04 Νοεμβρίου 2009

SOS από Microsoft για την εξάπλωση των κακόβουλων «σκουληκιών»

Ο αριθμός των μολύνσεων των ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως από ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα λογισμικού μειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, αντίθετα διπλασιάστηκαν οι επιθέσεις από τα διαδικτυακά «σκουλήκια» (worms), ύπουλα προγράμματα που οι χάκερ «φυτεύουν» στο μηχάνημα του χρήστη εν αγνοία του, προσπαθώντας να πάρουν τον έλεγχό του ή να κλέψουν προσωπικά δεδομένα.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της τελευταίας έκθεσης κυβερνο-ασφάλειας της Microsoft με τίτλο “Security Intelligence Report”, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι κυβερνο-εγκληματίες αναζητούν συνεχώς αδύνατα σημεία στους υπολογιστές για να διεισδύσουν με τα worms τους.

“Βλέπουμε ακόμα ένα μεγάλο αριθμό κακόβουλου λογισμικού, όμως δεν υπάρχει αύξησή του στο διαδίκτυο. Αυτό που όντως έχει αυξηθεί, είναι η δραστηριότητα των «σκουληκιών», ειδικά του Conficker και του Taterf», δήλωσε ο Τζεφ Γουίλιαμς, επικεφαλής του κέντρου προστασίας της Microsoft από το κακόβουλο λογισμικό.

Τα worms έχουν προγραμματιστεί για να αυτο-αναπαράγονται, «πηδώντας» από κομπιούτερ σε κομπιούτερ, κρυμμένα σε νόμιμο λογισμικό, σε USB drives ή σε άλλες φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων.
Μια ειδική κατηγορία «τρομοκρατικού» κακόβουλου λογισμικού (scareware) φοβίζει τους χρήστες –μέσα από παράθυρα “pop-up”- με ψεύτικα μηνύματα ότι ο υπολογιστής τους έχει δήθεν μολυνθεί με ιό και τους παροτρύνει να τον «καθαρίσουν» επισκεπτόμενοι ένα ειδικό site ή να πληρώσουν για εφαρμογές «απολύμανσης» - και στις δύο περιπτώσεις από πίσω κρύβονται οι χάκερ. Πάντως, κατά την Microsoft, αυτού του είδους η απειλή έχει τελευταία περιοριστεί χάρη στην ενίσχυση των προγραμμάτων πλοήγησης (browsers), που πλέον μπλοκάρουν αυτόματα τέτοια κακόβουλα λογισμικά, καθώς και χάρη στο κυνήγι από τις αρμόδιες Αρχές των εταιριών που διακινούν στο διαδίκτυο τέτοια προγράμματα scareware.

Η σταδιακή βελτίωση της άμυνας των υπολογιστών έχει οδηγήσει τους χάκερ να δώσουν έμφαση ξανά στα «σκουλήκια», που είχαν πάλι βρεθεί στο προσκήνιο πριν μια δεκαετία περίπου. Τα νέα worms Conficker και Taterf έχουν ήδη διεισδύσει σε εκατομμύρια μηχανήματα παγκοσμίως, χωρίς κανείς ειδικός να μπορεί να έχει ακριβή εικόνα του μεγέθους της απειλής.

Οι χάκερ εκμεταλλεύονται πλέον τα πανταχού παρόντα «στικάκια» (memory sticks), με τα οποία οι χρήστες μετακινούν συνεχώς αρχεία ανάμεσα στο σπίτι, το γραφείο, το σχολείο, το Internet café κλπ. Τα μολυσμένα με worm «στικάκια» ενός εργαζομένου, που τοποθετούνται στον κομπιούτερ της δουλειά του, μπορούν να ξεπεράσουν τις άμυνες που π.χ. έχει «χτίσει» μια εταιρία για τους «εκτός των τειχών» χάκερ, όπως προειδοποιεί η Microsoft. Η εταιρία προτείνει στις εταιρίες να γίνουν πιο προσεκτικές ή ακόμα να καθιερώσουν ειδικούς κανονισμούς για την μετακίνηση φορητών μέσων αποθήκευσης, τα οποία πρέπει να ελέγχονται πριν συνδεθούν με τα συστήματα της επιχείρησης.

enet.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γεια σου φίλε σχολιαστή
========================
Σε παρακαλώ γράψε την άποψη σου χωρίς να χρησιμοποιείς υβριστικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το ηλεκτρονικό σου ίχνος δεν είναι τόσο δυσδιάκριτο όσο νομίζεις, και ο ανώνυμος σχολιασμός παραμένει ανώνυμος μέχρι το όριο που σαφέστατα εγείρει θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης προς άνθρωπο ή υβριστικού και υποτιμητικού μηνύματος.

Για να μην μακρηγορώ, τα ηλεκτρονικά ίχνη των σχολιαστών είναι στην διάθεση της κάθε αρχής που θα τα αναζητήσει, και τελικά είστε υπόλογοι σε αυτά που γράφετε εφόσον αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της κατάθεσης των απόψεων σας χωρίς να υβρίζετε και να προσβάλετε άλλους.

----------------------------
Οδηγίες
Γράψτε το σχόλιο σας, πληκτρολογήστε το νουμεράκι ή την φράση που βλέπετε, επιλέξτε την ταυτότητα που επιθυμείτε πχ ανώνυμος κάνοντας check στην ανάλογη επιλογή και στην συνέχεια κάντε click στο πορτοκαλί πλαίσιο για δημοσίευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να πληκτρολογήσετε υποχρεωτικά το νούμερο - κείμενο επαλήθευσης (Captcha) που βλέπετε κάτω από το σχόλιο σας, πριν την επιλογή της ταυτότητας σας, για να καταχωρηθεί το σχόλιο σας.