ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Βουλευτής Φθιώτιδας
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6-2-2008
Μιλώντας σήμερα κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει εντελώς αβοήθητες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσα στη μεγάλη κρίση που βιώνει αυτήν τη στιγμή η χώρα.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών για το 2008 έχει αυξηθεί στο 40% σε σχέση με το 2007, ο τζίρος μειώθηκε το 2008 κατά 18% στις μικρές επιχειρήσεις και κατά 45% στις μεσαίες επιχειρήσεις ενώ, όσο περνούν οι μέρες, η αγορά ασφυκτιά οικονομικά και μειώνονται οι πωλήσεις. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λόγω των πολιτικών που εφαρμόζει τα τελευταία πέντε χρόνια μειώθηκε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και η χώρα μας από το 2004 μέχρι το 2008 έχει υποβαθμιστεί κατά 30 θέσεις, από την 37η στην 67η.
Η κ. Αντωνίου επισήμανε ότι γι’ αυτή την εξέλιξη ευθύνεται η πολιτική των δήθεν μεταρρυθμίσεων με τις οποίες διευρύνθηκε το ωράριο των καταστημάτων, απορρυθμίστηκαν οι εργασιακές σχέσεις και ενισχύθηκαν μόνο οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και δη οι πολυεθνικές, ενώ μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας και αυξήθηκε η ακρίβεια.
Η βουλευτής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κρίση των επιχειρήσεων της περιφέρειας όπου λειτουργούν πολυκαταστήματα που δεν σέβονται το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού που μίλησε για υπευθυνότητα η κ. Αντωνίου ανέφερε:
«Θα ήθελα να μου απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα, κύριε Υπουργέ:
α) Ήταν υπεύθυνη η δήλωση του Πρωθυπουργού όταν δήλωσε ότι το ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει από 1.1.2007; Έχουμε φθάσει στο 2009 και κανένα πρόγραμμα που αφορά τις επιχειρήσεις δεν έχει τρέξει, ούτε ένα ευρώ δεν έχει φθάσει ακόμη στα ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τις παραμονές των εκλογών η Κυβέρνηση κάλεσε τις επιχειρήσεις να υποβάλλουν αιτήσεις για το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα». Χιλιάδες επιχειρήσεις πλήρωσαν για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Απ’ αυτές κρίθηκαν επιλέξιμες 3.500 και τελικά εγκρίθηκαν μόνο 35.
β) Ήταν υπεύθυνη η δήλωση της Κυβέρνησης, κύριε Υπουργέ, όταν μιλούσατε για σταθερό φορολογικό σύστημα και αυτήν τη στιγμή βλέπουμε να αλλάζετε τις πολιτικές σας, είτε για το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ, είτε για τα τεκμήρια μέσα σε πέντε μήνες; Βέβαια αυτές τις αποφάσεις δεν τις παίρνετε γιατί σκέφτεστε την αγορά και τη μικρομεσαία επιχείρηση, αλλά επειδή βλέπετε πώς πηγαίνουν οι δημοσκοπήσεις. Διότι δυστυχώς έτσι πολιτεύεστε. Κατηγορούσατε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που σας έλεγε να καταργήσετε τα μέτρα που πήρατε μέσα στον Αύγουστο και εσείς λέγατε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτήν τη στιγμή λαϊκίζει και έρχεστε σήμερα και αλλάζετε τις πολιτικές σας αποφάσεις.
γ) Όταν ο πρώην Υπουργός κ. Φώλιας ανακοίνωσε το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν γνώριζε ότι ο προϋπολογισμός των 100 εκ. ευρώ δεν επαρκεί, αλλά χρειάζεται τουλάχιστον 1 δις ευρώ; Βέβαια, έχει καταλάβει πολύ καλά και η αγορά και οι πολίτες ότι το περιβόητο σχέδιο στήριξης του πιστωτικού συστήματος αφορά τις τράπεζες και δεν αφορά την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τον πολίτη. Και βέβαια αυτό που έχει να σας πει ο ελληνικός λαός είναι να πάτε σε εκλογές, να φύγετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, για να μπορεί να επιβιώσει και ο αγρότης και ο έμπορος και ο συνταξιούχος’»
Δεν έχω τίποτα με την κύρια Αντωνίου η το ΠΑΣΟΚ η το οποιοδήποτε κόμμα στην Ελλάδα, αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την σημαντικότητα αυτού του είδους των επερωτήσεων, και γιατί θα πρέπει να αναπαράγονται και να προβάλλονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή περιμέναμε την κ. Αντωνίου να μας ανακοινώσει από το βήμα της βουλής, για τις ακάλυπτες επιταγές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κάθε μέρα τα διαβάζουμε και τα ακούμε από τα ΜΜΕ. Ποια είναι η χρησιμότητα αυτής της επερωτήσεως?
Θα ήθελα πραγματικά- έστω και για μια και μοναδική φορά – να ακούσω/διαβάσω μια δήλωση βουλευτή/εκπρόσωπου αντιπολιτευτικού κόμματος (οποιουδήποτε κόμματος) στην Ελλάδα να μας δηλώσει τι προτείνει αυτός/αυτή η το κόμμα στο οποίο ανήκει για ένα συγκεκριμένο θέμα, αντί απλά να αφήνεται στην μικρο-κομματική και λαϊκίστικη λύση της «φτηνής αντιπολίτευσης»
Τελειώνω με την δήλωση της Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστού Susan Collins στις ΗΠΑ όταν χθες, ανοιχτά ψήφισε το οικονομικό πακέτο που πρότινε ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Ομπαμα.
«Οι αμερικανοί θέλουν να μας δουν να δουλεύουμε μαζί – δεν θέλουν να μας δουν να βάζουμε διαχωριστικές γραμμές όταν η χώρα μας αντιμετωπίζει την σοβαρότερη κρίση (των τελευταίων 60 χρόνων) ».
"The American people want us to work together - they don't want to see us dividing along partisan lines on the most serious crisis confronting our country»
Και είμαι σίγουρη ότι δεν κινδυνεύει να διαγραφεί από το κόμμα της γι’ αυτή της την επιλογή. Αυτό ονομάζεται Δημοκρατία και πολιτική συνείδηση.