Από τα Ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας έως τα σημερινά υπερσύγχρονα κέντρα λουτροθεραπείας, τα ιαματικά νερά της χώρας υπήρξαν πάντα μια αστείρευτη πηγή υγείας και ευεξίας. Δεν θέλετε να βουτήξετε κι εσείς στα σιωπηλά μυστικά τους;
« Aν δεν κάνω ιαματικά μπάνια στα Καμένα Βούρλα, δεν θα μου περάσει το ρημάδι το χέρι», έλεγε ο κοντός. «Αυτό είναι. Αναισθησία των νεύρων. Μπάνια στα Καμένα Βούρλα, επειγόντως!», απαντούσε ο Κλέαρχος, πίσω στα ελληνικά κινηματογραφικά 60s (βλ. «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός»), φωτογραφίζοντας την τάση της εποχής. Ομως, τα ιαματικά λουτρά είχαν, αιώνες πριν, γράψει τη δική τους ιστορία και ουδεμία σχέση με κομεντί δεν εμφανίζεται πουθενά. Πόσω μάλλον με γραφικούς χαρακτήρες της τρίτης ηλικίας.
Στην αρχαιότητα, τα θεραπευτικά νερά της Ελλάδας υπήρξαν μέρος της καθημερινής ζωής των πολεμιστών, των αθλητών και όλων των πολιτών που επιθυμούσαν υγιές σώμα και πνεύμα. Ο Ηρόδοτος, ο Πλούταρχος, ο Παυσανίας, ήταν οι πρώτοι μελετητές που έδωσαν σχετικά στοιχεία. Καθόλου τυχαία, τα Ασκληπιεία, θεραπευτήρια και τόποι λατρείας των ομηρικών χρόνων, ιδρύονταν σε περιοχές με ιαματικές πηγές. Βέβαια, χωρίς τις διατριβές του Ιπποκράτη η υπόθεση «υδροθεραπεία» μάλλον δεν θα είχε βρει τόσο γρήγορα τον δρόμο της προς την καθιέρωση. Ηταν ο πατέρας της Ιατρικής ο πρώτος που ξεχώρισε τα νερά σε τρεις κατηγορίες (πόσιμο, αλμυρό -δηλαδή μεταλλικό ιαματικό-, και θαλασσινό) και κατέγραψε λεπτομερώς τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αιώνες μετά τις διαπιστώσεις του πατέρα (και) της Ιαματικής Υδροθεραπείας, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι[.....]
ένας τόπος γεμάτος φυσικές θεραπευτικές πηγές, με ποιότητες που ανταγωνίζονται τις πιο διάσημες του εξωτερικού, και κοινό που εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο από νέους. Είτε για αποκλειστικά θεραπευτικούς σκοπούς είτε ως εναλλακτική αναψυχής μέσα στη φύση, ο ιαματικός τουρισμός είναι μια τάση που όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ αλλά γίνεται όλο και πιο επίκαιρη όσο πιο τοξική γίνεται η σύγχρονη ζωή.
Στον μίνι οδηγό που ακολουθεί, λύστε όλες τις απορίες, μάθετε τις σημαντικές λεπτομέρειες αλλά και τα καλύτερα μέρη για ασφαλή λουτροθεραπεία στην Ελλάδα.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ «ΕΘΝΟΣ-ΤΑΞΙΔΙ»
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γεια σου φίλε σχολιαστή
========================
Σε παρακαλώ γράψε την άποψη σου χωρίς να χρησιμοποιείς υβριστικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.
Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το ηλεκτρονικό σου ίχνος δεν είναι τόσο δυσδιάκριτο όσο νομίζεις, και ο ανώνυμος σχολιασμός παραμένει ανώνυμος μέχρι το όριο που σαφέστατα εγείρει θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης προς άνθρωπο ή υβριστικού και υποτιμητικού μηνύματος.
Για να μην μακρηγορώ, τα ηλεκτρονικά ίχνη των σχολιαστών είναι στην διάθεση της κάθε αρχής που θα τα αναζητήσει, και τελικά είστε υπόλογοι σε αυτά που γράφετε εφόσον αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της κατάθεσης των απόψεων σας χωρίς να υβρίζετε και να προσβάλετε άλλους.
----------------------------
Οδηγίες
Γράψτε το σχόλιο σας, πληκτρολογήστε το νουμεράκι ή την φράση που βλέπετε, επιλέξτε την ταυτότητα που επιθυμείτε πχ ανώνυμος κάνοντας check στην ανάλογη επιλογή και στην συνέχεια κάντε click στο πορτοκαλί πλαίσιο για δημοσίευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να πληκτρολογήσετε υποχρεωτικά το νούμερο - κείμενο επαλήθευσης (Captcha) που βλέπετε κάτω από το σχόλιο σας, πριν την επιλογή της ταυτότητας σας, για να καταχωρηθεί το σχόλιο σας.