Ακούγοντας τον κ. Κραβαριτη να ανακοινώνει την τοξική ουσία που είναι υπεύθυνη για τον θανατο των ψαριων στην περιοχή του Μαλιακου το τελευταίο διάστημα, δεν μπόρεσα – για μια ακόμη φορά - να μην αναρωτηθώ για την επιστημονική κατάρτιση των υπεύθυνων αλλά και για την προχειρότητα και ανευθυνότητα που αντιμετωπίζουν την κατάσταση στον Μαλιακο κόλπο.
Ο κ. Κραβαριτης μας ανακοίνωσε ότι το Eλληνικό Kέντρο Θαλασσίων Eρευνών, διαπίστωσε ότι στα βράγχια των ψαριων παρατηρήθηκαν κυτταρα που ανηκουν στο ιχθυοτοξικο ειδος του γένους Chattonella και ότι ο θάνατος των ψαριων οφείλεται σε αυτήν την αιτία.
Αφού λοιπόν πιστοποιήθηκε ότι ο θάνατος των ψαριων δεν οφείλεται σε έλλειψη οξυγόνου λόγω της λάσπης, όπως προηγουμένως είχε διαπιστωθεί, αλλά σε μια τοξική ουσία, ας προχωρήσουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Chattonella ανήκει στο γένος των φυκών (planktonic alga), είναι σχετικά «νέο» είδος, είναι τοξικό και χωρίζεται σε 5 διαφορετικά είδη. Δυστυχώς δεν εχουμε πληροφορίες για το πιο από τα πέντε είναι υπεύθυνο για το θανατο των ψαριων στο Μαλιακό.
Επειδή είναι σχετικά νέο είδος, η έρευνες για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των ανθρώπων - για τα ψάρια ήδη το γνωρίζουμε - συνεχίζονται. Πάντως από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και βιβλιογραφία φαίνεται πως πραγματικά υπαρχουν κάποιες επιπτώσεις.
Ας αναφέρουμε μερικά πραγματα που γνωρίζουμε για το γένος Chattonella. Από το 1997 έρευνα στο Delaware των Ηνωμενων Πολιτειων ειχε συνδέσει την ανάπτυξη και εξάπλωση του συγκεκριμένου οργανισμού με τα υψηλά επίπεδα παραγωγής θρεπτικών συστατικών που υπαρχουν σε λιπάσματα, κοπριά, και ανθρώπινα αποβλητα.
Τον Αύγουστο του 2000, κολυμβητές στην περιοχή Rehoboth, Bay, Delaware στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραπονέθηκαν για μούδιασμα, και σπασμούς των μυών καθώς και για ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος. Στην ίδια περιοχή είχαν γίνει καταγγελίες για εμφάνιση νεκρών ψαριων. Η έρευνα και η χημική ανάλυση που έγινε, έδειξε ότι υπεύθυνο ήταν το είδος Chattonella cf.Veruculosa το οποίο είναι αρκετά κοινό κοντά σε εκβολές ποταμών και παράγει την τοξίνη Brevetoxin. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι το πρόβλημα με το Chattonella cf.Veruculosa αυξάνεται και γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο.
Επίσης στο βιβλίο «Biodiversity Change and Human Health» των Ο.Sala, L. Meyerson and C. Parmesan, σελ. 151, αναφέρεται ότι τα αυξανόμενα από τους ανθρώπους αποβλητα και θρεπτικά συστατικά προκαλούν αύξηση των βλαβερών οργανισμών όπως αυτο του Chattonella, που έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ψαριων, οστρακοειδών και ανθρώπων.
In costal marine ecosystems, increased anthropogenic loading of waste and nutrients has been found to cause blooms of harmful organisms like Pfisteria, Chattonella, and Gymnodinium, which cause severe health impacts to fish, shellfish and humans.
Αυτή είναι μια πολύ σύντομη και απλουστευμένη ανάλυση για την ενημέρωση των πολιτών της περιοχής του Μαλιακου. Διότι η γνώση είναι δύναμη. Και αφού γνωρίζουμε ας πιέσουμε τους υπευθύνους να φερθούν με την ανάλογη υπευθυνότητα και σοβαρότητα που απαιτεί η κατάσταση.
http://www.atlanticbreezes.com/aquatic/newevidence.htm
http://www.hml.noaa.gov/ohh/pst/habidback.html
Απο την ΑΤΗΕΝΑ
Επιστροφή στην αρχική σελίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γεια σου φίλε σχολιαστή
========================
Σε παρακαλώ γράψε την άποψη σου χωρίς να χρησιμοποιείς υβριστικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.
Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το ηλεκτρονικό σου ίχνος δεν είναι τόσο δυσδιάκριτο όσο νομίζεις, και ο ανώνυμος σχολιασμός παραμένει ανώνυμος μέχρι το όριο που σαφέστατα εγείρει θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης προς άνθρωπο ή υβριστικού και υποτιμητικού μηνύματος.
Για να μην μακρηγορώ, τα ηλεκτρονικά ίχνη των σχολιαστών είναι στην διάθεση της κάθε αρχής που θα τα αναζητήσει, και τελικά είστε υπόλογοι σε αυτά που γράφετε εφόσον αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της κατάθεσης των απόψεων σας χωρίς να υβρίζετε και να προσβάλετε άλλους.
----------------------------
Οδηγίες
Γράψτε το σχόλιο σας, πληκτρολογήστε το νουμεράκι ή την φράση που βλέπετε, επιλέξτε την ταυτότητα που επιθυμείτε πχ ανώνυμος κάνοντας check στην ανάλογη επιλογή και στην συνέχεια κάντε click στο πορτοκαλί πλαίσιο για δημοσίευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να πληκτρολογήσετε υποχρεωτικά το νούμερο - κείμενο επαλήθευσης (Captcha) που βλέπετε κάτω από το σχόλιο σας, πριν την επιλογή της ταυτότητας σας, για να καταχωρηθεί το σχόλιο σας.