Συνέντευξη στο blog «ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ News»
Κυρία Αντωνίου, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα προβλήματα της περιοχής μας. Πώς βλέπετε εσείς την προοπτική της ανάπτυξης στα Καμένα Βούρλα;
Ο Δήμος των Καμένων Βούρλων έχει ιστορικά συνδεθεί με τον παραθαλάσσιο και τον ιαματικό τουρισμό και είναι για το νομό μας το κεντρικό σημείο αναφοράς για την τουριστική ανάπτυξη. Ωστόσο σήμερα ο κόσμος έχει αλλάξει, οι ανάγκες έχουν αλλάξει και αυτό που έχει σημασία είναι η προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε αντίστοιχες υποδομές. Δυστυχώς όμως, αντί να πάμε γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση καθυστερήσαμε υπερβολικά. Ο φυσικός πλούτος και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής δεν έχουν αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Η αδιαφορία της κυβέρνησης έχει οδηγήσει συνολικά το νομό μας σε εγκατάλειψη και όχι μόνο τα Καμένα Βούρλα. Στο χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό η Φθιώτιδα είναι εκτός. Έχω φέρει πολλές φορές στη Βουλή το θέμα της εγκατάλειψης των ιαματικών πηγών, αλλά και της καταστροφής του περιβάλλοντος, ειδικά με αφορμή τα μεγάλα έργα στην περιοχή μας, που έγιναν χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες και χωρίς αντιπλημμυρική πρόβλεψη. Ο αυτοκινητόδρομος, αντί να είναι ευκαιρία ανάπτυξης για την περιοχή μας, απειλεί σήμερα να μετατρέψει τον νομό μας σε ένα τόπο όχι προορισμού, αλλά απλής διέλευσης μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, πλήττει την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα τώρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Επομένως πρέπει να δούμε μέτρα που θα ενισχύουν την τοπική οικονομία και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συνδέονται με ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και διοίκησης, όπως λέμε στις προτάσεις μας.
Οι αγρότες αποσύρθηκαν τελικά από τα μπλόκα και οι δρόμοι άνοιξαν. Ποιο ήταν τελικά το συμπέρασμα από αυτές τις κινητοποιήσεις;
Αυτές οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν έμοιαζαν με τις προηγούμενες που ασχολούνταν μόνο με θέματα εισοδηματικών ενισχύσεων. Οι αγρότες θέλησαν αυτή τη φορά να αφυπνίσουν τα κέντρα εξουσίας στη χώρα μας και να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα της χάραξης εθνικής στρατηγικής για την αγροτική οικονομία. Κανένας αγρότης βέβαια δεν είχε αυταπάτες ότι θα πάρει σοβαρές απαντήσεις από μια κυβέρνηση που αδιαφόρησε επί πέντε χρόνια και σήμερα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με ταξίματα, με εκβιασμούς και με επικοινωνιακά τερτίπια ενόψει των εκλογών. Θέλω να υπενθυμίσω, ότι το ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνιο του 2003, διαπραγματεύτηκε την ένταξη των μεσογειακών προϊόντων στη νέα Κ.Α.Π. και εξασφάλισε τις χρηματοδοτήσεις τους χωρίς περικοπές μέχρι το 2013. Η ευθύνη για την μείωση του αγροτικού εισοδήματος από το 2004 μέχρι σήμερα ανήκει αποκλειστικά στη Ν.Δ. Είναι αποτέλεσμα των αδέξιων χειρισμών της τον Απρίλιο του 2004 κατά τη συζήτηση της μεταρρύθμισης των επί μέρους κανονισμών εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π. στα μεσογειακά προϊόντα, όπως π.χ. ο καπνός, όπου είχαμε τελικά μείωση κατά 50%. Είναι αποτέλεσμα της κάλυψης που παρέχει στα καρτέλ, στους μεσάζοντες και τους μεγαλοεισαγωγείς, κάνοντας τα στραβά μάτια στην κερδοσκοπία και στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Οι πόροι του Γ ΚΠΣ για αγροτικές υποδομές δεν αξιοποιήθηκαν. Όμως το σημαντικότερο έλλειμμα της πολιτικής της Ν.Δ. είναι ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με τους τρεις συνοδευτικούς πυλώνες της νέας ΚΑΠ. Η αναδιανομή των επιδοτήσεων υπέρ της αγροτικής ανάπτυξης παρακρατήθηκε ως ποσοστό από το γεωργικό εισόδημα, αλλά δεν επενδύθηκε σε ανταποδοτικά μέτρα. Η χορήγηση επιδοτήσεων με όρους περιβαλλοντικής προστασίας και ορθών γεωργικών πρακτικών δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών προς τους αγρότες, για να παράγουν «αυτό που θέλει η αγορά», χάθηκε μέσα σε αυθαίρετες αναθέσεις και σε υπουργικές αποφάσεις που ποτέ δεν εκδόθηκαν. Όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμα, έγιναν πριν ακόμα ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση. Θυμάστε το «μπάχαλο» που έγινε με την ενεργοποίηση των «δικαιωμάτων», που η κυβέρνηση έβαλε τους αγρότες να πληρώσουν από πάνω και το κόστος.
Πρώτα πρώτα προτείνουμε μια δέσμη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των αγροτών στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Μεταξύ αυτών των μέτρων, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την επαναφορά του φόρου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων. Προτείνουμε επίσης το1 δις από τα 28 δις ευρώ που έχουν δοθεί στις τράπεζες για την κρίση να πάει για τον αγροτικό τομέα. Κυρίως όμως προτείνουμε μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική για την ύπαιθρο που θα βασιστεί σε μια Συμφωνία Εμπιστοσύνης με τους αγρότες, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Γιώργος Παπανδρέου. Κεντρικές μας επιλογές είναι η «πράσινη» ανάπτυξη, η επένδυση στη νέα γενιά των αγροτών, οι έλεγχοι στην αγορά για την προστασία του παραγωγού και του καταναλωτή από τις παράνομες ελληνοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ. Οφείλουμε όμως να ενισχύσουμε και τις υποδομές και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και παιδείας στην περιφέρεια για να αναστρέψουμε τη σημερινή πορεία πλήρους εγκατάλειψης.
Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει πέντε δέσμες μέτρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση προτίμησε να στηρίξει μόνο τους τραπεζίτες. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι η κρίση στη χώρα μας έχει ξεκινήσει πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αφήσει την ελληνική κοινωνία εντελώς αθωράκιστη. Οι προϋπολογισμοί της ΝΔ έχουν καταντήσει εντελώς αναξιόπιστοι και αναθεωρούνται μέχρι και πέντε φορές το χρόνο. Το ΕΣΠΑ έπρεπε να ξεκινήσει το 2007. Είμαστε στο 2009 και ακόμα δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ. To θέμα όμως είναι ότι την ώρα που η οικονομία καταρρέει και τα μικρά και μεσαία εισοδήματα συνθλίβονται, η κυβέρνηση ασχολείται με τον εκλογικό νόμο. Ίσως για να μετατοπιστεί η προσοχή εκεί και να μην ασχολείται ο κόσμος με τις παλινωδίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Όταν τους κατηγορούσαμε για άδικη φορολογία, μας έλεγαν ότι είναι δίκαιο το ΕΤΑΚ και ότι είναι δίκαιη η κατάργηση του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες. Τώρα πάνε να τα μαζέψουν πίσω. Πριν από πέντε χρόνια υπόσχονταν ότι θα ξαναϊδρύσουν το κράτος και θα εξοικονομούσαν 10 δις ευρώ το χρόνο. Αντί γι’ αυτό αύξησαν τις κρατικές δαπάνες κατά 20 δις ευρώ το χρόνο! Είναι όμως τέτοιος ο διασυρμός αυτής της κυβέρνησης πια, που δεν σώζεται με τίποτα. Η χώρα πλέον χρειάζεται άλλη πολιτική κατεύθυνση.
TI APOKLEISTIKO?DIMOSIOGRAFOI EISTE?A EI KALA..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στην Τόνια Αντωνίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή