Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών στηρίζονται στην μεταφορά δεδομένων μέσω δικτύων οπτικών ινών. Ίσως να νομίζετε ότι η δικτυακή μεταφορά δεδομένων με αυτόν το τρόπο είναι μια πρόσφατη καινοτόμος ανακάλυψη. Και όμως, δεν είναι.
Η πρώτη καταγεγραμμένη ιστορία ταχύτατης οπτικής μετάδοσης πραγματοποιήθηκε με την πτώση της Τροίας στους Έλληνες περίπου το 1184 π.χ.
Πράγματι, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν καλά οργανωμένα και γρήγορα δίκτυα οπτικών μέσων (φωτιά, ηλιακό φως) τόσο κατά την διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, όσο κατά την διάρκεια της ειρήνης για να φτάσουν τα νέα και οι διαταγές το συντομότερο δυνατό στον προορισμό τους. Έτσι λοιπόν, το βράδυ που έπεσε η Τροία, ένα προκαθορισμένο μήνυμα άρχισε να μεταδίδεται ταχύτατα με προορισμό τις Μυκήνες, το Βασίλειο του Αγαμέμνονα.
Ο Αγαμέμνων είχε υποσχεθεί στην γυναίκα του Κλυταιμνήστρα όταν ξεκίνησε για την εκστρατεία στην Τροία, δέκα χρόνια πριν, να της στείλει μήνυμα όταν ο πόλεμος τελειώσει, έτσι ώστε να έχει χρόνο η βασίλισσα ετοιμάσει την υποδοχή. (Αλλά περίμενε βέβαια ο Αγαμέμνων αλλά τον βρήκαν, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).
Σύμφωνα με το έργο του Αισχύλου (525-456 BC), Αγαμέμνων, η μετάδοση του προκαθορισμένου μηνύματος στις Μυκήνες, πραγματοποιηθήκε με συνθηματικές φωτιές-φάρους που άναψαν τη νύκτα στις κορυφές οκτώ βουνών, από την Τροία στις Μυκήνες, μια απόσταση 600 χιλιομέτρων, το μεγαλύτερο μέρος πάνω από τη θάλασσα.
Η τραγωδία αρχίζει με την Κλυταιμνήστρα να παραλαμβάνει το μήνυμα της νίκης από τον φύλακα που ήταν εντεταλμένος να ανιχνεύει κάθε βράδυ τον ορίζοντα για …….νεώτερες ειδήσεις. Ο Χορός που παρακολουθεί ρωτά με έκπληξη, - Ποιος είναι αυτός ο αγγελιοφόρος που μπορεί να τρέξει με τέτοια ταχύτητα;
Και η Κλυταιμνήστρα απαντά: (Σε ελεύθερη και ατελή μετάφραση από το αρχαιο ελληνικο κειμενο και περίληψη από μένα) .
Ο Ήφαιστος εξέπεμψε από το όρος Ιδα μια φωτεινή ακτινοβολία, η οποία μεταφέρθηκε από ένα λαμπρό φάρο φωτιάς στο Έρμαιον της Λήμνου. Διασχίζοντας το πέλαγος μεταφέρθηκε στον Άθω, και φωτεινή σαν τον ήλιο, πέρασε στην Μάκιστο. Ο φύλακας στην Μάκιστο, νικώντας τον ύπνο που τον κυρίευε και πιστός στο καθήκον του, στέλνει το μήνυμα της νίκης πάνω από τα ρεύματα του Ευρίπου, στους φύλακες της Μεσσαπιου.Απο την Αθηνά
Και αυτοί ανάβοντας ένα τεράστιο πυρσό, μεταφέρουν το μήνυμα, πιο μακριά ακόμη, πάνω από τον κάμπο του Ασωπού και προς το βράχο της Κιθαιρώνα, όπου ένας ακόμη φάρος-φωτιά ανάβει. Από κει, η φλόγα διασχίζοντας τα στενά του Σαρωνικού, έφτασε στον Αραχναίο και τελικά κατάληξε εδώ, στον οίκο των Ατρειδών. Έτσι λοιπόν, η φωτιά που ξεκίνησε από το Όρος Ίδα, έφερε σ’ εμένα τα νέα από τον άνδρα μου στην Τροία."
Επιστροφή στην αρχική σελίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γεια σου φίλε σχολιαστή
========================
Σε παρακαλώ γράψε την άποψη σου χωρίς να χρησιμοποιείς υβριστικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.
Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το ηλεκτρονικό σου ίχνος δεν είναι τόσο δυσδιάκριτο όσο νομίζεις, και ο ανώνυμος σχολιασμός παραμένει ανώνυμος μέχρι το όριο που σαφέστατα εγείρει θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης προς άνθρωπο ή υβριστικού και υποτιμητικού μηνύματος.
Για να μην μακρηγορώ, τα ηλεκτρονικά ίχνη των σχολιαστών είναι στην διάθεση της κάθε αρχής που θα τα αναζητήσει, και τελικά είστε υπόλογοι σε αυτά που γράφετε εφόσον αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της κατάθεσης των απόψεων σας χωρίς να υβρίζετε και να προσβάλετε άλλους.
----------------------------
Οδηγίες
Γράψτε το σχόλιο σας, πληκτρολογήστε το νουμεράκι ή την φράση που βλέπετε, επιλέξτε την ταυτότητα που επιθυμείτε πχ ανώνυμος κάνοντας check στην ανάλογη επιλογή και στην συνέχεια κάντε click στο πορτοκαλί πλαίσιο για δημοσίευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να πληκτρολογήσετε υποχρεωτικά το νούμερο - κείμενο επαλήθευσης (Captcha) που βλέπετε κάτω από το σχόλιο σας, πριν την επιλογή της ταυτότητας σας, για να καταχωρηθεί το σχόλιο σας.