18 Ιουνίου 2009

Νομαρχία: Καθαρή όσο ποτέ η θάλασσα του Μαλιακού, κάντε μπάνιο και φάτε ψάρια άφοβα

Ξεπέρασαν τα όρια της ανοχής όσα συμβαίνουν στον Μαλιακό», τόνισε ο Νομάρχης κ. Χειμάρας

Η γρίπη των… λουόμενων

«Αυτός ο πανικός μου θυμίζει τον ανύπαρκτο πανικό της γρίπης των πτηνών», ήταν τα πρώτα λόγια του Προέδρου του ΕΘΙΑΓΕ, Καθηγητή και Ακαδημαϊκού, κ. Σπύρου Κυριάκη, ο οποίος –με αρκετή δόση χιούμορ- παραλλήλισε μ’ αυτόν τον τρόπο την δυσπιστία του κόσμου της Φθιώτιδας να κάνει μπάνιο με τον τότε σάλο που είχε δημιουργηθεί με την γρίπη των πτηνών. Ο κ. Κυριάκης ήταν προσκεκλημένος του Νομάρχη Φθιώτιδας, κ. Αθανάσιου Χειμάρα, στη νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Νομαρχιακό κατάστημα παρουσία Δημάρχων του νομού, φορέων της περιοχής, επιστημόνων της ΝΑΦ, εκπροσώπων των αλιέων και Νομαρχιακών Συμβούλων.
Ο κ. Χειμάρας εξήγησε πως συγκάλεσε αυτή τη σύσκεψη προς ενημέρωση για τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών από 11 Μαΐου έως 11 Ιουνίου τα οποία έδειξαν ότι το νερό του Μαλιακού είναι κατάλληλο για μπάνιο, κάτι που παραδέχτηκε κι ο Πρόεδρος του ΕΘΙΑΓΕ. «Αν το ψάρι αλιείας ή ιχθυοκαλλιέργειας ήταν επικίνδυνο για την δημόσια υγεία», τόνισε με έμφαση ο κ. Κυριάκης, «έπρεπε αυτομάτως η Κτηνιατρική Αυτοδιοίκηση της ΝΑΦ να απαγορεύσει την κατανάλωση», θυμίζοντας παράλληλα πως η θνησιμότητα των ψαριών οφείλονταν σε αναπνευστική δυσλειτουργία λόγω φυσικού φαινομένου, καθώς και το ότι δεν πέρασε στον Μαλιακό τίποτε τοξικό ή ρυπαντικό ή κάποιος μικροβιακός παράγοντας

«Προκαλέσατε ζημιά στο ελληνικό κράτος με τον κόσμο που φέρατε», είπε χαριτολογώντας προς τον Νομάρχη ο Πρόεδρος του ΕΘΙΑΓΕ, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα την δημιουργία Κέντρου Ιχθυοκαλλιέργειας και Αλιείας στον Μαλιακό που θα ελέγχει την αλιεία, τους αλιευτικούς πόρους και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στον κεντρικό Αιγαίο. «Μακάρι να είχαν παντού τέτοια καθαρή θάλασσα», συνέχισε ο κ. Κυριάκης, που ξεχώρισε το μοναδικό μειονέκτημα του Μαλιακού στο ότι είναι αβαθής κόλπος, κάτι που ενδεχομένως θα δημιουργεί πρόβλημα στα ψάρια απ’ τις βροχές και τις φερτές ύλες του Σπερχειού, γεγονότα που δημιουργούν κάποια «ψευτοφαινόμενα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και κατέληξε λέγοντας πως η όλη κατάσταση δείχνει σα να πηγαίνει κάποιος σε ένα νοσοκομείο, να του λένε πως είναι καλά και να συνεχίζει να ρωτά κι άλλα νοσοκομεία. «Έλεος!», ξέσπασε κλείνοντας.


Τι ειπώθηκε στην σύσκεψη
«Περνά κρίση ο τουρισμός και οι επαγγελματίες του νομού από πράγματα που δεν ευσταθούν», τόνισε ο Νομάρχης Φθιώτιδας, κ. Χειμάρας, ξεκινώντας την ομιλία του και συνέχισε: «Ξεπέρασαν τα όρια της ανοχής όσα συμβαίνουν. Ο Μαλιακός δεν είναι ιδιοκτησία κανενός Νομάρχη ή Δημάρχου για να προσπαθεί να ξεγελάσει τον κόσμο», και κατηγόρησε όσους «επένδυσαν πολιτικά στην δυσφήμηση του Μαλιακού», ενώ προανήγγειλε ειδικό Νομαρχιακό Συμβούλιο με θέμα το περιβάλλον της Φθιώτιδας.

Το θέμα στην σωστή του διάσταση έθεσε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κ. Τάσος Χρονάς. «Να μας απασχολήσει η δυσπιστία του κόσμου που οφείλεται και σε άστοχους χειρισμούς και δηλώσεις, αλλά και στην αναπαραγωγή ενός προβληματισμού που, όταν δεν τεκμηριώνεται επαρκώς, διευρύνει την φαντασία. Το σύστημα που ζούμε έχει καλλιεργήσει καχυποψία και για τους επιστήμονες. Πρέπει να πούμε ότι δεν άλλαξε κάτι στον Μαλιακό, χωρίς να σημαίνει ότι ‘πάμε για ύπνο’. Επαγρυπνείτε, ελέγξτε τα έργα που πρέπει να γίνουν. Δεν πρέπει να παραιτηθούμε από την επαγρύπνηση για την προστασία του Μαλιακού αλλά και την απαίτηση μέτρων υποδομής που χρειάζονται. Χρειάζεται προσοχή», συνέχισε ο κ. Χρονάς «στο πως χειριζόμαστε τέτοιου είδους θέματα που επιδρούν στο λαό με έναν τρόπο ανεξέλεγκτο. Δεν χρειάζεται να νιώθει κανένας πως πρέπει να απαντάει σε όλα. Η ίδια η ζωή», κατέληξε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου «λέει ότι όταν επαναλαμβάνει κανένας δείχνει πως κι ο ίδιος αμφιβάλει».
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, κ. Κωνσταντίνος Χατζής, επισήμανε πως ετοιμάζονται μέχρι και μηνύσεις από τους γιατρούς – παιδιάτρους που φέρονται να είπαν σε μητέρες να μην κάνουν μπάνιο τα παιδιά τους στον Μαλιακό, για να αποδείξουν το ακριβώς αντίθετο, ενώ ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Λαμίας, κ. Ντούρος Θεόδωρος, ξεκαθάρισε πως δεν αναφέρθηκαν περιπτώσεις δερματικών παθήσεων.

Δηλώσεις μετά την σύσκεψη

Α. Χειμάρας: «Όσο περισσότερο μιλάμε για τον Μαλιακό με ανευθυνότητα και χωρίς γνώση του αντικειμένου, ίσως για να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στο πολιτικό γίγνεσθαι, τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουμε στο νομό μας. Ζημιώνουμε τον τουρισμό και όλους όσους ασχολούνται με αυτόν. Ζημιώνουμε τον τόπο μας. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι αυτό που ειπώθηκε κατά κόρον, και σήμερα, απ’ τον κ. Καθηγητή και τους άλλους, ότι οι θάλασσές μας είναι καθαρές. Η κολύμβηση μπορεί να γίνεται χωρίς κανένα κίνδυνο, όπως και η κατανάλωση ψαριών. Οι έλεγχοι που έγιναν μέχρι τώρα πραγματοποιήθηκαν απ’ τα δύο Πανεπιστήμια, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, απ’ τα τρία συναρμόδια Υπουργεία, από δύο ιδιωτικά διαπιστευμένα ιδιωτικά εργαστήρια. Δεν έμεινε κανένας που δεν πέρασε να κάνει έλεγχο στον Μαλιακό, ο οποίος θα γίνεται κάθε βδομάδα. Χαίρομαι γιατί φάνηκε ότι και οι πλέον δύσπιστοι πήραν μέρος, γιατί κλήθηκαν όλες οι πλευρές. Αν ξεχάσαμε κάποιον δεν έγινε με σκοπιμότητα. Ο Μαλιακός είναι καθαρός και δεν πρέπει κανένας με ευθύνη του να τον δυσφημεί. Όταν θέλω να ενημερώσω τους πολίτες καλώ τους επιστήμονες. Καμία αντίφαση δεν υπάρχει μεταξύ των επιστημόνων ως προς την αιτία θνησιμότητας των ψαριών. Δεν απαγόρευσε κανένας τους μέχρι τώρα το κολύμπι και τη βρώση ψαριών».

Σ. Κυριάκης: «Σε ότι αφορά τις εργαστηριακές και επιδημιολογικές εξετάσεις να θυμίσω ότι λένε πως το περιστατικό θνησιμότητας των ψαριών δεν οφείλεται σε υποβάθμιση ορισμένων φυσικοχημικών παραγόντων ή σε παραμέτρους του υδάτινου περιβάλλοντος που ανάγονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Η πιο πιθανή αιτία, με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια. Πνίγηκαν λόγω φερτών υλικών και ενδεχομένως σε συνδυασμό με την υπερβολικά υψηλή παρουσία φυτοπλαγκτονικών οργανισμών. Η Σατονέλα αναπτύχθηκε από την παρουσία και κακού πλαγκτόν. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΝΑΦ δεν απαγόρευσε την αλιεία και την κατανάλωση ψαριών. Ήταν πρώτη που ήταν υπεύθυνη, ειδάλλως θα πήγαινε φυλακή. Θα ήταν κακούργημα αν διοχέτευε στην αγορά προβληματικά ψάρια. Όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν δεν δίνουν ρύπανση και δεν υπάρχει ίχνος κολοβακτηριδίων. Επομένως δεν έχουμε μόλυνση. Δεν ξέρω ένας ασυνείδητος Έλληνας τι θα κάνει. Εδώ παράγεται το πιο ακριβό και υγιεινό προϊόν, το ψάρι και θα κάνουμε εισαγωγές; Αν δεν μπορώ να πείσω με τις επιστημονικές μου γνώσεις, είμαι άξιος της μοίρας μου. Αν μου δώσετε εργαστηριακές εξετάσεις και γνωματεύσεις αντίθετες με αυτά που σας είπα, εγώ τότε θα σκίσω τα πτυχία μου! Κι έχω μπόλικα».
Όσον αφορά το αν θεωρεί δικαιολογημένη την δυσπιστία του κόσμου τόνισε κατηγορηματικά: «Όχι. Ξέρετε, είναι στο DNA του Έλληνα. Έχουμε ένα χαρακτηριστικό, το οποίο είδα σε έναν νευροχειρουργό στο Χάρβαρντ. Εξέτασα κάποιον απ’ την Κρήτη και του είπα ‘έχεις αυτό’. Και του λέει ότι μπορεί να λες πως έχω αυτό αλλά θα σου πω και τι είπε η κυρά Κατερίνη δίπλα στο σπίτι μου. Είμαστε ένας παράξενος λαός. Κοντέψαμε να καταστρέψουμε τον καλύτερο και παραγωγικότερο κλάδο μας πριν τρία χρόνια, τον πτηνοτροφικό».

Κ. Χατζής: «Για πολλαπλή φορά, σήμερα, συμμετείχαμε σε μια σύσκεψη παραγόντων και θεσμικών προσώπων για να διαπιστώσουμε, για μια ακόμη φορά, ότι τα νερά του Μαλιακού είναι κατάλληλα για κολύμβηση και τα ψάρια του είναι κατάλληλα προς βρώση. Καμία επιστημονική τεκμηριωμένη μελέτη δεν αποδεικνύει το αντίθετο. Σας παρακαλώ, ας σταματήσει η καχυποψία γύρω απ’ το κολύμπι και τα ψάρια του Μαλιακού». Σε ότι αφορά για τους φερόμενους γιατρούς που προέτρεψαν τον κόσμο να μην κάνει μπάνιο τόνισε: «Υπάρχουν 570 γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδος και δεν μπορώ να ελέγχω τι λέει ο καθένας. Σε μένα αρνήθηκαν ότι απέτρεψαν τους λουόμενους να κάνουν μπάνιο. Συνάδελφος μου είπε πως έχει 500 μάρτυρες που τους προέτρεψε το αντίθετο. Αν έχουν κάποια διαφορετική μελέτη ας την φέρουν. Υπάρχουν επίσημοι φορείς που μπορούν να την εξετάσουν και να την διασταυρώσουν».

Ρεπορτάζ από τον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ της ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γεια σου φίλε σχολιαστή
========================
Σε παρακαλώ γράψε την άποψη σου χωρίς να χρησιμοποιείς υβριστικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το ηλεκτρονικό σου ίχνος δεν είναι τόσο δυσδιάκριτο όσο νομίζεις, και ο ανώνυμος σχολιασμός παραμένει ανώνυμος μέχρι το όριο που σαφέστατα εγείρει θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης προς άνθρωπο ή υβριστικού και υποτιμητικού μηνύματος.

Για να μην μακρηγορώ, τα ηλεκτρονικά ίχνη των σχολιαστών είναι στην διάθεση της κάθε αρχής που θα τα αναζητήσει, και τελικά είστε υπόλογοι σε αυτά που γράφετε εφόσον αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της κατάθεσης των απόψεων σας χωρίς να υβρίζετε και να προσβάλετε άλλους.

----------------------------
Οδηγίες
Γράψτε το σχόλιο σας, πληκτρολογήστε το νουμεράκι ή την φράση που βλέπετε, επιλέξτε την ταυτότητα που επιθυμείτε πχ ανώνυμος κάνοντας check στην ανάλογη επιλογή και στην συνέχεια κάντε click στο πορτοκαλί πλαίσιο για δημοσίευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να πληκτρολογήσετε υποχρεωτικά το νούμερο - κείμενο επαλήθευσης (Captcha) που βλέπετε κάτω από το σχόλιο σας, πριν την επιλογή της ταυτότητας σας, για να καταχωρηθεί το σχόλιο σας.