν προς την κυβέρνηση πως αν συνεχιστεί η πίεση στην αγορά μπορεί να εκτοξευθεί το κόστος δανεισμού, θέτοντας ανοιχτά το πλέον φλέγον ζήτημα της ασφυξίας στην αγορά (βλ. ρεπορτάζ στην Οικονομία).
enet.gr
Επιστροφή στην αρχική σελίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γεια σου φίλε σχολιαστή
========================
Σε παρακαλώ γράψε την άποψη σου χωρίς να χρησιμοποιείς υβριστικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.
Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το ηλεκτρονικό σου ίχνος δεν είναι τόσο δυσδιάκριτο όσο νομίζεις, και ο ανώνυμος σχολιασμός παραμένει ανώνυμος μέχρι το όριο που σαφέστατα εγείρει θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης προς άνθρωπο ή υβριστικού και υποτιμητικού μηνύματος.
Για να μην μακρηγορώ, τα ηλεκτρονικά ίχνη των σχολιαστών είναι στην διάθεση της κάθε αρχής που θα τα αναζητήσει, και τελικά είστε υπόλογοι σε αυτά που γράφετε εφόσον αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της κατάθεσης των απόψεων σας χωρίς να υβρίζετε και να προσβάλετε άλλους.
----------------------------
Οδηγίες
Γράψτε το σχόλιο σας, πληκτρολογήστε το νουμεράκι ή την φράση που βλέπετε, επιλέξτε την ταυτότητα που επιθυμείτε πχ ανώνυμος κάνοντας check στην ανάλογη επιλογή και στην συνέχεια κάντε click στο πορτοκαλί πλαίσιο για δημοσίευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να πληκτρολογήσετε υποχρεωτικά το νούμερο - κείμενο επαλήθευσης (Captcha) που βλέπετε κάτω από το σχόλιο σας, πριν την επιλογή της ταυτότητας σας, για να καταχωρηθεί το σχόλιο σας.