25 Νοεμβρίου 2022

Καινούργιο Φθιώτιδας: Ο λιθόκτιστος ναός της Αγίας Αικατερίνης και η ιστορία της θαυματουργής εικόνας της

Η ιστορία του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο Καινούργιο Λοκρίδος.

Η εκκλησία γιορτάζει την μνήμη της Αγίας Αικατερίνης στις 25 Νοεμβρίου.

Λίγα μέτρα από την θάλασσα του Μαλιακού κόλπου στην παραλία του Καινούργιου Λοκρίδος σε ένα κατάφυτο και συνάμα ευλογημένο τόπο, εδώ και 200 χρόνια στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ», στέκει αγέρωχος και ευλογεί όλη την περιοχή ο λιθόκτιστος ιστορικός Ναός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου.

Η ιστορία ανοικοδόμησης του Ναού χάνεται πίσω στο χρόνο.
Ο τόπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το όνομα και την Χάρη της Αγίας καθότι το 1834 βρέθηκε εκεί πάνω σε ένα ψηλό δέντρο η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης.

Σε εκείνον τον τόπο υπήρχαν ερείπια παλαιού ορθόδοξου Ναού, που όμως δεν γνωρίζουμε σε ποιον Άγιο ή σε ποια Αγία ήταν αφιερωμένος.

Μελισσοκόμοι από την νήσο Σκιάθο σε εκείνον τον βαλτώδη τόπο είχαν τοποθετήσει τα μελίσσια τους. Σε κάποια από τις επισκέψεις τους, ερχόμενοι με την βάρκα τους από την γειτονική Εύβοια, έβλεπαν ένα φως πάνω στο δέντρο. Αυτό το γεγονός επαναλήφθηκε πολλές φορές ώσπου αποφάσισαν να ανέβουν στο δέντρο για να εξιχνιάσουν, τι ήταν αυτό το φως.

Και ω του θαύματος! Βρήκαν μέσα σε μία κουφάλα του δέντρου την εικόνα της Αγίας Αικατερίνης να είναι λουσμένη από ουράνιο φως.

Με ευλάβεια πήραν της εικόνα στα χέρια τους και φώναξαν τους κατοίκους του παραπλησίου χωριού Θρόνιο. Εναπέθεσαν την Εικόνα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Θρονίου, ο οποίος υπάρχει μέχρι σήμερα και ανέπεμψαν δεήσεις και ικεσίες στον Θεό.

Η Εικόνα όμως κατά θαυματουργικό τρόπο επέστρεψε ξανά στην θέση της, πάνω στο δέντρο, εκεί όπου την βρήκαν οι μελισσοκόμοι, δείχνοντας το θέλημα της Αγίας, ότι σε αυτό τον τόπο πρέπει να ανοικοδομηθεί το σπίτι της.

Το 1835 κατασκευάστηκε από τους ευλαβείς κατοίκους του χωριού ο λιθόκτιστος Ναός που υπάρχει σήμερα και λίγα χρόνια αργότερα στις 13 Ιουνίου τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία.

Εις ανάμνησιν αυτής της πρώτης Θείας Λειτουργίας, κάθε ...

Διαβάστε όλο το άρθρο και δείτε όλε τις φωτογραφίες στο fonografos.net




3 σχόλια:

  1. Εκτός επιστημονικής πραγματικότητος όλο το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μίληστε μας, λίγο, για επιστημονική πραγματικότητα, νά μάθουμε.

      Διαγραφή
  2. άσε ρε πέτρο πανεπιστήμονα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γεια σου φίλε σχολιαστή
========================
Σε παρακαλώ γράψε την άποψη σου χωρίς να χρησιμοποιείς υβριστικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το ηλεκτρονικό σου ίχνος δεν είναι τόσο δυσδιάκριτο όσο νομίζεις, και ο ανώνυμος σχολιασμός παραμένει ανώνυμος μέχρι το όριο που σαφέστατα εγείρει θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης προς άνθρωπο ή υβριστικού και υποτιμητικού μηνύματος.

Για να μην μακρηγορώ, τα ηλεκτρονικά ίχνη των σχολιαστών είναι στην διάθεση της κάθε αρχής που θα τα αναζητήσει, και τελικά είστε υπόλογοι σε αυτά που γράφετε εφόσον αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της κατάθεσης των απόψεων σας χωρίς να υβρίζετε και να προσβάλετε άλλους.

----------------------------
Οδηγίες
Γράψτε το σχόλιο σας, πληκτρολογήστε το νουμεράκι ή την φράση που βλέπετε, επιλέξτε την ταυτότητα που επιθυμείτε πχ ανώνυμος κάνοντας check στην ανάλογη επιλογή και στην συνέχεια κάντε click στο πορτοκαλί πλαίσιο για δημοσίευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να πληκτρολογήσετε υποχρεωτικά το νούμερο - κείμενο επαλήθευσης (Captcha) που βλέπετε κάτω από το σχόλιο σας, πριν την επιλογή της ταυτότητας σας, για να καταχωρηθεί το σχόλιο σας.