11 Μαρτίου 2008

ΥΠΠΟ και EOT αγνοούν αρχιτεκτονικά μνημεία

Σε εγκατάλειψη δύο προπολεμικά ξενοδοχεία και ένα υδροθεραπευτήριο ρυθμού bauhaus στα Καμένα Βούρλα, έρμαιο των καθυστερήσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων και της αν μη τι άλλο περίεργης αδιαφορίας του ΕΟΤ.



Το θέμα, που ήδη έχει κινητοποιήσει τοπικούς φορείς και πολίτες της περιοχής, αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον Μιχάλη Λιάπη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αννα Φιλίνη, Περ.Κοροβέσης και Γρηγ.Ψαριανός.


Όπως τονίζουν, στα Καμένα Βούρλα βρίσκονται κατασκευασμένα από το 1937-38 τα κτίρια των ξενοδοχείων ΡΑΔΙΟΝ και ΘΡΟΝΙΟΝ καθώς και του Υδροθεραπευτηρίου ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, ιδιοκτησία του ΕΟΤ, όλα σε ρυθμό Bauhaus σχεδιασμένα από τον γνωστό αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μολφέση. Η Α.Ξ.Ε. ΑΣΤΗΡ της Εθνικής Τράπεζας που εκμεταλλευόταν το όλο συγκρότημα ως το 1998 σταμάτησε τη λειτουργία του ΘΡΟΝΙΟΝ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και του ΡΑΔΙΟΝ το 1989.

Το 1998 όλο το συγκρότημα του ΕΟΤ (συμπεριλαμβανομένου και του νεότερου ξενοδοχείου ΓΑΛΗΝΗ και του νεότερου υδροθεραπευτηρίου ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ), εκμισθώθηκε από την εταιρία Ξενοδοχειακές Τουριστικές Επιχειρήσεις Μήτσης ΑΕ με ιδιωτικό συμφωνητικό.Το ΡΑΔΙΟΝ και το ΘΡΟΝΙΟΝ δεν έτυχαν καμίας συντήρησης από όταν έκλεισαν ούτε από την Α.Ξ.Ε. ΑΣΤΗΡ ούτε στη συνέχεια από την Μήτσης Α.Ε. Η τελευταία επένδυσε μόνο στο ξενοδοχείο ΓΑΛΗΝΗ το οποίο μάλιστα επέκτεινε, ενώ το 2000 σταμάτησε τη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, το οποίο έχει μετατρέψει σε αποθήκη.

Τόσο το ΡΑΔΙΟΝ και το ΘΡΟΝΙΟΝ όσο και το υδροθεραπευτήριο βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη. Σκουπίδια παντού αλλά και δέντρα φυτρώνουν και ξεπηδούν από το κτίριο του υδροθεραπευτηρίου, επιδεινώνοντας το ενδεχόμενο κατάρρευσής του.

Παράλληλα η συνολική έκταση του ΕΟΤ (το πάρκο γύρω από τη ΓΑΛΗΝΗ, ο περιβάλλων χώρος του ΡΑΔΙΟΝ, του ΘΡΟΝΙΟΝ και του υδροθεραπευτηρίου κτλ.) είναι σε κακά χάλια γεμάτος σκουπίδια και ξερόχορτα.

Να σημειωθεί ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό αναφέρει ρητά τις υποχρεώσεις διατήρησης και συντήρησης σε άριστη κατάσταση, απαγορεύει τη μετατροπή της μορφής και της χρήσης τους, υποχρεώνει για τη διατήρηση της υγιεινής και της καθαριότητας.

Από το 2004 έχουν γίνει προσπάθειες από τοπικούς φορείς για τη διάσωση των 3 κτιρίων - μνημείων του Μεσοπολέμου και την κήρυξή τους ως διατηρητέα. Η υπηρεσία νεότερων μνημείων του Βόλου που τα έλεγξε αποφάνθηκε ότι συντρέχουν λόγοι για το χαρακτηρισμό τους. Η υπόθεση έχει από τότε παραμείνει στάσιμη, έρμαιο στις αναβολές του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού εάν θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση των 3 κτιρίων που είναι σημαντικά κτίρια σε ρυθμό Bauhaus και είναι συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης και την ανάδειξή της τη δεκαετία του ΄60 σε λουτρόπολη.

Πολύ περισσότερο όμως, για ποιο λόγο καθυστερεί η συνεδρίαση για τη λήψη απόφασης χαρακτηρισμού ή μη των 3 κτιρίων από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και για ποιο λόγο δεν έχουν τηρηθεί οι όροι του συμφωνητικού που προβλέπουν τη συντήρηση, την καθαριότητα και τη διατήρηση της μορφής και της χρήσης της ιδιοκτησίας του ΕΟΤ, ενώ έχουν γίνει συστάσεις στην Μήτσης ΑΕ για καθαρισμό του χώρου, τόσο από τη Διεύθυνση Υγείας και Υγιεινής του νομού Φθιώτιδας όσο και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαμίας;

4 σχόλια:

  1. Τι κάνουν οι τοπικές αρχές?
    Γιατί δεν ενεργοποιούνται και δεν πιέζουν τον Μήτση?
    Τι περιμένουν , αυτός δεν προτίθεται να ενεργοποιηθεί , επιχειρηματίας είναι,
    και αν δεν πιέσει η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μουσείο στα Καμένα Βούρλα σχεδιάζει ο δήμαρχος κ. Μάκης Αντωνίου
    Το πρώτο στην Ελλάδα μουσείο ιαματικού τουρισμού σχεδιάζει ο δήμαρχος Καμένων Βούρλων, Μάκης Αντωνίου.

    Κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αρμόδιων υπουργείων και να μετατρέψει το κτίριο του άλλοτε υδροθεραπευτηρίου ΄΄Ασκληπιός΄΄ σε ένα μοναδικό για την Ελλάδα ιστορικό μουσείο θερμαλισμού.

    Εχθές τον χώρο επισκέφθηκαν επιστήμονες από το Πολυτεχνείο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι μελέτες.

    Άρθρο απο του lamia-world.gr 18-10-07

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλε Δήμαρχε,
    Πάρτους τα σώβρακα…
    Αφού λύσαμε το πρόβλημα με τα σχολεία και το οικόπεδο που χρειάζεται (το έχει εξαγγέιλει κανα δυό φορές το 2007, τώρα δεν το εξαγγέλει ξανά, πάλι καλά),
    Θα λύσει το πρόβλημα του Ασκληπιού.
    Δηλαδή, θα βγάλει το Μήτση από τη δύσκολη θέση. Ο οποίος με βάση τις υποχρεώσεις του θα πρεπε να επαναφέρει το κτήριο στην αρχική του κατάσταση.
    Τι θα συζητάγανε τώρα που βρεθήκανε λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γεια σου φίλε σχολιαστή
========================
Σε παρακαλώ γράψε την άποψη σου χωρίς να χρησιμοποιείς υβριστικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το ηλεκτρονικό σου ίχνος δεν είναι τόσο δυσδιάκριτο όσο νομίζεις, και ο ανώνυμος σχολιασμός παραμένει ανώνυμος μέχρι το όριο που σαφέστατα εγείρει θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης προς άνθρωπο ή υβριστικού και υποτιμητικού μηνύματος.

Για να μην μακρηγορώ, τα ηλεκτρονικά ίχνη των σχολιαστών είναι στην διάθεση της κάθε αρχής που θα τα αναζητήσει, και τελικά είστε υπόλογοι σε αυτά που γράφετε εφόσον αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της κατάθεσης των απόψεων σας χωρίς να υβρίζετε και να προσβάλετε άλλους.

----------------------------
Οδηγίες
Γράψτε το σχόλιο σας, πληκτρολογήστε το νουμεράκι ή την φράση που βλέπετε, επιλέξτε την ταυτότητα που επιθυμείτε πχ ανώνυμος κάνοντας check στην ανάλογη επιλογή και στην συνέχεια κάντε click στο πορτοκαλί πλαίσιο για δημοσίευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να πληκτρολογήσετε υποχρεωτικά το νούμερο - κείμενο επαλήθευσης (Captcha) που βλέπετε κάτω από το σχόλιο σας, πριν την επιλογή της ταυτότητας σας, για να καταχωρηθεί το σχόλιο σας.