Τα αστικά λύματα είναι τα υγρά απόβλητα που δημιουργούνται κατά τις διαδικασίες καθαριότητας(χώροι υγιεινής, μαγειρεία, πλυντήρια, κλπ) σε μια κατοικημένη περιοχή και περιέχουν:
· Μικροβιακό φορτίο που προκύπτει από τις κοπρανώδεις ουσίες(κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκος, σαλμονέλα, κλπ)
· Φορτίο με οργανικές κυρίως και ανόργανες ενώσεις.
Τα λύματα στο παρελθόν όδευαν ανεπεξέργαστα στα ρέματα στα ποτάμια, στις λίμνες και στη θάλασσα και προκαλούσαν βλάβες στα οικοσυστήματα τους
Εδώ και κάποιες δεκαετίες τα αστικά λύματα επεξεργάζονται στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού ΒΙΟΚΑ και αποδίδονται στον αποδέκτη απαλλαγμένα από τα επικίνδυνα φορτία τους.
Α.ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ ΦΟΡΤΙΟ
Το μικροβιακό φορτίο απομακρύνεται με χλωρίωση στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας στις δεξαμενές χλωρίωσης με προσθήκη χλωρίου που ρυθμίζεται μέσω δοσομετρητών. Προσθήκη χλωρίου λιγότερου του απαιτούμενου μεταφέρει μέρος του μικροβιακού φορτίου στον αποδέκτη. Προσθήκη χλωρίου περισσότερου του απαιτούμενου δημιουργεί στη θάλασσα επικίνδυνες χλωραμίνες.
Β. ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ
Το οργανικό και ανόργανο φορτίο (BOD, μέταλλα, επικίνδυνα μέταλλα αποδομείται και απομακρύνεται στις κυρίως εγκαταστάσεις του ΒΙΟΚΑ. (Προεπεξεργασία, Δεξαμενές αερισμού, Δεξαμενές καθίζησης, Φιλτρόπρεσσες, κλπ) έτσι ώστε τα αποβαλλόμενα επεξεργασμένα λύματα να μην επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η παρουσία Αζώτου, Καλίου και Φωσφόρου, προκαλεί το φαινόμενο του ευτροφισμού στο θαλάσσιο περιβάλλον (υπερανάπτυξη φυκιών τα οποία μετά από κάποιο διάστημα πεθαίνουν και τα οργανικά κατάλοιπα τους προκαλούν ασφυξία στην ιχθυοπανίδα και δυσοσμία στο περιβάλλον.
Γ. ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΙΟΚΑ
Η σωστή λειτουργία του ΒΙΟΚΑ εξασφαλίζεται από παραμέτρους που προβλέπει η νομοθεσία και οι καλές πρακτικές
Η συνήθης επιλογή για τη λειτουργία του ΒΙΟΚΑ είναι μέσω εξωτερικού συνεργάτη (εργολαβία) που διαθέτει την εμπειρία, το εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό και τα κατάλληλα συνεργεία συντήρησης.
Η εργολαβία οδηγεί τον ΒΙΟΚΑ με βάση τη συγγραφή των υποχρεώσεων που προβλέπει ο διαγωνισμός και εξασφαλίζει την αυστηρή τήρηση των υπαρχόντων Περιβαλλοντικών Όρων (Π.Ο.)
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ
· Έγινε διαγωνισμός για την επιλογή εργολαβίας και με ποια κριτήρια;
· Υπήρξε γραπτή συγγραφή υποχρεώσεων (Τεύχη δημοπράτησης) και από ποιον αρμόδιο συντάκτη;
· Πραγματοποιείται περιοδικός ελεγχος της εργολαβίας;
2. Διάθεση Χημικού η Χημικού μηχανικού που να καθοδηγεί σε διαρκή βάση το προσωπικό του ΒΙΟΚΑ και να καθορίζει τις παραμέτρους λειτουργίας οι οποίες μεταβάλλονται διαρκώς λόγω ποιότητας και ποσότητας των λυμάτων και των εποχών; (πυκνότητες λυμάτων, περιεκτικότητα οξυγόνου των δεξαμενών επεξεργασίας, κρίσιμες πυκνότητες για την δεξαμενή ωρίμανσης της λάσπης, ηλικία της απομακρυνόμενης λάσπης, κλπ)
Υπάρχει καταγραφή αυτών των παραμέτρων λειτουργίας διαθέσιμη σε κάθε ζήτηση;
3.Διαθεση εξειδικευμένου συνεργείου (μηχανοτεχνίτης, ηλεκτρολόγος, ηλεκτρονικός) για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών;
4.Χρησιμοποιουνται οι προβλεπόμενες ποσότητες υλικών σε καθημερινή βάση (π.χ. χλώριο, υλικά εργαστηρίου, κλπ);
5.Πραγματοποιουνται οι προβλεπόμενες από τους Π.Ο. φυσικοχημικές και μικροβιακές αναλύσεις στις δεξαμενές χλωρίωσης κατά την έξοδο των λυμάτων προς τη θάλασσα;
Οι αναλύσεις πραγματοποιούνται από διαπιστευμένο εξωτερικό εργαστήριο;
Αποθηκεύονται σε αρχείο, παρακολουθούνται από κάποιον αρμόδιο του Δήμου και ποια τα αποτελέσματα των αναλύσεων;
6. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους για την τήρηση των ΠΟ στον ΒΙΟΚΑ και ποια ήταν τα αποτελέσματα της αυτοψίας;
ΠΡΟΤΑΣΗ
Για να μην ακούγονται σχόλια που δεν είναι τεκμηριωμένα, θα μπορούσε μια ομάδα (Περιφέρεια, Δημοτική αρχή) να πραγματοποιήσει αυτοψία στις εγκαταστάσεις και τα αρχεία του ΒΙΟΚΑ και να αποφανθεί για τη σωστή ή μη λειτουργία του.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η παρέμβαση για τη λειτουργία του ΒΙΟΚΑ δεν αποτελεί κριτική για οποιαδήποτε (παρελθόν, παρόν) Δημοτική αρχή. Θέλει να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΦΟΥΤΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροτείνω ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καμένων Βούρλων να κάνει εφαρμογή του άρθρο 85 του ν. 3852/2010 – (Συνέλευση κατοίκων κοινότητας) να κληθούν επιστήμονες και νομικοί (Φαφούτης-Αργυρόπουλος-και άλλοι…) και να μας εξηγήσουν τι συμβαίνει με τον ΒΙΟΚΑ και να μας προτείνουν άμεσες λύσεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε να σταματήσει αυτή η δυσφήμιση της θάλασσάς μας.
Να κρατηθούν πρακτικά και να αποσταλούν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου για τα περαιτέρω…
Τωρα μαλιστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατι δεν το κανει ο Συλλογος Ανενεργων Δημοτων ,αλλα βεβαια τα κολητιλικια με τον Κιμ προηγουνται.ουστ ρε ρυπαροι !
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μας έχει πει τίποτα ο ΚΙΜ ΓΙΟΥΝΚ για το ποιος έχει μπλοκάρει το έργο του Κόμβου Καμένων Βούρλων ο Βενζινάς με τον Λουκουμά και τον Κρίτωνα ή οι Μαντράδες ή και οι δύο μαζί. Πότε σκοπεύει ο ΚΙΜ να ενημερώσει τους Δημότες όταν θα είναι παχιές οι μύγες. Βλέπεις όλοι πολιτεύονται, όχι για τα συμφέροντα του Δήμου, αλλά για τα προσωπικά τους συμφέροντα και πως θα φάνε περισσότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε λίγα λόγια θα σας φάνε τα Σκάτα στα Καμένα Βούρλα η βιτρίνα του Δήμου που λέει και ο ακατανομαστος
ΑπάντησηΔιαγραφή