31 Μαρτίου 2008

Σχολιασμός στην απάντηση του Υπουργού πολιτισμού κ. Λιάπη σχετικά με τα Ξενοδοχεία ΡΑΔΙΟ & ΘΡΟΝΙΟ και το Υδροθεραπευτήριο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νεανικό Παλμό και το Ναυτικό Όμιλο Καμένων Βούρλων

Κατ` αρχάς αφού πούμε ένα μπράβο σε αυτούς που συνετέλεσαν στη δημιουργία του Blog, τους παρακαλούμε να δημοσιευθεί στο Blog η απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Λιάπη και ο σχολιασμός της απάντησης από τους φορείς της πόλεως των Καμένων Βούρλων, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νεανικό Παλμό και το Ναυτικό Όμιλο Καμένων Βούρλων που έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα απ` το 2004 επίσημα για τη διάσωση των Ξενοδοχείων <<ΡΑΔΙΟ>>, <<ΘΡΟΝΙΟ>> και του Υδροθεραπευτηρίου <<ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ>>.

Σας ευχαριστούμε

Απάντηση του Υπουργού


Σχολιασμός της απάντησης του Υπουργού Πολιτισμού κ. Λιάπη από τους φορείς << Νεανικό Παλμό >> και το << Ναυτικό Όμιλο >>

Σε Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Περ. Κοροβέση, Άννας Φιλίνη και Γρηγ. Ψαριανού για να κριθούν διατηρητέα τα Ξενοδοχεία << ΡΑΔΙΟ >>, << ΘΡΟΝΙΟ >>
και το Υδροθεραπευτήριο << ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ >>.

Μετά από δύο αναβολές του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κατά την περίοδο Ζαχόπουλου (χωρίς ποτέ να λεχθεί ότι ο φάκελος δεν είναι πλήρες), θα περιμέναμε απ` τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη να δείξει περισσότερο ευαισθησία για ένα θέμα που αφορά την Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων και εκκρεμεί απ` το 2004.
Ακόμη και για έναν πρόσθετο λόγο θα περιμέναμε να δείξει περισσότερη ευαισθησία,
όταν ο ίδιος ο Υπουργός έχει κάποιες παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις ,όταν μαζί με τους γονείς του έκανε διακοπές στα Καμένα Βούρλα και τα Ξενοδοχεία αυτά μαζί με το Υδροθεραπευτήριο ήταν κοσμήματα για τη Λουτρόπολη.

Δηλαδή κατά τον Υπουργό όπως μας λέει στην απάντησή του χρειάζονται πάνω από 3,5 χρόνια για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα από τις διατάξεις του Νόμου 3028/2002 στοιχεία. Όταν έχει κατατεθεί φάκελος απ` το 2004 από την υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Βόλου προς το Κ.Α.Σ με την εισήγηση ότι συντρέχουν οι λόγοι για τον χαρακτηρισμό των Ξενοδοχείων << ΡΑΔΙΟ >>, << ΘΡΟΝΙΟ >> και του Υδροθεραπευτηρίου << ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ >> ως διατηρητέα.

Πάντως να ξέρετε κ. Υπουργέ ότι έχουμε όλη την καλή διάθεση την εμμονή και την υπομονή να περιμένουμε , το μόνο που θέλουμε από σας είναι να πράξετε τα νόμιμα.

30 Μαρτίου 2008

Το Λύκειο Καμένων Βούρλων σας προσκαλεί...


Με πρωτοβουλία των μαθητών της δευτέρας τάξης του Λυκείου της πόλης μας και σε άμεση συνεργασία με την κα Φαλάρα Βίκυ -καθηγήτρια φιλόλογο- την Κυριακή 6 Απριλίου 2008 στο κλειστό γυμναστήριο των Καμένων Βούρλων και ώρα έξι και μισή (18:30) το απόγευμα αναβιώνουμε ελληνικά έθιμα της περιοχής και ολόκληρης της χώρας που αφορούν τους τρείς μήνες της άνοιξης.
Ελάτε όλοι για να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε, να θαυμάσουμε πραγματικά έργα τέχνης, να γευτούμε παραδοσιακές λιχουδιές και οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια.
Σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι η διάδοση και η διάσωση της πολιτιστικής μας παράδοσης, την οποία μας παρέδοσαν όλο τιμή και καμάρι οι πρόγονοί μας με σκοπό να τη συνεχίσουμε. Εμείς βέβαια τις περισσότερες φορές, για να μην πούμε όλες, το μόνο που κάνουμε είναι να αδιαφορούμε γι' αυτήν κι έτσι λογικό είναι με το πέρασμα του χρόνου να εγκαταλείπει τη μνήμη και την καρδιά μας.

Γι' αυτό ελάτε όλοι για να σταματήσουμε όσο μπορούμε αυτό το κακό...



Είσοδος ελεύθερη!



Εκ μέρους του Λυκείου
ο γραμματέας του 15μελούς
Κονδύλης

25 Μαρτίου 2008

Ανοικτή επιστολή προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικόλαο.


Κάποτε υπήρχε ένα εξωκλήσι ο Άγιος Γεώργιος στους πρόποδες της Κνημίδος που βγαίνοντας από την πόρτα του αγνάντευες τον Μαλιακό κόλπο.

Εκεί δίπλα στον Άγιο Γεώργιο ήταν το Παλιοχώρι το οποίο αργότερα διαλύθηκε και πήραν τη θέση του τα σημερινά Καμένα Βούρλα.

Κάποια στιγμή λόγω μη συντήρησης έπεσε η σκεπή του Αγίου Γεωργίου.
Επί του προηγούμενου Μητροπολίτη Φθιώτιδας Δαμασκηνού η Εκκλησιαστική


Επιτροπή Καμένων Βούρλων έκανε άποιες ενέργειες προς τον Μητροπολίτη και έτσι ξεκίνησε η ανακατασκευή του Αγίου Γεωργίου μέχρι ένα ορισμένο σημείο.

Έπεσαν οι βάσεις και υψώθηκε ένα τσιμεντένιο τοιχίο γύρω-γύρω περίπου στο 1,50 μέτρο. Για λόγους άγνωστους για μένα σταμάτησαν ως εκεί οι εργασίες.
Σήμερα ο χώρος χρησιμοποιείτε σαν αποθήκη για τα τριφύλλια , βαρέλια για νερό κ.α

Θα μπορούσε πιστεύω αν υπάρξει από κάποιον αρμόδιο ενδιαφέρον να ολοκληρωθούν με καθόλου σχεδόν οικονομικό κόστος τα μπετά διότι ακριβώς δίπλα σε μικρή απόσταση οι εταιρίες που φτιάχνουν την ΠΑΘΕ έχουν ρίξει εκατομμύρια τόνους μπετό.
Τώρα που οι εταιρείες δεν έχουν φύγει ακόμη θα μπορούσαν να ρίξουν απ` αυτό το μπετό που πετάνε λίγο και για τον Άγιο Γεώργιο.

Δεν θα άξιζε τον κόπο ???
Παράκληση προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικόλαο
αν τον φέρει ο δρόμος κάποια στιγμή απ` τα Καμένα Βούρλα και του περισσεύει λίγος χρόνος ας επισκεφθεί τον Άγιο Γεώργιο και ας προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση του.

Ο οποίος περιμένει αρκετά χρόνια ακάλυπτος μέσα στις κακουχίες, καρτερώντας κάποιον να τον σκεπάσει.

με εκτίμηση

+ ένας Χριστιανός

22 Μαρτίου 2008

Απλές σκέψεις

Του Γιάννη Γάκου

Παρακαλώ να δημοσιευτεί στο Blog σας,
ως προβληματισμός δημότη, όχι μονίμου κάτοικου, που δεν συμμετέχει καθόλου στα κοινά.

Καταρχήν οφείλω ένα μεγάλο μπράβο στους συντελεστές του blog.
Σίγουρα τέτοιου τύπου προσπάθειες και δράσεις, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν για τα Καμένα Βούρλα.

Σκοπός του Email μου , ήταν καταρχήν να καταθέσω ότι παρακολουθώ τις εξελίξεις εμβρόντητος !!!

Είμαι από αυτούς που στήριξαν με την ψήφο τους τον Μάκη Αντωνίου, βλέποντας στο πρόσωπο του τις λύσεις στα προβλήματα του τόπου, προβλήματα και δυσαρέσκειες που υπήρχαν από την προηγούμενη εκλεγμένη δημοτική αρχή.

Διαβάζοντας το Blog προ ημερών, και διαπιστώνοντας εμφανέστατα την δυσαρέσκεια που υπάρχει και κατατίθεται από συντάκτες και σχολιαστές, σε σοβαρά θέματα για τον τόπο, ανακαλύπτω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο νόμιζα μέχρι τότε (δεν ασχολούμαι άλλωστε όπως κατέθεσα με τα κοινά) , ούτε τόσο ρομαντικά μια μέρα μετά τις πρόσφατες δημοτικές.

Έχω αρχίσει και ρωτάω με συνέπεια να ακούω για λελογισμένες ευθύνες σε χειρισμούς της τοπικής αρχής , πελατειακές σχέσεις μεταξύ επιχειρηματιών και τοπικών παραγόντων, ίντριγκες , προπηλακισμούς δημοτικών συμβούλων , αδιαφορία σε προβλήματα χρόνια και σαφή εσωστρέφεια που προέρχεται από το κτήριο με την ταμπέλα Δημαρχείο.

Πως έγινε αυτό?
Ποιος το προκάλεσε?
Γιατί τα πράγματα 1,5 χρόνο μετά παρουσιάζονται τόσο δύσκολα
και με τόσο πολλά προβλήματα?

Είναι τελικά όντως έτσι ? απλά υπάρχει αντιπολίτευση όπως υπήρχε πάντα?
ή έγινε αντιπολίτευση η συμπολίτευση λόγω προβλημάτων και λανθασμένων χειρισμών?

Επί της ουσίας κύριοι καταθέτω την ανησυχία μου για την ομαλή πορεία του τόπου.

Ως ένας απλός δημότης , καθιστώ υπεύθυνο όλο το δημοτικό συμβούλιο για τους λανθασμένους χειρισμούς , τις λάθος αποφάσεις καθώς και για τις μη σωστές πρακτικές.

Η υπερδύναμη που έχω, η ψήφος μου δηλαδή, εξαιρώντας το γεγονός ότι μου δίνει το δικαίωμα να απαιτώ το καλύτερο, με καθυποτάσσει να καταδικάζω και την μετριότητα.

Στρωθείτε σας παρακαλώ στην δουλειά, κύριοι του Δημαρχείου , κάντε το καλύτερο για τον τόπο.

Εικάζω πάντως ότι η εποχή που τα καμένα βούρλα χρειάζονται φρέσκες ιδέες και πρακτικές , αλλά και τον ‘Τσίπρας’ τους έφτασε (χωρίς απαραίτητα να φωτογραφίζω πολιτική κατεύθυνση).

Υπογραφή
Ένα απλός , πλην όχι μόνιμος, κάτοικος που ανησυχεί.

Δεν έχω μαγαζί , δεν φιλοδοξώ να γίνω δήμαρχος, δεν πουλάω τίποτα στα Καμένα Βούρλα , δεν φιλοδοξώ να παρέχω κανενός είδους έμμισθης υπηρεσίας στον τόπο και γενικότερα δεν έχω κανενός είδους οικονομικού συμφέροντος πάνω η κάτω από το τραπέζι.
(τεκμηριωμένη αμεροληψία) ._

21 Μαρτίου 2008

Τεστ υπομονής στον Μαλιακό‏...

Από το Press-gr


Είμαι ένας από τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες που το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας εγκλωβίστηκαν για πάνω από τέσσερις ώρες στην «εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης» στο πέταλο του Μαλιακού.

Έναν εγκλωβισμό που οφείλεται αποκλειστικά στην αδιαφορία, ανικανότητα και ηλιθιότητα των υπευθύνων!

Των υπευθύνων (;) οι οποίοι επέτρεψαν την κυκλοφορία των φορτηγών ενώ γνώριζαν ότι επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες εξόδους του έτους.

Των υπευθύνων (;) οι οποίοι δεν έχουν υποχρεώσει τις κατασκευαστικές εταιρείες εδώ και χρόνια να φτιάξουν έναν αξιοπρεπή παράδρομο για την εξυπηρέτηση του κόσμου, όπως είχαν φτιάξει στην Θεσσαλία (δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση) όταν κατασκευαζόταν το εκεί κομμάτι της εθνικής οδού.

Των υπευθύνων (;) οι οποίοι δεν φρόντισαν έστω την ύστατη στιγμή να ενημερώνουν τους οδηγούς για τις 4 ώρες καθυστέρησης που θα έπρεπε να υποστούν. Αλλά παρ' όλα αυτά τα διόδια, διόδια!

Ελπίζω ενόψει του τετραημέρου της 25ης Μαρτίου και του επερχόμενου καλοκαιριού οι υπεύθυνοι (χα χα χα) να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να πάψουν να μας φέρονται σαν ζώα. Στο κάτω - κάτω εμείς τους ταΐζουμε και μάλιστα πολύ καλά.!

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Η 21η Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα Ποίησης και Δασοπονίας

Με την ευκαιρία αυτή σας παρουσιάζουμε τις δώδεκα προτάσεις των Οικολόγων Πρασίνων που πάρθηκαν στην ημερίδα 15-3-2008 για την προστασία των Δασών και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.

ΔΩΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

1. Είναι αναγκαία µια συνεκτική πολιτική για την προστασία και τη βιώσιµη διαχείριση των δασών. Η σηµερινή κατάσταση δεν µπορεί να συνεχιστεί άλλο. Οι πελατειακές σχέσεις, η αποσπασµατικότητα και η σύγχυση αρµοδιοτήτων µεταξύ φορέων που τελικώς δεν αναλαµβάνουν τις ευθύνες τους οδηγούν στην υποβάθµιση των δασών, στα χιλιάδες αυθαίρετα και την στέρηση ενός βασικού αγαθού από τα παιδιά µας. Τόσο οι πολίτες όσο και τα πολιτικά κόµµατα πρέπει να ανοίξουν έναν ειλικρινή διάλογο για τις αλλαγές σε αντιλήψεις και πολιτικές που απαιτούνται για την προστασία του δάσους.


2. Η κλιµατική αλλαγή αλλάζει τα πάντα και πρέπει να λαµβάνεται πλέον σοβαρά υπόψη σε όλες τις πολιτικές και πρακτικές, πολύ περισσότερο που είναι γνωστό ότι θα έχει επιπτώσεις στα οικοσυστήµατα και τα δάση. Η αύξηση της θερµοκρασίας ήδη κατά περίπου 1 βαθµό Κελσίου στην περιοχή µας (µε προοπτική να αυξηθεί άλλους 3-3,5 βαθµούς µέσα στον αιώνα), η µείωση των βροχοπτώσεων και η αύξηση της εξάτµισης, η µείωση της υγρασίας σε άλλοτε υγρά δάση, η µεγαλύτερη συχνότητα και διάρκεια ακραίων φαινοµένων όπως οι καύσωνες (µέχρι το τέλος του αιώνα θα επικρατούν θερµοκρασίας πάνω από 37 βαθµούς Κελσίου για 60-100 ηµέρες το χρόνο) στην Ελλάδα, θα αυξήσουν κατακόρυφα τους κινδύνους για τα δάση. Οι πυρκαγιές µπορεί να είναι πιο συχνές και πιο καταστροφικές και αν δεν υπάρξει η κατάλληλη προετοιµασία, κινδυνεύουµε άµεσα να χάσουµε όλα τα δάση, ακόµα και αυτά που λόγω υγρασίας δεν καίγονταν παλιότερα και βρίσκονται σε µεγαλύτερο υψόµετρα. Αυτά τα δάση είναι τα πλέον ευάλωτα και δεν θα ξαναδηµιουργηθούν γιατί αυξάνεται η θερµοκρασία και µειώνονται οι βροχοπτώσεις. Απαιτείται, λοιπόν, µια συστηµατική παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιµατικής αλλαγής και προσαρµογή στα νέα δεδοµένα των πολιτικών προστασίας των δασών, πρόληψης πυρκαγιών και έγκαιρης κατάσβεσης τους. Η καταστροφή του καλοκαιριού 2007 δεν πρέπει να επαναληφθεί.


3. Είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ανταλλαγή εµπειριών και µόνιµη
συνεργασία σε µεσογειακό επίπεδο και ιδιαίτερα µεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Τουρκίας και Πορτογαλίας για την πρόληψη και αποτελεσµατική αντιµετώπιση των πυρκαγιών, τη θωράκιση του νοµοθετικού πλαισίου και την αντιµετώπιση από κοινού εγκληµατικών πράξεων που έχουν σχέση µε την κερδοσκοπία γης, την διαχείριση των δασών την εποχή της κλιµατικής αλλαγής.

4. Το κύριο βάρος των πολιτικών προστασίας των δασών πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση και κατάλληλο εξοπλισµό των τοπικών κοινωνιών, στην ενδυνάµωση των εθελοντικών οµάδων πυροπροστασίας, στην µετακίνηση του βάρους της κατάσβεσης από τον αέρα στο έδαφος, στην πρόληψη και βιώσιµη διαχείριση των δασών, στη έγκαιρη και αποτελεσµατική συνεργασία των διαφόρων υπηρεσιών (πολιτική προστασία, δασική, πυροσβεστική). Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποκτήσουν ξανά ενεργό ρόλο και να είναι σε θέση να κινητοποιούνται άµεσα και αποτελεσµατικά, έχοντας κατάλληλα µέσα και γνώσεις. Ιδιαίτερα κίνητρα πρέπει να δοθούν για να επιστρέψουν πληθυσµοί και να συµµετάσχουν στη διαχείριση των ορεινών δασών.

5. Όπως έχει αποδειχθεί επανειληµµένως, η επένδυση πόρων στην πρόληψη είναι πολύ πιο
αποτελεσµατική και σοφή πολιτική από την εκ των υστέρων αποζηµίωση και προσπάθεια
αποκατάστασης. Προτείνουµε να επενδύεται κάθε χρόνο στη βιώσιµη διαχείριση και προστασία των δασών ένα ποσό από τον κρατικό προϋπολογισµό καθώς και από ευρωπαϊκούς πόρους, δωρεές και ποσοστό της πράσινης φορολόγησης των ορυκτών καυσίµων ανάλογο µε τον µέσο όρο της ζηµιάς που έχει προκληθεί στα δάση και τις δασικές περιοχές από τις πυρκαγιές την τελευταία εικοσαετία. Για να εκτιµήσουµε το πραγµατικό κόστος της ζηµιάς που έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές πρέπει να συνυπολογίσουµε µε οικονοµικούς όρους και τη ζηµιά που προκαλείται από τη στέρηση των οικολογικών υπηρεσιών που προσφέρει το δάσος σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο (οικοσύστηµα, αναψυχή, βιοποικιλότητα, εµπλουτισµός υδροφόρου ορίζοντα, ρύθµιση µικροκλίµατος, προστασία από τη διάβρωση και απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα – προστασία παγκόσµιου κλίµατος). Για παράδειγµα η ζηµιά που προκλήθηκε από τις φωτιές το 2007 ανέρχεται σε 2,5-3,5 δισεκατοµµύρια Ευρώ, αλλά για την πρόληψη θα δοθεί ποσό της τάξης των 8-15.000.000 Ευρώ και µε την ευρύτερη έννοια όχι πάνω από 80.000.000 Ευρώ το 2008. Για την άµεση αποκατάσταση των ζηµιών θα καταβληθεί ποσό πάνω από 650.000.000 Ευρώ και αν υπολογιστεί η καταβολή επιδοµάτων, το ποσό αυτό θα φτάσει το 1 δισεκατοµµύριο Ευρώ. Για την πρόληψη της πυρκαγιάς, το 2007 είχε δοθεί στο ∆ήµο Πύργου το ποσό των 35.000 Ευρώ!

6. Σε νοµοθετικό επίπεδο η αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγµατος µε στόχο να περιοριστεί η
προστασία των δασών θα ήταν καταστροφική, όχι µόνο για το περιβάλλον αλλά και για την ζωή των µελλοντικών γενεών. Χρειαζόµαστε όσο ποτέ το δάσος, µετά µάλιστα τις πυρκαγιές του 2007, ιδιαίτερα σε µια εποχή που η κλιµατική αλλαγή απαιτεί επέκταση και όχι περιορισµό των δασών για να περιοριστεί το διοξείδιο του άνθρακα στην ατµόσφαιρα. Χρειάζονται, όµως, νοµοθετικές πρωτοβουλίες που θα κλείσουν τα παράθυρα σε όποιες προσπάθειες αποχαρακτηρισµού των δασών, νοµιµοποίησης των αυθαιρέτων σε δάση και δασικές περιοχές καθώς και αλλαγής χρήσεων γης σε βάρος του δάσος. Αλλά πάνω από όλα χρειάζεται πολιτική βούληση για σύγκρουση µε αντιλήψεις και συµφέροντα που βλέπουν το κοντόφθαλµο κέρδος και χάνουν το δάσος. Παράλληλα χρειάζεται µια πολιτική βιώσιµης διαχείρισης του δάσους που θα προσφέρει κίνητρα και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, που θα συµβάλει στην προστασία του δάσους µε την ενεργή συµµετοχή της τοπικής κοινωνίας. Η προστασία του δάσους µπορεί να επιτευχθεί µόνο µε την παρουσία των τοπικών κοινωνιών µέσα στα δάση, ως διαχειριστές και προστάτες του, όµως, και όχι ως καταπατητές του.

7. Η δηµιουργία ενός «Ανεξάρτητου Οργανισµού Προστασίας των ∆ασών από την Αυθαίρετη
∆όµηση» µε επαρκές θεσµικό πλαίσιο, µέσα, προσωπικό και πόρους για την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων µέσα σε δάση και δασικές περιοχές είναι η αναγκαία απάντηση στον φόβο των εκάστοτε κυβερνήσεων µπροστά στο υποτιθέµενο πολιτικό κόστος κατεδάφισης τους. Μια πολιτική επαναφοράς του δικαίου στη διαχείριση των δηµόσιων αγαθών, όπως είναι το δάσος, είναι απαίτηση πλέον σηµαντικού τµήµατος της ελληνική κοινωνίας. Τώρα µας χρειάζεται το δάσος και τα πολιτικά κόµµατα. Οι θεσµοί πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη µε ωριµότητα.


8. Τα πολιτικά κόµµατα θα πρέπει να δεσµευτούν ότι τα στελέχη τους, και πολύ περισσότερο άτοµα που καταλαµβάνουν δηµόσια αξιώµατα, όπως υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραµµατείς, διοικητές οργανισµών κ.ά. που θα αποδειχθεί ότι έχουν χτίσει παράνοµα µέσα σε δάση και δασικές περιοχές ή που έχουν καταπατήσει ή διευκολύνει άλλους να καταπατήσουν παρόµοιες εκτάσεις, θα χάνουν το αξίωµά τους και θα τίθενται οριστικά εκτός κόµµατος, εκτός των άλλων ποινικών συνεπειών που θα πρέπει να αντιµετωπίσουν.

9. Περιπτώσεις όπως αυτή της κατασκευής «αναψυκτηρίου» από πρώην υπουργό µέσα στη ζώνη προστασίας του Υµηττού, θα πρέπει να επισύρουν όχι µόνο πρόστιµα αλλά και ποινικές ευθύνες, ενώ θα πρέπει αυτόµατα να κατεδαφίζεται το αυθαίρετο.

10. Η προστασία των δασών απαιτεί συστηµατική παρακολούθηση και ανάλυση των αιτιών των πυρκαγιών καθώς και παρέµβαση για την εξάλειψη παραγόντων που σχετίζονται µε τον ανθρώπινο παράγοντα όπως: η πρόκληση πυρκαγιών από καλώδια ηλεκτρικού, απόρριψη και ανάφλεξη σκουπιδιών, κάψιµο καλαµιάς και γεωργικών υπολειµµάτων κα. Είναι σωστό να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τα αίτια των πυρκαγιών του 2007 καθώς και να υπάρξει έστω και τώρα επιµερισµός ευθυνών.

11. Για να µειωθούν οι πιέσεις για αποχαρακτηρισµό δασών και δασικών εκτάσεων πρέπει να
προβλεφθούν οικονοµικά και άλλα εργαλεία που θα διευκολύνουν τη διατήρηση του δάσους
ανεξαρτήτως καθεστώτος ιδιοκτησίας.

12. Η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει να λαµβάνει υπόψη την υποχρέωση
διατήρησης του δασικού χαρακτήρα των περιοχών (και όχι αλλαγής χρήσεων γης) και οικολογικής αναγέννησης του δοµηµένου περιβάλλοντος αλλά και του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού των περιοχών που πλήττονται. Προτείνουµε να δηµιουργηθεί ένας ειδικός οργανισµός, ευέλικτος και αποτελεσµατικός, που θα αναλάβει τον σχεδιασµό και την υλοποίηση της οικολογικής, κοινωνικής και παραγωγικής αναγέννησης των πυρόπληκτων περιοχών, µε διαφανείς και συµµετοχικές διαδικασίες και µε δηµόσια λογοδοσία για τους πόρους που θα διαχειρίζεται. Επίσης, να απασχοληθεί ο τοπικός πληθυσµός στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.

20 Μαρτίου 2008

Πρόβλημα με την ΠΑΘΕ στα Καμένα Βούρλα από τις εταιρείες ΑΓΕΚ, ΑΚΤΩΡ & ΠΑΝΤΕΧΙΚΗ

Του Β.Μ

Γιατί οι εταιρείες ΑΓΕΚ, ΑΚΤΩΡ, ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ έχουν σταματήσει τις εργασίες στους παράδρομους των Καμένων Βούρλων ???

Αρχίζει η Τουριστική περίοδος.


Ο εσωτερικός κόμβος πότε θα γίνει ??? Πότε θα σταματήσει ο αποκλεισμός του ΡΕΓΚΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ από την Π.Α.Θ.Ε ???

Το ΥΠΕΧΩΔΕ η Περιφέρεια και η Νομαρχία πρέπει να δώσουν εξηγήσεις σε όλο αυτό τον κόσμο που ταλαιπωρείται και τον τρώει η σκόνη και ο χωματόδρομος.


Τι περιμένουν οι εταιρείες να αρχίσουν τις εργασίες όταν πιάσει η ζέστη και βγούνε τα τζιτζίρια?

Νισάφι πια, ταλαιπωρούμαστε τόσα χρόνια, ωραία τα μεγαλεπήβολα σχέδια κύριε Σουφλιά αλλά ας τα ολοκληρώσουμε επιτέλους!

18 Μαρτίου 2008

Πωλείται Θάλασσα και αιγιαλός στα Καμένα Βούρλα ?


Κάθε ημέρα οι τοπικοί παράγοντες βλέπουν απ` το παράθυρο
τους αυτή την εικόνα..., είναι ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο.

Γιατί δεν αντιδρούν στην περίφραξη του αιγιαλού και της παραλίας
από τον ιδιώτη επενδυτή? Υπάρχουν συμφωνίες που δεν ξέρουμε??

Στην επόμενη φωτογραφία που και εδώ φαίνεται σαφέστατα περίφραξη του αιγιαλού, μήπως μπορούν οι τοπικοί άρχοντες και οι αρμόδιοι φορείς να μας πουν ποιος έφραξε και αυτόν τον αιγιαλό και ποιανού ιδιοκτησία είναι ??? Είναι εντός σχεδίου ???


Πως να αντιδράσει ο κ. Δήμαρχος όταν ο ίδιος είναι εκτεθειμένος ???

Τι κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το Λιμεναρχείο και η Κτηματική Υπηρεσία ???

Αν είναι ξέφραγο αμπέλι και τσιφλικάτο κάποιων η παραλία μήπως πρέπει από αύριο να αρχίζουμε να φράζουμε οικόπεδα στη Θάλασσα και όποιος φράξει τα περισσότερα?

Δυστυχώς όταν σ`αυτά τα απλά δεν κάνει τίποτα ο κ. Δήμαρχος τι περιμένουμε να κάνει κάτι στα πιο ΄δύσκολα ???

Δυστυχώς .........

Δυστυχώς ..........

15 Μαρτίου 2008

Από ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ σε ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ με τις ευλογίες ποιών??…

Ρε παιδία , από όσο ξέρω στα Καμένα Βούρλα απαγορεύονται τριώροφες οικοδομές.


Άλλαξε ο νόμος και δεν το κατάλαβα η κάποιος παρανομεί ασύστολα εν τω μέσω του παλαιού εθνικού δρόμου και με την κάλυψη (από όσο μαθαίνω) τοπικών παραγόντων?


Το μυστρί έχει πάρει φωτιά !!!!!

Στην φωτογραφία ντοκουμέντο από ότι βλέπω χτίζεται και η πιλοτή αλλά και ο τρίτος όροφος.


Αίσχος !!! να επέμβει η πολεοδομία!! Ποιος κρύβεται από πίσω?
Με ποιους τα έχουν κάνει πλακάκια ποιοι? Ποιος τα έχει πάρει πάλι?

Χαιρετισμός αλλά και λίγες επισημάνσεις

Της Κ.B.

Καταρχήν συγχαρητήρια σε όλους για την πολύ καλή ιδέα του Blog.

Έγινε την κατάλληλη στιγμή η κατάλληλη κίνηση.
Όχι ως βήμα μόνο για γκρίνιες αλλά και ως εργαλείο προβολής του τόπου
(ωραίες οι φωτογραφίες του Album) αλλά και για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων.
(Αναρωτιέμαι ο Δήμαρχος το διαβάζει? Θα απαντήσει?)

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται σε όλους εμάς (που δεν πάμε στο ΑΤΡΙΟΝ η στο ΝΕΟΝ) η δυνατότητα να πούμε την άποψη μας, να καταγραφεί κάπου, και να μπορέσουμε να την μοιραστούμε με πάρα πολλούς.

Λοιπόν στο προκείμενο ..
Είναι γνωστό ότι την καθαριότητα του δήμου, έχει αναλάβει ιδιωτική επιχείρηση η οποία πληρώνεται από τον Δήμο, κάθε 3 μήνες.
Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής :
Αυτή η εταιρία είχε δικαίωμα παροχής τέτοιων υπηρεσιών???
Αν είχε τέτοια δικαιώματα, γιατί έχει κολλήσει η πληρωμή ???
Με ποιόν τρόπο επέλεξαν την συγκεκριμένη εταιρία???
Και τέλος ποιος πληρώνει τα κερατιάτικα ???
Νομίζω ότι κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και με την αποψίλωση του πάρκου.
Μήπως θα έπρεπε κάποιος να μας ενημερώσει τελικά τι πληρώνουμε και τι παίρνουμε???

11 Μαρτίου 2008

ΥΠΠΟ και EOT αγνοούν αρχιτεκτονικά μνημεία

Σε εγκατάλειψη δύο προπολεμικά ξενοδοχεία και ένα υδροθεραπευτήριο ρυθμού bauhaus στα Καμένα Βούρλα, έρμαιο των καθυστερήσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων και της αν μη τι άλλο περίεργης αδιαφορίας του ΕΟΤ.



Το θέμα, που ήδη έχει κινητοποιήσει τοπικούς φορείς και πολίτες της περιοχής, αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον Μιχάλη Λιάπη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αννα Φιλίνη, Περ.Κοροβέσης και Γρηγ.Ψαριανός.


Όπως τονίζουν, στα Καμένα Βούρλα βρίσκονται κατασκευασμένα από το 1937-38 τα κτίρια των ξενοδοχείων ΡΑΔΙΟΝ και ΘΡΟΝΙΟΝ καθώς και του Υδροθεραπευτηρίου ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, ιδιοκτησία του ΕΟΤ, όλα σε ρυθμό Bauhaus σχεδιασμένα από τον γνωστό αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μολφέση. Η Α.Ξ.Ε. ΑΣΤΗΡ της Εθνικής Τράπεζας που εκμεταλλευόταν το όλο συγκρότημα ως το 1998 σταμάτησε τη λειτουργία του ΘΡΟΝΙΟΝ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και του ΡΑΔΙΟΝ το 1989.

Το 1998 όλο το συγκρότημα του ΕΟΤ (συμπεριλαμβανομένου και του νεότερου ξενοδοχείου ΓΑΛΗΝΗ και του νεότερου υδροθεραπευτηρίου ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ), εκμισθώθηκε από την εταιρία Ξενοδοχειακές Τουριστικές Επιχειρήσεις Μήτσης ΑΕ με ιδιωτικό συμφωνητικό.Το ΡΑΔΙΟΝ και το ΘΡΟΝΙΟΝ δεν έτυχαν καμίας συντήρησης από όταν έκλεισαν ούτε από την Α.Ξ.Ε. ΑΣΤΗΡ ούτε στη συνέχεια από την Μήτσης Α.Ε. Η τελευταία επένδυσε μόνο στο ξενοδοχείο ΓΑΛΗΝΗ το οποίο μάλιστα επέκτεινε, ενώ το 2000 σταμάτησε τη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, το οποίο έχει μετατρέψει σε αποθήκη.

Τόσο το ΡΑΔΙΟΝ και το ΘΡΟΝΙΟΝ όσο και το υδροθεραπευτήριο βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη. Σκουπίδια παντού αλλά και δέντρα φυτρώνουν και ξεπηδούν από το κτίριο του υδροθεραπευτηρίου, επιδεινώνοντας το ενδεχόμενο κατάρρευσής του.

Παράλληλα η συνολική έκταση του ΕΟΤ (το πάρκο γύρω από τη ΓΑΛΗΝΗ, ο περιβάλλων χώρος του ΡΑΔΙΟΝ, του ΘΡΟΝΙΟΝ και του υδροθεραπευτηρίου κτλ.) είναι σε κακά χάλια γεμάτος σκουπίδια και ξερόχορτα.

Να σημειωθεί ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό αναφέρει ρητά τις υποχρεώσεις διατήρησης και συντήρησης σε άριστη κατάσταση, απαγορεύει τη μετατροπή της μορφής και της χρήσης τους, υποχρεώνει για τη διατήρηση της υγιεινής και της καθαριότητας.

Από το 2004 έχουν γίνει προσπάθειες από τοπικούς φορείς για τη διάσωση των 3 κτιρίων - μνημείων του Μεσοπολέμου και την κήρυξή τους ως διατηρητέα. Η υπηρεσία νεότερων μνημείων του Βόλου που τα έλεγξε αποφάνθηκε ότι συντρέχουν λόγοι για το χαρακτηρισμό τους. Η υπόθεση έχει από τότε παραμείνει στάσιμη, έρμαιο στις αναβολές του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού εάν θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση των 3 κτιρίων που είναι σημαντικά κτίρια σε ρυθμό Bauhaus και είναι συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης και την ανάδειξή της τη δεκαετία του ΄60 σε λουτρόπολη.

Πολύ περισσότερο όμως, για ποιο λόγο καθυστερεί η συνεδρίαση για τη λήψη απόφασης χαρακτηρισμού ή μη των 3 κτιρίων από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και για ποιο λόγο δεν έχουν τηρηθεί οι όροι του συμφωνητικού που προβλέπουν τη συντήρηση, την καθαριότητα και τη διατήρηση της μορφής και της χρήσης της ιδιοκτησίας του ΕΟΤ, ενώ έχουν γίνει συστάσεις στην Μήτσης ΑΕ για καθαρισμό του χώρου, τόσο από τη Διεύθυνση Υγείας και Υγιεινής του νομού Φθιώτιδας όσο και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαμίας;