Ο συναγερμός της επισιτιστικής κρίσης χτυπά πιο δυνατά από ποτέ. Τα τελευταία χρόνια 923 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη τροφή, συνέπεια της σύγχρονης οικονομικής κρίσης που οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών σε βασικά είδη τροφής, των φυσικών καταστροφών και των ένοπλων συγκρούσεων που πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του χρόνιου αυτού προβλήματος, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές μας στην αντιμετώπιση του οξέος υποσιτισμού στις ευπαθέστερες ομάδες, τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως πέντε ετών.
Σύμφωνα, με στοιχεία του Ο.Η.Ε. περίπου 60 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ενώ κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν εξαιτίας του. Η δραματική αυτή αύξηση οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων με αποτέλεσμα φέτος 100 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι να υποφέρουν από την πείνα και τη φτώχεια.
Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το «διαρκές επείγον», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα το 2008 προσφέραμε θεραπεία σε περισσότερα από 200.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών μέσα από 130 επισιτιστικά προγράμματα σε 31 χώρες. Επιπλέον, 564.000 ασθενείς με HIV/AIDS και άτομα που πάσχουν από τις λεγόμενες «ξεχασμένες ασθένειες» (Τσάγκας, φυματίωση κ.ά.) σε διάφορα προγράμματα της οργάνωσης ανά τον κόσμο έλαβαν επίσης και επισιτιστική βοήθεια.Η μεγάλη έλλειψη τροφής λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών στα τρόφιμα σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας πυροδότησε στην Αιθιοπία τη μεγαλύτερη διατροφική κρίση των τελευταίων πέντε χρόνων.
Οι ομάδες των ΓΧΣ πραγματοποίησαν το 2008 μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές παρεμβάσεις διεθνώς, παρέχοντας θεραπεία σε 31.419 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά κάτω των 5 ετών. Την ίδια χρονιά στο Νίγηρα, μία από τις φτωχότερες χώρες παγκοσμίως που ταλανίζεται από χρόνιο υποσιτισμό, περιθάλψαμε περισσότερα από 48.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών που έπασχαν από οξύ υποσιτισμό, ενώ συνολικά στις δύο χώρες οι ομάδες μας παρείχαν ιατρική βοήθεια σε περίπου 109.000 μετρίως υποσιτισμένα παιδιά. Την ίδια στιγμή όμως μια επείγουσα επισιτιστική κρίση έχει χτυπήσει την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου οι ομάδες μας παρέχουν βοήθεια σε τέσσερις περιοχές της χώρας έχοντας περιθάλψει μέσα σε δύο περίπου μήνες πάνω από 1.800 παιδιά με οξύ και μέτριο υποσιτισμό.
Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε τις προσπάθειές μας στην καταπολέμηση του υποσιτισμού με τη χρήση έτοιμων θεραπευτικών διατροφικών σκευασμάτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που κατορθώνουν να ενισχύσουν τον οργανισμό βαριά υποσιτισμένων παιδιών βοηθώντας την επιβίωση και τη σωστή ανάπτυξή τους. Με στόχο να προστατεύσουμε χιλιάδες ακόμη παιδικές ζωές από την απειλή του υποσιτισμού, συνεχίζουμε τα επισιτιστικά μας προγράμματα προσφέροντας:
Εντατική επισιτιστική και ιατρική φροντίδα μέχρι τη σταθεροποίηση της κατάστασής τους.
Ολοκληρωμένη παιδιατρική φροντίδα στα ενταγμένα στο πρόγραμμα παιδιά και σε όσα χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης.
Διατροφική υποστήριξη στα μέλη των οικογενειών των ασθενών παιδιών.
Μέσα από τα μακροχρόνια προγράμματα και τις επείγουσες παρεμβάσεις μας προσπαθούμε να βελτιώσουμε την παρεχόμενη θεραπεία, χρησιμοποιώντας τα τελευταία χρόνια τα έτοιμα προς χρήση διατροφικά σκευάσματα (Ready for Use Food/RUF). Τα δύο τελευταία χρόνια, πάνω από 620.000 υποσιτισμένα παιδιά έλαβαν επισιτιστική θεραπεία χάρη σε αυτά τα έτοιμα προς χρήση σκευάσματα. Για την αντιμετώπιση των αναγκών αυτών, οι ΓΧΣ αυξήσαμε τις δαπάνες μας για τα έτοιμα διατροφικά σκευάσματα από 2 εκατ. ευρώ το 2005 σε 11,8 εκατ. ευρώ το 2008, σε διεθνές επίπεδο. Καθώς οι ανάγκες διογκώνονται και όλο και περισσότερα παιδιά χρειάζονται τη βοήθειά μας, δίνουμε μια συνεχή και μεγάλη μάχη ενάντια στη μάστιγα του υποσιτισμού στην οποία σας θέλουμε όλους συμμάχους!Οι ΓΧΣ αντιμετωπίζουν τον υποσιτισμό με έτοιμα θεραπευτικά διατροφικά σκευάσματα από την πρώτη στιγμή που αυτά έγιναν διαθέσιμα στα τέλη της δεκαετίας του ’90.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα των Γιατρών χωρίς σύνορα
citypress-gr
Επιστροφή στην αρχική σελίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γεια σου φίλε σχολιαστή
========================
Σε παρακαλώ γράψε την άποψη σου χωρίς να χρησιμοποιείς υβριστικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.
Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το ηλεκτρονικό σου ίχνος δεν είναι τόσο δυσδιάκριτο όσο νομίζεις, και ο ανώνυμος σχολιασμός παραμένει ανώνυμος μέχρι το όριο που σαφέστατα εγείρει θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης προς άνθρωπο ή υβριστικού και υποτιμητικού μηνύματος.
Για να μην μακρηγορώ, τα ηλεκτρονικά ίχνη των σχολιαστών είναι στην διάθεση της κάθε αρχής που θα τα αναζητήσει, και τελικά είστε υπόλογοι σε αυτά που γράφετε εφόσον αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της κατάθεσης των απόψεων σας χωρίς να υβρίζετε και να προσβάλετε άλλους.
----------------------------
Οδηγίες
Γράψτε το σχόλιο σας, πληκτρολογήστε το νουμεράκι ή την φράση που βλέπετε, επιλέξτε την ταυτότητα που επιθυμείτε πχ ανώνυμος κάνοντας check στην ανάλογη επιλογή και στην συνέχεια κάντε click στο πορτοκαλί πλαίσιο για δημοσίευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να πληκτρολογήσετε υποχρεωτικά το νούμερο - κείμενο επαλήθευσης (Captcha) που βλέπετε κάτω από το σχόλιο σας, πριν την επιλογή της ταυτότητας σας, για να καταχωρηθεί το σχόλιο σας.