Αυτό το Blog φτιάχτηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει τους δημότες , τους παραθεριστές και φίλους των Καμένων Βούρλων, με χρηστικές πληροφορίες , κακώς και καλώς κείμενα,νέα των Καμένων βούρλων και γενικότερα με ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή.
26 Ιανουαρίου 2020
Η τουριστική περίοδος που πέρασε ...
ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι
Η τουριστική περίοδος που πέρασε το 2019, η οποία και λόγω της οικονομικής κρίσης που περνάει η πατρίδα μας, εκτιμώ ότι δεν ήταν ικανοποιητική, ήταν μικρής διάρκειας και με χαμηλή πληρότητα, κινήθηκε κυρίως με τα παραθεριστικά διαμερίσματα, τις εξοχικές κατοικίες και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και όσο η κρίση θα συνεχίζεται πιθανόν τα επόμενα χρόνια να είναι ακόμα πιο δύσκολα.
Και αυτό συμβαίνει διότι στα καμένα Βούρλα δυστυχώς δεν έχουμε δημιουργήσει τις τουριστικές υποδομές είτε αυτές είναι ξενοδοχειακές (με εξαίρεση τα ξενοδοχεία ΓΑΛΗΝΗ και ΣΙΣΣΙ) είτε υδροθεραπευτικές είτε είναι η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, όπως αστικό πάρκο, πεζοδρόμηση της Γερασίμου Βασιλειάδη από το Πέτρινο μέχρι την οδό μεταμορφώσεως, μονοδρομήσεις οδών, όπου αυτό είναι εφικτό με μία λωρίδα κυκλοφορίας και μία στάθμευσης και αύξηση των πεζοδρομίων από 1,50 μέτρα που είναι σήμερα σε 3,00 μέτρα και δενδροφύτευση και πολλές άλλες καλωπιστικές αναπλάσεις. Μόνο τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε με αξιώσεις πλέον στον οργανωμένο τουρισμό στις εντός και εκτός Ελλάδος τουριστικές αγορές όχι μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά για όλες τις εορτές και τα Σαββατοκύριακα της χειμερινής περιόδου.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, αυτό που χαρακτηρίζει μία τουριστική περιοχή είναι το [.....] ιδιαίτερο φυσικό της κάλλος, η αρχιτεκτονική της δόμηση, η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου της, ιαματικές πηγές, αρχαιολογικοί χώροι, χιονοδρομικά κέντρα και φυσικά οι ξενοδοχειακές της υποδομές.
Η δική μας περιοχή διακρίνεται ιδιαίτερα για τη φυσική της ομορφιά, είναι μία από τις ωραιότερες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, συνδυάζει βουνό και θάλασσα, καθώς και ιαματικές πηγές με διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες, βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας και σε κοντινή απόσταση από παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικούς χώρους, όπως: Αθήνα, Θερμοπύλες, Δελφοί, Μετέωρα και από τουριστικούς προορισμούς, όπως: Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, για τους οποίους υπάρχει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον και οι τουρίστες της περιοχής μας μπορούν εύκολα να τους επισκεφθούν με ημερήσιες εκδρομές που οργανώνουν τα τουριστικά τους γραφεία.
Η περιοχή μας, φύση και θέση, είναι προνομιούχος περιοχή, η πόλη μας όμως έχει αρκετά μειονεκτήματα. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ μόνο σε δύο, για τα οποία δεν έχει γίνει ιδιαίτερος λόγος. Ποτέ δεν ασχολήθηκε με αυτά η δημοτική μας αρχή διαχρονικά, ούτε και οι φορείς της πόλης μας, παρ’όλο που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην τουριστική της υποβάθμιση.
Πρώτον: Η κακή κτηριακή εμφάνιση της πόλης μας, η οποία οφείλεται -και θα το πω πολύ ευγενικά- στην μη εφαρμογή του γενικού οικοδομικού κανονισμού.
Δεύτερον: Η έλλειψη σύγχρονων μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων.
Στο θέμα αυτό, αγαπητοί μου φίλοι, έχουμε μείνει σε ένα γερασμένο ξενοδοχειακό μοντέλο της δεκαετίας του 1960 και δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα για να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν.
Όλοι μας ξέρουμε ότι στην περιοχή των Καμένων Βούρλων, εκτός από τις εκτάσεις του ΕΟΤ με τις ιαματικές πηγές, άλλες εκτάσεις δεν υπάρχουν, που να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, γι’αυτό θα πρέπει να κατευθυνθούμε και σε μικρομεσαίες, αλλά σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες οικογενειακού τύπου.
Κυρίες και κύριοι, δύο λαϊκές σοφίες λένε:
«Κάθε εμπόδιο για καλό» και «Κάλλιο αργά παρά ποτέ».
Ε….. ας πιάσουμε και εμείς, αγαπητοί μου φίλοι, την οικονομική κρίση που περνάει η πατρίδα μας και ενδεχόμενη αξιοποίηση των εκτάσεων του Ε.Ο.Τ. με τις ιαματικές πηγές, ως την τελευταία μας ευκαιρία, ας κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Ας σχεδιάσουμε, έστω και αργά, μέσα από αρχιτεκτονικές μελέτες, την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας.
Ας τροποποιήσουμε το γενικό οικοδομικό κανονισμό όπου χρειάζεται και να δώσουμε κίνητρα για τη δημιουργία σύγχρονων μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και των εκσυγχρονισμό των παλιών.
Διότι δεν επιτρέπεται σήμερα να υπάρχουν ισόγεια ενοικιαζόμενα δωμάτια, όταν ο πελάτης δεν αισθάνεται ασφαλής να ανοίξει μια χαραμάδα την μπαλκονόπορτα του δωματίου του για να μπει λίγος φρέσκος αέρας μέσα. Επίσης δεν επιτρέπεται να υπάρχουν μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες χωρίς τους απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους.
Κυρίες και κύριοι, χωρίς να είμαι ειδικός και χωρίς να έχω την ψευδαίσθηση ότι το σκεπτικό το οποίο θα σας καταθέσω θα είναι το καλύτερο, διότι το καλύτερο θα μας το πούνε οι ειδικοί και για να γίνω κατανοητός γι’αυτά που θα σας καταθέσω, θα μου επιτρέψετε πρώτα να κάνω μία αναφορά σε τρία σημεία του γενικού οικοδομικού κανονισμού και στη συνέχεια από τη θέση του απλού δημότη, θα σας καταθέσω τρεις απλές προτάσεις.
ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ
Ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός Καμένων Βούρλων προβλέπει δύο τύπους κτιρίων, οι οποίοι είναι οι εξής:
1) Ύψος κτιρίου 8,00 μ. ισόγειο και πρώτο όροφο.
2) Επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίου επί ελευθέρων υποστυλωμάτων (PILOTIS) με προσαύξηση του επιτρεπομένου ύψους κατά 1,00 μέτρο, δηλαδή ύψος κτιρίου 9,00 μέτρα.
3) Σε περίπτωση κατασκευής στέγης το ύψος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 2,00 μέτρα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Αφορά αποκλειστικά και μόνο για ξενοδοχειακές μονάδες, για κτίρια με πυλωτή, πρώτο και δεύτερο όροφο, με ύψος κτιρίου 9,00 μέτρα συν 2,00 μέτρα η στέγη, ήτοι συνολικό ύψος κτιρίου 11,00 μέτρα. Κατά παρέκκλιση των ισχυόντων όρων δόμησης της περιοχής να επιτραπεί στο χώρο της πυλωτής η κατασκευή κοινόχρηστων ξενοδοχειακών χώρων, όπως: ρεσεψιόν, σαλόνι με μπαρ, αίθουσα εστίασης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κοινόχρηστες τουαλέτες. Να ισχύσει το ίδιο με το ξενοδοχείο ΓΑΛΗΝΗ, κοινόχρηστοι χώροι στο ισόγειο, δωμάτια σε πρώτο και δεύτερο όροφο.
Σε περίπτωση αλλαγής χρήσης από ξενοδοχείο για οποιαδήποτε άλλη χρήση, ακόμα και για παραθεριστικά διαμερίσματα, πρώτα θα ελευθερωθεί η πυλωτή από τους κλειστούς χώρους που κατά παρέκκλιση δόθηκαν για τουριστικούς λόγους και μετά θα προχωρήσει για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Το μέτρο αυτό δεν πρέπει να ισχύσει για την παραλιακή Γερασίμου Βασιλειάδη, επί της οποίας έχει αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων της πόλης μας, ο δε δημόσιος χώρος από την πλευρά της θάλασσας όπου βρίσκονται τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων είναι χαρακτηρισμένος χώρος αναψυχής, εκεί συγκεντρώνεται ο πολύς κόσμος και δεν πρέπει να χαθεί η οπτική τους επαφή με το βουνό.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Αφορά τα κτίρια με ισόγειο και πρώτο όροφο με ύψος κτιρίου 8,00 μέτρα συν 2,00 μέτρα η στέγη, ήτοι συνολικό ύψος κτιρίου 10,00 μέτρα. Να τροποποιηθεί ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός σε ότι αφορά την κατασκευή στέγης και να δοθεί προσαύξηση αυτής του επιτρεπομένου ύψους κατά 1,00 μέτρο, με συνολικό ύψος κτιρίου 11,00 μέτρα, όσο είναι και τα κτίρια με πυλωτή. Και εντός της στέγης, η οποία θα είναι τετράριχτη, να βγει μέσα από αρχιτεκτονική μελέτη ένα μικρός κατοικήσιμος χώρος, ένα χαγιάτι για παράδειγμα το 1/3 της κάλυψης του ορόφου, ο χώρος αυτός θα είναι νόμιμος και δεν θα συμπεριλαμβάνεται στον συντελεστή δόμησης του 0,6, αλλά θα είναι επιπλέον. Σκοπός αυτής της πρότασης δεν είναι η αύξηση του συντελεστή δόμησης, αλλά ο καλωπισμός των κτιρίων.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΙΤΗ: Αφορά την αξιοποίηση της έκτασης του πάρκου των Καμένων Βούρλων, η οποία εδώ και 35 χρόνια έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Η έκταση αυτή ανήκει στον Ε.Ο.Τ. και δεν είναι οικοδομήσιμη. Ο Δήμος Καμένων Βούρλων θα πρέπει να πάρει απόφαση δημοτικού συμβουλίου, με την οποία θα ζητάει από τον Ε.Ο.Τ. να του παραχωρηθεί η χρήση της έκτασης με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου στο κέντρο της πόλης μας.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι της δημοτικής ενότητας Καμένων Βούρλων.
Εάν κρίνετε ότι οι απλές αυτές προτάσεις, τις οποίες σας καταθέτω, έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και μπορούν να βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας, δεν έχετε παρά να προχωρήσετε σε συνεργασία με ειδικά μελετητικά γραφεία, στην αναθεώρηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, όπου χρειάζεται και να δώσετε κίνητρα για τη δημιουργία σύγχρονων μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και τον εκσυγχρονισμό των παλιών.
Κλείνοντας θα πω, ό,τι αποφασίσετε να μην είναι μόνο για τα Καμένα Βούρλα, αλλά και για ολόκληρο τον δήμο μας, από τον Λογγό μέχρι την Αγία Τριάδα και από την Μενδενίτσα μέχρι την Άγναντη.
Ο συμπολίτης σας
Κεφάλας Ευάγγελος
10 σχόλια:
Γεια σου φίλε σχολιαστή
========================
Σε παρακαλώ γράψε την άποψη σου χωρίς να χρησιμοποιείς υβριστικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.
Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το ηλεκτρονικό σου ίχνος δεν είναι τόσο δυσδιάκριτο όσο νομίζεις, και ο ανώνυμος σχολιασμός παραμένει ανώνυμος μέχρι το όριο που σαφέστατα εγείρει θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης προς άνθρωπο ή υβριστικού και υποτιμητικού μηνύματος.
Για να μην μακρηγορώ, τα ηλεκτρονικά ίχνη των σχολιαστών είναι στην διάθεση της κάθε αρχής που θα τα αναζητήσει, και τελικά είστε υπόλογοι σε αυτά που γράφετε εφόσον αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της κατάθεσης των απόψεων σας χωρίς να υβρίζετε και να προσβάλετε άλλους.
----------------------------
Οδηγίες
Γράψτε το σχόλιο σας, πληκτρολογήστε το νουμεράκι ή την φράση που βλέπετε, επιλέξτε την ταυτότητα που επιθυμείτε πχ ανώνυμος κάνοντας check στην ανάλογη επιλογή και στην συνέχεια κάντε click στο πορτοκαλί πλαίσιο για δημοσίευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να πληκτρολογήσετε υποχρεωτικά το νούμερο - κείμενο επαλήθευσης (Captcha) που βλέπετε κάτω από το σχόλιο σας, πριν την επιλογή της ταυτότητας σας, για να καταχωρηθεί το σχόλιο σας.
Θα μπορούσα να συμφωνήσω σε όλα αυτά που γράφετε κ. Κεφάλα. Αλλά ! Αν δεν ξεκινήσουν να δουλεύουν τα λουτρά, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη στα Καμένα Βούρλα. Δεν επιβιώνουν επιχειρήσεις με 40 μέρες δουλειάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θελετε να καταλαβετε οτι ο Μητσης εχει κανει τη ζημια με το ιαματικο νερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτος πρεπει να βαλει το χερι στην τσεπη και να κανει γεωτρησεις.
Να φετει το ιαματικο νερο που του εδωσε μπολικο χρημα με ουρα.
Ο Μήτσης δεν θέλει. Οι Δημότες θέλουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπι Σύριζα ηταν στο ταξι ο Λαφαζάνης με τον Λεουτσάκο,
ΑπάντησηΔιαγραφήφτασανε εξω απο το Νομισματοκοποείο στο Χολαργό,
Εδω καλα ειναι λενε στο οδηγό,λέει ο Λαφαζάνης στο
Λεουτσάκο -Στάθη ,ντού?
μην γελοιοποιητε το θεμα του ιαματικου νερου.
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι ζωτικης σημασιας για την λουτροπολη.
ΠΡΟΤΑΣΗ.
γινεται μια επιτροπη υπο την αιγιδα του ΔΗΜΟΥ, που θα πρεπει να απαρτιζεται απο μελη των Δ/Σ των φορεων και
1ον.
καλουν η επισκεπτονται τον ΜΗΤΣΗ και ΧΩΡΙς ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕς του ζητανε να φροντισει να κανει δυο ιαματικες γεωτρησεις και να λειτουργησει το υδροθεραπευτηριο.
2ον.
κανουν καταγγελια στο εισαγγελεα για αθετηση συμβατικων υποχρεωσεων απο πλευρας επιχειρησης ΜΗΤΣΗ, που ως αποκλειστικος διαχειριστης του ιαματικου νερου, εχει προκαλεσει ζημια στα τοπικα ξενοδοχεια και στην οικονομια της λουτροπολης - διαφυγοντα εσοδα.
ταυτοχρονα καταγγελουν στον εισαγγελεα την ΕΤΑΔ και ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ, διοτι ΣΙΩΠΗΡΑ ΣΥΜΒΑΛλΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ αυτης της καταστασης.
3ον.
επισκεπτονται τον υπουργο ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ και εκθετουν το γνωστο σε αυτον προβλημα. ζητουν δε την εμπλοκη του με συνηγορια των τοπικων βουλευτων.
4ον.
επισκεπτονται τον διευθυνοντα συμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ και απαιτουν χρονοδιαγραμμα εργασιων για διανοιξη ιαματικων γεωτρησεων.
αφου γινουν ολες αυτες οι ενεργειες και ΑΝ δεν υπαρξει αποτελεσμα, τοτε πρεπει να συγγληθει ανοιχτη λαικη συνελευση για να ενημερωθουν οι κατοικοι και να αποφασιστουν περαιτερω ενεργειες.
προκαλω λοιπον τα προεδρεια των φορεων : ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ , ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ, να συναντηθουν σε προκαθορισμενη ημερομηνια, ωστε να εκλεξουν αντιπροσωπεια που θα επισκευτει τον ΔΗΜΑΡΧΟ για να ζητηση εκτακτο Δημοτικο συμβουλιο και να αποφασιστουν συγκεκριμενες ενεργειες με συγκεκριμενο χρονοδιαγραμμα.
μονο ετσι μπορει να συνειδητοποιησουν οι αρμοδιως υπευθυνοι οτι << ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΥΡΙΟΙ>> και ανασκουμπωθειτε.
αυτες ειναι οι δικες μου σκεψεις και προτασεις.
και οταν ερθει η ωρα θα αποκαλυψω το ονομα μου.
χχχχχ
Όλα καλά τα έγραψες αλλα στο τέλος τα χάλασες .....σύλλογος γυναικων;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν πρόταση,είναι καλή,
ΑπάντησηΔιαγραφήδηλ στη θεωρία,εκεί
που χωλαινει είναι
στην εφαρμογή.
Τα ιαματικά εκτός Κονιαβιτη είναι μια
μια κοσμική σουπα επικάλυψης αρμοδιοτήτων.
Το γεγονός ότι από τα
τέσσερα κύρια μέλη
δηλ ΕΤΑΔ,ΤΑΙΠΕΔ,ΔΗΜΟΣ,
ΜΗΤΣΗΣ τα τρία πρώτα είναι κρατικές δομές,δείχνει την δυσκολία της συνεννόησης.
Οι φορείς είναι εκτός από έναν, θεατρικά μπουλουκια ικανά μόνο
για πολιτιστικά δρώμενα.
Δυστυχώς η πτώση δεν είναι αποτέλεσμα συγκυρίας ιαματικής πολιτικής,είναι παντού
διάχυτη.
Και ποιός είναι αυτός ο φορέας-σύλλογος που είναι τόσο ικανός;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εκκλησία με την δύναμη της Καμπάνας?
ΑπάντησηΔιαγραφή